imbir - 9508 przepisów (strona:303/634)

Korzenne ciasto z batatów z kremem bezowym 207

szklanki cukru pudru, 100 g oleju kokosowego,100 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody,1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,szczypta mielonych goździków,szczypta mielonego ziela angielskiego,szczypta soli,masło do posmarowania formy,łyżka oleju.   Przygotowanie:Przepis na ciasto jest podobny do przepisu na BATATOR - świąteczny(...)tort z batatów z kremem różanym.Połączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sól.Olej kokosowy lekko podgrzać do roztopienia, zimny utrzeć z cukrem pudrem. Dodać stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po łyżce suche składniki, na przemian z mlekiem kokosowym

SzczyptaSmaQ
Żeberka w przyprawie korzennej w sosie czekoladowo- chili 152

pisałam o niej tu)- papryka chili 2szt- cukier brązowy 2szt- oliwa- ocet balsamiczny ok 50ml SKŁADNIKI DO SOSU:- wino czerwone wytrawne 250ml- miód 3 łyżki- cebula szalotka 2szt- świeży imbir kawałeczek- tymianek świeży 2 gałązki- papryka chili 1 mały strączek- pieprz świeżo zmielony do smaku- czekolada gorzka 2 tabliczkiWYKONANIE - mięso myje osuszam i kroje na kawałki (po jednym żeberku) doprawiam(...)początku naczynie przykrywam ale pod sam koniec odkrywam, aby mięso się przyrumieniło.- w tym czasie przygotowuje sos- mieszam miód z winem dodaję pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski , paprykę chili.- zagotuję w małym garnku, aż częściowo zredukuje płyn ok 15 min- przelewam sos przez sitko i ponownie wstawiam na ogień dodając kawałki gorzkiej czekolady, którą energicznie mieszam

Basia w kuchni
Sos dyniowo-pomidorowy do makaronu 286

imbiru1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoniłyżeczka cukrułyżeczka oreganooliwa z oliwekPodsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę  dynię i obrane ze skórki pomidorki, starty imbir, chilli, cukier i sól – gotujemy jakieś 30 min. Blenderujemy całość na gładką masę, dodajemy pieprz i oregano. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty musimy go zredukować.Podajemy z dowolnym

kuchcikownia
Jaglane bakalie w cukini z parowaru 157

łyżki kaszy jaglanej 1 małe jabłko 1 mała cukinia 2 łyżki mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały)2 łyżeczki miodu  Przyprawy :  imbir cynamon Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.Cukinie myjemy, kroimy na pół i łyżeczką wydrążamy środek.Do pojemnika(...)wrzątkiem na  na ok. 0,5 -1 cm powyżej zawartości pojemnika, który wkładamy na 1 poziom parowaru. Na 2 poziomie na tacce z folii układamy cukinie, które posypujemy imbirem. Włączamy parowar na 20 minut.Po 20 minutach wylewamy wodę z cukinii i przekładamy ją na talerz. Jeżeli w kaszy zostanie woda, wylewamy na sitko zawartość z pojemnika, czekamy aż odsączy

Parowar Faceta
Nalewka imbirówka na piwie i miodzie - degustacja :) 167

naszej nalewki imbirówki na piwie i miodzie minęło już ponad 9 miesięcy, czyli ciąża pełna donoszona :) więc zgodnie z obietnicą prezentujemy uzyskany efekt. Piękna bursztynowa barwa, wyczuwalny ostry aromat imbiru kłuje w nos. Słodko miodny smak, powiedziałabym, że to taki krupnik z charakterem, gdyż słodycz miodu złamana została ostrością imbiru i słodowym smakiem Miłosława Koźlaka, który jest autorskim pomysłem męża

Delicious Titbits
Zupa dyniowa z marchewką 233

bulionu (przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej  lub   bulionowej pasty mięsnej ) 2 marchewki 2 ziemniaki 1 puszka mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1,5 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól sok z połowy pomarańczy Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy warzywa(...)Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy pure z dyni, mleczko kokosowe, posiekany imbir, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Następnie zupę miksujemy i na koniec dodajemy sok z pomarańczy

Kulinarne przygody Gatity
Krem z jesiennych warzyw 216

piwnicy. Będę potrzebowała  po 2 dwie sztuki: Składniki:marchewka pietruszka ziemniakpor selerPoza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany łyżeczka mielonego imbiru pół szklanki soku pomarańczowego sól, biały pieprz duża łyżka masła 1,5 litra bulionu Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz pora obrać i ugotować(...)Dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać, żeby śmietana się nie zważyła. Mieszankę wlać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Podawać wg uznania. Ja tym razem z malutkimi pulpecikami z indyka. w związku z tym, że lubię zupę z chlebem, to kromeczki smaruję serkiem topionym i obiad na bogato

pieprzny smaczek
Mufinki marchewkowo - morelowe halloweenowe 152

szklanki pestek słonecznikowych 3 łyżki sezamu 1 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia a1/2 łyżeczki cynamonu2/4 łyżeczki mielonego kardamonu 3/4 łyżeczki imbiru 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oliwy z oliwek1 duże jajko1/2 szklanki posiekanych drobno moreli Sposób przyrządzenia:Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon(...)kardamon i imbir w dużym naczyniu. Następnie dodać maślankę, cukier, oliwę i jajko. Dokładnie wszystko wymieszać, lekko wyrobić. Dodać pestki słonecznika, wcześniej uprażone na suchej patelni, utartą marchew na dużych oczkach, sezam oraz morele. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec babeczki 30 minut. Smacznego w Halloween

pieprzny smaczek
Zupa krem z bakłażanów i ziemniaków z grzankami! Wege! 263

czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą i miodem. Pieczemy do miękkości około 45 minut ziemnaiki, bakłażany 20 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy świeże chili i imbir, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy przyprawami.Bagietkę zrumień w tosterze lub piekarniku na złoty kolor.  Kroimy w kostkę, posypujemy zupę

SMYKWKUCHNI
Proste i pyszne sajgonki z warzywami i mięsem 182

Składniki, około 10 sztuk: 300 g drobno zmielonego lub posiekanego mięsa (u mnie łopatka wieprzowa) 1 mała cebula 1 marchewka 1 łyżeczka startego imbiru 1 jajko 2 ząbki czosnku 10 sztuk małego papieru ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka natki pietruszki 1/4 pora 200 g makaronu sojowego lub ryżowego 10 suszonych grzybów mun (gotowane(...)około 6-7 min) Przygotowanie: Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekany czosnek, imbir, startą ta drobnych oczkach tarki marchewkę, oraz pokrojonego w cieńke paski pora. Smażyć przez około 2-3 minuty. Dodać mieśo i smażyć aż do całkowitego usmażenia. Wystudzić i przełożyć do dużej miski. Ugotować makaron, ostudzić, osuszyć oraz drobno pokroić. Do miski dodać natkę

cooklife
Rozgrzewająca kartoflanka z pieczonych batatów i marchwi! Newellowa jesień! 171

ZAPRASZAM! ROZGRZEJ SIĘ! ;-) SKŁADNIKI: - 3 bataty - 3 marchewki - kiełki cebuli - Newella wędzona - olej sezamowy - oliwa z oliwek  - 3 ząbki czosnku - 1 korzeń pietruszki - 1 łyżka miodu - 1 cm imbiru świeżego - 1 litr wody - sól, pieprz Na dużej blaszce ułóż pokrojone i obrane bataty, marchewkę, czosnek i pietruszkę. Polej miodem i oliwą z oliwek. Piecz do miękkości przez około(...)minut. W garnku zagotuj wodę, włóż pieczone warzywa i gotuj przez 15 minut. Dodaj posiekany imbir. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dopraw przyprawami. Podaj z pokrojoną w grubą kostkę  Newellą, pokrojoną dzięki maszynce na makaron marchewką i kiełkami z młodej cebuli. Całość skrop obficie olejem sezamowym.  Pyszne! Pięknego dnia

SMYKWKUCHNI
Cynamonowe palmiery 272

jest bardzo dużo. Przepis pochodzi z książki "Mała wielka uczta".  SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżeczka cynamonu 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Cynamon, cukry oraz imbir połączyć ze sobą. Ciasto francuskie rozwinąć. Mieszankę rozsypać równomiernie na całą powierzchnię ciasta. Boki, wzdłuż dłuższych krawędzi, zwinąć do środka. Kroić na plasterki o szerokości

Złote przepisy
Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem 162

Zmienić wodę i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić w cieniutkie paseczki. Newellę pokroić w cieniutkie paseczki podobne do makaronu i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, kurkumę, drobno pokrojony kawałeczek chili i łyżeczkę soku z limonki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około 2 cm). Na patelni rozgrzać

Oryginalny smak
Newellowe sushi bez glutenu i laktozy! 187

wypróbowania! 0% laktozy! 0% glutenu! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie Newella wędzona - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu do sushi - awokado - kiełki cebuli - 1 łyżka pesto - ocet ryżowy - sól, cukier - olej sezamowy - imbir marynowany - sos sojowy - czarnuszka - nori - wasabi (chrzan japoński) Ryż: ugotowany ryż dopraw octem ryżowym, solą i cukrem do smaku SUSHI MAKI NEWELLA WĘDZONA Z CZARNUSZKĄ: - na arkuszu nori ułóż ryż(...)razem, cieniutkie plasterki z awokado - rolkę przykryj folią spozywczą i szybkim ruchem dociśnij awokado do ryżu aby utworzyło całość (tak jak na zdjęciu powyżej) Sushi podawaj z marynowanym imbirem i sosem sojowym! Smacznego! Buziaki

SMYKWKUCHNI
Krem z dyni i gruszki z gorgonzolą i grzankami 229

tworząc inną kombinację... Zresztą... Spróbujcie sami! Warto. Składniki: 800 gram obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 gruszka 1 czerwona cebula łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki kuminu szczypta imbiru szczypta chili sól pieprz 1 i 1/2 szklanki bulionu 4 łyżki mleka kokosowego 30 gram sera gorgonzola 2 kromki czerstwego, razowego chleba Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w kostkę(...)cebulkę oraz obraną i pokrojoną gruszkę. Dodajemy pokrojoną dynią i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy zupę kilkanaście minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleko kokosowe i blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię rozgrzewamy

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania