lodami ,ale smaczna też jest zimna. W ten sam sposób przygotowuje się frużelinę z innych owoców. Wykwintna gruszka w stylu francuskim. Składniki. 2 gruszki 2 cm korzenia imbiru 200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej 75 ml whisky lub brandy ½ cytryny 1 pomarańcza 2 łyżeczki masła Kawałek laski cynamonu 125 ml słodkiej śmietany i jogurtu Wykonanie. Wycisnąć(...)pomarańczy i cytryny-osobno. Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym korzeniem imbiru. Z obranych gruszek wydrążyć gniazda nasienne ,skropić sokiem z cytryny . Do żaroodpornego naczynia wlać sok pomarańczowy ,rozsypać płatki masła i ułożyć gruszki. Napełnić je marmoladą pomarańczowo-imbirową i obok położyć kawałki pokruszonego cynamonu. Zapiekać przez 15 min w temp.190stop. Podać z bitą śmietaną połączoną
Kulinarny karnet ChristopheraSzybka smaczna zupa, do ugotowania w sytuacji podbramkowej. Składniki. 1 l bulionu warzywnego 1 puszka groszku 1 cebulka 3 plasterki imbiru sól, pieprz 250g Sacchettini z serem Ricotta i szpinakiem Wykonanie. Groszek razem z zalewą i zeszkloną na 1 łyżeczce masła cebulką ,zmiksować. Połączyć z bulionem ,dodać imbir, zagotować i doprawić do smaku. Ja podałem z malutkimi pierożkami ,nadzianymi
Kulinarny karnet Christopheraboczek wędzony 2 cebule 20 dag pieczarki 10 dag suszone śliwki 4 łyżki cebulki perłowe w zalewie 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 150 ml wino czerwone Kadarka 1 łyżeczka cukru 300 ml bulion z drobiu 0,5 łyżeczki cynamon 2 łyżki sos sojowy kikkoman sól, pieprz olej do smażenia i marynaty 100 ml. śmietana(...)Mięso oprószyć mąką i partiami przesmażyć na oleju, przełożyć do garnka w którym nasz gulasz będziemy dusić. Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, przesmażyć, dodać drobno pokrojony imbir i czosnek, a następnie łyżeczkę cukru, skarmelizować cebulę i na koniec zalać winem. Całość dodać do mięsa, posypać cynamonem, wymieszać i dusić około 1 godziny. W miarę ubytku wytworzonego
Kulinarny karnet Christopherarozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa do mięs i ryb . Lemon jam. Składniki. 2 cytryny 1 ząbek czosnku 5 plasterków imbiru 1 cebula 5dag rodzynek 2 liście cytryny lub limonki 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 3 szczypty chilli w proszku 2 łyżki cukru 1 łyżka oliwy(...)sparzyć, pokroić w ósemki. Włożyć do szklanej lub porcelanowej miski ,posypać solą ,wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 8h. Opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni umieścić przeciśnięty czosnek ,imbir ,ósemki cebuli, musztardę, chilli, kminek, kolendrę, cukier i oliwę .Wszystko wymieszać i mieszając gotować 3 min, aż mieszanina lekko się przesuszy. Wlać 200ml wody, ocet ,dodać rodzynki, liście cytrynowe
Kulinarny karnet ChristopheraGrilled chicken in sauce grapefruit. Składniki: 2 piersi z kurczaka Sos grapefruitowy. Składniki na 2 osoby. 1 grapefruit 1 łyżka cukru brązowego miałkiego 1 łyżka masła 2 plasterki imbiru świeżego 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka kaparów 1 łyżka wody Wykonanie. Grapefruita obrać, wykroić fileciki. Sok zachować. Na patelni stopić cukier ,dodać masło ,łyżkę wody ,imbir oraz fileciki z sokiem
Kulinarny karnet Christopheraświeżych lub mrożonych 2 jabłka typu reneta 2 łyżki rodzynek 1 łyżka migdałów w płatkach 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z pomarańczy ½ łyżeczki cynamonu 2 goździki 1 kostka imbiru kandyzowanego 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 kwadraty pergaminu Wykonanie. Śliwki przekroić na połowę. Jabłka pokroić w plasterki . Owoce położyć na środku pergaminu ,posypać rodzynkami i płatkami migdałów. Imbir
Kulinarny karnet Christopheraschab wieprzowy b/k 15 dag śliwki suszone sól pieprz 3 ząbki czosnek 1 łyżka majeranek olej do smażenia Sos. 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki pokrojony imbir 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki cukier palmowy 1 puszka mleko kokosowe 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka oleju W schabie robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek(...)podać na zimno, schab zawijamy w nową folię i pozostawiamy w lodówce do następnego dnia. Sos. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i imbir, a po chwili całość posypać łyżeczką curry, wymieszać i podlać bulionem z drobiu. Zredukować, dodać mleko kokosowe, wymieszać i włożyć da sosu plastry schabu. Schab dusić do zredukowania
Kulinarny karnet ChristopheraFresh fruit in syrup with red wine. Składniki. 1/2 l czerwonego wina typu Beaujolais 80ml wody 200g cukru 3 goździki 1 laska cynamonu 3 plasterki imbiru świeżego 1 plaster pomarańczy kandyzowanej 1 plaster cytryny listki mięty świeże owoce :banan, kiwi. pomarańcza ,winogrona, truskawki Wykonanie. Syrop. Zagotować wino z wodą, goździkami , cynamonem i imbirem. Dodać cukier i gotować około20min. Schłodzić. Przygotować
Kulinarny karnet Christopheraoven. Składniki. 1 kg żeberek wieprzowych 1 cebula 1/2 cytryny 4 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 4 łyżki keczupu 2 ząbki czosnek 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Wykonanie. Czosnek i cebulę posiekać. Do miseczki wlać sok z cytryny dodać miód, keczup ,wszystkie przyprawy, bułkę tartą oraz(...)posiekaną cebulę, imbir i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Umyte, osuszone żeberka pokroić na kawałki. Każdy kawałek posmarować marynatą i wstawić do lodówki przynajmniej na 3h. Ja marynuję całą noc. Żeberka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec pod grillem 30 min,w temp. 190 stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką
Kulinarny karnet Christopherasoli Nadzienie. 250g twarogu śmietankowego 125ml śmietanki 30% 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki mleka 250g truskawek Sos. 250g truskawek 2 plasterki świeżego imbiru 2 łyżki cukru pudru Wykonanie. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30minut. Na patelnię naleśnikarkę ,24 cm, nalać ciasto i smażyć cienkie naleśniki, przewracając na drugą stronę. Wychodzi(...)truskawkami. Tężejącą masę wyłożyć na naleśniki . Zwinąć w rulon i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 h. Następnie pokroić w plastry. Truskawki na sos blendować z cukrem i imbirem. Roladki podawać z sosem truskawkowym
Kulinarny karnet Christopheraostry smak, doskonale nadaje się do przyprawiania sosów, sałatek, zup. Groszek śnieżny z papryką. Składniki. 150 g groszku śnieżnego 1 cebula 1/2 papryka czerwona 1 łyżka imbiru świeżego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 łyżka wody Wykonanie. Ze strączków groszku odkroić szypułki ,potem odłamać czubki i ciągnąc w dół oderwać włókna(...)które biegną z boku . Cebulę i paprykę pokroić w cienkie paski. Na patelni lub w woku rozgrzać olej i przesmażyć cebulę, paprykę i starty świeży imbir. Dodać posiekany czosnek i groszek śnieżny, smażyć ciągle mieszając 2min., aż groszek stanie się jasnozielony. Dodać sos ostrygowy, cukier, sól i wodę. Wymieszać i podawać
Kulinarny karnet Christopherazucchini flowers with shrimp. Składniki. cukinie z kwiatami 3 łyżki serka twarogowego 1 łyżka bazylii 1 łyżka śmietany gęstej 18% sól, pieprz 100 g krewetek koktajlowych sos chilli imbir czosnek Wykonanie. Dmuchnąć w kwiaty cukinii i usunąć słupek. Zrobiłem to szczypcami. Blanszować przez 15 sek i na moment zanurzyć w lodowatej wodzie. Ponieważ moje cukinie były bardzo młodziutkie(...)cukinie,wlać trochę wody ,skropić oliwą arachidową , posypać solą morską i pieprzem. Naczynie przykryć i piec w temp. 180 stop.15 minut. Krewetki zamarynować w sosie chilli z posiekanym świeżym imbirem i zmiażdżonym czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć. Zdecydowanie lepsze są krewetki królewskie. Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni. Danie to stanowi idealne połączenie owoców morza
Kulinarny karnet ChristopheraChoi, Choi Sum to nazwy odmian kapusty, którą Chińczycy nazywają małą białą kapustą. Znana jest też jako kapusta gorczycowa. Składniki. 2 kapusty 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru świeżego 2 cm papryczki chilli szczypta soli, cukru 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu słodko pikantnego 2 plastry łososia wędzonego Wykonanie. Kapustę umyć. Odciąć twardy spód, wyrzucić. Od spodu ściąć(...)plastry, nie wyrzucać. Resztę kapusty pokroić wzdłuż na parę części. Plastry łososia pokroić w paski. Czosnek, imbir i chilli drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać plastry i dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami wody, Następnie dodać resztę kapusty i smażyć ,aż zmięknie. W czasie duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając kapustę. Przełożyć na talerze
Kulinarny karnet ChristopheraCurry Bombay. Składniki. 2 pstrągi 6 dag masła klarowanego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 suszona czerwona papryczka chilli 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka kolendry zmielonej 1 łyżeczka kurkumy zmielonej 1 łyżeczka musztardy w proszku 1,5 szkl. mleczka kokosowego 1/2 cytryny 2-3 łodygi selera naciowego 1 garść suszonych pomidorków koktajlowych(...)łyżeczka oliwki Wykonanie. Pstrągi umyć, oczyścić z łusek. Na patelni stopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, zmiażdżony czosnek, utarty imbir, posiekaną suszoną papryczkę chilli i chilli w proszku, kolendrę, kurkumę i sproszkowaną musztardę. Smażyć 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę
Kulinarny karnet ChristopheraChicken tandoori Kto raz posmakuje tak przygotowane mięso ,będzie tęsknił za jego oryginalnym smakiem. Składniki. 2 udka 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku zmiażdżonego 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżka pasty z tamaryndowca 100 ml wody 1 łyżka(...)oleju Liście sałaty, 2 pomidorki cherry 2 ćwiartki cytryny ½ cebuli Wykonanie. W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy. W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 h. Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek
Kulinarny karnet Christophera