Idealny by odetchnąć od mięsnych pasztetów. Składniki: 1 cebula czerwona 5 dużych marchewek 650 ml bulionu warzywnego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 cm korzeń imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 250 g ugotowanej cieciorki 2 jajka Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w niewielką kostkę oraz imbir, zeszklić w dużym garnku. Dodać obraną i pokrojoną
Panda i jej świattrzeba ją sukcesywnie wykorzystywać. To jeden ze sposobów na dynię :) Składniki na farsz: ok. 150 g dyni obranej ze skóry (użyłam odmiany Hokkaido) 3 ząbki czosnku czubata łyżka marynowanego imbiru 4 połówki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej 100 g ricotty garść startego parmezanu sól, pieprz Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek - na tarce o małych oczkach. Imbir pokroić
Weekendy w domu i ogrodziepłatki nori. I przypominam sobie super atmosferę podczas sprezentowanych pracownikom mojej firmy warsztatów w jednej z warszawskich suszarni. Składniki: pół szklanki ryżu do sushi 2 płaty śledziowe awokado imbir marynowany 3 płatki nori kiełki gorczycy ewentualnie przyprawy do doprawienia ryżu sos sojowy Sposobów na gotowanie ryżu jest kilka. Ja najpierw kilka razy ryż płuczę. Zalewam wodą w proporcji(...)Kładziemy płat nori na macie do zwijania sushi. Na matowej części płatu rozkładamy warstwę ryżu, zostawiając górny margines. Na krawędzi nori przy nas układamy rządek z pasków śledzia, awokado, imbiru. Posypujemy kiełkami. Górną krawędź (tę bez ryżu) smarujemy mokrym pędzelkiem, by nori się skleiło. Za pomocą maty zwijamy roladkę. Po sklejeniu formujemy matą wybrany kształt roladki (np. okrągły lub kwadratowy
Weekendy w domu i ogrodziemąki pszennej 60 g razowej mąki owsianej 20 g mąki kukurydzianej płaska łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 200 g sera typu feta pół puszki kukurydzy łyżeczka startego imbiru łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 3 łyżki rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku pół szklanki mleka 200 g jogurtu greckiego (pół dużego kubka) 4 łyżki oliwy 3 jajka Ser pokroić w drobną kostkę. Wymieszać(...)mąki z solą, proszkiem do pieczenia, czosnkiem i imbirem. Mokre składniki (jajka, mleko, jogurt, oliwa) zmiksować, pod koniec dodając szpinak. Do mokrej masy dodać (nie przesiewać!) suche składniki oraz kukurydzę i fetę. Wymieszać łyżką (ale niezbyt długo, bo inaczej muffinki nie wyrosną). Masę wkładać do wyłożonych papierowymi foremkami otworów w blasze do pieczenia babeczek. Piec
Weekendy w domu i ogrodziepół szklanki zielonej soczewicy szklanka wrzątku ok. 400 g dyni olej do smażenia spora cebula pół papryki pęczek natki pietruszki 3 starte ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru łyżeczka kozieradki pół łyżeczki rozmarynu sól (ok. pół łyżeczki), pieprz kopiasta łyżeczka czerwonej czubrycy Soczewicę opłukać i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)zeszklić na patelni. Dodać startą dynię. Wymieszać. Paprykę pokroić na drobną kostkę. Dorzucić na patelnię. Dusić warzywa do miękkości. Dodać soczewicę (powinna być ugotowana al dente). Dodać przyprawy oraz imbir i czosnek. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 3 minut. Surówka Składniki : 4 łodygi selera naciowego 2 kiwi oliwa z oliwek ocet ryżowy Seler obrać z włókien, a kiwi ze skórki
Weekendy w domu i ogrodziedodatków i w ostatniej chwili wrzuconych świeżych ziół z własnej doniczkowej uprawy. I oto przepis: Składniki (na 2 porcje): 1/4 szklanki pomarańczowej soczewicy burak czerwony (ok. 15 dag) kawałek imbiru (ok. 2 cm) trawa cytrynowa mleko kokosowe (2 łyżeczki) listki pietruszki naciowej (dobra by była też kolendra) szczypiorek sól, pieprz Soczewicę opłukać w kilku wodach i wrzucić do garnka(...)wody. Dodać obrany i pokrojony w plastry (bez znaczenia jakie, bo potem i tak go wyjmiemy) burak. Dorzucić imbir oraz pokrojoną na kawałki trawę cytrynową (najgrubszą część zmiażdżyć tłuczkiem lub trzonkiem noża). Gotować do miękkości soczewicy. Zestawić z ognia. Wyjąć z garnka buraki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wlewać zupę na talerze i podawać z kleksem łyżeczki mleka
Weekendy w domu i ogrodzieodżywianie, więc kolejny przepis wchodzi na blog ;) Składniki (na jedną porcję) : kilka liści sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 80 g wędzonej makreli kawałek dyni pół łyżeczki zataru marynowany imbir 2 liście pietruszki olej do smażenia Sos: 2 łyżeczki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy sarepskiej starty ząbek czosnku (lub dwa) pieprz oliwa 1. Sałatę porwać na kawałki. 2. Seler obrać(...)włókien i pokroić w grubszą kostkę. Dodać do sałaty. 3. Pietruszkę i imbir rozdrobnić. Dodać do sałaty. 4. Makrelę oczyścić z ości. 5. Przygotować sos z wymienionych składników. Oliwy dodać tyle, by łatwo było wymieszać wszystko w zamkniętym słoiczku. 6. Dynię pokroić na plasterki o grubości ok. 2-3 mm. Dałam jej tyle, by wyłożyć dno patelni o średnicy
