imbir - 9508 przepisów (strona:309/634)

Dżem z truskawek i bananów 182

dojdzie do konsumpcji  dżemu, dodam inne;) Smak boski...przepis od Agnieszki, która właśnie zrealizowała swoje marzenie i przeniosła sie do Warszawy:) Składniki; 1 kg truskawek. 3 banany, łyżeczka imbiru , żelfix (3:1), 60 dkg cukru Polecamy przyprawy SKWORCU Wykonanie: Umyte truskawki bez szypułek wsypujemy do rondla. Rozgniatamy drewnianym tłuczkiem.Banany obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy do truskawek.Do owocow(...)dodajemy imbir oraz żelfix, mieszamy i zagotowujemy. Wsypujemy cukier i gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Przekładamy gorący dżem do słoików.Pasteryzujemy 20 minut

Anioły w kuchni
Schab imbirowy z dynią 189

imbirem.Ten schab jest pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło...no to do dzieła:) Składniki; 1 kg schabu, 4 łyżki ziaren gorczycy, 4 ząbki czosnku, 15 dkg kandyzowanego imbiru, 4 łyżeczki mielonej gorczycy, 4 łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, 1/2 kg miąższu z dyni, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ziarna gorczycy miksujemy z obranym czosnkiem, imbirem, mieloną gorczycą

Anioły w kuchni
Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą włoską 198

pomarszczone węgierki i rozmrożone białka.      Składniki: 250 g kruchego ciasta 500 g śliwek (mogą też być same jabłka) 500 g jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta suszonego imbiru 3 białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   Wykonanie:   Kruche ciasto, po schłodzeniu, rozwałkować.  Wyłożyć formę do tarty (24 cm) - dno i boki.  Nakłuć(...)umyć, śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać i pokroić na kawałki.  Podsmażyć na patelni lub w garnku, aż owoce się rozpadną i odparują.  Pod koniec dodać cynamon i imbir.  Owoce wyłożyć na podpieczony spód. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.  Kiedy beza jest już sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać bezę jeszcze przez chwileczkę

Sto kolorów kuchni
Skoro wszyscy mają dynię, mam i ja :) ciasto z dynią i z fantazją 167

duży kubek (ok 350g) jogurtu naturalnego (użyłam bałkańskiego) 5 całych jajek jeden serek naturalny Arla pół szklanki maślanki lub 5 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki miodu wielokwiatowego łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub do piernika ½ łyżeczki soli ½ szklanki oleju ½ szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia od 300 do 600 gr mąki (ile zabierze) jabłka pokrojone(...)jest wilgotne Tu trzeba wyczuć. Ma się ładnie przyrumienić z góry. Po upieczeniu bezwzględnie zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto ma konsystencję sernika i jest pyszne Lekkie, mało słodkie, pachnące imbirem i przyprawami

ladykitchen
Owoce z owsianą kruszonką 209

Składniki na 2-3 kokilki: 3 łyżki płatków owsianych 2 duże garści malin 1 garść orzechów (włoskich, migdałów, pistacji itd.) 1 mała gruszka 1 małe jabłko Cynamon, kurkuma, imbir Przygotowanie: Płatki owsiane zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Wodę, która została odlać. Jabłka i gruszki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z malinami. Dorzucić orzechy. Przyprawić dużą ilością cynamonu i odrobiną(...)imbiru i kurkumy. Dna kokilek wyłożyć 1/2 płatków owsianych. Nałożyć owoce i je ugnieść. Na wierzchu ułożyć pozostałą część płatków owsianych. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 min. Owoce z owsianą kruszonką

Czarnawisienka
Stir-fry z kurczakiem i brokułami 215

gram makaronu sojowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 bulwy kopru włoskiego cebula dymka 3 łyżki sosu sojowego sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu/syropu klonowego/cukru trzcinowego 2-3 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych   Różyczki brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie 8-9 minut, do tej samej wody na ostatnie 3 minuty gotowania(...)wrzucamy makaron sojowy i odstawiamy, następnie odcedzamy całość. W woku rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych i dodajemy drobno posiekane: imbir, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie pierś kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do woku, niech się smaży kilka minut. W tym czasie kroimy koper włoski w paski i również wrzucamy na patelnię- potrzebuje on trochę czasu by zmięknąć. Całość

Mango Papaja
Risotto z dynią i szpinakiem! 231

ryż Ci się przypali. Do gotowego ryżu dodaj szklankę puree z pieczonej dyni (po prostu zmiksowany upieczony miąższ dyni).  Roladki z piersi kurczaka z dynią: - 2 piersi kurczaka - imbir świeży - plaster dyni - garść liści szałwii - ząbek czosnku Piersi z kurczaka rozetnij nożem tak aby powstał prostokąt. Oprósz solą, posyp startym na tarce imbirem, posiekaną szałwią, dodaj przeciśnięty przez praskę

SMYKWKUCHNI
Sałatka z dyni i... 227

włoskich 1 jabłko pokrojone w kostkę sos 4  łyżki soku pomarańczowego 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy 3 plasterki świeżego imbiru Morele namoczyć i następnie pokroić w kostkę. Kostki dyni blanszować w osolonej wodzie 3 min. Nie powinny się rozpadać! Osączyć i ostudzić. Przygotowanie sosu. Musztardę połączyć z olejem, dodać(...)skórkę pomarańczy, szczyptę soli i imbir i starannie wymieszać. Dynię wymieszać z morelami, żurawiną ,jabłkiem oraz orzechami. Polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podajemy do drobiu lub pasztetu, ale myślę, że taka bomba, witaminowo energetyczna, obejdzie się też bez towarzystwa

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z kabaczkiem. 215

30kg cebuli 1  winne jabłko 2  ząbki czosnku 1  pietruszka 1  plaster selera 1 kawałek kalafiora 2 łyżki oleju +2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka płaska curry  sól ,pieprz do smaku 1000 ml bulionu warzywnego lub innego ziarna słonecznika uprażone zielona sałata masłowa Wykonanie: Kabaczka obrać, usunąć miąższ gąbczasty i pokroić(...)kostkę. Pozostałe obrane warzywa również pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na miksie oleju i masła i następnie dodać resztę warzyw i przesmażyć. Dodać imbir i curry ,przemieszać i zalać bulionem ,oczywiście po uprzednim przeniesieniu zawartości z patelni do garnka. Gotować , aż warzywa będą miękkie. Zawartość garnka zmiksować (np. blenderem ) ,doprawić do smaku przyprawami. Podawać z paseczkami zielonej sałaty i uprażonym

Kulinarny karnet Christophera
Indyk na sposób azjatycki. 200

Przepis na 2 osoby: 2 – 3 ząbki obranego i posiekanego czosnku 1 cm imbir świeży posiekany 1 cebula pokrojona w pół plasterki 1/4 papryka czerwona pokrojona w paski 1/4 papryka żółta pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki) 1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek 2 plastry(...)naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, posiekany imbir, 2-3 łyżeczki sosu sojowego i do smaku czyli jak kto lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie

Kulinarny karnet Christophera
Chicken curry. 187

moto ( glutaminian sodu)  można pominąć. Składniki: 7 szt. pałeczki z kurczaka 1 łyżeczka hinduskiego curry aji-no-moto sól morska 1 ostra papryczka 1 cm świeży imbir 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 cytryna sok 10 goździków 0,5 l mleko 3,2% mąka kukurydziana Wykonanie: Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć  do garnka(...)którym będziemy gotować. Dodać posiekany czosnek, imbir, ostrą papryczkę, cebulę pokrojoną w talarki, goździki, sok z cytryny. Całość zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości  mięsa. Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać

Kulinarny karnet Christophera
Hinduski szaszłyk. 338

pierś z kurczaka   Składniki marynaty: 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka tandoori  masala 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 cm świeży  imbir 1 mała czuszka 0,5 łyżeczki kminku 0,5 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 50 ml oliwy z oliwek 150 ml jogurt naturalny Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski(...)Każdy pasek lekko rozbić tłuczkiem ( rozpłaszczyć).  Gorczycę wrzucić na patelnię, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir  i krótko przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem. 1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego  w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty)  i trzymać w otrzymanej paście przez

Kulinarny karnet Christophera
Wątróbka a'la strogonow. 167

Liver a' la stroganoff. Skladniki: 40 dag wątróbka wieprzowa 2 cebule 25 dag pieczarki 3 dag podgrzybki suszone 3 ząbki czosnku 1 cm imbir świeży 1 papryczka czuszka 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 100 ml śmietana kremówka 36% sól, pieprz, majeranek olej  i masło do smażenia Wykonanie: Grzyby suszone namoczyć(...)zagotować. Pozostawić do wystygnięcia i pokroić w cienkie paski. Wywar  po gotowanych grzybach zachować. Wątróbkę pokroić w paski jak na cienkie frytki. Cebulę, czosnek, imbir i czuszkę  pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i  pokrojone podgrzybki, podlać wywarem

Kulinarny karnet Christophera
Desery truskawka i gruszka. 196

lodami ,ale smaczna też jest zimna. W ten sam sposób przygotowuje się frużelinę z innych owoców. Wykwintna gruszka w stylu francuskim. Składniki.   2 gruszki 2 cm korzenia imbiru 200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej 75 ml whisky lub brandy ½ cytryny 1 pomarańcza 2 łyżeczki masła Kawałek laski cynamonu 125 ml słodkiej śmietany i jogurtu Wykonanie. Wycisnąć(...)pomarańczy i cytryny-osobno. Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym korzeniem imbiru. Z obranych gruszek wydrążyć gniazda nasienne ,skropić sokiem z cytryny . Do żaroodpornego naczynia wlać sok pomarańczowy ,rozsypać płatki masła i ułożyć gruszki. Napełnić je marmoladą pomarańczowo-imbirową i obok położyć kawałki pokruszonego cynamonu. Zapiekać przez 15 min w temp.190stop. Podać z bitą śmietaną  połączoną

Kulinarny karnet Christophera
Zupka "Zielono mi". 173

Szybka smaczna zupa, do ugotowania w sytuacji podbramkowej. Składniki. 1 l bulionu warzywnego 1 puszka groszku 1 cebulka 3 plasterki imbiru sól, pieprz 250g Sacchettini z serem Ricotta i szpinakiem Wykonanie. Groszek razem z zalewą  i zeszkloną na 1 łyżeczce masła cebulką ,zmiksować. Połączyć z bulionem ,dodać imbir, zagotować i doprawić do smaku. Ja podałem z malutkimi pierożkami ,nadzianymi

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania