imbir - 9508 przepisów (strona:276/634)

Chicken Ramen 160

podaje, zachęcam do eksperymentowania i stworzenia własnego Ramen :) Basic Chicken Ramen: Składniki: (3-4 porcje) Baza zupy: 1,5 litra wody 50 g pokrojonego w plasterki korzenia świeżego imbiru 3 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 4 łyżki stołowe sosu sojowego 2 łyżki stołowe sake (jeśli jednak nie macie sake, można opcjonalnie użyć innego mocnego alkoholu) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju(...)godziny w lodówce, najlepiej jednak by leżał w solnej marynacie przez całą noc. Baza zupy: 1. Do garnuszka wlać wodę i gotować ją na dużym ogniu 2. dodać imbir, czosnek, szczypiorek oraz kurczaka- zmniejszamy tym samym ogień na mały i gotujemy od 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie delikatne i miękkie. 3. Zredukować tłuszcz i zawiesinę z wierzchu

KreatywnePiny
Nei Choru / Ghee Rice - Dinesh's recipies 143

kawałek cynamonu - ok. 2 cm 1 liść laurowy   sól do smaku   1 ¼ do 2 szklanek wrzącej wody   2 łyżki masła Ghee opcjonalnie 1 łyżka startego imbiru opcjonalnie 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku Umyć dobrze ryż. Zmielić razem goździki, cynamon i kardamon. Rozgrzać masło ghee na szerokiej i głębokiej patelni. Dodać (opcjonalnie) rozgnieciony imbir i czosnek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chana Masala - ciecierzyca ze szpinakiem lub z pomidorami 154

ciecierzycy (zwanej tez cieciorką) 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek   2 łyżki soku z cytryny lub łyżeczka startego imbiru  1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kolendry w proszku  1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki garam masala 1 duży pęczek szpinaku(...)lekko zrumienić na oliwie posiekaną cebulę i czosnek (około 3-5 minut) Dodać ciecierzycę prosto z puszki wraz z zalewą, a następnie dodać przyprawy i sok z cytryny lub imbir. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 15 - 20 minut aż ciecierzyca będzie miękka ( od czasu do czasu zamieszać). Zmniejszyć ogień   i dodać szpinak lub siekane pomidory

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ostry słodki dip z mango - Spicy Mango Chutney z serii przepisy Dinesh'a :) 154

duż ych twardych mango (około 1,5 kg) obran ych i pokrojon ych w kostkę   1 duże czerwone chil i drobno posiekane   2 łyżeczki startego imbiru , 2 średniej wielkości ząbki czosnku , bardzo drobno posiekane   ewe ntualnie 1 duża drobno posiekana czerwona cebula ( jeśli dodajemy cebulę musim y ją na jpier w podsmażyć , aż zmięknie ) 1 łyżeczka mielonej(...)sprawdza się jabłkowy ) 2 łyżki oleju do smażenia           Na średnio rozgrzanym oleju p odsmażyć przez około 1 minutę drobno posiekane chili, imbir i czosnek. Dodać pozostałe przyprawy z wyjątkiem kurkumy i smażyć kolejną minutę . Następnie dodać pokrojone w kostkę mango , cukier, kurkumę, sól i ocet, dokładnie wy mieszać wszystkie składniki i doprowadzić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska 180

Składniki 1 cebula pokrojona w kostkę   1 łyżeczka startego lub drobno posiekanego świeżego imbiru   3 ząbki czosnku drobno posiekane   2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę   3 marchewki pokrojone w kostkę   1 papryczka chili drobno pokrojona   3 łyżki rozdrobnionych orzechów nerkowca   200 g przecieru pomidorow ego 1 szklanka zielonego groszku (na jlepiej mrożonego(...)pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej piersi z kurczaka ( wtedy otrzymamy bardzo gęstą zupę ) Na średnio rozgrzanym oleju p odsmażyć cebulę i dusić, aż będzie miękka .   Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty.     Ziemniaki , marchew, papryczkę chili , orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jesli chcemy przygotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Watermelon juice - orzeźwiający napój z arbuza 138

Sabeetha przygotowywała go. zawsze na nasze wieczorne spotkania. Relacje ze Sri Lanki możecie przeczytać   tutaj Składniki  około 2 kg arbuza bez pestek   2 łyżeczki drobno startego imbiru 2 łyżki soku z cytryny   kilka świeżych liści mięty   lód w kostkach ewentualnie cukier lub miód Przygotowanie Zmiksować w blederze arbuza, imbir i sok z cytryny. Przelać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Harira - pożywna zupa marokańska 125

mielonego czarnego pieprzu   1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 1 cała laska cynamonu (moim zdaniem cynamon w lasce jest bardziej aromatyczny)   1 łyżeczka mielonego imbiru   duża szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) szczypta szafranu 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę (może być jedna biała i jedna czerwona cebula) 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę(...)pokrojone w kostkę mięso. Kiedy mięso będzie mocno zrumienione wyjąć je i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i seler . Kiedy cebula i seler będą już lekko miękkie, dodać imbir , kurkumę, pieprz , cynamon, pieprz cayenne, kumin i gałkę muszkatołową i stale mieszając smażyć jeszcze około minuty .   Przełożyć podsmażoną cebulę i seler do dużego garnka, dodać podsmażone mięso, pomidory , bulion

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 158

domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony) 2 łyżki stołowe octu winnego 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny 147

trzeba wyjąć najpierw ze strąków)   2 łyżki stołowe całych goździków   1 ,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej   1-2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach 1 łyżeczka mielonego imbiru (jeśli używamy świeżego imbiru to około 1,5 do 2 łyżeczek) 2-4 liście laurowe w zależności od wielkości Przygotowanie Wszystkie składniki zmielić razem w młynku do kawy lub utłuc

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ras el hanout - przyprawa marokańska 168

masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :) Ras el hanout – wersja pierwsza 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki  2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego  1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu,   1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu   1 łyżeczka cynamonu   1 łyżeczka mielonego czosnku(...)łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/3 łyżeczki szafranu  1/3 łyżeczki galangalu 2 zmielone liście laurowe Ras el hanout –  wersja druga 2 łyżeczki zmielonego kuminu 2 łyżeczki mielonego imbiru  2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki  1 łyżeczka pieprzu cayenne  1 łyżeczka kwiatu muszkatołowca  1 łyżeczka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 191

duża cebula posiekana w kostkę lub cienkie półplasterki 1 papryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku  1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka startego na tarce imbiru  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu  1 kostka rosołu drobiowego rozpuszczona w szklance wody (jeśli używamy suszonej żurawiny ilość wody trzeba zwiększyć do 1,5 szklanki) olej(...)pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy, żurawinę, miód i imbir. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 15 minut). W razie potrzeby podlać wodą. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 231

czarnego kardamonu są zazwyczaj większe, ale też dodaje się go do potraw w większej ilości  Kardamon można zastąpić mieszając w równych proporcjach mieloną gałkę muszkatołową z cynamonem i imbirem. Podobno (ale tego jeszcze nie sprawdziliśmy) można też zastąpić kardamon mieszając ze sobą zmielony czosnek, cynamon i imbir lub zmieloną trawę cytrynową. Zielony i czarny kardamon Autor zdjęcia  Rajalakshmi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 182

Przyprawy - proporcje na słoik o pojemności ok. 0.9 litr  8-10 ziaren czarnego pieprzu   3-5 ziaren kardamonu 2-3 ziarna ziela angielskiego   2-3 plasterki imbiru o grubości ok. 3 milimetrów 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion) 3-5 plasterków marchewki 1 liść laurowy   1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru(...)leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć.  Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć w piekarniku. Na dno każdego słoika włożyć po 1 plasterku cebuli, kilka plasterków marchewki, chili i imbiru oraz wsypać przyprawy w podanej wyżej ilości. Ogórki ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PASZTET DROBIOWY, PIECZONY, BEZGLUTENOWY 376

ok.1250g usmażonego (pieczonego) mięsa z kurczaka, indyka, itp. - 500g surowej wątroby drobiowej - 4 całe jajka - 100g wędzonego boczku lub słoniny (dałam wędzoną słoninę) - 2 duże cebule - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba) - pęczek natki pietruszki - 1 większa ugotowana marchew - 1 duży ugotowany korzeń pietruszki (lub pasternak) - 4-6 kulek ziela angielskiego(...)maszynkę do mielenia mięsa, na średnich oczkach. W ten sam sposób mielimy także cebule, słoninę (lub boczek), marchew i pietruszkę. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżone kulki ziela angielskiego, doprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, stopiony, chłodny tłuszcz (lub oliwę), sos sojowy (gdy dajemy), roztrzepane jajka i dokładnie wszystko mieszamy do połączenia składników. Wyrobioną masę

Smaczne Zdrowe
Czerwona Quinoa. Pomarańcze, imbir, orzechy, suszone owoce i miód. 173

Ostatnio moje ulubione połączenie komosy. Na słodko. potrzebujemy: - komosę - 1 pomarańcze - kilka orzechów włoskich - 6 rodzynek - garstkę suszonej żurawiny - odrobinę miodu - kawałek imbiru Komosę ugotować do miękkości i przelać zimną wodą. Odstawić i ostudzić. Orzechy i suszone owoce posiekać. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić w kawałki - z jednej lub dwóch cząstek wycisnąć sok. Imbir zetrzeć na tarce. Dodać

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania