imbir - 9508 przepisów (strona:304/634)

Wino grzane 197

składem tych produktów, mnie on zniechęca, dlatego samodzielnie przygotowuję ten pyszny napój i każdego z Was do tego zachęcam :)Składniki:butelka czerwonego wina (rodzaj obojętny)laska cynamonugoździkiświeży korzeń imbiru, ok 1,5 cm1 pomarańcza1 cytrynakilka ziaren czarnego pieprzucukier do smakuew. jabłkoWykonanie:Do garnka wlewamy butelkę wina, dodajemy pokrojoną w półplasterki pomarańczę, cytrynę, opcjonalnie jabłko oraz plasterki świeżego korzenia imbiru. Wrzucamy

Taste Of My Day
5 na 8 czyli tym razem nie zapomniałam karteczki 305

pupcia Gizmola teraz będę. Ha! A Wy jak chcecie powalczyć o przewspaniałe nagrody. Klikać  tu ! 1/2 szklanki kaszy bulgur 1 szklanka wrzątku oliwa z oliwek plaster świeżego imbiru sól do smaku 1 mandarynka 1/2 granatu 7 brukselek 1/2 gruszki garść ziaren słonecznika garstka czarnego sezamu oliwa z oliwek do skropienia (opcjonalnie) Kaszę wsypałam do garnka.  Zalałam wrzątkiem(...)dodatkiem 2-3 kropli oliwy, plasterkiem imbiru i solą.  Ugotowałam na sypko (20 min. na wolnym ogniu).  Mandarynki obrałam. Podzieliłam na mniejsze cząstki.  Granat wydrylowałam.  Gruszkę obrałam. Pokroiłam w paski. Zblanszowaną brukselkę podzieliłam na ósemki. Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej patelni. Do  ugotowanej kaszy wsypałam słonecznik.  Dokładnie wymieszałam.  Następnie dodałam pozostałe składniki (według

bastalena
Grzane wino / Mulled wine 160

glasses of red wine semi-dry16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar15g cukru cynamonowego / 15g cinnamon sugarmiód / honey 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger 2 plasterki pomarańczy / 2 slices of orange1 plasterek cytryny / 1 slice of lemonSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2Wlewamy wino(...)garnka. Dodajemy cukier waniliowy, cukier cynamonowy, goździki i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się wina dodajemy sok z 1 plasterka pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek pomarańczy i cytryny. Gotowe :)!***** We pour the wine into the pan and we add the vanilla sugar

Projekty ze smakiem
Grzaniec z białego wina / Mulled with white wine 148

cane sugar1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej / 1/2 teaspoon nutmegsok z połowy mandarynki / juice of half a mandaringarść rodzynek / handful of raisins4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger szczypta rozmarynu / pinch of rosemary 1 plasterek mandarynki / 1 slice of mandarin 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemonmiód / honey Sposób przygotowania(...)Preparation:Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, goździki, sok z mandarynki, rodzynki, szczyptę rozmarynu i imbir. Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Wino wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek mandarynki i cytryny. Gotowe :)***** We pour

Projekty ze smakiem
Zupa Wonton 353

pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 łyżki sosu sojowego Dodatkowo: posiekany szczypiorek czosnek prażony(...)jajko do smarowania krawędzi CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od farszu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy czosnek, starty imbir i posiekane dymki, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Teraz przygotowujemy ciasto. W misce łączymy

Tajskie smaki
Chlebek dyniowy z kremem szafranowo-dyniowym / Pumpkin bread 138

Słodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-)Zapraszam!Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną(...)stronie KLIK (dodam, że ceny bardzo przystępne ;-) )SKŁADNIKI:NA KREM SZAFRANOWO- DYNIOWY:- 1 opakowanie szafranu (www.skworcu.com.pl)- 1 cała szklanka puree z dyni- 3 łyżki miodu- imbir świeży kawałeczek- 5 łyżek brązowego cukru- łyżka masłaW rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem.NA CIASTO NA CHLEBEK:- 2 szklanki mąki wrocławskiej- 1/2 opakowania drożdży świeżych

SMYKWKUCHNI
Korma z kurczaka 496

mielonego kardamonu1/3 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych goździkówświeża kolendra do ozdobysól, pieprzPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i lekko przyrumieniamy. Dodajemy chilli, imbir, kolendrę, kardamon, cynamon, goździki i  mieszamy. Dokładamy pokrojonego w większą kostkę kurczaka i chwilę mieszamy. Dolewamy jogurt, śmietanę, szafran i zmielone migdały. Dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut

