imbir - 9508 przepisów (strona:204/634)

CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA MLEKU KOKOSOWYM ( z orzeszkami pinii ) 151

czosnek – 2-3 ząbki * mleko kokosowe – 250 ml * pasta Tom Yum – 1 łyżeczka * papryczka chili – 1 szt * trawa cytrynowa – 1 szt * świeży imbir – 1 cm * liść kaffiru – 2 szt * kurkuma, pieprz czarny, sól, papryka słodka – do smaku * sos sojowy – do smaku * cukier kokosowy – 1 łyżeczka * olej kokosowy – 1 łyżka(...)śmietana gęsta 18% – 2 łyżki * limonka * świeża kolendra + ryż jaśminowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, dodajemy drobno posiekaną cebulę, chili, czosnek, trawę cytrynową, imbir oraz pokruszone liście kaffiru i dużą szczyptę kurkumy, czerwonej papryki i pieprzu – wszystko razem przesmażamy kilka minut aż składniki nabiorą aromatu, a następnie dodajmy łyżeczkę pasty Tom Yum. Dodajemy pokrojone

Ostra na Słodko
TAGINE Z KURCZAKA 134

której zanurza się świeżo upieczony chleb,niebotyczna rozkosz podniebienia i rozpusta w  biały dzień.   1 kurczak 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki imbiru tartego(świeży) 2 łyżeczki cynamonu 5-6 cebul 200ml.wody pieprz sól 6 dag.płatków migdałów 30-60g.rodzynków masło 2 łyżeczki cukru ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do garnka wkłądamy pokawałkowanego na części kurczaka,2 posiekane cebule(...)oliwę,sól i pieprz,kurkumę,imbir i łyżeczkę cynamonu.Przykrywamy garnek,i gotujemy na małym ogniu ok.30 min.Dolewamy wody,i jeszcze gotujemy 30 min.                             Przygotowujemy teraz sos rodzynkowy-do rondelka wkładamy 3-4 posiekane cebule

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Aromatyczna kawa Inka z pieczonym jabłkiem 150

buro i chłodno. W takie dni najlepiej poprawi nam humor pyszny i aromatyczny napój. Dziś będzie to aromatyczna kawa Inka z pieczonym jabłkiem i korzennymi przyprawami, cynamonem, kardamonem i imbirem.  Smakowicie i zdrowo. Zapraszam 😍. Aromatyczna kawa Inka z pieczonym jabłkiem Czas przygotowania: Składniki na 2 porcje 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina mielonych goździków 2 łyżki kawy(...)Inka Klasyczna 400 ml gorącej wody 200 ml gorącego mleka po 2 szczypty kardamonu i imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu opcjonalnie miód do posłodzenia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka dokładnie myjemy, odcinamy górną część, czyli kapelusik. Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne,    posypujemy przyprawami i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu z jabłek wydrążamy miąższ i miksujmy

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki serduszka do powieszenia na choinkę 149

serduszka przygotowane specjalnie do powieszenia na choinkę.   Składniki: 250 g mąki pszennej typ 500 Kłos -Pol 85 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka cynamonu  i 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka goździków zmielonych 2 łyżk i błonnika kakaowego Kłos -Pol 200 ml miodu Lipowego Kłos- Pol 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki mleka  1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masła   Wykonanie pierniczków: Tym razem pierniczki bez cukru i ksylitolu, na samym miodzie.Do garnuszka wkładamy masło,miód i rozpuszczamy, zostawiamy do ostudzenia.Dodajemy błonnik kakaowy,cynamon imbir i goździki zmielone.Sodę rozpuszczamy w mleku i dodajemy do pierniczków razem z proszkiem do pieczenia.Przesiewamy mąkę i dodajemy do reszty składników razem z migdałami zmielonymi .Wyrobione ciasto schładzamy na godzinę w lodówce

Różowa kuchnia
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 177

tajemnicę na rewelacyjny sos słodko-kwaśny! Składniki na 2 porcje: • duży filet z kurczaka • 1 woreczek ryżu jaśminowego Marynata do kurczaka • 2 plastry świeżego imbiru w kostkę • 2 ząbki czosnku w kostkę • 2 łyżki sosu sojowego • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz Panierka do kurczaka • 3 łyżki płaskie mąki kukurydzianej • 1 jajko(...)szklanki soku z ananasa • 1/3 szklanki keczupu • 1 papryka czerwona • 1 cebula • mała puszka pędów bambusa Wykonanie: • Pokrojony w paski filet zamarynować w soli, pieprzu, imbirze, czosnku, sosie sojowym i soku z cytryny. Odstawić do lodówki na 30 minut. • Ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu. • Mąkę kukurydzianą wymieszać z jajkiem

To co kocham
Tajska zupa cytrynowa z kurczakiem i krewetkami 222

Tajlandii. Ja się tam przeniosłam… do krainy orientu. Składniki dla 2 osób: • 5 sztuk świeżych grzybów shitake • 1/3 papryczki chili • 2 ząbki czosnku • 3 plastry świeżego imbiru • 1/3 papryki czerwonej • 1 pomidor • 1 laska trawy cytrynowej • sok z 1/2 lemonki • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka sosu Chili z czosnkiem • szczypta cukru brązowego • 1 szklanka bulionu(...)kurczaka • garść świeżej kolendry • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Rozgrzać masło, dodać pokrojone w paski grzyby i w drobną kosteczkę imbir, czosnek i papryczkę, podsmażyć. • Paprykę pokroić w paski, pomidora spażyć, obrać ze skóry i wyfiletować tzn. pokroić w ósemki i odrzucić nasiona. • Wlać wywar

To co kocham
Pikantna sałatka z kalmarem 105

garści mixu sałat • świeża kolendra Napar do gotowania kalmara • liść laurowy • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz • 1/3 limonki – sok Sos • 2 ząbki czosnku • 3 plastry imbiru • 1/2 papryczki chili • 1 łyżka octu ryżowego • 1 łyżka sake lub wódki • 1/3 szklanki pikantnego sosu chili • 1/3 szklanki oleju • po 1/3 papryki kolorowej • 1 ogórek zielony • 1 mała cebula(...)się wody z przyprawami i sokiem z limonki. • Gotować 3-4 minuty. Wyjąć z wrzątku i włożyć do wody z lodem. • Czosnek, imbir i papryczkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na 1 łyżce masła, wymieszać z octem i sake. Do gotowego dodać sos chili. • Do sosu

To co kocham
Filet barramundi w sosie curry 105

drobnych ości. Ryba idealna! Składniki dla 2 osób: • 2 filety barramundi • 1/2 papryki czerwonej • 1 cebula • 1 pomidor • 5 boczniaków • sok z 1/2 lemonki • 3 plastry imbiru świeżego • 1/2 szklanki bulionu • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka pasty curry • pęczek dymki • kilka gałązek kolendry • 2 łyżki masła • 1 woreczek ryżu jaśminowego. Wykonanie: • Ugotować ryż wg przepisu(...)opakowaniu. • Rozgrzać masło, podsmażyć imbir pokrojony w drobną kostkę, dodać cebulę pokrojoną w paseczki i paprykę w paski. • Dodać boczniaki pokrojone w paski, bulion, mleko kokosowe i pastę curry. • Pogotować chwilę, dodać sok z limonki, pomidor pokrojony w ósemki bez skóry i pestek. • Na koniec wrzucić filety pokrojone

To co kocham
Dorsz w zapiekance tortowej 116

średnich marchewek • 1 średni seler • 2 pietruszki • 9 jajek • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki masła • kilka łyżek oleju • 2 łyżki natki pietruszki • sól, biały pieprz • gałka muszkatołowa, imbir mielony do smaku Wykonanie: • Marchewkę obrać, pokroić w plastry, posolić, dodać 1 łyżkę masła, podlać 1/2 szklanką wody i udusić do miękkości. • Odlać płyn, zmiksować marchewkę(...)doprawić odrobiną imbiru. Po wystudzeniu dodać 1 jajko i zmiksować z nim. • Seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, posolić, dodać łyżkę masła, podlać wodą i udusić do miękkości. • Odlać powstały płyn, zmiksować i doprawić gałką muszkatołową. Po ostudzeniu dodać 1 jajko i ponownie zmiksować. • Filet

To co kocham
Zupa podwójnie ziemniaczana 112

smak trudny do zinterpretowania. Składniki: • 4 ziemniaki • 1 batat • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka imbiru • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy • 1/2 szklanki śmietanki Wykonanie:  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek(...)kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, imbir i gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i i batat. Gotować do miękkości warzyw. • Zupę zmiksoawać na gładki krem, wymieszać

To co kocham
Kruche imbirowe witrażyki 106

Kruche ciasteczka w formie gwiazdek z landrynkowym witrażykiem. Do upieczenia ciastek użyłam kruchego ciasta podstawowego, dosmaczonego imbirem, a do zrobienia szkiełka mentolowych landrynek. Jak wyszły – oceńcie sami. Składniki: • 300 g mąki pszennej • 200 g masła • 100 g cukru pudru • 1 jajko • 1 łyżeczka imbiru (suchej przyprawy) • 1 opakowanie niebieskich landrynek Wykonanie: • Mąkę pszenną wymieszać

To co kocham
Pasta curry zielone 136

sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Składniki: – 3 zielone papryki słodkie – 10 małych zielonych papryczek ostrych – średnie kłącze imbiru – 2 łodygi trawy cytrynowej – 5 czerwonych cebul – 10 ząbków czosnku Wykonanie: – Z papryk wyciąć gniazda nasienne, pokroić. – Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plastry(...)Imbir obrać ze skórki i pokroić w plastry. – Z trawy cytrynowej posiekać tylko białą część. – Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. – Odlać powstały sok, przełożyć do szczelnego pudełka plastikowego. – Przechowywać w lodówce do miesiąca czasu

To co kocham
Buraczki na ciepło do obiadu 128

Klasyk wśród klasyków obiadowych :) Składniki: 4 buraki ćwikłowe 1 łyżka mąki 1 łyżka masła ½ szklanki wywaru z buraków 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie oczyścić i ugotować. Z masła i mąki zrobić złocistą zasmażkę, dodać wywar z buraków, mielony imbir i mieszając gotować do zgęstnienia sosu

Tradycyjna Kuchnia