II.Farsz: - garść obranych orzechów włoskich - 4 obrane jabłka (szara Reneta) - 2 szklanki puree z dyni - 2 łyżeczki cynamonu - 1-2 goździki - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - cukier wg uznania ( u mnie 1/2 szklanki) ponadto: - cukier puder do posypania szarlotka jabłkowo-dyniowa z orzechami Wykonanie: Cukier , cukier waniliowy i żółtka utrzeć , dodać margarynę (masło) pokrojoną(...)ogniu. Dusimy aż dynia będzie miękka.Dodajemy do puree z dyni pokrojone w grubą kostkę obrane wcześniej jabłka i wszystko razem prażymy. Dodajemy cukier wg uznania , zmielone goździki , imbir oraz cynamon. Tak przygotowaną masą jabłkowo - dyniową wykładamy na ciasto pokryte wcześniej orzechami. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, wycinamy paski i układamy na masę
Aromatyczne Podróżeśrednie cebule, posiekany czosnek, 3 jajka roztrzepane, świeżo zmielony pieprz , sól do smaku, chili wg uznania, 1 łyżeczka sosu sojowego-ciemnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, masło + mąka tarta do wysmarowania keksówki, tłuszcz do smażenia, Wykonanie: Soczewicę należy dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i zalać(...)obrać , zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Przygotowane przyprawy wsypać do małej miseczki tj. kumin, papryczkę chili (płatki chili), świeżo starty imbir i wszystko zamieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać 8-10 łyżek oleju i wsypać przygotowane w miseczce przyprawy, smażyć kilka sekund,aż przyprawy zaczną uwalniać aromaty. Po chwili dodać czosnek wraz
Aromatyczne Podróżejest już ciemno! A ja nie jestem jeszcze przygotowana do robienia zdjęć po ciemku ;( Składniki : 2 kolorowe papryki 400g ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 5cm świeżego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 nieduży bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta pieprzu kajeńskiego(...)przyrumieniona. Bakłażana zdjąć z patelni. Na patelnię dodać ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć je aż będą złote ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni. Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chilli zmiksować na pastę z dodatkiem 4 łyżek wody. Na patelni rozgrzać kolejną porcję oliwy i przesmażyć na niej nasiona kminu rzymskiego i czarnuszkę. Po chwili dodać kurkumę
Codzienne Gotowanieherbatki lub do wody. Często nie ma się pomysłu na prezent dla znajomych na Mikołajki czy Święta, a można podarować im właśnie takie słoiczki :) Składniki: 6 cytryn, korzeń imbiru, cukier, 6 łyżek miodu. Przygotowanie: Cytryny dokładanie umyłam i sparzyłam. W wyparzonych słoiczkach układałam warstwy z plasterka cytryny, imbiru przesypane cukrem i tak aż do 3/4 wysokości. Na boki słoiczków
Aga w kuchnicebula 1 ząbek czosnku po łyżeczce masła i oliwy (w wersji wegan można użyć tylko oliwy) 50 g nerkowców po łyżeczce nasion kopru włoskiego, mielonej kolendry i startego, świeżego imbiru pół łyżeczki płatków chili 3 łyżki przecieru pomidorowego po 200 ml mleczka kokosowego i wywaru warzywnego listek laurowy Ziemniaki kroimy w spora kostkę, kalafiora na niezbyt duże różyczki. Skrapiamy oliwą(...)minut w piecu nagrzanym do 180 st.C. W tym samym czasie na maśle z oliwa podsmażamy posiekana cebulę z czosnkiem. Powinny się lekko zeszklić. Dorzucamy nerkowce oraz koper, kolendrę, imbir i chili. Przesmażamy minutę. Dolewamy 4 łyżki wody i miksujemy na pastę. Może mieć grudki, w niczym to nie przeszkadza. Dodajemy przecier pomidorowy, mleczko i wywar. Mieszamy, zagotowujemy, dodajemy listek
Dzieje kuchennej WiewióryPięciu Przemian ") 1 szklanka wrzątku (przemiana ognia) 2 gruszki, 1 szklanka mleka kokosowego, ziarenka z połowy laski wanilii, 1 łyżeczka cukru, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi) szczypta imbiru (przemiana metalu) 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody) Przygotowanie Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić(...)mleczka kokosowego rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleczka kokosowego zagotować z ziarenkami wanilii i cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszają, dodać imbir i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki. Składniki - przepis z po moich modyfikacjach 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka kakao (przemiana ognia) 2 gruszki, 1 szklanka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachilli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty imbirowej (opcjonalnie 1 cm świeżego imbiru) 1 jajko natka pietruszki szczypiorek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet z kaczki smażymy na suchej patelni od strony skóry (do wytopienia tłuszczu), następnie odwracamy(...)kaczki wymieszanym z olejem. Smażymy ok. 5 min, dodajemy pokrojony w kostkę filet z kaczki smażymy jeszcze chwilę, w tym czasie dodajemy sosy, cukier i pastę (można użyć świeżego imbiru, ale akurat nie mieliśmy pod ręką). Następnie wrzucamy osączony z wody makaron, smażymy kilka minut, cały czas mieszający, by pokryty był sosami. Kiedy będzie miękki, na środku woka robimy gniazdo
R'n'G Kitchencytryny? Wyregulujcie ją i zsynchronizujcie pod swoje własne kubki smakowe. Łatwo ją jeszcze bardziej podkręcić – w zależności od tego, do czego surówkę podajecie. Można dodać odrobinę świeżego lub suszonego imbiru, płatki chili i ocet ryżowy – będzie wtedy dokładnie jak surówka „od chińczyka”. Można sypnąć do kapusty garść drobno posiekanego kopru i natki pietruszki – świetnie komponują się z rybą. Dodatek startego(...)sprawi, że surówka będzie świetna do schabowego i karkówki. SKŁADNIKI 1kg białej kapusty 2 średnie marchewki 1 średnia cebula sok z cytryny cukier sól pieprz OPCJONALNIE ocet ryżowy imbir płatki chili jabłko koper natka pietruszki Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchensmakowała! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * dynia – 0,5 szt * czosnek – 3 ząbki * cebula – 1 szt * chili – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * sól, pieprz, imbir, kurkuma, cukier brązowy – do smaku * oliwa z oliwek – 2-3 łyżki DODATKOWO: * parmezan * natka pietruszki * orzechy laskowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę(...)wolnym ogniu gotujemy do miękkości ( ok. 20 minut ). Po tym czasie miksujemy wlewamy mleko kokosowe, miksujemy na gadki krem i gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i odrobiną cukru. Podajemy z kleksem śmietany, prażonymi orzechami laskowym, odrobiną startego parmezanu i świeża natką pietruszki. Smacznego
Ostra na Słodkodyni (bez skóry i pestek) 30 g białej cebuli 1/3 czerwonej papryki 1/2 ząbka czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, tymianek, mielony imbir słodka papryka, świeża bazylia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondlu na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Smażymy na złoto. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i paprykę. Przyprawiamy 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptą imbiru. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy, aż warzywa zmiękną (niecałe 10 minut). Na końcu doprawiamy koncentratem pomidorowym. W razie gdyby sos okazał się za gęsty - dolewamy odrobinę wody do otrzymania pożądanej konsystencji. Odcedzony makaron podajemy z warzywami - przyozdabiamy świeżą
Moje Kuchenne Rewelacjeminut, co jakiś czas odwracając mięso. Po wysmażeniu kurczaka z naczynia wyjmujemy, a do rondla dajemy 2 łyżki masła lub oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane z wodą i skrobią, dodajemy liście limonki i mieszamy całość aż sos się zagotuje. Dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier(...)kukurydzianej 1 opakowanie czerwonej pasty curry Kanokwan (lub 3 łyżki czerwonej pasty curry) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki sosu rybnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 czubata łyżeczka brązowego cukru 1 papryczka chili 3-4 listki limonki kaffir 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki sól pieprz
Karo in the Kitchenmasło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól(...)góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy wszystkie przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy
Ostra na SłodkoNawet jeżeli nie jesteście fanami kukurydzy, to zapewniam, że zupa ta będzie Wam smakowała. Lekko ostra, rozgrzewająca za sprawą imbiru i słodka nuta kukurydzy sprawiają, że chce się do niej wracać. Dla 4 osób: 3 kolby kukurydzy lub 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki 2 łyżki masła 1 litr bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 szklanki
Jadło i czytadłołyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka oliwy 10 -12 węgierek (wymieszanych: bardzo dojrzałych i mniej) 2 szalotki 4 - 5 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiego sosu chili Wykonanie: Kurczaka pokroić na paski i zamarynować w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Odstawić na 1/2 godziny(...)śliwek usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W rondelku połączyć śliwki z czosnkiem, szalotkami, imbirem, cukrem, sosem sojowym i chili. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Paski kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć krótko na dużym ogniu. Dodać sos, wymieszać
zadanie-gotowanienieoczywista. To mi pasuje. Bierzmy się za mirabelki - ostatni będą pierwszymi (czy jakoś tak). Składniki: 1 kg mirabelek (żółtych lub czerwonych) 300 g cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 gałązka mięty Wykonanie: Owoce przebrać, odrzucić wszelkie uszkodzone, przekroić na pół i usunąć pestki. Umieścić mirabelki w garnku o grubym dnie (najlepiej teflonowym) i postawić na małym ogniu. Kiedy owoce(...)zmiękną i puszczą sok dodać cukier, imbir i miętę. Gotować na bardzo małym ogniu, z przerwami, przez cały dzień. Przygotować wyparzone słoiki i przełożyć do nich gorące powidła (wyjąć wcześniej miętę
zadanie-gotowanie