zimowej, mówiące np. oodpowiedniej kolejności posiłków, aktywności ruchowej czy uzupełnieniu diety w mikro- i makroelementy oraz witaminy. Dowiesz się jakie są niezbędne produkty w zimowej diecie, mowa tu o imbirze, kiszonkach (ogórki, kapusta), Yerba mate czy pomidorach. Autorka zachęca także do założenia swojego malutkiego ogródka na parapecie :) Dokładnie chodzi o wszelakie zioła, od estragonu po bazylię i melisę. Jest również(...)zawierających łatwo dostępne produkty. Dania opatrzone są barwnymi zdjęciami, od których patrzenia burczy w brzuchu :) W każdym dniu autorka przypomina o wypiciu ciepłego płynu, np. szklankę napoju z imbiru lub Yerba mate. Tydzień zawsze kończy się niezbędną listą produktów, w które należy się zaopatrzyć, aby przygotować te wszystkie pyszności :) Sezonowy program odchudzania ułożony jest na 48 dni, gdzie jadłospis zmienia
Zdrowie na języku :Poraz 10,9g błonnika . SKŁADNIKI: 145g jabłka- po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych 90g gruszki- po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych 20g siemienia lnianego łyżka soku z cytryny imbir mielony woda PRZYGOTOWANIE: Siemię lniane zmielić, zalać pięcioma łyżkami gorącej wody i odstawić do wystudzenia Jabłko i gruszkę pokroić i wrzucić do wysokiego naczynia Dodać sok z cytryny, imbir Całość
peanutbuttermonsterprzekładam do garnka z rozgrzanym masłem. Podsmażam około 3 minut. Pod koniec dodaję posiekany czosnek. Kiedy warzywa są lekko podsmażone i pachnące:) zalewam je 2 litrami wody. Dodaję starty imbir, liść laurowy i łyżeczkę soli. Całość zagotowuję. Następnie dodaję zielony groszek, pokrojone w kosteczkę obydwie papryki oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz kaszę.Całość gotuje
Magiczna kuchnia Dariinastępnie miksuję na puree (nie odciskam z nadmiaru płynu odlewam jedynie ten płyn który sam zebrał się w trakcie stygnięcia).Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z cynamonem, imbirem, gałką i skórką z pomarańczy. Kiedy jest już całkiem rozpuszczone dodaję cukier i puree dyniowe. Dokładnie mieszam, aż do całkowitego połączenia się składników. Ponownie stawiam miskę na garnku z wodą
Magiczna kuchnia Dariimała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę cytrynową, posiekane szalotki, czosnek, imbir, chilli (dodaję bez pestek aby nie było zbyt ostre) i liście kolendry wkładam do blendera. Dodaje sok z limonki i miksuję na gładka masę dodając wody (tylko tyle aby składniki
Magiczna kuchnia Dariimoże warto spróbować. I tak oto powstała moja, nieco zmodyfikowana wersja kremu marchewkowego.Potrzebne nam:- 3 duże marchewki- spora pomarańcza- pół cebuli- 2,5 szklanki bulionu warzywnego- pół łyżeczka mielonego imbiru- pół łyżeczki cynamonu- łyżka masła - sól i pieprzPrzygotowanie: Marchewki obieramy i kroimy w pół-talarki lub sporą kostkę. Pomarańczę myjemy i odcinamy skórkę. Następnie pomarańczę kroimy w kostkę. Cebulę(...)kroimy w sporą kostkę i podsmażamy w garnku na maśle. Po chwili dodajemy marchewkę i pomarańczę. Doprawiamy imbirem i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i przyprawy i gotujemy około 20 minut, do zmięknięcia marchewki. Zupę blendujemy na gładką masę
W poszukiwaniu inspiracjimrożonych krewetek koktajlowych rozmrożonych i odsączonych ( mogą być większe)3 szt Pak choi, umyte, pokrojone w poprzek w kawałki2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane2 cm kawałek imbiru, obrany i drobno starty 1 duża cebula, obrana, pokroić w cienkie półplasterkiolej słonecznikowy lub olej sezamowy2 łyżki sosu z ostrygowego1-2 łyżki sosu sojowegoszczypta pieprzu czarnego lub czerwonego chili(...)lekko pryskać,Dodać krewetki i część sosu sojowego, smażyć przez chwile z obu stron , wyjąć i trzymać w cieple.Na patelnie dodać 1 łyżkę oleju, dodać czosnek, cebulę i imbir i smażyć mieszając aż cebula trochę zmięknie.Dodać pak choi i pozostałe przyprawy, sos ostrygowy i sos sojowy.Kiedy pak choi jest gotowe (zmięknie), włożyć z powrotem krewetki i wymieszać.Doprawić
Stare Garyporcje):- ok 2 kg dyni (u mnie wspaniała mocno pomarańczowa Muscat de Provence),- 1 opakowanie tofu wędzonego,- 2-3 ząbki czosnku,- kumin (kmin rzymski),- ok 2 cm świeżego imbiru,- sos sojowy, pieprz, - olej,- dowolna zielenizna do posypania,- ew. 1 łyżka oleju kokosowego,- ryż jaśminowy.Wykonanie:Czosnek pokroić w plastry, odstawić na 10 minut (wtedy po podgrzaniu zachowuje wszystkie swoje wspaniałe(...)Wrzucić do garnka i dusić bez wody (ta dynia jest soczysta, jeśli mamy suchą można ją na początek trochę podlać wodą), dodać trochę kuminu, sosu sojowego, czosnek i starty imbir. Dynię dusić do miękkości pod koniec dodając usmażone tofu, gdy jest potrzeba przyprawić jeszcze do smaku, można dodać łyżkę oleju kokosowego.Podawać z ryżem (najlepszy jaśminowy do tego), posypane zieleniną
Co na wege obiad?czasu.Dziś szybko i na temat pomidorów z małym udoskonaleniem.Składniki.-jak zrobić dobry bulion pisałem tutaj -pomidory w puszcze-3 świeże pomidory malinowe-sok pomidorowy szklanka-kawałek imbiru-cebula-oliwa-2 ząbki czosnku-bazylia-sól i pieprzNa patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i imbir (posiekane), smażymy chwilkę. Solimy i pieprzymy. Dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę, przesmażamy. Wrzucamy pomidory
BaRepaskombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. Aby urozmaicić możemy część łososia upiec.Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi
kulinarnyJaosobyKoszt przygotowania: 2,00 złSKŁADNIKI:1 czarna herbata1 plaster pomarańczy1 plaster cytryny2 łyżeczki miodu6 goździków4 plasterki świeżego imbiruszczypta cynamonu2 gwiazdki anyżuPRZYGOTOWANIE:Na początku zaparzamy herbatę. Dodajemy plasterki imbiru, pomarańczy i cytryny. Przyprawiamy goździkami, cynamonem i anyżem. Na koniec słodzimy miodem i mieszamy. Herbatka gotowa
kulinarnyJakokosowego5 suszonych liści limonki2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum1 limonkatrawa cytrynowaświeży imbirkolendra świeżamakaron ryżowysól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu warzywnego. Dodajemy
kulinarnyJakombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. Aby urozmaicić możemy część łososia upiec.Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi
kulinarnyJamięta1 limonkatrawa cytrynowaolej palmowyoliwa z oliwekostra papryczkasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Filety z kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy odrobinę oliwy, posikaną mięte, sok z 1/2 limonki i starty imbir. Mieszamy i odstawiamy na ok. 1 h do lodówki.Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju palmowym. Dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka. Podsmażamy kurczaka i dodajemy pokrojoną
kulinarnyJa