składniki* 1 porcja rosołowa z kurczaka* 30 dag żeberek wieprzowych na zupę* 1 marchewka* 1 pietruszka* kawałek selera* kawałek pora* 1 cebula* kawałek imbiru* 1 papryczka chili* szczypiorek świeży lub suszony* liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej* grzybki shitake* 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej* 1 filet z kurczaka* sos sojowy* sól, pieprz* dowolny makaron pszenny soba, somen...Sposób wykonaniaPorcje(...)pieprz.Marchewkę wyjąć z rosołu kiedy będzie jeszcze delikatnie twarda.Na 15 min przed końcem gotowania włożyć do garnka papryczkę chili oczyszczoną z nasion i pokrojoną w plasterki, grzybki shitake, imbir starty na najdrobniejszej tarce (ok. 2 cm.), kapustę lub sałatę, 2 łyżki sosu sojowego.Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.Do wcześniej przygotowanych miseczek wlać gorącą wodę aby je ogrzać, następnie wylać
Mix smakupokrojone w kostkę obrane pomidorysól Przygotowanie:podzielić udka kurczaka na mniejsze części i zdjąć skórę. Podgrzać oliwę na patelni i dodać cebulę. Smażyć 2-3 min dodać czosnek, imbir i chili. Pomieszać wszystko i smażyć 2-3 min, aż zaczną pachnieć. Dodać kawałki kurczaka następnie posolić i dodać pomidory. Smażyć, aż kurczak zacznie skwierczeć. Dodać 2 łyżki wody. Zmniejszyć
Kulinarna rozmowałyżeczka sody1 łyżeczka imbiru1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennychszczypta soliPiekarnik rozgrzać do 200°C.Masło, cukier i syrop rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając.W osobnej misce mieszamy mąkę, sodę, imbir, przyprawy i sól. Rozpuszczone masło wlewamy do suchych i drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości
Kulinarna rozmowakuminu,1 łyżeczka kolendry,1/2 łyżki pieprzu cayenne (lub mniej) Składniki do sosu:1 łyżka oliwy,1 łyżka masła,1 cebula (posiekana),2-3 ząbki czosnku (posiekane),Świeży imbir,1 czerwone chilli,2 łyżki kurkumy,Świeże liście kolendry (posiekane),Świeże liście mięty (posiekane),Sok z jednej cytryny,1 cytryna pokrojona na 6 części (z usuniętymi pestkami).Przygotowanie:Do miski(...)przyprawy oraz zioła. Formujemy niewielkie kotleciki i odstawiamy do lodówki. Następnie w naczyniu do tagine lub w głębokim garnku np. ceramicznym rozpuszczamy masło oraz oliwę, następnie dodajemy cebulkę, czosnek, imbir i chilli. Smażymy wszystko, aż cebulka leciutko zbrązowieje. Dodajemy kurkumę, kolendrę i miętę. Dolewamy około 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 min.Delikatnie
Kulinarna rozmowaJest to zupa indyjska, bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.Składniki:1 łyżka oliwy,2 średnie cebule,Świeży imbir 2,5 cm,4 ząbki czosnku,1-2 czerwone chilli,1/2 łyżki kurkumy,1 łyżka kuminu,1/2 łyżki kolendry,1 łyżka garam masali,4 kolby kukurydzy (może być z puszki),Sól (do smaku) Troszkę świeżej kolendry, jak ozdoba.Wykonanie:Podgrzać oliwę(...)wysokim naczyniu i przyrumienić na niej cebulkę. Następnie dodać czosnek, chilli i imbir. Podsmażyć przez 40 sekund. Dodać przyprawy i sól, mieszać energicznie i dodać kukurydzę. Teraz zalać wszystko wodą, poziom wody około 4 cm nad składnikami. A następnie gotować na wolnym ogniu dopóki kukurydza nie będzie miękka około 15-20 min. Całość przelewamy do miseczki posypujemy kolendrą i serwujemy
Kulinarna rozmowadanie przepyszne, szybkie, można wykorzystać pozostałości w lodówce.Oto moja wersja tego klasykuNa ok 3 porcje:1 łyżka oleju roślinnego1/2 drobno posiekanej papryczki chili2 ząbki czosnku drobno posiekanego2cm imbiru startego na tarce1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki4-5 młodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałkigarść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki)1 marchewka(...)najważniejsze jest przygotowanie. Wszystkie składniki muszą być wcześniej gotowe, bo nie ma już potem czasu podczas smażenia.Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak
Kulinarna rozmowaniesamowite połączenie, które delikatnie pobudza nasze kubki smakowe...Zachęcam do eksperymentów z sajgonkami!Na 10 sztuk będzie nam potrzebne:200 g mrożonych krewetek1/3 ogórka świeżego1 marchewkaspora garść kiełkówkawałek imbiru (wielkości połowy kciuka)2 ząbki czosnku1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka cukru brązowegosok z połowy limonki1 łyżka wodymakaron ryżowy (rice vermicelli)papier na sajgonkiolej do smażeniasos słodkie chili do podaniaWykonanie:Imbir
Kulinarna rozmowagrubych oczkach marchewki1 i 1/2 szklanki mąki4 jajaszklanka cukru trzcinowegołyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)pół łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki soli3/4 szklanki oleju roślinnego1 łyżeczka cynamonupół łyżeczki imbiru w proszkuszczypta gałki muszkatołowejLukier:niepełna szklanka cukru pudru2 łyżki startej drobno skórki pomarańczy2 łyżki soku z pomarańczyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do sporej miski przesiać(...)przez sitko mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i sodę,wymieszać, dodać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, ponownie wymieszać. W drugiej, głębszej misce roztrzepać trzepaczką lub mikserem jajka, dodać cukier, utrzeć. Powoli wlewać olej, ucierać. Dodać marchewkę i aromat waniliowy, wymieszać łyżką.Do tej mieszaniny wsypać mąkę z dodatkami. Wszystko dokładnie połączyć, lecz nie miksować.Nakładać masę do papilotek
Gotowanie to kochanieplemnikówŚNIADANIOWE CIASTECZKA DYNIOWESkładniki ok.25 ciasteczek:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub ok. 1 z pełnego przemiału1 łyżka cynamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki imbiru w proszku1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej5 łyżek masła klarowanegook.pół szklanki miodu1/3 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki puree z dyni (upieczonego miąższu dyni)1 jajo5 łyżek żurawiny (suszonej lub świeżej)pół(...)czekolady, płatków owsianych i wiórków.Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze). Wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i gałkę w misce.W rondelku rozpuść masło, wymieszaj z miodem, cukrem, puree i wbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj.Dodaj do masy żurawinę, czekoladę, płatki
Gotowanie to kochaniegoździków1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy1 jajo1 łyżka octu jabłkowego1 i 1/2 szklanki mąkiPrzygotowanie:Zmiksuj margarynę, aż będzie jasna i puszysta. W miseczce wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, imbir, sodę, cynamon i goździki. Dodaj mieszaninę do margaryny. Wmieszaj 2 szklanki mąki. W drugiej miseczce rozbij jajko, dodaj miód lub syrop z agawy i łyżkę octu jabłkowego. Dodaj
Gotowanie to kochaniepomarańczowa...)Przygotowanie: Miód i margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz to z mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj je (niezbyt cienko
Gotowanie to kochanieindyka dokładnie myjemy, usuwamy białe blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy w dość cienkie, średniej długości paseczki(jak na zdjęciu poniżej) Sporządzamy marynatę. Czosnek, imbir oraz pozbawioną pestek papryczkę chili siekamy na bardzo drobno. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, wyciskamy sok z limonki i dodajemy posiekane wcześniej składniki i curyy w proszku. Całość rozdrabniamy
Symfonia Smakówsosu sojowego75 g cukru15 g pora15 g cebuli1 cm imbiru1 ząbek czosnku25 g marchewkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Zaczniemy od sosu teriyaki. Na suchej patelni podsmażamy por, cebulę, imbir i czosnek, aż do lekkiego przypalenia. Wlewamy Sake, wino ryżowe i czerwone, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty do odparowania alkoholu. Wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy
My Culinary Artpietruszkiok. 100 g masła (do smarowania)słodki sos chili Na oliwie lub oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy starty na tarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego mięsa dodajemy ricottę
Poezja smakuKanapki!Grzanki!Składniki-chleb lub bułka-Emmentaler ser topiony plastry Lactima-Gouda ser topiony Lactima-szczypiorek-parówka drobiowa-natka pietruszki-ketchup-pomidorki koktajlowe-oliwki zielone-imbir marynowany * do sushi dostepny TUTAJ-glassa sojowa- Słoneczne Pola od ZiarenkowoKromki chleba wysmaruj serkiem topionym Gouda, pokrój w plasterki parówkę. Posyp szczypiorkiem. Im więcej witamin tym lepiej.Na(...)wierzch połóż plasterki Emmentalera, polej ketchupem.Dodaj pomidorki koktajlowe i ...do piekarnika, aż się stopia serki. Wyłóż na talerz. Szybko po wierzchu glassa sojowa. Dodatkowo zielona pietruszka. Marynowany imbir dobry na wszystko, w tej kompozycji jest idealny ! Na samym końcu posyp ziarnami od Ziarenkowo i ...smacznego
Z Kuchni Do Kuchni