Lubella 120 g cukru trzcinowego 3 jajka 250 g jogurtu greckiego light 120 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Na wierzch: 150 g orzechów włoskich 100 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Wykonanie: Podstawą ciasta jest pieczona dynia, dlatego warto upiec ją dzień wcześniej i zmiksować(...)olejem, jajami i jogurtem - wymieszać za pomocą rózgi lub zmiksować mikserem na wolnych obrotach, tylko do momentu połączenia składników - nie ubijać ! W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, imbirem, sodą i proszkiem do pieczenia. Do składników mokrych, dodać składniki suche i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 -24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
kolorowotorcikowopałek z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki mleko kokosowe (400 ml) garść orzeszków ziemnych niesolonych 2 łyżki czerwonej pasty curry sól, pieprz słodka papryka imbir mielony tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka(...)plastry. Także przekładamy do garnka. Wsypujemy orzechy. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy imbirem. Podajemy na ciepło. Danie najlepiej smakuje z ryżem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 1,15 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryindyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę smalec (lub olej) ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, cząber, tymianek, sól, pieprz, imbir ząbek czosnku Wszystkie podroby dokładnie oczyszczam z tłuszczu i błonek, wątróbkę z ewentualnych pozostałości żółci. Choć kawałki, które są choćby lekko zażółcone, lepiej wyrzucić, inaczej możemy popsuć całe danie goryczą, której(...)dość drobno pokrojoną połówkę jabłka. Gdy ziemniaki staną się miękkie, ale nie rozpadające się, doprawiam jeszcze wszystko ziołami, przede wszystkim majerankiem, solą i pieprzem do smaku, zaostrzając również odrobiną imbiru, świeżego lub w sproszkowanego. Smacznego
Pichceniomaniadziesiątkę.Wyszły miękkie i soczyste , a smak zniewalajacy.Połączenie mięty , przypraw i parmezanu to był dobry pomysł. 1 kg.ugotowanych ziemniaków 1 szkl.mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1 łyżeczka imbiru 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej ( można trochę mniej ) mięta kilka LIŠCI posiekać 5 dag.parmezanu 1 kubek śmietany sól pieprz olej do formy ************************************** Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce.Do miski(...)ziemniakami dodać mąkę ziemniaczana,sól,imbir,parmezan ,gałkę muszkatołową i posiekaną miętę.Wymieszać.Formować kulki ,spłaszczyć ,zrobić palcem wgłębienie.Formę żaroodporną wysmarować olejem.Układać w trzech rządkach kluski jedna obok drugiej.Śmietanę wymieszać z żółtkiem lekko posolić i popieprzyć.Zalać kluski sosem.Sos musi pokrywać kluski. Posypać parmezanem.Zapiekać w 180st.przez 30-40min.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimarchewek 3 pietruszki 1 seler 1 por 5 ząbków czosnku 2 garście świeżego lubczyku 2 garście świeżego selera naciowego 14 kuleczek ziela angielskiego 250g soli 1,5 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Umyj, obierz i rozdrobnij w malakserze wszystkie warzywa, czosnek, świeży lubczyk i seler naciowy (ważne, żeby były świeże, bo wzmacniają aromat bulionetki) i ziarenka ziela angielskiego. Dodaj sól i imbir
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńłyżka oleju kokosowego (może być rzepakowy) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kremowego serka śmietankowego odrobina śmietanki 12 % lub mleka (opcjonalnie) łyżka skrobi ziemniaczanej 2-3 szczypty imbiru sól i pieprz Przygotowanie: Cieciorkę odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Na patelni rozpuścić olej kokosowy i podsmażyć drobno starte ząbki czosnku. Dodać kalafior. Zalać całość szklanką wody(...)zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika , doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. W trakcie gotowania rozpuścić kremowy serek. Stopniowo dodawać szpinak. W niewielkim kubeczku rozmieszać skrobię z niewielką ilością zimnej wody. Następnie wymieszać z gotującą się potrawką, dodając odcedzoną cieciorkę i sok z cytryny. Gotować przez kilka-kilkanaście minut pod przykryciem do czasu, aż kalafior będzie miękki
Kuchnia Elliemasło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól(...)góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy wszystkie przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy
Ostra na Słodkośredniej cukinii 4 marchewki 1 mały seler 1 pęczek natki pietruszki 1 średnia cebulka 5 łyżek mleka kokosowego 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka masła 4 średnie ziemniaki sól , pieprz 1 łyżeczka curry Wykonanie Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy , kroimy w średnią kostkę , cebulę obieram(...)kroję w kosteczkę,imbir ścieram na tarce o średnich oczkach ,pomidory parzę aby pozbyć się skóry, następnie przesmażam na patelni do uzyskania jednolitej masy, kiedy pomidory nam się przesmażyły , przecieram przez sitko aby pozbyć się pestek , i kiedy pomidory mamy przetarte dodajemy do warzyw , kiedy mamy przygotowane warzywa , do garnka wkładamy wszystkie nasze warzywa i przesmażamy na masełku około
Mój Smakfajny dodatek do obiadu jako surówkę , i nie tylko , do kanapki czy do grilla smakuje super . Składniki 5 średnich pomidorów 1 duża cebula 1 łyżeczka startego imbiru 1 kubek jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1 zielony ogórek pieprz czarny sól himalajską Wykonanie Pomidory myję i osuszam , następnie wszystkie pomidory(...)kroję w średnią kostkę , kiedy pomidory mam już pokrojone , myję ogórka i obieram ze skóry , obranego ogórka ścieram na tarce o średnich oczkach , imbir i czosnek także ścieram na tarce tylko tym razem na drobnych oczkach . Jak nasze składniki mamy już gotowe , wszystko wkładamy do miski i dodajemy , jogurt grecki , cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i doprawiamy
Mój SmakII.Farsz: - garść obranych orzechów włoskich - 4 obrane jabłka (szara Reneta) - 2 szklanki puree z dyni - 2 łyżeczki cynamonu - 1-2 goździki - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - cukier wg uznania ( u mnie 1/2 szklanki) ponadto: - cukier puder do posypania szarlotka jabłkowo-dyniowa z orzechami Wykonanie: Cukier , cukier waniliowy i żółtka utrzeć , dodać margarynę (masło) pokrojoną(...)ogniu. Dusimy aż dynia będzie miękka.Dodajemy do puree z dyni pokrojone w grubą kostkę obrane wcześniej jabłka i wszystko razem prażymy. Dodajemy cukier wg uznania , zmielone goździki , imbir oraz cynamon. Tak przygotowaną masą jabłkowo - dyniową wykładamy na ciasto pokryte wcześniej orzechami. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, wycinamy paski i układamy na masę
Aromatyczne Podróżeśrednie cebule, posiekany czosnek, 3 jajka roztrzepane, świeżo zmielony pieprz , sól do smaku, chili wg uznania, 1 łyżeczka sosu sojowego-ciemnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, masło + mąka tarta do wysmarowania keksówki, tłuszcz do smażenia, Wykonanie: Soczewicę należy dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i zalać(...)obrać , zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Przygotowane przyprawy wsypać do małej miseczki tj. kumin, papryczkę chili (płatki chili), świeżo starty imbir i wszystko zamieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać 8-10 łyżek oleju i wsypać przygotowane w miseczce przyprawy, smażyć kilka sekund,aż przyprawy zaczną uwalniać aromaty. Po chwili dodać czosnek wraz
Aromatyczne Podróżejest już ciemno! A ja nie jestem jeszcze przygotowana do robienia zdjęć po ciemku ;( Składniki : 2 kolorowe papryki 400g ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 5cm świeżego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 nieduży bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta pieprzu kajeńskiego(...)przyrumieniona. Bakłażana zdjąć z patelni. Na patelnię dodać ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć je aż będą złote ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni. Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chilli zmiksować na pastę z dodatkiem 4 łyżek wody. Na patelni rozgrzać kolejną porcję oliwy i przesmażyć na niej nasiona kminu rzymskiego i czarnuszkę. Po chwili dodać kurkumę
Codzienne Gotowanieherbatki lub do wody. Często nie ma się pomysłu na prezent dla znajomych na Mikołajki czy Święta, a można podarować im właśnie takie słoiczki :) Składniki: 6 cytryn, korzeń imbiru, cukier, 6 łyżek miodu. Przygotowanie: Cytryny dokładanie umyłam i sparzyłam. W wyparzonych słoiczkach układałam warstwy z plasterka cytryny, imbiru przesypane cukrem i tak aż do 3/4 wysokości. Na boki słoiczków
Aga w kuchnicebula 1 ząbek czosnku po łyżeczce masła i oliwy (w wersji wegan można użyć tylko oliwy) 50 g nerkowców po łyżeczce nasion kopru włoskiego, mielonej kolendry i startego, świeżego imbiru pół łyżeczki płatków chili 3 łyżki przecieru pomidorowego po 200 ml mleczka kokosowego i wywaru warzywnego listek laurowy Ziemniaki kroimy w spora kostkę, kalafiora na niezbyt duże różyczki. Skrapiamy oliwą(...)minut w piecu nagrzanym do 180 st.C. W tym samym czasie na maśle z oliwa podsmażamy posiekana cebulę z czosnkiem. Powinny się lekko zeszklić. Dorzucamy nerkowce oraz koper, kolendrę, imbir i chili. Przesmażamy minutę. Dolewamy 4 łyżki wody i miksujemy na pastę. Może mieć grudki, w niczym to nie przeszkadza. Dodajemy przecier pomidorowy, mleczko i wywar. Mieszamy, zagotowujemy, dodajemy listek
Dzieje kuchennej WiewióryPięciu Przemian ") 1 szklanka wrzątku (przemiana ognia) 2 gruszki, 1 szklanka mleka kokosowego, ziarenka z połowy laski wanilii, 1 łyżeczka cukru, 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi) szczypta imbiru (przemiana metalu) 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody) Przygotowanie Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić(...)mleczka kokosowego rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleczka kokosowego zagotować z ziarenkami wanilii i cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszają, dodać imbir i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki. Składniki - przepis z po moich modyfikacjach 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka kakao (przemiana ognia) 2 gruszki, 1 szklanka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata