siebie sezon grillowy. Zaczęłam go od tradycyjnego kurczaka(4 duże udka), boczku(plastry 300g) i karkówki(bez kości, plastry 400g) :) Przygotowanie marynaty i składniki: Oliwa z oliwek imbir - utarty na najmniejszych oczkach (kawałek imbiru o długości 4 cm na to całe mięso) pieprz odrobina soli ostra papryka mielona curry 8 ząbków czosnku (wyciśniętych przez praskę) oregano
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 melon miodowy 1 ogórek długi 1 awokado 1 limonka kawałek imbiru - długość 4 cm 1/2 łyżeczki pieprzu 10 listków świeżej mięty 1/2 kostki masła 5 ząbków czosnku 1 natka pietruszki 30 krewetek tygrysich obranych i surowych jogurt naturalny Przygotowanie: Garnek lub głęboka miska. Patelnia. Blender. Warzywa i owoce myjemy. Ogórka, melona i awokado obieramy. Ogórka kroimy na kosteczkę(...)Melona przekrawamy na pół i łyżką wyskrobujemy miąższ z pestkami. Kroimy owoc na kosteczkę.Wrzucamy do garnka. To samo robimy z awokado, ale je odkładamy sobie na bok. Imbir obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy do garnka. liście mięty drobno siekamy i dokładamy do garnka. Dosypujemy pieprz i blendujemy. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę awokado
ClauditteMissCookingząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z patelni z nutą cytrynową 6 listków bazylii 6 listków oregano kawałek imbiru 2 cm 1/2 szklanki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 3 gałązki zielonej pietruszki 1 łyżka masła Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na małe kawałki kostka(...)paski. Marynujemy w marynacie ( oliwa, masło, liście bazylii 6, liście oregano 6, pietruszka, 5 ząbków czosnku, imbir, sok z cytryny, przyprawy do kurczaka) - całość blendujemy. Odstawiamy zamarynowanego kurczaka na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy. Jajka gotujemy na twardo. Sos do sałatki ( jogurt, majonez, maślanka, czosnek, pieprz i bazylia) - blendujemy Ser camembert
ClauditteMissCookingfasolki 100 ml soku z pomidorów z odrobiną tabasco 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżka uniwersalnej przyprawy do potraw pieprz świeżo mielony 1 czubata łyżka świeżo utartego imbiru Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, taka którą później bez problemu wsadzimy do piekarnika. Warzywa kroimy w kostkę (papryka, cukinia, bakłażan), ananasa również w kostkę(...)cebulę w piórka, czosnek siekamy bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Następnie wrzucamy cukinię i bakłażana, po chwili paprykę. Zakrywamy patelnię, czekamy aż warzywa puszczą sok. Dorzucamy ananasa, imbir, cebulę, fasolkę, sok z pomidorów, pomidory z puszki. Mieszamy co chwilę ale ciągle zakrywamy zawartość patelni. Dusimy tak z 30-40 minut. Doprawiamy masalą, pieprzem, przyprawą i czosnkiem. Mieszamy
ClauditteMissCookingnaszej zupie) świeża młodziutka włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek i kapusta włoska przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina suszonego imbiru, sól, pieprz dodatkowo dodałam jeszcze kilka składników, skoro oczyszczamy lodówkę to poleciałam na całego: pieczarki, czerwona papryka, czarne oliwki, czerwona cebula i salami chorizo Przygotowanie: Mięso wołowe płuczemy(...)miękkie. Dodajemy do zupy pokrojone warzywa wyżej wymienione w przepisie. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryczką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i starty świeży imbir uczynią danie aromatycznym i pysznym
ClauditteMissCookingposiekanej kolendry 1 marchewka duża 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 papryczka chilli (ja użyłam zielonej pepperoni) garść suszonych moreli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii w sklepie z przyprawami świata) świeżo mielony pieprz sól morska cieciorka kukurydza groszek 1 łyżka masła 2 łyżki(...)Przygotowanie zupy: W drugim garnku roztapiamy masło wraz z oliwą. Dodajemy do niego utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną paprykę, czosnek i imbir. Smazymy około 5 minut. Dodajemy posiekane morele oraz 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu syczuańskiego. Powoli zalewamy składniki bulionem, tak około 2.5 litra bulionu (wraz z warzywami jakie
ClauditteMissCookingczosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę: garść posiekanej kolendry 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 papryczki habanero 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii w sklepie z przyprawami świata) świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 1 płaska łyżka suszonego lubczyku sól morska(...)Przygotowanie: Do drugiego garnuszka już rozgrzanego wlewamy oliwę. Dodajemy do niej utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną papryczkę habanero, czosnek, cebulę i imbir. Smażymy około 5 minut. Przyrządzone składniki przekładamy powoli do gotującego się bulionu (tak około 2.5 litra bulionu wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy kurkumę
ClauditteMissCookingwzmacnia odporność. Najwięcej jest jej w: owocach kiwi, czarnych porzeczkach, malinach, w owocach cytrusowych, kiszonej kapuście, natce pietruszki. SKŁADNIKI: burak miód malinowy (ekologiczny)* imbir PRZYGOTOWANIE: Buraka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do wyparzonego słoiczka, ucieramy odrobinę imbiry na tarce o najmniejszych oczkach i zalewamy miodem. Zakręcony słoik wstrząsnęłam
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 2 duże piersi z kurczaka 3 czubate łyżki Tandoori Masala 1 czubata łyżka siemienia lnianego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka utartego imbiru 1 czerwona papryczka chilli 2 szklanki wody Warzywa: marchewka brokuły kalafior fasolka szparagowa szalotka PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w kostkę i marynujemy na całą noc ( 3 czubate łyżki Tandoori Masala, 1 czubata(...)łyżka siemienia lnianego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka kardamonu, 1 łyżka utartego imbiru, 1 czerwona papryczka chilli). Do głębokiej rozgrzanej patelni przekładamy mięso wraz z całą marynatą. Obsmażamy. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy wodę. Patelnię zakrywamy i dusimy około 30 minut. Pod koniec gotowanie dodajemy warzywa i znowu gotujemy przez jakieś
ClauditteMissCookingSkładniki: marchewka ( tyle ile chcecie zjeść ) płaska łyżeczka imbiru 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu ( ja użyłam spadziowego ) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka dowolnych ziół ( koperek, rozmaryn albo mój ulubiony tymianek ) Przygotowanie: Masło roztopić na patelni dodać imbir, miód, sól i tymianek chwilkę podsmażyć. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę ( może być także w plasterkach ) obtoczyć w maśle i smażyć
Gaździnka warzyopakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 2 średnie cebule 100 ml śmietanki 50g sera feta, camembert, żółtego ( można więcej ) 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz ( opcjonalnie imbir - wszystko do smaku ) Przygotowanie: Pieczarki obrać ( nie myć bo pompują wodę ) pokroić na większe kawałki ( dobrze je potem czuć ), cebulę pokroić drobno. Rozgrzać olej zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Jak już się lekko(...)podsmażą doprawić ( wcześniej posolone puszczą wodę i będą się gotować, a nie smażyć ) solą, pieprzem, imbirem i czosnkiem. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę smażyć, aż śmietanka zredukuje się i zgęstnieje. Wyłączyć ogień. Pokroić na małe kawałeczki ser feta i camembert i dodać do farszu, wymieszać. Nie podjadać :-) Wypełnić farszem ciasto francuskie ( pamiętamy do ostatniej chwili musi być w lodówce
Gaździnka warzySkładniki: 1 pierś kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 1 świeży ogórek szczypta imbiru, tymianku, rozmarynu sól, pieprz papryka słodka, ostra gęsty jogurt 3 ząbki czosnku parę kropel cytryny 1/2 łyżeczki cukru koperek, natka pietruszki papier ryżowy Przygotowanie: Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, skropić olejem i posypać szczyptą tymianku. Włożyć do foli aluminiowej i do piekarnika(...)160st C. Kurczaka umyć, pokroić w słupki, przyprawić czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem, papryką ( opcjonalnie kilka kropli maggi ) imbirem ( dodaję też po zostałą posiekana natkę pietr uszki ) . Smażyć na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumieni. Pokroić ogórka w słupki. Namoczyć papier ryżowy ciepłą wodą i układac na nim warzywa z kurczakiem, zawinąć. Sos: pół kubka jogurtu, dodać mały ząbek
Gaździnka warzySkładniki: mięso wołowe kilka plasterków szynki, sera zółtego 3 ogórki kiszone natka pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz szczypta imbiru, tymianku 4 łyżki oleju 1 l bulionu warzywnego parę kropel maggi Przygotowanie: Mięso rozklepać skropić olejem, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem, tymiankiem,przyprawą maggi, zostawić na 2 godz. Płaty mięsa posmarować musztardą, położyć na nich szynkę, ser,ogórki i natkę
Gaździnka warzySkładniki: 150g soczewicy pierś z kurczaka por papryka sól pieprz szczypta tymianku, cząbru, imbiru, majeranku, kilka ziarenek kolendry 2 ząbki czosnku sos sojowy łyżka oleju natka pietruszki Przygotowanie: Soczewicę opłukać, zalać osoloną wodą, dodać majeranek, cząber, kolendrę i gotować do miękkości. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, sosem sojowym i tymiankiem
Gaździnka warzySkładniki: 100 g makaronu ryżowego pół fileta z piersi kurczaka szczypior garść fasolki szparagowej kilka pomidorków suszonych 3 plasterki sera Brie sól, pieprz, papryka słodka, imbir do smaku kilka kropel sosu sojowego ząbek czosnku kilka kropel cytryny Przygotowanie: Pierś kurczaka umyć i pokroić w paseczki. Do osolonego wrzątku dodać fasolkę i gotować(...)rozgotować - musi być chrupka ) odcedzić. Suszone pomidory pokroić w nieduże paski, ser Brie w kosteczkę. Na łyżce oleju podsmażyć kurczaka, doprawić ( solą, pieprzem, papryką, imbirem i czosnkiem ). Jak już ładnie się podrumieni dodać ser, pomidorki i część fasolki. Wszystko razem wymieszać i skropić kilkoma kroplami cytryny. Makaron zrobić według przepisu na opakowaniu ( ja użyłam ryżowego bez gotowania
Gaździnka warzy