imbir - 9508 przepisów (strona:224/634)

Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym 189

kolejnych przepisach. Na inny przepis na moim blogu kuchni orientalnej zapraszam: Krewetki z woka. Składniki: 150 g krewetek 1 mały brokuł 1 marchew 1/2 cukinii młodej 2 cm świeżego imbiru 1 cebula 5 ząbków czosnku    1 garść świeżych pędów fasoli mung 400 g mleka kokosowego  1 limonka 200 g chińskiego makaronu   3 łyżki sosu sojowego light(...)przyprawy curry 4 łyżki oleju sezamowego Wykonanie:   Na rozgrzany tłuszcz w woku wrzucić umyte i odsączone krewetki, przesmażyć, przełożyć na półmisek. Kolejno do woka dodawać posiekany czosnek i imbir, papryczkę oraz pokrojona w piórka cebulę, podsypać przyprawami wraz z cukrem, chwilę karmelizować, a następnie dodawać pokrojoną w słupki marchew, cukinię, różyczki brokuły, przesmażyć całość, dodać krewetki. Zalać mlekiem kokosowym

Wino Francja Kuchnia
Kurczak z ryżem i warzywami po chińsku 238

cebula 500 g piersi z kurczaka 500 g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 3 łyżki sosu sojowego pieprz łyżeczka papryki (wg upodobań słodka lub ostra) 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 1 łyżka oleju ewentualnie słodko-pikantny sos chili do podania PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem kurkumy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju(...)dużej patelni lub w woku.  Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko z odsączonym ryżem. Jeśli lubicie na pikantnie polecam polanie sosem chili :) Smacznego :)   1 porcja - 362 g - około

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka Miodowo Imbirowe Z Kremem Cytrynowym 157

łyżki miodu 50 gr masła 1/2 szkl cukru pudru 1 jajko 250 gr mąki pszennej + trochę do podsypywania stolnicy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 cm startego świeżego imbiru bądź 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego Krem Cytrynowy: 1/2 paczki budyniu śmiet. bądź waniliowego bez cukru 1/2 dużej cytryny, umytej i sparzonej 125 ml wody z sokiem cytrynowym 1 łyżka cukru(...)dałam ) do dekoracji karmel od Delecty 1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy

Gotowanie...to proste !
Tajska zupa z kurczakiem 199

piersi z kurczaka -1 marchew -1 cebula -50g groszku (może być mrożony) -100g kukurydzy "baby corn" -1/2 limonki -1 łodyga trawy cytrynowej -5 cm świeżego imbiru -pęczek kolendry -1 łyżka oleju kokosowego -1 łyżka sosu sojowego -1 łyżeczka chilli -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżka kurkumy -100 ml mleka kokosowego -200 ml wody -200g makaronu soba(...)innego typu vermicelli Wykonanie: Pierś z kurczaka kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Do mięsa dodajemy starty imbir, chilli, sos sojowy, paprykę, chilli i sok z połowy limonki. Dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut, by się zamarynowało. Obraną marchew kroimy, w pół plasterki, a cebule w kostkę. Trawę cytrynową, dzielimy na kawałki po 5 centymetrów

Smakuj życie!
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM ( kuchnia tajska ) 159

kurczakiem podano do stołu! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 200 g * czerwona pasta curry – 3 łyżki * olej kokosowy – 2 łyżki * trawa cytrynowa – 1 szt * świeży imbir – 1 cm * świeża papryczka chili – 1 szt * liście limonki – 2 szt * mleko kokosowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżka * pędy bambusa(...)mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki. Dodajemy pozostałą pastę curry, a po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym oraz

Ostra na Słodko
Sałatka z batatem, marchewką, groszkiem cukrowym z dressingiem miętowym i pestkami dyni. 175

mnie rukola, roszponka, sałata lodowa) 1/2 batata 1/2 dużej marchewki 6 groszków cukrowych 1-2 łyżeczki pestek dynii 1/4 rzepy białej (ok. 4-5 plasterków) wędzona, słodka papryka imbir w proszku sól himalajska (lub inna) dodatkowo: ser kozi w roladzie (3 plastry) 1 łyżeczka żurawiny suszonej na dressing 80ml oliwa z oliwek 20g świeżej mięty sok z 1 limonki(...)oleju kokosowego (jeżeli wcześniejsza „wyparowała”) i wrzucamy resztę pokrojonych warzyw: marchewkę, batata i rzepę. Smażymy aż do miękkości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, posypujemy z góry sproszkowanym imbirem i wędzoną, słodką papryką. Usmażone warzywa układamy na sałatce. Posypujemy dynią, dodajemy ewentualnie składniki opcjonalne (ser kozi i żurawina), polewamy dressingiem i jeśli lubimy, doprawiamy solą. Artykuł Sałatka z batatem

Fill The Bowl
Golonka pieczona sosie sojowym i piwie 148

odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie. Składniki: 4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg) 100ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 200 ml jasnego piwa 200ml bulionu kawałek imbiru wielkości kciuka 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli Sposób przygotowania: Sos sojowy, piwo i bulion wymieszać z cukrem, cienkimi plasterkami obranego imbiru i czosnku oraz grubo posiekanym chilli. Powstała

Pyry na Gaz
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym 196

plastrów ananasa z puszki (ok. 2/3 puszki) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszeczka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru ¼ papryczki chili lub ostra papryka w proszku Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Sos: ¾ szklanki syropu z ananasa z puszki 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 3 łyżki octu ryżowego 1 czubata(...)Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki.  Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka wraz z cebulą i marchewką. Dodać sos sojowy, imbir, pokrojoną papryczkę chili (lub paprykę w proszku) oraz sól i pieprz. Podsmażyć.  Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki. Smażyć je ok. 2 minut (ja lubię jak papryka jest taka

Fabryka pomysłów
Kasseler z ananasem – egzotyczna pieczeń wieprzowa 150

danie. Zachęcamy do spróbowania. Przepis Składniki: pół puszki ananasa (425 ml) 800 g kasseler’a bez kości 5 łyżek oliwy łyżka sosu sojowego łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki imbiru szczypta ostrej papryki szczypta cukru sól pieprz ewentualnie jakiś zagęszczacz do sosów Na pewno można w Polsce kupić kasseler’a, ale jeżeli byłby z tym duży problem, można wykorzystać(...)dopasować długość pieczenia. Kasseler jest peklowany co skraca czas jego przygotowania. Przygotowanie: Ananasa odsączamy, sok zostawiamy jeszcze nam się przyda. Oliwę, dwie łyżki soku z ananasa, sos sojowy, paprykę, imbir i ostrą paprykę mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Uważamy z solą, ponieważ mięso jest już solone. Mięso układamy w formie do pieczenia, polewamy mniej więcej połową przygotowanego przed

KasiaiKrzysiu.pl
Muffinki jabłkowo-marchewkowe 120

łyżek  cukru pudru 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek szczypta soli i imbiru W misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier puder, szczyptę soli, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Jabłka i marchewki obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z olejem i jajkami. Dodać suche

Moja Galeria Smaku
Sałatka z awokado i ogórka 214

musztardowo-majonezowy: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego 1/2 łyżeczki miodu lub cukru 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Przygotowanie: Ogórki umyć i pokroić na niezbyt duże słupki. Awokado rozkroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić na małe, cienkie plasterki, skropić

Kuchcik gotuje
Carpaccio z tuńczyka 111

Pyszna przekąska.  Składniki 200 g świeżego tuńczyka roszponka suszone pomidory w oleju marynowany imbir kapary oliwa extra vergine sól pieprz   Przygotowanie   Filety z tuńczyka pokroiłem na cienkie plasterki. Aby ułatwić krojenie można tuńczyka włożyć do zamrażarki na 2 godziny ( można wykorzystać już gotowe pokrojone ). Plasterki tuńczyka ułożyłem na talerzu. Dodałem roszponkę, pokrojone suszone pomidory, kapary, marynowany imbir

R'n'G Kitchen
Nalewka jabłkowa korzenna 116

Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 1 litr spirytusu 60% 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu 5 goździków 1 laska wanilii 3 cm świeżego imbiru 300 g cukru 300 ml wody Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać). Jabłka kroimy na kawałki i wkładamy do słoja razem z resztą korzennych przypraw(...)Imbir kroimy na plasterki. Całość zalewamy spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się

Marder&Marder Manufacture
Zupa orzechowa 110

sztuki Czosnek – 3 duże ząbki Marchewka – 2 sztuki Por – 1 duży Miód sztuczny – 3 łyżki Kumin – 2 łyżki Papryka chilli (suszona) – 1 łyżka Imbir – 2 łyżeczki świeżego i startego Masło orzechowe – 3 duże łyżki Mleko kokosowe – 400ml Orzeszki ziemne – 200g Wegańska śmietana (opcjonalnie) – do podania Olej(...)smaż kolejne 2-3 minuty. Na suchej patelni podpraż orzeszki ziemne – trzeba uważać, aby się nie przypaliły. Wlej wcześniej przygotowany bulion i miód oraz wsyp przyprawy (wraz z imbirem) do garnka i gotuj 6-8 minut. Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe oraz wsyp orzeszki ziemne. Gotuj 15 minut. Dopraw jeszcze do smaku, skosztuj i zakochaj się Podawaj z wegańską

Blendman
Krem z batatów i kukurydzy. 252

podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie.   Składniki: 3 średnie bataty 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki startego imbiru 3 ziarna kardamonu 3l. wody 2 puszki kukurydzy 3 łyżki serka koziego/jogurtu kokosowego lub mleczka kokosowego Przyprawy: 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu

Apetyt na Zielone