/bakalii/płatków lub niewielką kanapkę, żebyśmy czuli się syci;) Składniki (2 porcje) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych/owsianych 8 truskawek 1 gruszka łyżka wiórków kokosowych 180 g jogurtu naturalnego szczypta imbiru szczypta cynamonu łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie) Płatki prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z wiórkami. Masę układamy w szklankach. Dodajemy(...)startej na grubych oczkach gruszki. Jogurt mieszamy z imbirem i cynamonem, wlewamy do szklanek tworząc kolejną wartwę. Na wierzch układamy pokrojone truskawki i gruszki, ewentualnie polewamy syropem z agawy/miodem
Powiedz dietom nielimonki. Przygotowanie to tylko kilka minut, a działanie wyjątkowo orzeźwiające. Składniki: na 2 porcje 0,5 kg ogórków gruntowych 1 limonka 0,5 łyżeczki imbiru 1/4 szklanki cukru na 1/4 szklanki wody- syrop cukrowy Przygotowanie: W rondelku podgrzać cukier z wodą, zagotować. Gotować powstały syrop przez około 3 minuty, odstawić z ognia, ostudzić. Ogórki umyć(...)obrać (można niedokładnie, pozostawiając miejscami skórkę). Imbir obrać i razem z ogórkami zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sitko do czystego naczynia np. dzbanka. Dodać syrop z cukru i wody (można dodawać stopniowo zaczynając od 3 łyżek), sok z limonki, wymieszać i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Napój podawać z lodem i plasterkiem limonki. P.S. Do schładzanego napoju można
Luźna KuchniaSkładniki: 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki anyżu 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach 1 papryczka chili skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu sól 2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka oleju 1 puszka brzoskwiń 1 filet z indyka Przygotowanie: kolendrę i anyż prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do moździerza razem z pozostałymi przyprawami, dolewamy olej, ścieramy imbir. Nacieramy filet, wstawiamy
Luźna Kuchniaszalotka 2 średniej wielkości marchewki 5 łyżek miodu 10 łyżek sosu sojowego ciemnego sól pieprz makaron typu chow mein 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego imbiru Przygotowanie: polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki grubości około 1 cm przygotowujemy marynatę: miód mieszamy z połową sosu sojowego, oliwą z oliwek zgniecionymi ząbkami czosnku(...)imbirem polędwiczki wrzucamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, choć można je smażyć już po godzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu
Luźna Kuchniaszalotka 2 średniej wielkości marchewki 5 łyżek miodu 10 łyżek sosu sojowego ciemnego sól pieprz makaron typu chow mein 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego imbiru Przygotowanie: polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki grubości około 1 cm przygotowujemy marynatę: miód mieszamy z połową sosu sojowego, oliwą z oliwek zgniecionymi ząbkami czosnku(...)imbirem polędwiczki wrzucamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, choć można je smażyć już po godzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu
Luźna Kuchniaoraz PP. Poza tym skrywa w sobie potas, magnez, wapń, żelazo oraz fosfor. Koktajl z ananasa i kiwi Składniki: 200 g ananasa; 50 g kiwi; 1 łyżeczka tartego imbiru; 1 łyżka siemienia lnianego. Zaczynamy! Ananas, kiwi oraz imbir miksuję na gładką masę, na koniec dodaję łyżkę siemienia lnianego... GOTOWE
Życie na widelcujabłko 1 marchew kawałek selera,pietruszki,pora 4-5 goździków sól,pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu - soku z cytryny 1 łyżka masła ghee 2-4 cm imbiru 0,75 l wody Wykonanie: cebulę obrać ,pokroić w piórka i zeszklić na łyżce masła na mocno rozgrzanej patelni.W międzyczasie obrać jabłko,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,rozdrobnić i podsmażyć(...)cebulą poszatkowaną kapustę przesmażyć razem z cebulą i jabłkiem .Zalać wodą obrać marchewkę,pietruszkę,selera,pokroic w plasterki,pora w krążki i dodać do garnka dodać goździki,obrany,pokrojony imbir,sól,pieprz,cukier i gotować do miękkości 40 minut gdy kapusta jest miękka zupę zblendować.Na koniec delikatnie zakwasić octem by zbalansować całość smakowo,a dzięki zakwszeniu zupa na powrót
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 litr bulionu warzywnego puszka kukurydzy jarzynka do smaku szczypta curry szczypta cynamonu pół łyżeczki startego imbiru 2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie: Gotujemy wywar warzywny ( litr wody, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora). Oczywiście można iść na łatwiznę i rozpuścić kostkę(...)zrobi się około pół litra. Gdy nasza kukurydza zmięknie całą zupkę trzeba zmiksować na konsystencję kremu. Dolewamy mleczko kokosowe (pomalutku aby zupa się nie zważyła), dosypujemy jarzynki, startego imbiru. curry i cynamonu. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Ja zupę kukurydziana podałam z grzaneczkami
Amatorka kuchennaseler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki 1 szczypta mielonego imbiru 1 łyżka oleju (ja akurat miałam sojowy i takiego użyłam) Polędwicę oczyścić z ewentualnych błonek, opłukać i odłożyć troszkę tłuszczu (troszkę, naprawdę ma być mało). Mięso pokroić w cienkie plastry(...)następnie w paseczki Przyprawić Ras El Hanout, papryką i imbirem, skropić olejem - dokładnie wymieszać Seler i marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki Suszone śliwki przekroić na pół Talerz od tajine smarujemy odłożonym tłuszczem z polędwicy. Ja na dno ułożyłam kawałki tłuszczu, nie wyrzucałam ich Wykładamy warstwami najpierw seler, potem marchewkę... ... następnie pokrojone w połówki suszone śliwki... ... a na wierzch
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszczególności z oscypkami . SKŁADNIKI NA MANGO CHUTNEY 1-2 duże mango 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1/2 szklanki cukru ostra papryka w proszku 2cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie w proszku) kurkuma czosnek granulowany kilka goździków szczypta soli WYKONANIE Mango obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i gotujemy wraz octem i cukrem. Co do ilości(...)cukru lub octu, zalecam zacząć od mniejszej ilości i stopniowo dodawać, aż słodkość i kwaśność będzie satysfakcjonująca. Po chwili dodajemy posiekany imbir, goździki, ostrą paprykę, czosnek, kurkumę i szczyptę soli. Całość gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż chutney zgęstnieje dzięki odparowaniu płynów. Ostudzone chutney przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. SUGESTIA W kwestii cukru lub octu, zalecam
Zofianasłodkie śmietany do zup 1 koper włoski 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka świeże startego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczka chili 500 ml wywaru warzywnego 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jeżeli macie tak jak ja całe szczypce krabów(...)dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojony koper i paprykę. Podsmażam aż warzywa zaczną lekko brązowieć, wtedy dodaję starty imbir, mięso kraba, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewam bulionem warzywnym i gotuję aż ziemniaki zmiękną. Kiedy ziemniaki są miękkie przestudzam trochę całość. Wyciągam
Magiczna kuchnia Dariiduże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako dodatek proponuję zapiekane banany.Tradycyjnie w kuchni afrykańskiej używane są do tego platany (odmiana bananów nie spotykana u nas) Można je zastąpić zwykłymi niezbyt dojrzałymi(...)banany ( najlepiej niezbyt dojrzałe) sól, curry, chili, olej do smażenia .Mięso kroimy na kawałeczki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy wszystkie przyprawy(sól,pieprz,czosnek,chili, sok z cytryny, imbir) i smażymy na złoty kolor. Następnie kroimy papryki w pionowe słupki i dodajemy do mięsa, podsmażamy. Gdy papryka zmięknie, wrzucamy fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe.Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze
noteskulinarnyfigadrobiowe zielona papryka biała papryka młoda cebulka cukinia pomidorki koktajlowe 9 listków szałwii przyprawa do grilla sól, pieprz olej patyczki do szaszłyków składniki na marynatę: 1 cytryna mały kawałek imbiru (ok 5 cm) 1 łyżeczka miodu skórka z połowy cytryny sól, pieprz Na początku przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę miodu przyprawiamy solą
noteskulinarnyfigaRoyal Albert Hall. Rozgrzewająca herbata - przepis- 1 l herbaty zielonej pomieszanej z czarną (najlepiej wybrać herbaty liściaste) 3 owoce liczi 3 duże plastry pomarańczy 1 cm plaster imbiru 8 goździków 1 łyżka miodu Do zaparzonej herbaty dodajemy owoce, imbir, goździki i miód. Wszystko mieszamy i czekamy chwilę, aż herbata nabierze smaku
noteskulinarnyfigabananowe SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 łyżki oleju 120 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe dojrzałe banany 1 jajko szczypta imbiru 2 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE : Mąkę wymieszać z cukrem, imbirem i proszkiem do pieczenia. Osobno połączyć jajko z olejem i jogurtem. Pół banana pokroić w cieniutkie plasterki, a resztę rozgnieść
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki