patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Zeszklij ją około 1 minuty.Cebulę przerzuć do większego garnka, dorzuć do niej pokrojoną dynię, starty imbir, sok pomarańczowy i 1/4 łyżeczki soli. Dolej wodę. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż dynia zrobi się miękka, około 25 minut.Do ugotowanej zupy wciśnij serek topiony i zmiksuj na gładki krem
Słodko-Słony Świat Ilonywgłebienie z wasabi zrób na środku.UWAGA:Po zrolowaniu sushi możesz delikatnie krawędź nori posmarować odrobiną wody, wtedy lepiej się całość sklei.Sushi podawaj z maleńką porcją wasabi i marynowanym imbirem oraz sosem sojowym. Gotowe! Smacznego!* Pasta z grillowanego kurczaka z majonezem: mięso z dwóch grillowanych podudzi z kurczaka drobniutko posiekaj, dodaj 3 łyżki majonezu i dokładnie wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonydrobniejszą niż kurczak. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kurczaka na złoty kolor. Zdjąć kurczaka z patelni, ale zostawić tłuszcz. Teraz na olej wsypać curry i imbir. Podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa i drobno poszatkowany czosnek. Smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać kurczaka, pokrojonego na kostkę ananasa i sos sojowy. Podlać niewielką ilością wody
Świat Domowej Kuchnismażyć, przez około 4-5 minut, ciągle mieszając. W połowie smażenia dolać 1/4 szkolanki wody, żeby owoce nam się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i imbir, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę i połamaną na kostki czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przestudzić do momentu, aż zacznie gęstnieć. Masę owocową
Świat Domowej Kuchninamoczyć kajzerki pokruszone na mniejsze kawałki.Kiedy mięso dobrze wystygnie, należy je 3 krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z namoczonymi kajzerkami. Następnie do masy dodać żółtka, imbir, gałkę i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy.Przygotować foremki keksówki, wykładając każdą z nich papierem do pieczenia. Piec
Świat Domowej Kuchniśmietanki 36%2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego2 łyżeczki przyprawy curry1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki chili w proszkuok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka solikawałek świeżego imbiru wielkości kciukaświeża kolendra lub pietruszka do posypaniaTym razem bardzo ciekawe danie kuchni indyjskiej. Często nazywane Tikka Masala. Zastosowane w nim jest bardzo dużo przypraw, ale naprawdę warto je skompletować, żeby(...)wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i utarty imbir (suche przyprawy najlepiej podprażyć na patelni, rozetrzeć w moździerzu i dopiero dodać do dania).Dusić następne 10 minut. Jeżeli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą.Curry
Świat Domowej KuchniNastępnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 3 cm kawałki.W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki
Oryginalny smakSKŁADNIKI:ŻEBERKA:- żeberka – 500 g- cebula – 2 szt- cukier kandyzowany – 1 łyżka- bulion – 125 ml- piwo Książęce jasne ryżowe – 125 ml- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 szczypta- imbir – 1 szczypta- papryka czerwona – 1 szczypta- miód – 1 łyżka- musztarda z płatkami wędzonej papryki – 1 łyżka- olej z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:ŻEBERKA
Ostra na Słodkogronie rodziny.Polecam! SKŁADNIKI :( 4 porcje )* filet z kurczaka – 2 piersi* jogurt naturalny – 100 g* pikantny ketchup – 4 łyżki* sól – do smaku* pieprz – 1 szczypta* imbir – 1 szczypta* curry – 1 szczypta* chili – 1 szczypta* papryka słodka – 1 szczypta* tabasco – 0,5 łyżeczki* rozmaryn – 1 gałązka* oliwa – 3 łyżki(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 części , delikatnie rozbijamy.W misce mieszamy jogurt , ketchup , oliwę , sól , pieprz , imbir , chili , paprykę , tabasco ,curry i świeży rozmaryn.Wkładamy mięso , dokładnie obtaczamy , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy ).Po tym czasie wyciągamy , delikatnie oczyszczamy z zalewamy i na niewielkiej ilości
Ostra na Słodkoniesamowicie aromatyczne.Ostry smak chilli przegryziony delikatnym słodkim posmakiem mleczka kokosowego.Naprawdę pyszne!Polecam! Zarówno paniom jak i panom :DSKŁADNIKI:* żeberka – ok. 800 g* olej – 4 łyżki* imbir – 0,5 łyżeczki* świeże papryki chilli – 2 szt* czosnek – 3 ząbki* bulion – 100 ml* sos hoisin – 2 łyżki* sos sojowy – 1 łyżka* skórka z limonki
Ostra na Słodkoobiad, jak i imprezowe danie!Polecam!SKŁADNIKI:- skrzydełka z kurczaka – 6 szt- sos sojowy – 1 łyżka- olej dobrej jakości – 2 łyżki- sezam – 4 łyżki- imbir – 1 łyżeczka- papryka chili – 2 szt- miód – 1 łyżeczka- musztarda ostra – 1 łyżka- mąka ziemniaczana – 1 łyżka- słodkie wino – 50 ml- sól – 1 łyżeczka(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Skrzydełka czyścimy, odcinamy końce. Skrapiamy sosem sojowym, nacieramy imbirem. Odstawiamy na 15 minut. Zalewamy winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie odsączamy z zalewy( nie wylewamy jej! ). Smarujemy miodem i musztardą. Obtaczamy w mące ziemniaczanej, odstawiamy na chwilę. Papryki drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy ziarna sezamu. Dodajemy skrzydełka. Smażymy kilkanaście minut
Ostra na Słodkoprezent od firmy Ballarini. Zobaczcie co działo się w kuchni! SKŁADNIKI:* udka z kurczaka – 2 szt* olej – 80 ml* duża cebula – 2 szt* starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka* przyprawa garam masala – 1 płaska łyżeczka* czosnek – 1 duży ząbek* chili – 0,5 łyżeczki* mielona kolendra – 0,5 łyżeczki* kardamon(...)cytryny – 1 łyżka* zielona papryczka chili – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane cebule, złocimy.Zmniejszamy ogień, dodajemy starty imbir, przyprawę garam masala, posiekane ząbki czosnku, mieloną kolendrę, kardamon i pieprz – dokładnie mieszamy.Dodajemy gęsty przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi
Ostra na Słodkosypko ( najlepiej jak będzie jeszcze trochę twardy, gdyż podczas smażenia jeszcze ” dojdzie )Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, cebulkę i odrobinę świeżo startego imbiru, złocimy.Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, przesmażamy.Dodajemy podgotowany ryż i na bardzo wolnym ogniu smażymy kilka minut.Na sam koniec doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu.Podajemy natychmiast ze świeżym koperkiem.Smacznego
Ostra na Słodkosmaków.Polecam! SKŁADNIKI:( 2 porcje )* mięso mielone – 250 g* cebula – 1 szt* zielona papryczka chili – 1 szt* duży pomidor – 1 szt* sól – do smaku* imbir – 1 szczypta* czosnek – 1 ząbki* chili – 1 szczypta* świeża kolendra – 1 garstka* groszek – ok. 80 gDODATKOWO:* makaron tagliatelle – ok. 300 g* olej do smażeniaSPOSÓB(...)dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy na złoto.Dodajemy posiekaną papryczkę chili , świeżą kolendrę i pokrojonego w kostkę pomidora – smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut.Doprawiamy solą , imbirem , posiekanym czosnkiem i odrobiną chili – dobrze mieszamy.Dodajemy zmielone mięso i cały czas mieszając smażymy ok. 10 minut.Wrzucamy groszek, podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.Podajemy z ugotowanym al dente
Ostra na Słodko