kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu 1 papryczka chili pieprz i sól Dodatki: ryż bosmati 1 limonka 1 papryczka(...)chili Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek, cebulę, imbir i pozbawioną nasion papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekane warzywa. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Na patelnię z warzywami dodajemy kawałki kurczaka i lekko podsmażamy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Podsmażonego kurczaka przekładamy
Smakowity Blog Kulinarnykurczaka 2 białe części trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 cm startego imbiru 2 łyżki oleju świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę, trawę cytrynową pokroić w cienkie plasterki (uwalnia się(...)cudowny zapach). Do miski wlać olej, sos sojowy, dodać imbir, trawę cytrynową, czosnek i świeżo mielony pieprz. Wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Lekko posolić. Mięso dodać do marynaty i wymieszać aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawić do lodówki na około 4 godziny. Każdy pasek piersi z kurczaka nadziewać na patyk do szaszłyka tworząc harmonijkę. Szaszłyki ułożyć
Amatorka kuchennapozytywną energią w NOWY DZIEŃ :) Z racji tego, że zima powoli odchodzi na jakiś czas w niepamięć na jej huczne pożegnanie zrobiłam pyszne czekoladowe, marchewkowe babeczki! Cynamon, kardamon i imbir oraz bardzo kojarzą mi się ze świątecznymi wypiekami. Dlatego to ostatni przepis iście zimowy.. Teraz tylko wiosenne. Czekamy na Wielkanoc więc zajadając się ostatnim smakiem chłodu :) Cykl przepisów słodzonych(...)marchewki 30 ml oliwy z oliwek 100 g mąki ryżowej 4 jajka 2 łyżki kakao naturalnego 4 łyżki stewii 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 50g gorzkiej czekolady (można pominąć) 40g orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolade i orzechy drobno posiekać. Do miski wrzucić rozbełtane jajka i oliwę. Dodać startą marchewkę
Czarnawisienkadobrze przechowują, dlatego można je schować do metalowej puszki i podkradać co jakiś czas. Swojego czasu robiłam je też z pieprzem (2-3 łyżeczki mielonego pieprzu zamiast chilli) oraz imbirem (3-4 łyżeczki startego imbiru), ale najbardziej smakują te z chilli. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ostatnio staram się eksperymentować i mieszać smaki. Miał być krem z nutą imbiru, ale stwierdziłam, że nie będę się męczyć, bo za imbirem średnio przepadam i wybór padł na jabłka, które nadały zupie trochę słodyczy. Taki krem doprawiony ostrą papryką i świeżym pieprzem - poezja :) Składniki: ok. 500 g dyni 1 litr bulionu 1 duża cebula 2 duże ziemniaki 1 duże
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wywaru, bulionu lub wody (użyłam wody) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 średnie ziemniaki 2 średnie cebule 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy w proszku 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki curry sól, pieprz Kukurydzę obrać z liści i oddzielić ziarna od kolb. Do garnka włożyć masło i roztopić. Dodać starty imbir
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: (2 porcje) 300-350 g filetu z łososia ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu płynnego 1-2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 gałązki rozmarynu 4-5 gałązek tymianku sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: 1 szklanka ryżu 2 garście różyczek brokuła (mogą być(...)morska Przygotowanie: Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: Do blendera wlać sok z cytryny, miód, sos sojowy, olej. Dodać obrane ząbki czosnku oraz obrany kawałek imbiru. Delikatnie posolić i popieprzyć. Zmiksować. Łososia włożyć do płaskiego naczynia skórą do dołu i polać marynatą. Naczynie przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać
Moja Delicjaorganizm, wzmacniając tym samym włosy, zęby i paznokcie. Zatem jedzmy polskie jabłka ! Moje propozycje na przepisy z jabłkami poniżej. Przepisy z jabłkami Sok z jabłek, pomarańczy, marchewki, selera i imbiru na katar i przeziębienie - 25 listopada 2014 Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok z buraka, marchewki i jabłka - 9 lipca 2014 Sok z jabłek i marchewki - 23 września 2014 Misiankowa szarlotka(...)Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu - 26 kwietnia 2014 Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym - 29 kwietnia 2014 Green smoothie, czyli Zielony koktajl ze szpinakiem, jabłkiem, pomarańczą, bananem i imbirem - 14 maja 2014 Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny - 24 czerwca 2014 The post Wyśmienity krem z groszku z miętą
Moja Delicjakukurydzianej 150g makaronu soba sos 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 8 łyżek wody 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 3 posiekane ząbki czosnku 1 papryka zielona pokrojona w paski 50g zielonego groszku 100g ziaren kukurydzy 75g kiełków fasoli mung 30g kiełków mieszanych do przybrania olej do smażenia Sposób przygotowania(...)mieszając wszystkie wymienione składniki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucić wołowinę i podsmażyć przez 2-3 minuty do lekkiego zbrązowienia, aż sos się zredukuje. Dodać czosnek i imbir, podsmażyć 2 minuty. Dodać paprykę, kukurydzę, fasolę mung i podsmażyć 2 minuty. Dolać sos i dodać ugotowany makaron. Wymieszać wszystko przez 2 minuty. Wyłączyć ogień, dodać kiełki, wymieszać i podawać
W kuchni wieczorempiersi z kurczaka 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki(...)czasie odsączyć nadmiar płynu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomarańczę i cytrynę umyć i zetrzeć ich skórkę na najdrobniejszej tarce. Na woku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić czosnek, skórkę i łyżeczkę imbiru. Chwilkę podsmażyć. Dodać połowę mięsa. Podsmażyć. Kiedy mięso stanie się rumiane przesunąć je na boki patelni, a na środek włożyć resztę mięsa i smażyć je tak samo. Przygotować
Świat Domowej KuchniSKŁADNIKI: - opakowanie ryżu do sushi - ocet do ryżu - sól, cukier do doprawienia ryżu - łosoś wędzony - łosoś świeży - sos sojowy bez konserwantów -paluszki krabowe - kawior czarny - ogórek zielony - serek śmietankowy - imbir marynowany - kasza jaglana - norii - wasabi Tym razem zrobiłam dwa rodzaje sushi, takie normalne jak zawsze z łososiem i ryżem, i drugie totalnie inne a mianowicie z kaszy jaglanej(...)ryż, wasabi, serek kremowy, łosoś pieczony, kawior, ogórek - kasza jaglana, łosoś wędzony, paluszek krabowy, kawior, serek, sezam, wasabi - kasza jaglana, wasabi, serek, łosoś pieczony, kawior, ogórek Podajemy z marynowanym imbirem i wasabi. Pyszne! Prosto i szybko! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Buuuziaki! Smacznego
SMYKWKUCHNIłyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suchego maku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (nie pomylić z kminkiem) 2 szczypty pieprzu 1 łyżeczka kolendry 3 ząbki czosnku 3 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 szczypty pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka garam masala 1 szklanka wody sól Wykonanie: Pierś opłukać i pokroić w kostkę. Do miseczki wsypać kurkumę(...)kmin,kolendrę,imbir i pieprz kajeński. Wszystko wymieszać i rozgnieść całe ziarenka. Wiórki kokosowe wymieszać z rozgniecionym czosnkiem. W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę,którą zarumienić na złoty kolor. Dodać mieszankę przypraw oraz wiórki z czosnkiem i smażyć około 1 minuty cały czas mieszając, a następnie dołożyć pokrojonego kurczaka i smażyć ze wszystkich stron. Mieszać
O kuchni z uczuciembiałym winie z jabłek :) Zawsze wyszły pyszne :) A oto przepis na 1 szklankę: 250 ml wina (czerwone lub białe) 1 laska cynamonu 4 goździki szczypta suszonego imbiru * ewentualnie cukier wg uznania Wino wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Gdy jest już gorące, wlewamy do szklanki bądź kubka i dodajemy cynamon, imbir i goździki. Jeśli ktoś chce dodać cukier, najlepiej rozmieszać
Smakowy Rajwołowiny (np. szponder) ¼ dużego selera 1 – 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula Ewentualni kawałek pora 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki imbiru Płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Około 1 - 2 łyżeczki soli Pieprz maggi 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła (w wersji z zasmażką) natka pietruszki Pokrojone flaczki zalewamy ciepłą wodą(...)Rosół gotujemy około 1 – 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Mięso i ugotowane jarzyny oraz cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do rosołu razem z flaczkami. Danie doprawiamy majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową. Kawałek pora kroimy w cienkie, niedługie paseczki i dodajemy do flaczków. Następnie flaczki zagęszczamy, jednym ze sposobów: 1. Do pół szklanki zimnej wody wsypujemy mąkę i mieszamy
Smakowy Raj