Weekendy w domu i ogrodziewczoraj wieczorem. Do tego przyprawy azjatyckie i wyszło smaczne (nareszcie odzyskałam smak!) mazidło do chleba. Składniki : ok. 20 cm kawałek pora (wzięłam część środkową) 3 jajka kilka plastrów marynowanego imbiru 2 liście natki pietruszki czarny pieprz mieszanka soli himalajskiej z przyprawami azjatyckimi 2 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać ze skorupki i drobno pokroić. Por i imbir
Weekendy w domu i ogrodzieSkładnik i: pół szklanki wcześniej ugotowanej al dente fasoli z cząbrem burak czerwony (ok. 20 dag) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera o. 10 cm pora (zielonej części) kawałek imbiru (2-3 cm) 2 ząbki czosnku ok. 20 cm podsuszonej kiełbasy jałowcowej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego rozmaryn (ok. łyżeczki po pokrojeniu) sól, pieprz listki pietruszki naciowej(...)natka pietruszki) szczypiorek jogurt grecki Obrać warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, imbir wrzucić w całości do ok. litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową i wrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, gdy warzywa zmiękną
Weekendy w domu i ogrodzierozgrzewającą przystawkę w tak chłodny dzień, jak dziś. Składniki : Dynia pół dyni hokkaido olej sól Sos śliwkowy pół słoika powideł śliwkowych (bez cukru) pół cebuli olej liść kaffiru starty imbir (ok. 2 cm) łyżeczka mielonego zielonego kardamonu sól pieprz czarny łyżeczka miodu Dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze polanej olejem i polać olejem raz jeszcze(...)piekarniku ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić kawałki dyni. Do garnka włożyć powidła, wlać trochę wody. Ustawić na ogniu. Dodać kaffir, kardamon i imbir. Cebulę pokroić na drobną kostkę i zeszklić. Dodać do sosu. Dusić ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić pod przykryciem do upieczenia dyni. Tuż przed podaniem dodać
Weekendy w domu i ogrodzieczosnku 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu worcestershire 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu oliwa Marchewka: 4-5 średnich marchewek sól, pieprz ¼ łyżeczki ostrej papryki ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka miodu
Mania Gotowaniaziemniaków, ale do mięsa również idealnie będzie pasował ryż czy kasza. Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu pieprz 200 g śmietany 18 % 250 g pieczarek olej do smażenia Wykonanie: Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy i wrzucamy
Kulinarne przygody Gatitymasła miękkiego - 1 szklanka cukru - 1 jajko rozm. L - 0,5 szklanki miodu - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki kakao - 1 łyżeczka imbiru w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżeczki soli Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao, imbirem, przyprawą do piernika oraz solą. Masło utrzeć z cukrem
CookYourselfPolecam! 'sernik na zimno z prażonymi jabłkami' Składniki: * spód: - 400g herbatników lub ciasteczek degestive - 1 łyżka cukru lub cukru pudru - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka mielonego imbiru - 150g masła - 3 średniej wielkości jabłka - mielony cynamon * masa: - 400g kremowego białego serka (np.Philadelphia, Mój Ulubiony etc.) - 150-200g cukru pudru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny - 150ml soku jabłkowego - 500ml(...)śmietany kremówki * galaretka jabłkowa: - 500ml soku jabkłowego - 3 łyżeczki żelatyny Herbatniki/ciastka pokruszyć na proszek, dodać cukier, cynamon i imbir. Wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wysypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub skorzystać z silikonowej formy z ceramicznym dnem Lekul e) i dokładnie wylepić jej dno. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Jabłka obrać ze skórki
CookYourselfjajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki(...)najgłębszą), wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Dokładnie rozprowadzić tworząc prostokąt. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20 minut. W międzyczasie na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir, czosnek i cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości warzyw. Z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i ketchupu
CookYourself