piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mniejszy por 2 ząbki czosnku kilka kropel cytryny pół kubka jo gu rtu nat u ralnego 1 łodyga selera naciowego só l, pieprz, imbir, tymianek ły żeczka miodu ( ja mam wielokwiatowy ) Przygotowanie: K urczaka umyć , osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprze m, imbirem. Dodać łyżeczkę miodu i zmiażdżony czosnek, dobrze
Gaździnka warzyząbki czosnk u 300g mrożonej ziel onej fasolki bulion warzywny 1 marchewka 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego kilka kropel Maggi, kilka łodyg natki pietruszki szczy pta imbiru, só l, pieprz ser feta ( opcjonalnie ) szczypiorek Przygotowanie: Jedną cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać dwie łyżki oleju , z jednym ząbkiem czosnku zeszklić na nim cebulę, dodać mrożoną(...)miękkość. Zmiksować . Pierś kurczaka opłukać, włożyć do garnka z jedną marchewką, podsmażoną na ogniu jedną cebulę przekrojoną na pół . Zalać wodą, dodać przyprawy - listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, imbir, sól, pieprz, kilka kropel Maggi i kilka łodyg natki pietruszki i czosnek. Gotować do miękkoś ci z 10 min. Ugotowane mięso pokroić na kawałki, dodać do kremu. Posypać szczypiorkiem
Gaździnka warzySkładniki: 300g gulaszowego z kurczaka 200g zielonej fasolki 3 ząbki czosnku sól, pieprz, szczypta imbiru kilka gałązek tymianku cebula 50ml półsłodkiego białego wina sok z połowy słodkiej pomarańczy kilka czarnych oliwek czerwona papryka łyżka oleju pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Fasolkę włożyć do osolonego wrzątku na 4 min. Wyjąć i przelać zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka(...)przyprawić solą, pieprzem, imbirem i tymiankiem. Wlać wino i trzymać jeszcze chwilę na mocniejszym ogniu (niech odparuje alkohol). Do mięsa dodać pokrojoną w słupki paprykę, cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie. Dodać fasolkę i pokrojone na pół oliwki. Wszystko wymieszać, polać sokiem z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec dodać posiekaną
Gaździnka warzySkładniki: 300g mięsa z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pół pęczka natki pietruszki 50ml białego półsłodkiego wina sól, pieprz, tymianek, imbir kilka różyczek brokuła 2 cebule mała cukienia Przygotowanie: Różyczki brokuła wrzucić do wrzątku na 4 min. Marchewkę podsmażyć na łyżce masła, dodać kilka gałązek tymianku, szczyptę soli i cukru. Zalać odrobiną wody. Trzymać na ogniu(...)czasu mieszać. Kiedy woda odparuje marchewka będzie gotowa. Pokrojone w kostkę mięso z kurczaka opłukać wodą i osuszyć. Usmażyć na patelni z odrobiną oleju. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Cebulę posiekać i dodać do mięsa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po 2 min wlać wino (trzymać na ogniu kilka minut - niech alkohol odparuje). Cukinię przygotować na grillu
Gaździnka warzySkładniki: 500 g krewetek 3 łyżki śmietany - Bażanowice 12% pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju szczypta kardamonu, chilli, imbiru, sól do smaku sok z cytryny do smaku 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe Przygotowanie: W woku rozgrzać olej, dodać listki laurowe - podgrzać, następnie chilli, imbir, kardamon, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu śmietanę i połowę posiekanej natki, chwilę
Gaździnka warzyjednej marchewce i pietruszce pół małego selera 50 ml jasnego piwa np. Lech 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego szczypta lub dwie lubczyku szczypta kardamonu i imbiru sok z jednej pomarańczy sok z połowy cytryny ok 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ok 2 łyżki octu ryżowego sól, pieprz odrobina cynamonu pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, selera umyć(...)obrać i włożyć do garnka razem z podpaloną na ogniu cebulą. Dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czosnek. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, kardamonem, imbirem, cynamonem i lubczykiem,. Na patelnię wlać łyżkę oleju i porządnie ją rozgrzać . Podsmażyć mięso na złoty kolor, na końcu wlać sok z pomarańczy. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać
Gaździnka warzySkładniki: 500 g schabu bez kości 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 listki laurowe łyżka musztardy delikatesowej kilka gałązek tymianku łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1 cm korzenia imbiru sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, lubczyk 2-3 łyżki sosu sojowego, kilka kropel cytryny ok 10 suszonych śliwek pół paczki fasolki szparagowej łyżka oleju pęczek natki pietruszki 2 marchewki żółta(...)papryka Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Polać łyżką oleju, przyprawić solą, pieprzem, ziołami,sosem sojowym, listkami laurowymi, rozgniecionym czosnkiem, musztardą i startym imbirem. Marchewkę obrać, pokroić - dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Skropić cytryną, podlać wodą. Trzymać na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie
Gaździnka warzyzapach goździków w całym domu... bezcenny :-) Składniki: 250 g piersi kurczaka 1 cebula pęczek natki pietruszki 2-3 goździki (opcjonalnie) kilka pieczarek 2 spore łyżki naturalnego jogurtu szczypta kardamonu, imbiru sól, pieprz, chilli 50 ml jasnego piwa kilka migdałów ząbek czosnku Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Pieczarki obrać (ja nie kroiłam), cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez(...)praskę. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju i podsmażyć wszystkie składniki jednocześnie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, chilli, szczyptą kardamonu i imbiru. Podlać piwem, wymieszać i trzymać na ogniu ok 2-3 min. Kiedy piwo się zredukuje, a alkohol wyparuje wlać na patelnię dwie spore łyżki jogurtu, zgasić ogień po ok 2-4 min (kiedy jogurt zgęstnieje). Natkę
Gaździnka warzyszynki B/K 1/5 cebuli 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie pietruszki słodka i ostra papryka, sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel sosu sojowego korzeń imbiru ok 0,5-1 cm Przygotowanie: Z mięsa usunąć nadmiar przerostów (tłuszcz). Pokroić na kawałki i podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Marchewkę, pietruszkę i cebulę, obrać, pokroić i dodać(...)całym czosnkiem na patelnię do mięsa. Przyprawić do smaku (imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem
Gaździnka warzySkładniki: 1-2 filety białej ryby ząbek czosnku sól, pieprz szczypta chilli, imbiru kilka kropel sosu sojowego ziarenka sezamu świeży sok z pomarańczy łyżka masła Przygotowanie: Filety oprószyć solą, pieprzem,odrobinką sosu sojowego i chilli. Na patelni roztopić masło i smażyć rybę ok 1-2 min. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Przełożyć rybę na drugą stronę
Gaździnka warzycienkie paski marchewki 4 cienkie paski buraka 1 mały kawałek pora natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny kardamon mielony imbir czosnek w płatkach Schab myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron(...)pieprzem czarnym, kardamonem mielony, imbirem i posypujemy na wierzchu płatkami czosnku. Odstawiamy na bok. Marchewkę myjemy, obieramy i obierakiem wycinamy 4 paski, tak samo postępujemy z burakiem. Kawałek zielonej części pora myjemy i kroimy w kostkę. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż. Na najniższym poziomie w parowarze
Parowar Facetacebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego(...)jasny) Sok z połowy limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę
My Culinary Artjajko 2 żółtka 3 łyżki masła roztopionego 50 g świeżych drożdży 1 łyżka spirytusu 1 słoiczek dżemu pomarańczowego ok. 1 cm korzenia imbiru smażona skórka z pomarańczy olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, 1 łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce(...)pomocą szklanki wycinać krążki, które należy przykryć ponownie ściereczką i odczekać pół godziny do wyrośnięcia. Dżem przełożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy oraz starty na tarce imbir. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte krążki spłaszczyć dłonią i na każdy kłaść łyżeczkę dżemu, zlepić brzegi i zrobić kulkę. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu. Kiedy pączek jest usmażony z jednej strony
pieprzny smaczekdostaniecie konkretną ilość składników i zapewniam że poczujecie prawdziwie korzenną nutę. By coś było perfekcyjne nie należy oszczędzać dlatego też przyprawy muszą być różnorodne: cynamon, anyż, gałka muszkatałowa, imbir, goździki, kardamon i kolendra to nasz zestaw. Dodamy miód i sok z pomarańczy i grzaniec będzie idealny! Polecam pod kołdrę! Na 1 piwo Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1 piwo typu(...)jasny lager 2 łyżki miodu wielokwiatowego Sok z połowy pomarańczy Pół łyżeczki mielonego imbiru Pół łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/5 łyżeczki mielonych goździków 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu 1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej 1/5 łyżeczki mielonego anyżu (Jeśli chodzi o korzenne przyprawy i dostępność np. rzadko spotykanych mielonych goździków, anyżu czy kolendry które polecam mieć w swojej kuchni
Kuchnia PROzdrowotnabulionu warzywnego/ 3 łyżki oliwy z oliwek sól morska/do smaku 1 /2 łyżeczki imbiru w proszku świeże listki majeranku lub tymianku 2-3 łyżki startego sera parmezan/ lub cheddar, gruyere/ Wykonanie: -Umyte(...)garnku na średnim ogniu podgrzać oliwę, dodać warzywa. -Mieszając smażyć warzywa na średnim ogniu przez ok. 10 minut . -Dolać wodę /lub bulion/ , dodać imbir, gałązkę majeranku, sól /do smaku/ -Gotować przez ok.20 minut/do miękkości selera/. -Warzywa zmiksować na gładkie puree /jeśli będzie za gęste, dodać wody lub bulionu/. -Doprawić do smaku
Zakamarki mojej kuchni