imbir - 9508 przepisów (strona:214/634)

WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE 186

użycie w płynie i w świeżej w listkach.Cudowny aromat ,delikatne mięso i pyszne warzywa.Z tego przepisu jestem najbardziej dumna :).Gorąco polecam. 500g.wieprzowiny bez tłuszczu i skóry odrobina mielonego imbiru 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy goździk 1 łyżeczka cukru muscowado 6 dużych marchewek duży por seler sól pieprz Na sos: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki przyprawy maggi(...)kilka listków świeżego lubczyku 10dag.masła 1 łyżka mąki 1 łyżka białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,osączamy,nacieramy imbirem,gorczycą,listkiem laurowym,goździkiem,posypujemy cukrem muskowado,solimy i pieprzymy,po czym wkładamy do lodówki na 12 godz.Następnego dnia czyścimy mięso z przypraw i gotujemy je w 1 litrze wody,usuwając szumowiny

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pikantny sos z mango 137

smaczny sos, który podaję do pieczeni, do zimnego mięsa i wędlin.       Składniki: 1-2 owoce mango 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chili 1 łyżeczka imbiru ½   łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki octu winnego ½ otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki cukru     Wykonanie: Nasiona kolendry utarłam w moździerzu. Czosnek oczyściłam(...)drobno posiekałam. Dodałam chili, imbir, kolendrę   i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszałam. W rondelku rozgrzałam oliwę i dodałam wymieszana pastę. Chwilę smażyłam na małym gazie. Wsypałam cukier, wlałam ocet i dodałam skórkę z cytryny. Wymieszałam i zostawiłam do gotowania na małym gazie. Kiedy cukier już się rozpuścił gotowałam jeszcze około 2 minuty, żeby płyn się zredukował. Mango odkroiłam od pestki

Kuchnia u Krysi
CHIŃSKA ZUPA ZE SZPINAKIEM I CYNAMONEM 189

krwi-śmieją się moi znajomi,może to i prawda?Dziś zabieram Was na cudowne doznania kuchni chińskiej,lekkiej i przyjemnej.   50 dag.szpinaku świeżego lub mrożonego kawałek korzenia imbiru startego 2 papryczki chili kawałki kolorowych papryk 6 szkl.wywaru z warzyw 2 kostki bulionu słodko-kwaśnego 1 duża laska cynamonu mąka  kukurydziana do zagęszczenia zupy ok.2 łyżek sól i pieprz(...)smaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Podgrzewamy w garnku wywar z warzyw.Dodajemy kostki bulionu słodko-kwaśnego lub sosu.Dodajemy szpinak(świeży posiekać drobno).Zagotowujemy.Dodajemy pokrojone w paski papryki,starty korzeń imbiru,laskę cynamonu chwilę gotujemy ok 5 min. dodajemy rozrobioną mąkę kukurydzianą i gotujemy na średnim gazie tak długo aż zupa zgęstnieje.Dodajemy jak potrzeba sól ,pieprz.Podajemy bardzo gorącą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zdrowotna nalewka borówkowa. 130

cukru 1 i 1/2 l wody 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego 0,5 l spirytusu 95 % kora cynamonu ( około 5 cm ) 3 goździki kilka cienkich plasterków kłącza imbiru Sposób wykonania :   O woce borówki dokładnie umyj pod bieżącą wodą na sicie lub cedzaku, osusz z nadmiaru wody, usuń wszelkie za nieczyszczenia ( liście, łodygi ). Wsyp do trzylitrowego ( może być(...)większy ) garnka lub rondla. Dodaj korę cynamonu, goździki, plastry imbiru. Zalej to wszystko białym winem, postaw na ogniu i gotuj, aż owoce zmiękną ( około 8-10 minut ). Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do chłodnego miejsca na 12 godzin. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez lniane płótno lub gazę. Jeśli chcesz, aby twoja nalewka

Przepisy i porady kulinarne
Dyniowa zupa z pierożkami nadzianymi bundzem 163

zupę 1 litr rosołu 1  dynia hokkaido 2 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli sól pieprz imbir słodka papryka szczypta chili 200 ml śmietany 22% pierożki z bundzem 200-250 g bundzu 1-2 ząbki czosnku sól pieprz ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego) Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki(...)obieramy, cebulę kroimy na kawałki i wszystkie warzywa wkładamy do rosołu, gotujemy do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Miksujemy zupę i doprawiamy do smaku przyprawami i imbirem oraz śmietaną. Bundz rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy do smaku, Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki szklanką i nadziewamy pierogi wkładają niewielką ilość nadzienia. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, podajemy

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 204

szklimy cebulę. Do zeszklonej cebulki wrzucamy pokrojoną kaszankę, czosnek i śliwki. Smażymy całość, co jakiś czas mieszając, aż kaszanka porozpada się i utworzy ze śliwkami jednolitą masę. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, solą i pieprzem, studzimy. Do tych pierogów polecam Wam wykorzystanie ciasta pierogowego z jajkiem – jest minimalnie twardsze niż ciasto bez jego dodatku, ale pierogi nie sklejają się(...)kaszanki! SKŁADNIKI- NADZIENIE /ok. 50 pierogów/ 500g dobrej kaszanki 1 duża cebula 150-180g 10 śliwek kalifornijskich 2 małe ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 7 zmielonych na pył goździków czarny pieprz sól 3 łyżki oleju CIASTO PIEROGOWE Z JAJKIEM 400g mąki typ 500, poznańskiej 1 jajko rozmiaru M 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka

Karo in the Kitchen
KURCZAK Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 168

podczas jedzenia nasze kubki smakowe.Polecam .   2 podwójne piersi kurczaka sol morska pieprz biały szczypta kurkumy 2 listki cytrynowe 2 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kolendry (nasiona) 2cm.korzenia imbiru olej 300ml.bulionu 200ml.mleczka kokosowego z puszki 10dag.śmietany 35 dag.makaronu 10dag. śmietany kremówki 36% 2 pęczki kolendry 4 łyżki zasmażki błyskawicznej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do garnka na makaron wlewamy wodę ,solimy,zagotowujemy.Na wrzątek(...)dodajemy do wrzątku .Skórkę drugiej cytryny kroimy cieniutko w paski tzw.julienne.Wyciskamy sok z jednej cytryny.Mięso kurczaka dzielimy na cztery osobne filety.Kruszymy nasiona kolendry.Oprószamy nimi filety kurczaka.Siekamy imbir i czosnek.Na patelni rozgrzewamy olej.Smażymy na nim mięso ok.4-5 min.Dodajemy czosnek i imbir.Chwilę smażymy razem.Przyprawiamy solą i pieprzem.Podlewamy bulionem,śmietaną i mleczkiem kokosowym.Zagotowujemy,przykrywamy pokrywką,zmniejszamy płomień

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sajgonki z czarną quinoą i żółtym sosem 136

naciowego 1 ząbek czosnku 1 duży żółty pomidor 2 marynowane amazońskie mini papryczki czereśniowe (można zastąpić papryką chili) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kurkumy kawałek imbiru 2 łyżki oleju ryżowego Wykonanie:              Dwie łyżki oleju ryżowego rozgrzewamy na patelni lub w woku. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę(...)podajemy z sosem.              A sos przygotowujemy tak: na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę i starty kawałek imbiru (około 2 centymetry) następnie dodajemy stratą marchewkę, poszatkowany czosnek i pokrojony na plasterki seler naciowy, chwilę przesmażamy, cały czas mieszając. Dolewamy trochę wody, tak aby przykryła warzywa i dusimy. Przyprawiamy

Quinoa Raz!
Czarno-biała sałatka kwiatowa z quinoą, fasolą i skorzonerą 126

kwiatów czarnej petunii  garść kwiatów czarnego bzu garść kwiatów akacji garść kwiatów białego lilaka (bzu) kilka białych bratków 3 łyżki oleju makowego sok z połówki limonki mały kawałek imbiru (około 2 cm) czarny pieprz sól Wykonanie: Skorzonerę obieramy (pamiętajcie o rękawiczkach) przekrawamy w poprzek na pół i od razu wrzucamy do garnka z wodą z dodatkiem octu, lub soku(...)bieżącą wodą. Kwiaty oddzielamy od łodyżek. Wszystkie te składniki przekładamy do miski, posypujemy czarną quinoą i polewamy dressingiem, zrobionym ze zmieszanego oleju, soku z limonki, soli, świeżo utartego imbiru i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.  Tak przygotowaną sałatkę należy od razu podać na stół :) Życzę udanej zabawy.  http://warzywneinspiracje.pl

Quinoa Raz!
Niebiańskie lody z mleka kokosowego i quinoy (bez glutenu i laktozy) 164

zrobiłam samodzielnie, więc było to dla mnie nie lada wyzwanie. Ich kolor jest zupełnie naturalny, uzyskany dzięki pewnym kwiatom ;) Delikatny i lekko mdły smak mleka kokosowego i quinoy, przełamałam imbirem i skórką cytrynową. Rzeczywiście wyszło "niebo w gębie". Lody są bezglutenowe i bez laktozy, a weganie mogą je przygotować w wersji odpowiedniej dla siebie, zamieniając miód na jakieś roślinne słodzidło(...)energii.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 ml mleka kokosowego 4 łyżki miodu akacjowego 100 suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej 150 ml wody kawałek świeżego kłącza imbiru (około 2 - 3 cm) łyżeczka sproszkowanej skórki cytrynowej suszone pączki róż i puder z liofilizowanych malin (opcjonalnie) Wykonanie: Kwiaty klitorii ternateńskiej zalewamy wrzątkiem, mieszamy, przykrywamy spodkiem i odstawiamy na pół

Quinoa Raz!
Satay - kurczak w mleku kokosowym 244

piersi z kurczaka marynata: 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml.) 20g. orzechów nerkowca 2g. świeżego imbiru odrobina płatków czili szczypta soli Orzeszki nerkowca zmiksować, imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać płatki czili i doprawić do smaku solą. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie paski. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty, wymieszać i odstawić na 1 - 2 godziny

Lubię to gotuję
PLACUSZKI ZIMNIACZANE Z JABŁKAMI I CUKINIĄ 212

moim domu.Spróbujcie , a nie pożałujecie!.Zapraszam.  1 kg.ziemniaków 2 jajka 3-4 łyżki mąki 1 cebula 1 cukinia 2 jabłka sól pieprz Szczypta imbiru 1 łyżeczka cukru olej do smażenia  ************************************************ Ziemniaki obrać, umyć .Zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cukinię i jabłka obrać i też Zetrzeć na tarce.Odlać nadmiar płynu .Cebulę obrać , Zetrzeć na tarce(...)masy ziemniaczanej.Masę przyprawić do smaku solą , imbirem , cukrem i pieprzem , dodać makę.Dobrze wymieszać.Olej rozgrzač na patelni.Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej ,tak by się ze sobą nie stykały.Smażymy po 4 minuty z jednej strony,przewrócić , smażyć jeszcze 2-3 minuty.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tajska zupa z fasolką szparagową 206

aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa 3 łyżki posiekanego(...)Wykonanie: Mięso kroimy paski, cebulę w kosteczkę, czosnek w plasterki, a cimbir drobno siekamy, Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw smażymy cebulę, następnie dodajemy mięso. Gdy będzie złociste dodajemy czosnek, imbir, kaffir, pastę i chwilkę wszystko przesmażamy. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion, mleczko i chwile gotujemy. Fasolkę kroimy na pół, wrzucamy do zupy. Dodajemy też pędy bambusa. Gotujemy, aż fasolka będzie

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak duszony w mleczku kokosowym 149

potraw. Jestem miłośniczką tej kuchni i dlatego na moim blogu można wyszukać sporo przepisów z kuchni hinduskiej. Głównie są to mięsa. 1 kurczak 1 puszka mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki imbiru 4 ziarenka kardamonu 4 goździki 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego sól kurkuma(...)Kurczaka podzielić na porcje i usunąć z niego skórę. Sól wymieszać z kurkumą i natrzeć każdą porcję mięsa, a następnie odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Kardamon,imbir,goździki, kolendrę, cynamon, czosnek, paprykę wymieszać, dolać 2 łyżki wody i wymieszać aż powstanie pasta. Masło rozgrzać w dużym rondlu, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać pastę i smażyć na małym

O kuchni z uczuciem
Flaczki wołowe 116

laurowy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 łyżki majeranku (suszonego łyżka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól ,gałka muszkatołowa imbir sproszkowany 150 ml słodkiej śmietany 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki   Przygotowanie   Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem(...)patelnie zdjąłem z ognia , dodałem oba rodzaje papryki w proszku , dokładnie wymieszałem. Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki , dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola , pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką ilością bulionu, wlałem do flaczków, gotowałem 5 minut. Następnie dodałem resztę śmietany i koncentrat

R'n'G Kitchen