skrzydełek z kurczaka – 3 łyżki miodu – 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki ostrej czerwonej papryki – sok z 1 cytryny – 2 łyżki startego imbiru – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka chilli – 1 łyżka cukru na sałatkę: – 2 garści sałaty lodowej – 2 garści roszponki – 2 garści rukoli – 50 ml soku(...)sojowego – 1/2 łyżki świeżo grubomielonego pieprzu – 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku Wykonanie: W misce przygotowujemy marynatę do skrzydełek. Mieszamy oliwę z papryką, chilli, imbirem, sokiem z cytryny, miodem, solą i cukrem. Skrzydełka myjemy i odcinamy z nich lotki (te najmniejsze części – oczywiście jeśli ktoś je lubi (jak ja :) ), można ich nie wyrzucać
Pociąg Do Kuchnibardzo aromatyczne i słodkie) – 3 ogórki konserwowe – 1/2 chili – 1 średnia czerwona cebula – 1 łyżka oliwy – sól, pieprz, łyżka brązowego cukru, szczypta imbiru – 1 łyżka wody – 1 łyżka octu balsamicznego – opcjonalnie świeży tymianek, mięta i bazylia – opcjonalnie tarty parmezan Wykonanie: Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (jeśli macie kumat lub zebrę(...)dużą kostkę). Ogórki kroimy w kostkę (wielkości połowy pomidorka). Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Chili drobno szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miski. Osobno mieszamy oliwę z solą, pieprzem i imbirem, rozpuszczamy cukier w wodzie i dodajemy do przyprawionej oliwy. Polewamy warzywa, delikatnie mieszamy. Posypać świeżymi szatkowanymi ziołami. Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna z ogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs
Pociąg Do Kuchnisosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki sezamu 0,5 łyżeczki pasty z kolendry 0,5 łyżeczki startego imbiru ( może być mielony) 3 łyżki miodu chilli do smaku (ja użyłam całą papryczkę) olej do woka ( do smażenia) 0,5 paczki makaronu Chow Mein 1 mała papryka czerwona 1 mała(...)zarumieni na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę z kolendry, ziele, angielskie, liść laurowy, przyprawę 5 smaków, chilli i imbir. Taką mieszanką zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut co jakiś czas obracając. Po tym czasie dodajemy miód i sezam, dusimy bez przykrycia 15 minut
Niezły Młyneknada" i jest zawsze pysznie :) Przygotowując czerwony sos (pomidorowy) do makaronu zwracam szczególną uwagę na użyte do niego przyprawy. Już jakiś czas temu odkryłam wyśmienite połączenie smaków: rozmaryn, imbir i szafran. Moim zdaniem cudownie podkreślają smak sosów pomidorowych, a nawet zupy pomidorowej. Spróbujcie :) Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti 1 cukinia 3 plastry boczku lub kawałek boczku wędzonego pół puszki(...)fasoli czerwonej ok. 400 gram przecieru pomidorowego pół cebuli (może być czerwona) 2 ząbki czosnku łyżka cukru łyżeczka rozmarynu łyżeczka imbiru szczypta szafranu sól, pieprz masło lub oliwa do smażenia cebulki Wykonanie: Cebulkę kroimy drobno i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy wszystkie przyprawy, żeby wydobyć z nich cały aromat. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na podsmażoną cebulkę
Pyza i Surówkaprzypadku jest zielona sałatka z tofu :) Składniki: cukinia, kilka plasterków 1/2 ogórka 1/3 główki sałaty lodowej 1/2 awokado 1/2 kostki tofu nać pietruszki olej sos sojowy kilka plasterków świeżego imbiru ulubione przyprawy Wykonanie: cukinię kroimy w plasterki, posypujemy przyprawami i smażymy z obydwu stron na odrobinie oleju. Tofu kroimy w kostkę, polewamy sosem sojowym i przesmażamy na łyżeczce oleju kokosowego(...)imbirem. Pozostałe składniki kroimy i układamy na talerzu. Dodajemy cukinię (możecie dodatkowo ją rozdrobnić) i tofu. Sałatkę po wierzchu posypujemy sezamem. Smacznego
Taste Of My Daydodawać papryczek. Domowy ketchup z pomidorów Składniki: 5 kg pomidorów 3 papryczki jalapeno 4 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 gałka muszkatołowa 1 łyżeczka imbiru 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki cukru 4 łyżeczki musztardy 2 łyżki octu Domowy ketchup z pomidorów - składniki Wykonanie: Pomidory kroimy w kostkę i dusimy(...)drobną kostkę i dusimy. Dodajemy ją do przetartych pomidorów razem z drobno posiekanymi papryczkami jalapeno. Czosnek przeciskamy przez praskę również dodajemy do przecieru. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem, zielem angielskim i słodką papryką. Przecier pomidorowy z dodatkami gotujemy ok. 2h na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień podgrzewamy
Pyza i SurówkaSkładniki: biała fasola (2 szklanki surowej) jabłko (1 szt.) pomarańcz (1 szt.) cytryna (1 szt.) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) cynamon (1/2 łyżeczki) Czas przygotowania: 1 dzień namaczania fasoli + 2 h Ilość: ok. 1 l Przygotowanie: Fasolę zalewamy 1 litrem zimnej wody i moczymy przez 1 dzień. Jeśli fasola wchłonie całą wodę, dolewamy jeszcze trochę. Namoczoną fasolę odcedzamy i ponownie(...)studzimy. Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka. Dodajemy ¼ szklanki wody i cynamon. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż jabłko rozpuści się. Obieramy i kroimy pomarańcz oraz cytryną. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki dodajemy do fasoli. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Pasta jest doskonała na kanapki, a także jako deser, a nawet masa do ciasta
Weganka gotujeszklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat (1 szt.) kasza jaglana (100 g) pomarańcz (1/2 szt.) sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba: 8 naleśników Przygotowanie: Naleśniki: Wodę i mleko wlewamy do jednego naczynia. Dosypujemy mąkę. Mieszamy trzepaczką(...)poziom kaszy. Gotujemy nie mieszając aż wchłonie całą wodę. Czyli też ok. 15 min. Kroimy pomarańcz. Kaszę i batata przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy starty imbir sok z cytryny. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Dodajemy pomarańcz i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy. Nakładamy farsz na naleśniki. Zawijamy *** Polecam sposób gotowania kaszy. Świetnie się sprawdza również przy gotowania
Weganka gotujeSkładniki: ziemniaki (1/2 kg) pieczarki (5 dużych) czosnek (1 ząbek) kapusta włoska (1 duży liść) brokuł (kilka różyczek) marchewka (1 szt.) pietruszka (1 szt.) świeży imbir sól pieprz anyż kurkuma woda oliwa z oliwek Czas przygotowania: 45 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy aż będą miękkie. W czasie gotowania się ziemniaków przygotowujemy(...)Warzywa dodajemy do usmażonych pieczarek. Dolewamy 3/4 szklanki wody. Dusimy ok 20 min. Podczas duszenia przyprawiamy pieprzem, solą, anyżem i sporą ilością kurkumy. Ścieramy na tarce odrobinę imbiru i dodajemy do potrawy. Kiedy ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i wykładamy na talerze. Dodajemy warzywa
Weganka gotujeburak 1,5 łyżki sosu sojowego świeże listki rozmarynu świeże listki rukwi wodnej świeże listki estragonu Przyprawy : pieprz biały kardamon pieprz czarny imbir papryka wędzona majeranek tymianek kminek rzymski Przepis na dwie porcję jak na zdjęciu. Podudzia myjemy i osuszamy. Polewamy sosem sojowym i obtaczamy w nim mięso. Przyprawiamy pieprzem białym(...)imbirem, papryką wędzoną i układamy na nim, umyte i osuszone listki estragonu. Odkładamy podudzia na bok. Ziemniaki i buraka obieramy. Kroimy na plastry, a następnie na frytki :) Buraczki przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Ziemniaki kminkiem rzymskim mielonym. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Na wyższym poziomie na dwóch tackach z folii aluminiowej układamy ziemniaki
Parowar Facetasera białego. Przepis na farsz jest prosty ! Na farsz: 100g. ugotowanej kaszy gryczanej ( ja użyłam prażonej) 250 g. serka mascarpone sok i skórka starta z 1/2 limonki szczypta imbiru w proszku sól do smaku Kaszę gryczaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić. Dodać serek mascarpone i sok i skórkę a połowy limonki, sól i imbir. Całość wymieszać. Ciasto
apetytnapieczeniecurry i mlekiem kokosowym składniki 800 g młodych ziemniaków 300 g marchewek 300 g zielonej fasolki 400 ml mleczka kokosowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki curry kawałek imbiru - 1,5 cm 1 ząbek czosnku 3 dymki sól, pieprz sok z cytryny oliwa wykonanie Na 2 łyżkach oliwy podsmażamy przez chwilę curry, pokrojony w słupki imbir, posiekany czosnek
Przysmaki Karolkimąki pszennej 100 g płatków kukurydzianych (kupuję te najtańsze bo właśnie ta taniocha nie zawiera żadnych ulepszaczy, znajdziecie je przy samej podłodze w dziale płatków) łyżeczka imbiru łyżeczka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g cukru (użyłam brązowego) 6-7 łyżek syropu klonowego (może być też melasa, syrop trzcinowy) 120 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Mąkę, sól, cynamon(...)imbir i proszek do pieczenia przesiać do miski Dodać olej i wymieszać Powstanie ciasto o konsystencji bułki tartej, dodać do tego syrop klonowy, ponownie zamieszać. Dodać płatki kukurydziane, moja rada wyrobić ciasto rękami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i piec w temp. 180 C około 20 minut. Smacznego
greenscarfwzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane. Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, ponadto: 400 g szynki wieprzowej(...)naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, wodę, olej, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i kroimy na kawałki 2 - 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na 4 godz
Moniki Smakołykimasła 250 g cukru trzcinowego 4 jajka 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków ½ łyżeczki mielonego imbiru 3 dojrzałe banany SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy prażymy na suchej patelni na małym ogniu, do czasu, aż się lekko zarumienią. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. W dużej misce mieszamy suche składniki: przesianą(...)mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki. Dodajemy 2/3 uprażonych orzechów. 3. W mniejszej misce za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 4. Przekładamy masę do miski z sypkimi składnikami i miksujemy do połączenia się składników. 5. Przekładamy ciasto do foremki posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wierzch “chlebka” posypujemy
W kuchni Katie