imbir - 9508 przepisów (strona:254/634)

Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 127

delikatnie pobudza nasze kubki smakowe...Zachęcam do eksperymentów z sajgonkami! Na 10 sztuk będzie nam potrzebne: 200 g mrożonych krewetek 1/3 ogórka świeżego 1 marchewka spora garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej(...)smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz

Smaki Przyprawy i Kolory
Barszczyk czerwony do picia 160

pada, więc przyszła ochota na coś ciepłego do picia :) Sezon na tegoroczne buraki otwarty! Składniki : duży czerwony burak 2 marchewki kawałek (10 cm) pora pół cebuli kawałek (5 cm) imbiru 2 liście laurowe łyżka cukru majeranek 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego sól pieprz mielony Warzywa obrać. Buraka pokroić na kawałki. Marchewki, kawałki buraka, por i imbir wrzucić do garnka.  Wsypać

Weekendy w domu i ogrodzie
Tajine de canard aux figues 129

smakiem, jest bardzo delikatna. Smak uwypukla cynamon, figi dodają świeżości. Składniki 1 łyżka masła ghee 1 kg piersi z kaczki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 300 ml wody 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 4 świeże figi Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondlu na średnim ogniu rozpuszczamy(...)masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę kaczkę (bez skóry), posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia mięsa (ok. 10 min). Następnie dodajemy drobno posiekany imbir, kurkumę i lekko oprószamy solą. Wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu 45 min ( do miękkości mięsa). Po tym czasie wlewamy miód, wsypujemy cynamon i gotujemy kolejne 10 min. Figi kroimy na ćwiartki, wrzucamy do rondla

R'n'G Kitchen
Tortilla pszenno-żytnia 165

listków sałaty 1 mały kubek jogurtu naturalnego light 5 ząbków czosnku łyżeczka maggi płaska łyżeczka czosnku granulowanego pół łyżeczki przyprawy: curry, kurkumy, pieprzu ziołowego i przyprawy do kurczaka szczypta imbiru, papryki ostrej, pieprzu oraz sól do smaku por do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Mąkę, wodę, sól i olej łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dosypujemy odrobinę mąki(...)Warzywa na patelnię Hortex z przyprawą włoską wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać paseczki papryki czerwonej, pokrojonego w kostkę pomidora, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: curry, pieprz ziołowy, imbir, paprykę ostrą oraz sól (do smaku). Całość smażymy ciągle mieszając by warzywa się nie przypaliły, na koniec łączymy z kurczakiem. 4. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętymi 4 ząbkami czosnku, magą

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym 186

nabiału, bez glutenu, bez cukru, bez mięska, świetna dla wegan i wegetarian. A jaka pyszna! Składniki: 4 średnie buraki (tej samej wielkości) 1 duży ząbek czosnku 2 cm imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego 400 ml mleka kokosowego 325 ml wody 0,5 łyżeczki chilli w płatkach 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie(...)ćwiartki. Jedną ćwiartkę pokroić w drobne paseczki i zostawić do dekoracji. Resztę w 3-4 milimetrowe plasterki. Na patelni wlać olej. Na zimny wrzucić pokrojone w cienkie plasterki imbir i ząbek czosnku. Gdy zacznie pachnieć (uważać, żeby nie przypalić! przypalony czosnek nabiera goryczy) dodać pokrojone buraki. Podsmażać wszystko na średnim ogniu przez pół minuty. Następnie wlać wymieszane mleko kokosowe oraz

Moja Delicja
Wołowina stir fry w sosie teriyaki 171

doboru składników. Wołowina stir fry w sosie teriyaki. Składniki: - kawałek ładnej wołowiny ok. 600g Marynata: - ½ szklanki sosu sojowego - ¼ szklanki oleju sezamowego - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru - czosnek wędzony (ilość według gustu ja daję sporo) - ostra papryczka (1-2) - sok z ½ cytryny - 2 łyżki wina Mirin - 2 łyżki octu ryżowego Dodatkowo: - 250g brązowych pieczarek - 2 papryki (różne(...)ręcznikiem papierowym wołowinę kroimy na cienkie paski w poprzek włókien. Przekładamy do woreczka strunowego na mrożonki – dodajemy składniki marynaty: sos sojowy, olej sezamowy, cukier brązowy, starty na drobnej tarce imbir i czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekane ostre papryczki, wino Mirin, ocet ryżowy. Woreczek zamykamy i rozprowadzamy dokładnie marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Paprykę kroimy

mojewypiekiinietylko
Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami 118

chili - jej głębia smaku jest niesamowita. Zapraszam do gotowania! * SKŁADNIKI na 2 porcje Marynata i krewetki: 300 g dużych krewetek 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 3 cm kłącza imbiru 4 cebule dymki sok z 1/2 limonku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka gochugaru (lub płatków chili) Makaron: 200 g wstążek z makaronu ryżowego(...)pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego 1 łyżka czarnego sezamu * PRZYGOTOWANIE Krewetki Paprykę oraz czosnek drobno posiekaj. Pokrój dymkę, a imbir zetrzyj na tartce. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj. Krewetki rozmroź, umyj i obierz z pancerzy (ogonki możesz zostawić, nadają one smak daniu). Następnie zalej je marynatą i odstaw

Food Square
Makaron chow mein z kaczką po azjatycku 193

mrożonki chińskiej 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczki imbiru w proszku 1 ząbek czosnku 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kaczki pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju do miękkości.  Dodać mrożone warzywa. Chwilę smażyć(...)warzywa puszczą wodę dodać miód, ocet jabłkowy, sos sojowy i przyprawy (imbir, kolendra, papryka) oraz posiekany ząbek czosnku. Następnie wycisnąć sok z cytryny. Smażyć do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec dodać posiekane orzeszki ziemne (gdy używacie solonych, zmniejszcie ilość sosu sojowego).  Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Dodać do mięsa i warzyw. Wymieszać do momentu połączenia się składników

Fabryka pomysłów
Chutney morelowy 88

posmak. Do przygotowania chutney’u potrzebujemy (ok 4-5 słoików): – 300 g moreli ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – 3 marchewki – 3 duże pomidory – kawałek imbiru – 1-2 ząbki czosnku – 250 g cukru – 50 ml octu – 50 ml soku jabłkowego – przyprawy : curry, chilli, sól, pieprz Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy(...)kostkę. Pomidory myjemy, usuwamy skórki po czym przekrawamy na połówki i wycinamy zdrewniałe części, je również kroimy w drobną kostkę (wykorzystamy sam miąższ). Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Imbir, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rozgrzanym garnku umieszczamy warzywa, sok, ocet i curry. Gotujemy ok 5 minut i dodajemy cukier, całość mieszamy i gotujemy ok 30-40 minut

Szybko Tanio Smacznie
Słodko-pikantny sos chili 136

Składniki : świeże papryczki chili (2-3 szt.) świeży imbir (2-3 cm) czosnek – 2-3 ząbki cukier ocet sól skrobia ziemniaczana – do zagęszczenia (ok. 1 płaskiej łyżeczki) Papryczki, imbir i czosnek bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do rondelka, dolewamy ok. 1,5 szklanki wody, ocet, sól, cukier i gotujemy ok. 20-30 min. na małym ogniu. Ilość octu, cukru, soli musicie

Ugotuj to sam ...
Tadżin z kurczaka 130

arabskiej. Kurczak na słodko przypadnie do gustu sceptykom tego połączenia.   Składniki kilka udek kurczaka 3-4 pomidory malinowe bulion drobiowy 100 g suszonych śliwek 1 łyżka miodu świeży imbir garść rodzynek szafran cynamon sól pieprz oliwa Przygotowanie   Udka po umyciu natarłem solą i pieprzem. Usmażyłem na oliwie na patelni tak aby były brązowe i chrupiące. Ułożyłem(...)stopni C do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos. Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody. Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem do niego śliwki i zapiekałem jeszcze chwilę bez przykrycia, aż mięso

R'n'G Kitchen
Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką 174

Jeśli piekliście je w papierowych papilotkach – mogą w nich zostać. Są przyjemnie wilgotne, lekko ziemiste w smaku przez dodatek gałki muszkatołowej. Skórka z pomarańczy przyjemnie gra na podniebieniu z imbirem, a delikatna kruszonka dodaje ostrej tekstury. Ja już mam swoje ulubione, marchewkowe muffinki, a Wy? SKŁADNIKI 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Lubella 3 ziarna) lub zwykłej białej(...)cukru – biały lub trzcinowy 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii (nie olejku!) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ mielonej gałki muszkatołowej ½ szklanki wiórków lub płatków kokosowych (jeśli nie lubicie- mogą być suszone owoce, drobniej pokrojone, np. ananas, papaja) 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów

Karo in the Kitchen
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 137

drobno, żeby jabłka nie porozpadały się podczas gotowania i zachowały kształt.   Cebule pozbawiamy zewnętrznej warstwy, kroimy na pół, a połówki w półcentymetrowe półplasterki, które dodatkowo kroimy na pół. Imbir obieramy, skrobiąc go nożykiem tak samo jak młode ziemniaki, bardzo drobno kroimy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko razem ląduje w dużym garnku z grubym dnem. Zasypujemy całość cukrem(...)większe czerwone cebule (350-400g) 100g rodzynek sułtanek 2 duże ząbki czosnku 2 twarde, winno-kwaskowate jabłka (400g) 100ml octu z czerwonego wina 100ml wody 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka owoców jałowca 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 niepełna łyżeczka płatków chili (lub 1/3 łyżeczki mielonego chili, ale płatki tutaj bardziej pasują) 2 płaskie łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Wegeburgery z zielonej soczewicy 171

cebulki wciśnijcie do niej dwa ząbki czosnku- ich smak nie będzie wtedy taki mocny i nachalny. Wrzucamy wszystko razem do miseczki lub garnka z soczewicą. Doprawiamy całość pieprzem, solą, imbirem, gałką muszkatołową. Teraz jeszcze możecie próbować masy, zaraz wrzucimy jajko. Dodajemy siemię lniane, które razem z jajkiem będzie stanowiło spoiwo kotletów. Siekamy pietruszkę, ziarna sezamu chwilę podprażamy na patelni(...)szklanki wody 2 czerwone cebule (120g) 1 łyżeczka suszonego cząbru 150g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyżki stołowe drobnych płatków owsianych, błyskawicznych ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli 1 łyżka stołowa sezamu 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej, awaryjnie naszykujcie sobie całą szklankę 1 jajko M 2 płaskie

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania