imbir - 9508 przepisów (strona:221/634)

Najlepsze placuszki bananowe! Potrójnie bananowe! 177

Najlepsze placuszki bananowe z karmelizowanymi bananami - przepis: Składniki: 2 jaja 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki mąki  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu 2 banany Karmelizowane banany: 2 banany 4 łyżki mleka 50 g masła 4 łyżki cukru Jak zrobić placuszki bananowe z karmelizowanymi bananami? Do misy blendera wbijamy jaja(...)dodajemy cukier, oraz jeden banan i miksujemy przez ok. 30 sek. na gładką konsystencję. Dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, mielony imbir, cynamon i ponownie miksujemy, aż ciasto będzie jednolite. Jeżeli widzimy, że ciasto jest za rzadkie dodajemy 2-3 łyżki mąki. Pozostały banan kroimy w plastry. Patelnię nie przywierającą rozgrzewamy i formuje placuszki o średnicy

Kuchnia Łukasza
Ostre kremowe curry z batatami i kurczakiem 200

ząbki czosnku pół szklanki bulionu warzywnego 100-150 ml passaty pomidorowej olej kokosowy (najlepiej ale myślę że nada się kazdy) puszka duża mleka kokosowego 2-3 łyżki imbiru w proszku (wg oryginalnego przepisu świeży ale nie miałem) 2 łyżeczki kuminu 1 łyżka tymianku 0,5 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki kurkumy 1 lyżeczka mielonego cynamonu sól ew natka pietruszki i kolendra(...)podania Jak robimy : Kurczaka kroimy w kostkę, bataty również Kurczaka suszymy i marynujemy w mieszance soli, pokrojonej drobno czilli, kurkumą, imbirem, czosnkiem, cynamonem i oliwą. Odstawiamy na godzine. Gdy już się zamarynuje smażymy go na oleju kokosowym przez 10 minut, a następnie dodajemy bataty i smażymy dalej na srednim ogniu przez kolejne 10 minut.  Dodajemy kardamon, kumin, tymianek

Snejkusiowe Przepisy
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 146

Touraine położona jest w pod-regionie Doliny Loary o tej samej nazwie. Klimat jest tu oceaniczny z kontynentalnymi wpływami. Wino jest delikatne i orzeźwiające. Vouvray i Tatar wołowy, kolendra, imbir. Danie z nutą orientalną i do niego dwa wina Champalou 2014 ( importer Deliwina cena 89 zł) oraz B&G Passeport Vouvray 2013. Apelacja Vouvray rozciąga się na 2200 hektarach(...)chroniące go przed zimnem i wiatrem. W zależności od ekspozycji na słońce, każda winnica ma swój własny mikroklimat. Wpływa to na niezwykłą różnorodność win tej apelacji. Grubo krojony tatar, imbir, sos sojowy, czarny sezam i kolendra do tego wino ze szczepu Chenin blanc ( Champalou 2014 ) Połączenie idealne i dla mnie największe pozytywne zaskoczenie tej degustacji. Cabernet franc i smażona pierś

królestwo garów
Noodles z kurczakiem na obiad 166

suszonych płatków chili 200 ml fistaszkowego masła 150 ml wrzątku 3 łyżki winnego octu 3 łyżki sezamowego oleju 2 duże ząbki czosnku 2 małe chińskie chili, czerwone ½ łyżeczki zmielonego imbiru 3 dymki ze szczypiorem 1 doniczka świeżej kolendry 2 łyżki soku z limonki + ćwiartki do podania po 2 łyżki czarnego i białego sezamu W dużym garnku zagotuj wodę z solą(...)olejem.Pokrój kurczaka w cienkie paski. Posyp solą, chili i pieprzem i odstaw na bok. Przygotuj sos fistaszkowy. Wymieszaj masło fistaszkowe z wrzątkiem, olejem sezamowym, ryżowym octem, sezamem, imbirem, solą i drobno pokrojoną chili. Rozgrzej olej na patelni i zrumień mięso, wrzucając po kilka kawałków na raz. Kiedy całe mięso jest już zrumienione dodaj cały sos i smaż przez minutę

codojedzenia
Jakie przyprawy i zioła podkreślają smak warzyw i grzybów? 176

warzyw? Poniżej, z pomocą Michela Morana podałam kilka warzyw, które po przyprawieniu odpowiednimi przyprawami idealnie smakują. Warzywa: Brukselka - gałka muszkatołowa, papryka, pieprz Dynia - curry, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kminek, papryka, pieprz, szczypior Fasola - curry, cząber, kolendra, majeranek, pieprz, natka pietruszki, szałwia, tymianek Groch - bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, mięta, pieprz, tymianek Kapusta biała - cytryna, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, jałowiec(...)kminek, liść laurowy Kapusta czerwona - anyż, chrzan, cynamon, cytryna, cząber, goździki, imbir, jałowiec, liść laurowy, pieprz Kapusta kiszona - goździki, jałowiec, kminek, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz Kapusta włoska - cytryna, cząber, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, liść laurowy Marchew - bazylia, cytryna, estragon, kolendra, mięta, pieprz, natka pietruszki Ogórki - chrzan, cytryna, cząber, czosnek, estragon, gorczyca, kolendra, koperek, koper włoski, mięta, pieprz, natka pietruszki

Zasmakuj Kuchni
Budyń z kaszy jaglanej i suszonymi owocami 167

Składniki: 4 łyżki suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody 3 daktyle bez pestek 3 śliwki suszone 3 morele suszone   2 łyżki rodzynek sułtańskich   szczypta kurkumy szczypta imbiru mielonego sól himalajska Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę. Między czasie na sitku płuczemy pod bieżącą zimną wodę kaszę jaglaną. Do gotującej się wody dodajemy szczyptę soli himalajskiej i kaszę(...)jaglaną. Wszystkie suszone owoce (oprócz rodzynek) kroimy na mniejsze kawałki. Pod koniec gotowania wrzucamy suszone owoce, kurkumę i imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. Po ugotowaniu odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie gotowe danie miksujemy. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
MUFFINY POMARAŃCZOWE Z NUTĄ IMBIRU 104

coś szybkiego, prostego np. muffiny Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli 125 g serka homogenizowanego waniliowego 1/2 szklanki jogurtu lub mleka sok z 1/2 pomarańczy skórka starta z 1 pomarańczy 1/4 szklanki oleju 1 jajko Dodatkowo: płatki migdałowe(...)jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych.  Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia z imbirem i szczyptą soli. Dodać cukier i cukier waniliowy - wymieszać. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajko roztrzepać dodać jogurt (mleko), olej, serek homogenizowany oraz sok z pomarańczy. Następnie zgodnie z zasadą

Ciastka - domowe słodkości
Czym przyprawiać mięso i ryby? - przyprawy, które idealnie pasują i podkreślają ich smak 162

pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Jagnięcina - curry, cynamon, cytryna, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Wieprzowina - anyż, curry, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, kminek, liść laurowy, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Wołowina - chrzan, curry, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, jałowiec, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn

Zasmakuj Kuchni
Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym 196

duże łyżki masła orzechowe 100 ml koncentratu pomidorowego lub pulpy pomidorowej 200 ml wody Przyprawy: sól, pieprz, curry, kumin, kurkuma, masala ( o ile mamy), papryka słodka, papryka ostra, świeży imbir ok 1-2 cm 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18% Wykonanie kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski i mieszamy z przyprawami. Odstawiamy do lodówki(...)dłużej tym lepiej Na patelni podsmażamy cebulkę i imbir. Dodajemy mięso. Jak mięso się zacznie złocić, dodajemy wyciśnięty czosnek i podlewamy połową wody. Po kilku minutach dodajemy koncentrat/pulpę i masło orzechowe. Dusimy ok 10 min. Podlewamy resztką wody. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dolewamy więcej wody. Przed samym podaniem podlewamy śmietaną i mieszamy do połączenia składników. Podajemy z kolendrą

Mieszam w Garnku
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 127

chińskiego makaronu jajecznego biały sezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki sosu sojowego  sok z całej limonki 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku Sos rybny/ sól Pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Łososia zamarynować w mieszance sosu sojowego, soku z limonki , cukru lub miodu, mielonego imbiru, szczypcie soli lub łyżeczce sosu rybnego i szczypcie

Calzonella.com
Kurczak Balti 197

Czas całkowity 50 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 50 min Marynata 4 filety z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 3,5 cm imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kozieradki(...)puszki * 150 ml kremówki 1 duża czerwona cebula 3 łyżki oliwy Marynata Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Sos Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę

Wędrówki po kuchni
Kawa z serkiem mascarpone 184

Składniki : 2 łyżeczki kawy Inki 150 ml mleka 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i kardamonu- kardamon pominęłam Przygotowanie ; Serek zmieszać z miodem, dodać imbir i kardamon- dokładnie wymieszać łącząc składniki na gładką masę ( zrobić to w wysokim, wąskim naczyniu) Ciepłym mlekiem zalać kawę, wymieszać Do masy serowej dodać mleczną kawę i dokładnie zmiksować Podawać

Proste Potrawy
Syrop z mniszka lekarskiego 113

żadną inną rośliną. Są to jedne z pierwszych, zaraz po podbiale żółtych kwiatów, które można nazwać wspólnym mianownikiem znanym z dzieciństwa - mleczyk. Składniki: kwiaty mniszka lekarskiego cukier imbir pomarańcza melisa mięta Przygotowanie: Zerwane kwiaty zostawiamy na godzinę w ciemnym miejscu, rozłożone w miarę płasko. Najlepiej na gazecie. Pozwoli to nam pozbyć się niechcianych lokatorów, którzy również uwielbiają żółty kolor. Następnie(...)dodaję szklankę cukru. Tyle mi wystarcza, by syrop nie był gorzki, tylko służył do słodzenia herbaty. Do wyparzonych słoiczków czy butelek wrzucam kilka listków mięty i melisy, kilka kawałków imbiru i pomarańczy ze skórką. Następnie zalewam przecedzonym, ale gorącym syropem. Zakręcam i pasteryzuję, dla pewności. Na zimowe wieczory, będzie jak znalazł, choć przyznam szczerze, że zazwyczaj go nie starcza

Karczma Honorietty
Szybki chutney rabarbarowy. 134

minut poznacie ten smak :) Składniki: 500 g rabarbaru 1 średnia czerwona cebula 100 ml octu cydrowego lub z białego wina 200 g cukru 1,5 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Cebulę drobno posiekać i wrzucić do rondelka lub głębszej patelni. Zalać winem i dodać cukier, sól oraz obrany i drobno(...)posiekany imbir. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Dodać rabarbar i gotować aż stanie się miękki, ale się nie rozpadnie (około 10 minut). Chutney można przełożyć do wysterylizowanych słoiczków do wykorzystania na później, lub po schłodzeniu dodać do potrawy

zadanie-gotowanie
Sałatka serowa z owocami i papryką 111

gruszki -3 szt jabłko - 2 szt papryka zielona - 1 szt ser gouda -20 dag sok z cytryny - 2 łyki imbir mielony - 1 szczypta olej - 2 łyżki miód płynny - 2 łyżki sól pieprz Gruszki i jabłka umyć, obrać, przeciąż na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć  na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)cienkie paseczki. ser gouda zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do szklaneczki wlać sok z cytryny, olej, miód, dodać szczyptę imbiru, sól i pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać i polać tym sosem sałatkę. Sałatkę dokładnie wymieszać z sosem i wstawić na 30 minut do lodówki

Camilla w kuchni