imbir - 9508 przepisów (strona:256/634)

Dorsz po tajsku 123

gram ( ok 200 gram na głowę ) 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku Sok z 5 limonek 4 łyżki sosu rybnego 3 papryczki chili Pęczek posiekanej pietruszki 2 ½ cm korzenia imbiru Folia aluminiowa Wykonanie: Do wyciśniętego soku z limonek, połączonego z sosem rybnym dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, papryczki chili ( lepiej usunąć pestki a przy przygotowywaniu ubrać rękawiczki ), pietruszkę i korzeń imbiru

Smaki Ewy
Chłodnik pomidorowo – paprykowo - selerowy 126

puszki pomidorów ) 1 por 2 ząbki czosnku 2 pędy selera naciowego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 1 cm świeżego imbiru Sól Pieprz natka pietruszki kwaśna śmietana Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Por, seler, czosnek i imbir podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku oraz bulion. Doprowadzamy

Smaki Ewy
Zupa krem z cukinii 169

bardzo łatwo, a po prostu powala smakiem :) Składniki: - 1 duża cukinia (ok. 0,5 kg) - 1 duża cebula - ząbek czosnku - 1 litr bulionu - 2 łyżki masła / margaryny - pieprz ziołowy - imbir - gałka muszkatołowa - ostra papryka - sól Przygotowanie jest banalnie proste - cukinię myjemy i kroimy, w zależności od rozmiaru na plasterki lub półplasterki. Kawałki nie muszą być szczególnie równe, i tak nikt(...)koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy puści zapach wrzucamy nasze cukinie i lekko całość podsmażamy. Na tym etapie dodajemy przyprawy - pieprz ziołowy (można zastąpić białym), odrobinę imbiru, szczyptę gałki muszkatołowej, i trochę ostrej papryki według upodobań :) Gdy całość lekko się podsmaży, zalewamy całość gorącym bulionem i dajemy temu jakieś 15-20 minut, aż cukinia będzie miękka. Teraz wystarczy

Kulinarne zapędy Kokosa
Sos pomidorowo-paprykowy z nutą imbiru do słoików 163

papryki. Składniki (na 9 słoików o pojemności 0,5 litra) : 4 kg pomidorów (oczywiście można mniej) 6 papryk 0,5 kg cebuli 2 chili ok. 10 cm świeżego imbiru 8 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 150 ml octu 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Z umytych pomidorów usunąć piętki i inne szpecące miejsca. Można zdjąć skórki(...)kostkę. Olej podgrzać w dużym garnku o grubym spodzie. Na ciepły olej wrzucić cebulę i paprykę. Wymieszać i podgrzewać do momentu zeszklenia cebuli. Wrzucić pomidory, chili oraz starty imbir (bez włókien). Gotować całość ok. 20 minut od zawrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zestawić i poczekać aż trochę ostygnie. Masę zmiksować w blenderze na gładką papkę. Do sosu wrzucić ziele

Weekendy w domu i ogrodzie
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 200

Spaghetti od Nicole / Nicole's spaghetti 10.  Spaghetti al pesto / Spaghetti al pesto 11.  Spaghetti Napoli 2.0 / Spaghetti Napoli 2.0 12.  Makaron z imbirem / Pasta with ginger 13.  Spaghetti bolognese / Spaghetti Bolognese   14.  Spaghetti z cukinią / Spaghetti with zucchini 15.  Pesto szpinakowe / Spinach pesto Ryż i kasze/Rice and grains 16.  Basmati(...)imbirem / Basmati rice with ginger 17.  Kolorowy talerz / Colourful veggie plate 18.  Jarskie risotto / Non-meat risotto 19.  Warzywa w mleku kokosowym / Vegetables in coconut milk 20.  Pieczone warzywa z kuskusem / Baked veggies served with couscous Zupy/Soups Aby były bardziej syte, możesz podać je z  cornbreadem  (przygotowanie ekspresowe), możesz też posypać je grzankami

Qlinarnie i Qlinarnie
Tajska zupa z kurczakiem 170

kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 papryczka chili (ostra) 1 łodyżka trawy cytrynowej 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 dymka 1 łyżeczka cukru trzcinowego Sól morska, świeżo mielony pieprz Do posypania: Pokrojony szczypiorek Przepis: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dorzucamy pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), rozgniecioną łodygę trawy(...)cytrynowej (należy zdjąć pierwszą warstwę), obrany i drobno posiekany imbir oraz poszatkowaną dymkę. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy do garnka rozmieszane mleko kokosowe, wodę oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z limonki i gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając

Emcia Pichci
zupa tajska 172

szarlotka lub cukrowa) 1 łyżeczka chilli  1 łodyga trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej)  sok z limonki lub połowy cytryny sól ostra papryka kawałek korzenia imbiru 3 łyżki oleju kokosowego Sposób przygotowania Do garnka na rozgrzaną olej kokosowy wrzucamy pokrojoną w kostkę szarlotkę, drobno posiekany ząbek czosnku oraz łodygę trawy cytrynowej, pokrojoną w plastry. Smażymy całość(...)kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pastę chilli razem z obranym i drobno posiekanym korzeniem imbiru, smażymy dalej przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy wodą i wywarem rybnym.  Dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Gotujemy przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewając mleczko kokosowe. Zupę przyprawiamy solą i dodajemy krewetki. Gotujemy jeszcze przez dwie minuty

Miód i pieprz
MSM MOŃKI - wspólpraca 172

duży filet z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka musztardy w proszku Ciasto (panierka z KFC): 2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe) 100 mleka 3,2 % (może być dowolne mleko ja miałam akurat takie) 3/4 szklanki mąki(...)amarantusa 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego 1/2 łyżeczki mielonych nasion chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i musztardy w proszku Dodatkowo do smażenia 1 litr oleju rzepakowego. Smażyłam w garnuszku o pojemności 2 litrów. PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie pokroić wzdłuż na paski. Pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do miski i doprawić.W osobnym naczyniu

ClauditteMissCooking
makaron po chińsku 252

oraz ziół. Składniki : 1 pierś z kurczaka 150 g pieczarek 3 łyżki grzybów mun 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 mała cukinia 2-3 ząbki czosnku imbir (około 3cm) 2 pomarańcze 400 ml przecieru pomidorowego 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki miodu kiełki na patelnie stir- fry 1 łyżka sezamu kilka listków kolendry makaron spaghetti Sposób przyrządzenia(...)resztą soku sojowego i przecierem pomidorowym warzywa kroimy w paski grzyby mun lekko podgotowujemy na 2 łyżkach oleju kolejno smażymy w woku po 2 min : mięso, cebulę, czosnek i imbir, paprykę, kiełki, pieczarki i cukinię oraz grzyby następnie wszystko dusimy razem przez 8 min. wszystko mieszamy z makaronem, posypując sezamem i kolendrą do smaku i aromatu

zobacz ich smak
Marynowana marchew z białą rzodkwią 139

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg marchewki 2 kg białej rzodkwi 4 cm kawałek imbiru Warzywa obrać ze skórki. Marchewkę i rzodkiew poszatkować na długie paseczki lub zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Imbir zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Przełożyć do dużej miski, wymieszać

kulinarnyswiatdomi
ciasto z cukinią i bakaliami 157

pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków) 125 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 ml koniaku lub wiski szczypta cynamonu szczypta imbiru szczypta soli Sposób przygotowania    Cukinie  razem ze skórą m yjemy i ścieramy na  tarce o dużych oczkach. Zalewamy bakalie koniakiem, starte cukinie i bakalie odstawiamy(...)minut (cukinie zostawiamy aby puściły sok, a bakalie zmiękną pod wpływem alkoholu). Do misy wsypujemy (najlepiej przez sito) mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli, cynamon i imbir, mieszamy składniki dużą drewnianą łyżką. Następnie do suchej masy dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy łyżką na jednolitą masę. Podłużną formę wykładamy

Miód i pieprz
na upały 341

Składniki 1 litr wody niegazowanej 2 cytryny parę  gałązek świeżej mięty szklanka  kostek lodu kawałek świeżego imbiru Wykonanie Z cytryny wyciskamy sok , całe gałązki mięty wraz z liśćmi, delikatnie rozgniatamy w dłoniach.. Wszystko wkladamy do dzbanka .Dodajemy kawalek imbiru . Na koniec wrzucamy kostki lodu i wlewamy wode . .Wszystko mieszamy i smacznego

w mojej kuchni
ZUPA MARCHEWKOWA 176

cztery małe ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 litr wody (lub bulionu warzywnego) sok z 1 pomarańczy 1,5 cm świeżego imbiru 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta chili sól pieprz DODATKOWO: kilka łyżek słonecznika do uprażenia  na patelni WYKONANIE: W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij(...)łyżki oliwy. Zamieszaj i smaż warzywa przez około 10-12 minut , mieszając kilka razy w międzyczasie. Teraz dolej do warzyw wodę lub bulion, zetrzyj imbir, dodaj słodką paprykę, chili, posól i popieprz do smaku, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę do miękkości warzyw, około 20 minut .  Pod koniec gotowania wlej sok z pomarańczy

Słodko-Słony Świat Ilony
Stir-fry z polędwiczką, czerwoną kapustą i botwiną 171

Składniki (2 – 4 porcje): makaron soba 1 polędwiczka wieprzowa 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane liście z 1 pęczka botwiny – drobno pokrojone 2 cm kawałek imbiru – starty na tarce o małych oczkach 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu olej roślinny do smażenia 1 czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka drobno posiekanej(...)dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty, odstaw. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę z imbirem. Smaż około 2 – 3 minut często mieszając następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 2 minut. Dodaj polędwiczkę i smaż kolejne 2 – 3 minuty. Dodaj marchew, liście

Moja pasja smaku
Zupa krem z cukinii z ziarenkami 185

firmy MAKAR.   SKŁADNIKI: 2 cukinie, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżki masła, 2 szklanki bulionu mięsno- warzywnego, 1,5 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , szczypta mielonego imbiru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z cukinii wydrążam miąższ, warzywo kroję w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieram i kroję w drobną kosteczkę. 2. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję cebulę oraz czosnek. Szklę(...)Następnie dodaję cukinię. Smażę 2-3 minuty. 3. Warzywa przekładam do garnka. Wlewam bulion. Gotuję około 15 minut. Doprawiam do smaku imbirem, solą oraz pieprzem. 4. Zupę dokładnie miksuję blenderem na jednolity krem. Ziarna prażę na suchej patelni.  5. Zupę krem przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami i podaję. Zupę krem podałam z mieszanką ziaren, którą

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania