Komentarz jest właściwie zbędny. :) 2 saszetki czerwonej herbaty (roiboos/ pu-ehr) korzeń imbiru kora cynamonu 3 ziarenka kardamonu 4 goździki 2 plasterki cytryny Parzymy herbatę w połowie litra wody. Jeśli lubimy - dosładzamy ją, dopiero później dodajemy przyprawy. Imbiru 2 plasterki i mały kawałek kory cynamonu łamiemy na kilka części. Trunek na poprawę humoru jest gotowy. Można również dodać do niego
Kuchenna Kontrrewolucyaświetny napitek i cieszenia się jego smakiem w domowym zaciszu. Wychodzi naprawdę rewelacyjny! :) 2,5kg winnych jabłek (najlepiej właśnie antonówek) 2,5l źródlanej wody (nie z kranu) 30g świeżego imbiru (należy unikać suszonego, jest bez smaku) połowa sporej cytryny 300g cukru (jeśli chcemy uzyskać napój o średniej słodkości) 1. Jabłka dokładnie myjemy. Kroimy je na ósemki i razem ze skórką(...)rozpuszczenia, po czym wlewamy go z powrotem do dużego słoika. W zależności od tego, ile soku udało nam się odcisnąć, tyle wody uzupełniamy, by uzyskać 2,5 litra całości. Imbir ścieramy na drobnej tarce. To samo robimy ze skórką cytrynową i wrzucamy do wody z moszczem. Z połowy cytryny wyciskamy sok i również wlewamy do słoika. Wszystko dobrze mieszamy
Kuchenna Kontrrewolucyałyżek oleju rzepakowego 2 listki świeżej mięty 1 łyżka świeżo mielonej soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 8 małych (lub 4 duże) zielonych liści klonu szczypta mielonego imbiru 600g młodej marchewki pół kostki masła 1 łyżeczka cukru *Przed otarciem skórki cytrynowej i pomarańczowej, owoce najlepiej wyparzyć we wrzątku. Filety kroimy w poprzek na połowy(...)czym wrzucamy do miseczki. Dosypujemy do nich otarte skórki z owoców, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny. Wszystko zasypujemy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i imbirem, a na koniec zalewamy olejem rzepakowym. Marynatę dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Filety z każdej strony smarujemy równomiernie marynatą, po czym odstawiamy na pół godziny. Liście klonu płuczemy pod bieżącą
Kuchenna Kontrrewolucyałyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz świeżo mielone natka pietruszki do posypania olej rzepakowy do smażenia Polędwiczkę przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy ją wzdłuż, po czym każdy kawałek kroimy na bardzo(...)obieramy i kroimy w cienkie plasterki, to samo robimy w przypadku szalotki. Przygotowane warzywa odstawiamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, gorącą wodę oraz cukier i mielony imbir. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści, po czym do miseczki z sosem wrzucamy pędy babusa. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy nań szalotkę, czosnek oraz paprykę. Przesmażamy na średnim ogniu
Kuchenna Kontrrewolucyanaprawdę najeść można się nią do syta. W sam raz na jesienne popołudnia. :) 2 puszki kukurydzy konserwowej 3 nieduże ziemniaki 0,5 kostki masła 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka kurkumy 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz Kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy. Na patelni roztapiamy masło i lekko podgrzewamy. Wrzucamy na nie kukurydzę(...)podduszoną kukurydzę z masłem. Gotujemy, aż całkowicie zmięknie, a ziemniaki niemal się rozpadną. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę, choć ja zawsze pozostawiam nieduże kawałki. Krem doprawiamy imbirem i resztą przypraw. Podajemy gorące, przybrane szczypiorkiem i posiekaną ostrą papryczką
Kuchenna Kontrrewolucyapolecam. :) 2 opakowania papieru ryżowego (u mnie mały, okrągły) 400g mięsa drobno zmielonego (np. z łopatki wieprzowej, ale może być także indyk) 1 duża marchew 1 łyżeczka otartego, świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 duże szalotki (ew. zwykła biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów mun sok z połowy limonki 2 jajka(...)drobno posiekane szalotki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją, po czym kroimy je na niezbyt duże kawałki. Na patelnię dodajemy pokrojone grzyby, otarty drobno czosnek oraz świeży imbir, całość dusimy na niewielkim ogniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym także dodajemy na patelnię. Wszystko razem dobrze mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka
Kuchenna Kontrrewolucyamogłabym tak jeszcze kilka punktów wymienić ;) Przejdźmy zatem do rzeczy :) Poniższe muffinki piekłam już jakiś czas temu ale często wracam do tego przepisu zmieniając tylko dodatki, np. cynamon na imbir czy migdały na orzechy. Wedle fantazji, ochoty i zaopatrzenia kuchennych szafek ;) Porcja na 12 sztuk Kruszonka: 5 dag masła 7,5 dag mąki 4 łyżeczki cukru pół łyżeczki cynamonu Ciasto(...)składniki suche: 5 dag cukru 5 dag cukru brązowego 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru szczypta soli Ciasto - składniki mokre: 2 jajka 240 ml mleka 10 dag stopionego masła Dodatkowo: 2 gruszki, obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę migdały (siekane, słupki, płatki migdałowe - jak kto woli) Z podanych składników zagniatamy kruszonkę
My simple kitchenfarsz do naleśników czy dodatek do owsianki i jogurtu. Część zapasów trafiła do brzuszka także prosto ze słoiczka:D A oto przepis: Składniki: pigwa w dowolnej ilości cukier cytryna imbir Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i podlewamy 1/4 szklanki wody. Dorzucamy kilka plasterków cytryny. Całość gotujemy tak długo, aż pigwa się rozpadnie. Wówczas(...)mój sprzęt kuchenny postanowił sobie zrobić dluższe wakacje (czyt. zepsuł się) pomoglam sobie tłuczkiem do ziemniaków;) Przed miksowaniem należy jednak wyjąć cytrynę. Na końcu wszystko doprawiamy cukrem i imbirem - tutaj ilość można dostosować do własnych upodobań :) Mus można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu lub przełożyć do słoików zapasteryzować. Poniżej pozwoliłam sobie także dodać kilka fotografii w jesiennym klimacie
My simple kitchenCukinia curry z soczewicą:) Mniam:) Cukinia curry z soczewicą Składniki: około 1 kg żółtej cukinii 2 spore cebule przyprawy: curry, kurkuma, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi, tymianek, sól himalajska, imbir soczewica czerwona 400 g Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i poddusić na patelni. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię oraz przyprawy. Jeśli chodzi o ilość przypraw(...)jest to kwestią gustu. Ja lubię zdecydowane smaki i dodałam mniej więcej po łyżeczce imbiru, tymianku, soli himalajskiej (używam soli z tajskimi przyprawami) i curry, dwie łyżeczki kurkumy i czosnku niedźwiedziego, dużą szczyptę pieprzu. Dusić do miękkości. U mnie trwało to około 25 minut (użyłam dużej, dojrzałej, twardej cukinii). W międzyczasie ugotuj soczewicę wg przepisu na opakowaniu (np. wrzuć
pyszne zdrowościSkładniki (1 porcja): 130 g cieciorki (suchej) 3 liście kapusty pekińskiej 1 mała cebula 4 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 6-10 listków świeżej mięty pół łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka nasion kolendry szczypta mielonej gałki muszkatałowej łyżka oleju kokosowego (lub innego) sok z połówki cytryny skórka otarta z cytryny do posypania Przygotowanie: Dzień wcześniej namocz cieciorkę (minimum(...)Ugotuj cieciorkę (45-60 minut) do miękkości Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulkę, zgniecione ząbki czosnku oraz kolndrę, imbir i gałkę muszkatałową Dodaj troszeczkę wody i podduszaj około 5 minut (w razie potrzeby dolewaj wody, by się nie przypaliło) Dodaj ugotowaną ciecorkę oraz, w razie koniecznośc, wodę - całość podduszaj 5 minut Dodaj posiekane liście kapusty (najpierw trzeba wyciąć
pyszne zdrowoścismakuje. Składniki: serek kremowy naturalny Apetina. 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka całego kminku, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem, 250 g kalafiora, 80 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg), 400 ml mleczka kokosowego, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)łyżeczka cukru. Przygotowanie: Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka i podsmażamy na oleju z dodatkiem imbiru, curry, ½ łyżeczki soli, kminku i tymianku. Kalafior dzielimy na jak najmniejsze różyczki, dodajemy do cebuli, zalewamy 200 ml gorącej wody i dusimy do miękkości. Liście jarmużu (mniejsze kawałki, bez twardych łodyg) sparzamy wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli (po 1 łyżeczce
Moniki Smakołykizdjęciu poniżej) 1 marchewka 1 pietruszka 6 młodych ziemniaków pęczek zielonych pędów cebulki pęczek natki pietruszki ziele angielskie iść laurowy pieprz ziarnisty sól vegeta sok z limonki mielony imbir czosnek kolorowy jajka śmietana 18 % Przygotowanie: Listki pokrzywy wrzucamy na wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy. Przygotowujemy wywar z marchewki, pietruszki, ziemniaków, 2 liści laurowych(...)dodajemy posiekaną pokrzywę i całość gotujemy do czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli, sokiem z limonki, łyżeczką mielonego imbiru oraz łyżeczką kolorowego czosnku. Tak przygotowaną zupę podajemy z jajkiem na twardo oraz kleksem śmietany. Smacznego!:) makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód; witaminy
Taste Therapymiód ale smakowicie się przypiekł i wcale to nie przeszkodziło w konsumpcji :) Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem na jedno opakowanie kupnego ciasta francuskiego: 75 g miodu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego niecała łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii 75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem) 1 duże lub 2 małe(...)st.C. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać prostokąt 30 na 40 cm lub o podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę na cieście zostawiając 3 cm wzdłuż dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać roladę. Kroimy
Dzieje kuchennej Wiewiórybędzie przelotna znajomość. Składniki 500 g brukselki ½ żółtej papryki 3 łyżki oleju arachidowego 2 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka miodu ½ cm świeżego imbiru sól pieprz Brukselkę myjemy i osuszamy. Obieramy z brzydkich listków i przycinamy łodygi. Paprykę myjemy i kroimy w krążki lub cienkie paski. W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy olej arachidowy, sos sojowy, miód(...)imbir i przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę i paprykę. Następnie zalewamy marynatą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ojczyzną brukselki jest Belgia. Ta mała kapusta zawiera dużo witamin - z grupy B, A, C, E, H, K. Jest bogata w beta-karoten, błonnik i kwas foliowy
My Chcemy Jeśćmarchewka, seler, por, cebula) 40 g suszonych prawdziwków 4 jajka 1 bułka ok 60 g 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czosnek granulowany mielone ziele angielskie mielony imbir + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Mięsa oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu(...)małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Grzyby posiekać i dodać do masy razem z pietruszką. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i mielonym imbirem i czosnkiem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba, dodając wywar mięsny lub grzybowy. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką tarta,dno i boki każdej wyłożyć cienkimi plasterkami
Stare Gary