Oryginalny smak
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 190

aromatyczna i rozgrzewająca z dodatkiem mleka kokosowego, curry, grzybów mun i makaronu w kształcie ryżu. Spróbujcie Składniki:100 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu1 litr bulionu drobiowegokawałek imbiru (około 1/2 kciuka)1 cebulka500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek)2 ząbki czosnku300 ml mleka kokosowego1 łyżka sosu rybnego15 g grzybów mun1 marchewka4 łyżeczki czerwonej pasty curry3(...)Odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut.Makaron gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Cebulkę siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy posiekany imbir, czosnek, pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry

Oryginalny smak
Migdałowo-bananowe muffinki jaglane, czyli kolejna wariacja na temat wegańskich deserów 186

migdałowych cynamonimbirłyżeczka proszku do pieczeniaPRZYGOTOWANIE:Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody i przestudzićW większym naczyniu zblendować kaszę z bananem, mąką migdałową oraz cynamonem, imbirem i proszkiem do pieczeniaMasę przełożyć do foremek- najlepiej silikonowych, a następnie udekorować migdałami i płatkamiPiec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CPo upieczeniu muffinki pozostawić do całkowitego wystygnięcia

peanutbuttermonster
Zimowa tarta z jabłkami 335

odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Do przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę.Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie.Ciasto

Ciastkozercy
Zupka krem z dyni 174

Kremowa zupka z dyni.Zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupkę krem z dyni  z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej .Składniki :około 5 ziemniakówkawałeczek pora2 małe marchewkikawałeczek seleraszczypta imbiruszczypta gałki muszkatołowej , vegetaokoło 500 g dyni4 łyżki masła1 cebulka3 łyżki śmietanki 30 %Wykonanie : 1. Warzywa obrać , umyć i pokroić w kostkę . Dynię obrać umyć i też pokroić w kostkę . 2. W garnku

Sama słodycz i szczypta chili
Love me tender, love me sweet. Love me... without meat! 268

Rozgrzewający. O tej porze roku najlepszy. A ponadto jelitka lepiej pracują. Lunch: Chlebek bananowy z herbatą imbirową 1 cytryna 1 litr wrzątku 2 łyżki cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki imbiru 2 łyżki zimnej wody zielona herbata Sok z cytryny wlałam do garnuszka.  Zalałam wrzątkiem.  Posłodziłam cukrem.  Dodałam imbir.  Dolałam zimną wodę.  Całość gotowałam 3 minuty

bastalena
KREM Z DYNI 153

KREM Z DYNI Składniki: - 1kg dyni - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 3 duże ziemniaki - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - 20g korzenia imbiru - 2 kostki rosołowe drobiowe - 3 liście laurowe - 6 kulek zioła angielskiego - pół łyżeczki kurkuma - pół łyżeczki curry - 200ml śmietany 18% - 1/4 pęczka koperku - sól -  pieprz -  cukier -  przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Na początek należy(...)liście laurowe, zioło angielskie, kurkumę i curry. Gotujemy do miękkości warzyw i czekamy do wystudzenia. Wyciągamy zioło angielski i liście laurowe. Całość blendujemy robiąc tym samym krem. Obieramy imbir i trzemy na małych oczkach tarki, dodajemy do garnka z kremem. Dodajemy sól, pieprz, przyprawę "kucharek" i cukier do smaku. Nakładamy do miseczek, na górę dając odrobinę śmietany i koperku. Smacznego

Mentor Smaku
Piernik 172

Piernik przekładany nadzieniem porzeczkowym lub śliwkowym. Aromatyzowany przyprawami takimi jak imbir, kardamon, goździki czy gałka muszkatołowa.     Składniki: 60-70 g margaryny lub oleju 2 jajka szklanka cukru  pół szklanki śmietany 18% 200 g miodu 400 g mąki łyżka sody przyprawy: imbir, cynamon, pieprz, kardamon, zmielone goździki, gałka muszkatołowa galaretka cytrynowa szklanka dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych

prawdziwe jedzenie
Nieprzepisowo #16 Historia pierwszej owsianki i wstęp do kuchni pięciu smaków 300

niebawem. Jak się oczytam z tematem. Póki co kawusię wrzucam do akcji, bo warto się nią podzielić.  Skuście się! litr wody 4 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta cynamonu szczypta imbiru 2 goździki mandarynka łyżeczka miodu Wodę zagotowałam w szklanym naczyniu. Zmniejszyłam ogień i... Dodałam kawę. Gotowałam 2 minuty. Wsypałam cynamon. Gotowałam 2 minuty. Dodałam imbir i goździki. Gotowałam 2 minuty

bastalena

Proponowane wyszukiwania