bulionu2 łyżeczki cukru1 pomarańczapół cytrynypół łyżeczki słodkiej paprykisólpestki dyni4 łyżki śmietany 18%Przygotowanie:Dynię obieramy i wydrążamy, a wyciągnięte ze środka pestki przekładamy do miseczki. Kroimy w kostkę. Imbir obieramy. Kroimy razem z czosnkiem i papryczką chilli (wielkość kawałków nie ma większego znaczenia, bo i tak później będziemy używać blendera).Pestki staramy się jak najlepiej oczyścić z resztek dyni
Zakręcony Widelecprzygotowania ciasta.W celu przygotowania ciasta, zmiksuj na jednolitą masę olej, cukier, miód i jajko, po czym wmieszaj mleko. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Wmieszaj suche składniki do mokrych i wylej powstałe ciasto na gruszki.Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 – 35 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu
karmelowyinny ulubiony np ryżowywiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior, kiełki fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili.przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać i wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez
Stare Garyszklanki oleju. Odstawić.Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż goździki i całe nasiona kardamonu i podgrzewać mieszając ok. minutę aż uwolnią aromaty. Następnie dodać przyprawy mielone: cynamon, kolendrę, imbir i kardamon (ja dałam cynamon i przyprawę korzenną) i podgrzewać jeszcze kilkanaście sekund mieszając, aż uwolnią aromaty, uważać by nie przypalić. Przyprawy przełożyć do zalewy i zamieszać.Odsączone, pokrojone
Smaczne Zdrowecienkie plasterki180 g sałaty pak choi lub kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski4 cebulki dymki pokrojone w plasterki ( i biała i zielona część)2 ząbki czosnku , przeciśnięte przez praskękawałek imbiru pokrojony w plasterkisól . pieprzkuleczki mięsne (ok 30 kulek)500 g chudego zmielonego mięsa wieprzowego100 g świeżego szpinaku, bardzo drobno posiekanego4 szczypiorki z dymek drobno pokrojone4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskęłyżeczka(...)misce umieścić mięso i pozostałe składniki kuleczek - dobrze wymieszać. Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wyszło mi 31 kuleczekZagotować bulion, dodać do niego grzyby, czosnek i imbir. Kuleczki ułożyć na wkładce do gotowania na parze i ustawić nad gotującym się bulionem. Przykryć. Gotowałam partiami, po 15 sztuk. Po 10 min gotowe kuleczki przełożyć
Stare Garysmażyć mieszając aby nie przywarły do dna. Dołożyć koncentrat pomidorowy i paprykowy, dobrze wymieszać, smażyć mieszając do momentu aż wszystko ładnie zacznie pachnieć. Dołożyć kumin, imbir, miętę i pieprz i smażyć przez krótką chwilę - ok 30 sek, żeby przyprawy się nie przypaliły. Wlać bulion, dodać soczewicę i gotować przez
Stare Garyoliwek2 łyżki pasty curry, łagodnej1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g )500g młodego szpinakugarść świeżej kolendryprzygotowanieSzpinak wypłukać, obciąć grube ogonki, odstawić .cebulę, Czosnek i imbir posiekać drobno, najlepiej w blenderze. Na patelni mocno rozgrzać oliwę , dodać mieszankę cebulową i smażyć przez 4 - 5 minut ,często mieszając, aż cebula lekko się zrumieni. Dodać curry (ilość zależy
Stare GaryBardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka ładna!składniki na 4 osoby 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego1/2 czerwonej chili, przekrojona wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej)3 ząbki czosnku , posiekane1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony2 steki po 200 g polędwicy(...)limonkiprzygotowaniePrzygotować Pak choi. Można każdą kapustkę przekroić na cztery, lub porozdzielać liście , obcinając koniec kapustki. W tym przypadku wolę tę drugą metodę. W garnku zagotować wywar z imbirem, czosnkiem, chili, częścią dymki i skórką z limonki. Zmniejszyć ogień i podgrzewać przez parę minut, do czasu aż wywar przejdzie smakami dodatków. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub żeliwną, dodać oliwę
Stare GaryZupa powstała na bazie bulionu z przepisu na blogu Kwestia Smaku. Dodałam więcej czosnku niż w przepisie i więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam.składnikibulion1 litr wody mineralnej2 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka
Stare Garydużej patelni.Dodać wołowinę i smażyć minutę, aż zmieni kolor. Wyjąć mięso i osączyć na papierze kuchennym, odstawić na bok. Wylać nadmiar oleju z woka, zostawić łyżkę. dodać dymkę imbir cebulę i zieloną paprykę, smażyć przez 1 minutę. Dodać czarną pastę fasolową, wymieszać, dodać wołowinę, jeszcze raz wymieszać i smażyć kilka minut. Ogrzany półmisek wyłożyć liśćmi pak choi i ułożyć
Stare Garystrony BBC Good Foodskładniki1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkęgarść kolendry , liście i łodygi oddzielić2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich(...)kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez
Stare Garyplastrach na gęsim tłuszczu. Polecam!A ponieważ czas gęsiny właśnie nadszedł, warto też zajrzeć do pozostałych gęsich przepisów:Gęsie nogi pieczone z ziemniakamiGęsie szyjki faszerowaneCzulentPierś gęsia pieczona II - z imbirem Pierś gęsia pieczona w majerankuPierś gęsia pieczona na jabłkachskładniki (7 - 8 szyjek)7 - 8 skór z gęsich szyjek (kupiłam na rynku)farsz wieprzowy 300 g mielonej wieprzowiny110
Stare Garyzupie jest bardzo smaczna!składniki1 szklanka fasoli mung4 szklanki wody lub bulionu3 średnie cebule3 pomidory ( miałam zielone)6 ząbków czosnku1 papryczka jalapeno lub inna ostra1 łyżeczka kminu1 łyżeczka imbiru mielonego1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki płatków chilisól pieprz do smakuPrzygotowanie.fasolę opłukać , zalać 4 szklankami bulionu i gotować na bardzo małym ogniu ok 40 minut. Cebulę pokroić(...)pozbawić pestek i pokroić na bardzo male kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać przyprawy (kumin, imbir, curry, kurkurmę, chili) chwilę przesmażać. Dodać czosnek i papryczkę , podsmażać jeszcze 2-3 minuty, mieszając. Dodać pomidory, smażyć jeszcze parę minut. Do wywaru z miękka fasolą dodać pomidory z cebulą
Stare Garysmaczne! Zacznijcie przygotowania w piątek, a kaczka będzie gotowa na niedzielny obiad.składniki1 kaczka, pozbawiona szyjki (2,2 - 2,4kg)1 łyżka miodu1 łyżka octu ryżowego1- 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce2 ząbki czosnku, starte na tarcesos do lakierowania2 łyżki miodu1 łyżka octu ryżowego2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego1 łyżka sosu ostrygowego1 łyżka cynamonu1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach1(...)parzenia, jeśli mamy mniejszy garnek. Następnie zdejmujemy piórka, które pozostały na kaczce. Odkrawamy kuper. Kaczkę osuszamy i układamy na kratce położonej na blaszce. Starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i faszerujemy nimi kaczkę od środka.Sos do lakierowania:Do miseczki wlewamy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego oraz
Stare Garytamtym roku?To właśnie bardzo znany producent surówek używał soli drogowej)!!!Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :)Kurczak:* udka kurczaka- 10 szt.* cebula- 1 szt. duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew(...)ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia
Kraina Miodem Płynąca