Składniki: 2 czerwone papryki, 5 dużych ziemniaków, 3 ząbki czosnku, puszka kukurydzy, 1 duża cebula, 2 kostki rosołowe, 2 łyżki masła, chili- płaska łyżka, słodka papryka- płaska łyżka; imbir- płaska łyżka, pół cytryny, natka pietruszki. Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jak lekko zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do miękkości. Kostki rosołowe zalewamy(...)dodajemy podsmażoną cebulę i paprykę. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy chili, słodką papryką i imbirem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Pobite gary BarbarySkładniki: kostka masła, ½ szklanki brązowego cukru, 4 jajka, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 10 dag mielonych migdałów, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag mąki tortowej, 10 dag mąki żytniej, 10 dag suszonej żurawiny, 15 dag białej czekolady, 25 dag serka mascarpone, szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków(...)migdałowych. Sposób przygotowania: Masło ucieramy z brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka, imbir, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną tabliczkę czekolady (10 dag). Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 ćwiartki kurczaka, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 średnie marchewki, skórka z 1 cytryny, pęczek szparagów, 1 łyżka gałki muszkatołowej, 1 łyżka imbiru, 1 płaska łyżka cukru, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki śmietany 18%. zacierki: 1 jajko, 15 dag mąki. Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę. Cytrynę pozbawiamy skórki ucierając ją na tarce. W garnku(...)czasie mięso kroimy na mniejsze kawałki i też dodajemy do zupy. W miseczce mieszamy jajko z mąką za pomocą widelca. Powstałe zacierki delikatnie wrzucamy do zupy. Dodajemy gałkę, imbir, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i koperek. Całość gotujemy jeszcze około 5 minut
Pobite gary Barbaryjest słodki, ponieważ smaki są wyważone przez użycie świeżo mielonego czarnego pieprzu. Polecam na niedzielny obiad :) Składniki na ok. 8 porcji: 900 g marchewki 2 cebule 1 łyżeczka imbiru w proszku świeżo starta skórka z połowy pomarańczy sól pieprz ok. 2 litry bulionu Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę . W garnku z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki masła. Wrzucić warzywa(...)smażyć ok. 5 minut mieszając. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu 15 minut. Dolać 1 litr bulionu, imbir i skórkę, gotować, aż warzywa staną się miękkie (ok. 30 minut). Całość zmiksować dokładnie blenderem. Dodać pozostały litr (ilość taka, jaka gęsta ma być zupa). Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
Chocolate Muffin BlogChutney morelowy: 4 dorodne i miękkie morele 1 mała cebula 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki płatków chili 1 cm kłącza imbiru sól do smaku Dodatkowo: około 16 arkuszy papieru ryżowego (jak do sajgonek) około 16 łodyżek cienkiego szczypiorku * PRZYGOTOWANIE Makaron Sok z buraka zagotuj w rondlu. Wrzuć do niego makaron(...)szklista. Wrzuć pokrojone na mniejsze cząstki morele. Dodaj ocet ryżowy oraz cukier trzcinowy i smaż na małym ogniu, aż do rozgotowania owoców (około 15 minut). Dodaj płatki chili oraz imbir. Posól do smaku. Sos zmiksuj blenderem na gładko i ostaw do ostygnięcia. Przygotowanie sakiewek Arkusze papieru ryżowego namaczaj kolejno w letniej wodzie. Na każdy gotowy arkusz nałóż porcję makaronu, następnie
Food Squareśmietankowego, opakowanie cukru cynamonowego, 1/2 szklanki cukru, 100ml kwaśnej śmietany 12-18%. Składniki na nadzienie: 650g miąższu z dyni, 2 łyżeczki miodu, 100g suszonych moreli, 100g suszonych śliwek, szczypta imbiru, 90g kuskusu, 100g pestek z dyni. Dodatkowo: żółtko, cukier, starta skórka z cytryny, cynamon. Przygotowanie: Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy ciut(...)wkładam do piekarnika (góra/dół) nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Następnie, jeszcze ciepłą przekładam na patelnię, podlewam trochę wodą i rozgniatam łyżką. Dodaję miodu i imbiru, a jeśli dalej jest za gęsta masa dodaję jeszcze trochę wody. Wyłączam i dodaję kuskus. Ciasto rozwałkowuję i zostawiam na chwilę do podrośnięcia. Następnie rozkładam dyniową papkę tak aby zostały
Karczma HonoriettySkładniki: 2 bataty, czyli słodkie ziemniaki cebula biała mleko, ok 50 ml pierś z kurczaka podwójna przyprawa w proszku curry kurkuma mielona pasta zielone curry (lub świeży imbir) łyżka wiórek kokosowych starta skórka z pomarańczy sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy pieprz kolorowy świeżo mielony sól 3 ząbki czosnku polskiego słodka papryka czerwona natka kolendry Przygotowanie: Mięsko należy umyć, pokroić(...)wrzucić pokrojone w kostkę, uprzednio obrane, bataty. Chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka i również go zrumienić. Dodać łyżeczkę zielonej pasty curry. Jeśli nie mamy to możemy zastąpić to świeżo startym imbirem, lub tym sproszkowanym. Kwestia gustu. Dodać resztę składników, poza kolendrą, którą posypujemy nasze jadło bezpośrednio przed konsumpcją. Doprowadzić do miękkości. Moją propozycją podania jest micha pełna kurczakowego curry wraz
Karczma HonoriettySkładniki: 3 filety z Sandacza 1 por 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół czerwonej papryki pół awokado sos sojowy ulubiona oliwa sól imbir mielony suszona natka pietruszki zioła dalmatyńskie suszona papryka słodka świeżo mielony pieprz kolorowy makaron gryczany Soba Przygotowanie: Sandacza kupiłam całego, więc zaczęłam zabawę od filetowania (skórę pozostawiłam). Gotowe płaty ryby, posoliłam i dałam im po leżakować(...)także szczyptą pieprzu i natki pietruszki. Mieszamy i tak oto otrzymaliśmy dressing do ryby. Na głęboką patelnię nalewamy około szklanki wody, włączamy zasilanie grzewcze i po chwili dodajemy przyprawy: imbir,zioła dalmatyńskie (jak ktoś nie lubi tej mieszanki, to proponuję tymianek), pieprz i paprykę słodką. Następnie kolejno wrzucamy marchewkę, pietruszkę i selera (dusimy ok 2 min). Po tej chwili dodajemy
Karczma Honoriettyduży seler selera - 2 ząbki czosnku - zielone część pora - natka pietruszki, liście oraz łodyżki - 1 łyżka oleju - 4 ziarna ziela angielskiego - 10 ziaren pieprzu - 4 liście laurowe - kawałek imbiru (ok 3cm) lub łyżka suszonego imbiru - 2 łyżki sosu sojowego - sól Przygotowanie: 1. Cebulę, marchewki, pietruszki oraz selera myjemy bardzo dokładnie, a wręcz szorujemy. Nie obieramy ich ze względu
two broke sisterszimną wodę. Do koktajlu dodajemy sok z cytryny oraz wodę kokosową. Dokładnie mieszamy. 2).Koktajl "Pomarańczowy sen"* Składniki (na 2 porcje): 1 mango 2 cm imbiru 2 pomarańcze 100 ml zimnej wody Owoce i imbir myjemy, pozbawiamy skórki (mango pestki) i wyciskamy w sokowirówce. Na końcu dodajemy zimną wodę, mieszamy i podajemy
Mango PapajaTAGLIATELLE Składniki na polędwiczki w sosie: - 75 gram masła - 450 gram polędwiczek wieprzowych - 175 gram pieczarek - 1 łyżeczka musztardy (ja dałam dijon, ale każda inna będzie dobra) - kawałek świeżego imbiru - 2 łyżki wytrawnego sherry - 150 mililitrów śmietany kremówki - sól - pieprz Przygotowanie polędwiczek w sosie: Polędwiczki myjemy i osuszamy, następnie kroimy w paski. Podsmażamy na rozgrzanym maśle przez około 7 minut(...)bowiem kryje się cała kwintesencja smaku mięsa i masła. Dorzucamy pokrojone w plastry grzyby i smażymy przez jakieś 3-4 minuty. W następnej kolejności dodajemy poszatkowany imbir (ile, to zależy od naszego smaku), musztardę, sól i pieprz. Po 3 minutach duszenia, wlewamy sherry oraz śmietanę. Podgrzewamy jeszcze chwilkę, znowu jakieś 3 minuty i polewamy odstawione wcześniej mięso. Zapiekamy w piekarniku
Życie zamknięte w smakumnie wieprzowe z łopatki) - 2 opakowania papieru ryżowego po 200 gram - 100 gram makaronu ryżowego (suchego) - 25 gram grzybów Mun (suchych) - 1 średnia cebula - 1 duża marchewka - kawałek świeżego imbiru (3x3cm) - 4 ząbki czosnku - mały pęczek szczypiorku - 6 łyżek sosu sojowego - 4 łyżki sosu rybnego - 2 jajka - olej (najlepiej arachidowy) - sos chilli słodko-pikantny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby(...)opakowaniu - przez około 10 minut we wrzącej wodzie. Siekamy drobno cebulkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia, wtedy dodajemy do niej marchewkę (startą na tarce o drobnych oczkach), imbir (starty jak marchew) oraz czosnek (przeciśnięty przez praskę). Mieszamy całość i przygotowujemy w ten sposób przez jakieś 2 minuty. Następnie na patelni lokujemy mięso - smażymy jeszcze przez chwilę, aż przestanie być
Życie zamknięte w smakunadzienie: - 500 gram mielonego mięsa - 250 gram zielonego groszku (najlepiej świeżego) - 25 gram ghee (zastąpiłam masłem klarowanym) - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki kolendry - 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru - 1/2 łyżeczki chilli - 1 łyżeczka garam masala - sól - olej Przygotowanie nadzienia: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i rumienimy na złoty kolor na maśle (ghee). Dodajemy mięso mielone i zielony groszek(...)wsypujemy kolendrę, imbir, chilli i garam masala. Mieszamy i smażymy przez 5 minut. Solimy, podlewamy odrobiną wody i dusimy przez kolejne 5 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy. Nadzienie wykładamy łyżeczką na ciasto. Brzegi ciasta zwilżamy wodą, ciasto składamy na pół i zlepiamy, formując pierożki. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy
Życie zamknięte w smakugram chow mein - 1 papryka czerwona - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki oleju sezamowego - 1 łyżeczka octu - 1 łyżka brązowego cukru - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka trawy cytrynowej - sezam Przygotowanie chow mein: Chow mein przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w słupki i piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy(...)oleju sezamowym. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, cukier, imbir i trawę cytrynową. Dorzucamy na patelnię makaron i wlewamy sos. Podsmażamy chwilę, szybko mieszając. Układamy makaron na talerzu. Na nim kaczkę. Całość posypujemy sezamem (możemy go wcześniej uprażyć). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakukilogram mięsa wieprzowo-wołowego - 1 pęczek bazylii - 40 gramów masła - mąka ziemniaczana - 4 ostre, czerwone papryczki - 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne - 6 ząbków czosnku - 2 szalotki - 50 gramów świeżego imbiru - olej słonecznikowy - 2 puszki pomidorów pelati - 3 łyżki sosu sojowego japońskiego - 450 mililitrów mleka kokosowego - pieprz - sól Przygotowanie: Mięso mielone wrzucamy do miski i doprawiamy pieprzem cayenne oraz 3 ząbkami(...)olej z masłem (maślany smak i brak ryzyka spalenizny) i smażymy pulpeciki z obu stron. Wykładamy je na talerz. Szalotki kroimy w talarki, 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy, a 2 papryczki drobno siekamy razem z pestkami. Wszystko to smażymy na tej samej patelni (woku), na której wcześniej smażyliśmy mięso. Dodajemy pomidory, mleczko kokosowe i sos sojowy. Mieszamy
Życie zamknięte w smaku