imbir - 9508 przepisów (strona:253/634)

Jesienny keczup z cukinii 151

olej rzepakowy do smażenia 4 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1- 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki sól, ok 1 łyżka pieprz do smaku  2 liście laurowe mały kawałek świeżego imbiru 1. Cukinie dobrze myjemy, nie obieramy, rozdrabniamy w blenderze na  papkę. Jeśli nie macie blendera cukinie drobno kroimy i zasypujemy solą żeby zmiękła. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej(...)smażymy cebulę, imbir i jabłko pokrojone w kostkę razem z cukrem, łączymy z cukinią, smażymy razem przez ok. 30 minut. Jeśli dodajecie cukinie w kawałkach, a nie jako papkę czas smażenia wydłuży się zapewne do co najmniej godziny, aż cukinia się rozpadnie. Podczas smażenia dodajemy wszystkie przyprawy.  3. Po ok. 30 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i sprawdzamy smak

Apetyczna babeczka
Chleb z dynią i imbirem 257

być :) Miąższ jest konkretny, skórka chrupiąca, posmak cytrynowy, środek nie kruszy się przy krojeniu. 300 g. pokrojonej w kostkę i ugotowanej dyni 1 cm kawałek startego świeżego korzenia imbiru ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) mąka - 400 g. sól - szczypta drożdże - 1 łyżeczka instant cukier - 2 łyżeczki jajka - 1 żółtko i 1 cale jajko mleko - 4 łyżki masło - 50 g. stopionego(...)przestudzonego Pokrojoną dynię wrzuciłam do rondelka, zalałam wodą tak, aby pokryła wierzch, gotowałam do miękkości. Ostudziłam na sicie, zmiksowałam. Dodałam starty imbir. Do miski przesiałam mąkę, dodałam drożdże, cukier, sól - wymieszałam. Dodałam roztrzepane jajka, puree z dyni, mleko i zmiksowałam mikserem. Użyłam wierteł ze spiralnymi końcówkami. Miksowałam około 2 - 3 minuty, a następnie dodałam stopione masło. Całość zmiksowałam ponownie

apetytnapieczenie
udka kurczaka z cytryną, imbirem i miodem 152

składniki: 4 udka kurczaka 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 50 g masła 2 szczypty suszonego rozmarynu sól, pieprz wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszmy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy obrany i starty imbir, posiekane ząbki czosnku, zest (starta skórka z cytryny, bez białej części) i sok z cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym 298

udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego(...)Układamy udka kurczaka i smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat, liście limonki, trawę cytrynową, słodką paprykę, kardamon, cukier trzcinowy i sos rybny. Wkładamy z powrotem mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień

Tajskie smaki
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 169

Składniki: 300g dyni hokkaido 2/3 szklanki mleka sojowego 1 laska wanilii 500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania 1 torebka suszonych drożdży instant (7g) ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki soli morskiej 4 łyżki neutralnego w smaku oleju (z pestek winogron lub ryżowego) ½ szklanki syropu klonowego 2 duże garście rodzynek (namoczone w gorącej herbacie lub rumie)  Dynię pokrój(...)gotuj dynię do momentu, aż będzie miękka (10-15minut). Wyjmij laski wanilii, a całość zmiksuj na gładki przecier. Pozostaw do przestudzenia. Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, imbir i sól, zamieszaj i odstaw na bok.  W przestudzony przecier wmieszaj olej i syrop klonowy, następnie całość przełóż go do miski z suchymi składnikami. Połącz składniki ze sobą, dodaj rodzynki

Roślinna - blog wegański
Curry z wołowiny KARI GOSHT 146

smaczne i aromatyczne. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 4 ziarenka pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1 cebula 1 szklanka wody 1 łyżeczka octu sól Kolendrę, kmin rzymski pieprz  dokładnie rozetrzeć i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)kurkumą,płatkami chilli i imbirem. Dodając po 1 łyżeczce wody mieszać aż powstanie pasta. Wołowinę umyć i pokroić w kostkę o boku 1/5 cm x 1,5 cm. W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażyć na złoty kolor, a następnie dodać pastę z przypraw.i smażyć 1 minutę stale mieszając. Włożyć mięso i smażyć do zarumienienia

O kuchni z uczuciem
Domowy ketchup wersja pikantna 120

selera naciowego, pokrojego w cienkie plasterki 2 ostre papryczki, posiekane bez pestek 6 ziaren ziela angielskiego  1 łyżeczka gorczycy 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku kawałek imbiru długości 3 cm, obrany i pokrojony w drobne kawałki łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru 3 łyżki octu sól i czarny pieprz olej roślinny do smażenia Przygotowanie :  1. Na dnie dużego garnka(...)podsmażyć przyprawy, czosnek, imbir, jabłka i seler naciowy przez około 5 minut, dodać pomidory i łyżkę soli, dusić przez godzinę  2. Paprykę przekroić na pół wydrążyć i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut (15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony) aż pojawią się czarne plamy, następnie po ostygnięciu obrać i wrzucić do pomidorów

zdrowa vege kuchnia
Bliny marchewkowe 117

czubatych łyżek mąki gryczanej lub zwykłej  2 jajka 3 g drożdży  1/2 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli oliwa do smażenia 1 papryka 1 cebula 1/2 cm świeżego imbiru 10 dkg mielonego mięsa sól,pieprz do smaku 2 większe  pomidory( lub 1 łyżeczka koncentratu) Wykonanie Bliny: Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka i dodać cukier , pozostawić(...)Umytą cebulą i paprykę kroję w dużą kostkę , smażę na rozgrzanym oleju , dodaje mięso , smażę mieszając aż mięso zmieni kolor ,dodaje pokrojonego pomidora cały czas mieszam ,dodaje z miażdżony imbir  przykrywam pokrywką i duszę ok 5-8 minut.Doprawiam solą i jeśli potrzeba pieprzem Na placek przekładam porcję sosu przykrywam plackiem i znowu sos i placek . Z twarogiem ładniej wygląda

Eli Gotowanie
Szynka w warzywach na szybko 129

sera naciowego kawałek pora ( ok 10 cm na pograniczu białego i zielonego) 1 łyżka sosu  sojowego ciemnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka imbiru sól ,pieprz do smaku olej do smażenia odrobina wody lub bulionu Wykonanie -  Sosy, ocet , imbir wymieszać . -  Szynkę pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien . Pokrojone plasterki włożyć miedzy

Eli Gotowanie
Faszerowana ćwiartka kurczaka 149

zielona papryka 1 cebula 1 słodko-kwaśne jabłko sól, pieprz 2  łyżki oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego. 1 łyżeczka imbiru  Wykonanie - Oliwę , miód ,ocet,sos sojowy  i imbir wymieszać. - Wytrymować ( usunąć) kości górne  z ćwiartek , W pałkach muszą zostać . - Tak przygotowane ćwiartki jeszcze raz umyć i dobrze

Eli Gotowanie
Pumpkin power 110

oryginalnego, brytyjskiego przepisu. Dyniowe naleśniki 1 szklanka mąki 1,5 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki imbiru szczypta soli 300ml mleka 1 szklanka miąższu z dyni 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżka octu (ja użyłam winnego) W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę(...)oczyszczoną, cynamon, imbir i sól, w drugiej misce zmiksować mleko, dynię, jajko, olej i ocet. Następnie do mokrych składników wsypać po łyżce suche, ciągle dokładnie mieszając. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, ja używam teflonowej, więc nie wlewam w ogóle tłuszczu. Można smażyć typowe pancakes na samym środku patelni, mój M. (specjalista od smażenia) rozlewał je na całą patelnię, alla zwykłe

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gołąbki 188

drodzy za gary i przyrządzanie kolejnych kapuścianych przysmaków! Gołąbki 5l delikatnego rosołu główka kapusty 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 400g pomidorów świeżych bądź z kartonu/passaty Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować mniej więcej 15 minut, żeby był al dente. Wymieszać z mięsem i poszatkowaną(...)Dokładnie wymieszać i zagęścić mąką (dwie kopiaste łyżki mąki rozrobić w 0,5 szklanki zimnej wody i wąską stróżką, intensywnie mieszając miotełką, wlać do sosu) i doprawić pieprzem i imbirem, do smaku. Na koniec do szklanki wlać dwie łyżki śmietany, dolać łyżkę sosu, wymieszać, dodać kolejne dwie łyżki sosu, wymieszać, dodawać kolejne partie aż do pięciu łyżek. Śmietana powinna być

Przepysznik - BLW i nie tylko
Grillowane banany z imbirem, miętą... 96

sami spróbujcie ;-)         Składniki na trzy porcje;   3 banany 3 kostki czekolady 3 łyżeczki miodu (ja uzyłam syropu z mniszka lekarskiego) startą łyzeczke świeżego imbiru 1 łyzeczka posiekanej miety   Banany naciąc wzdłuż, miód, imbir i mięte dokładnie wymieszać. Skóre delikatnie rozchylić i włozyc do srodka kostke czekolady oraz 2 łyżeczki powstałej mieszanki, należy jąrozprowadzic

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 154

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z indyka w lekko orientalnym stylu, a to za sprawą dodatków do farszu. Do mielonego mięsa z indyka poza ryżem dodałam świeżo starty imbir, drobno posiekany por i pietruszkę, czosnek, papryczkę chili i sos sojowy. Dodatki te sprawiły, że farsz nabrał orientalnego charakteru. Składniki: 6 dużych kapeluszy pieczarek 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki(...)drobno posiekanego pora pęczek posiekanej natki pietruszki 1/2 torebki ugotowanego ryżu 1 łyżka tartego świeżego imbiru 2 posiekane ząbki czosnku 1 drobno pokrojona papryczka chili 3 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Kapelusze pieczarek oczyszczamy suchą ściereczką. Wszystkie składniki farszu mieszamy i napełniamy nim pieczarki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez

Smakowity Blog Kulinarny
Knedle pierogowe ze śliwkami 147

Knedle pierogowe ze śliwkami- to pyszna odmiana knedli lepionych jak pierogi.  Do ciasta dodałam przyprawę z imbirem i skórką pomarańczową, nadała ona daniu super smaczku, polecam:)  Przyprawę   kupicie w tym sklepie KLIK  Nie zapomnijcie o konkursie, sosy Folwark zapraszają :)KLIK  Knedle pierogowe ze śliwkami 500 g ugotowanych ziemniaków 300 g mąki pszennej + na podsypanie ½ łyżeczki(...)przyprawy z przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową  po szczypcie soli i cukru 2 jajka śliwki cukier trzcinowy Knedle pierogowe ze śliwkami Ziemniaki mielę w maszynce do mięsa, przekładam do miski, wbijam jajka, dodaję resztę składników. Zagniatam ciasto, odstawiam na 15 minut i ponownie wyrabiam podsypując mąką. Śliwki myję, osuszam i wyciągam pestki, jeśli są duże kroje

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania