Zupa z dyni i batata z wyciskarki 1,5 kg dyni hokaido 0,5 kg batata 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu z indyka 3 cm korzenia imbiru olej do smażenia sól pieprz pestki dyni płatki migdałów 18% kwaśna gęsta śmietana bulion 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól, pieprz(...)dyni usunąć pestki za pomocą dużej łyżki. Pokroić na kawałki z uwzględnieniem otworu wlotowego wyciskarki. Warzywa przecisnąć, a uzyskany sok przelać do bulionu. Miąższu nie wyrzucać. Cebulę, czosnek i imbir podsmażyć na oleju. Dołożyć wyciśnięty miąższ i smażyć przez ok. 5 minut. 3. Zupa z dyni i batata. Do garnka z bulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować
Pij soki wyciskanenapoju potrzebujemy: 1 duża łyżeczka kawy Inka klasyczna drożdże piekarskie wielkości małego orzecha włoskiego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki syropu klonowego plasterek imbiru wielkości złotówki Kawę Inkę zalać wrzątkiem (ok. 230 ml), dodać cukier oraz imbir, pozostawić do czasu aż napój trochę przestygnie, jednak jego temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, gdyż wysoka temperatura
Jadło i czytadłopapryczka chilli 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Pół kieliszka białego wina Oliwa z oliwek Sól, pieprz, imbir, kolendra Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i soku z połowy cytryny. Rozgrzewamy patelnie i rozpuszczamy połowę masła(...)dodatkiem oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy krewetki, posiekany czosnek, posiekany szczypiorek, posiekaną papryczkę chilli, łyżkę sosu rybnego, brązowy cukier, imbir, kolendrę i smażymy okoły minuty. Wlewamy białe wino i gotujemy, aż alkohol wyparuje pozostawiając przyjemny posmak. Pod koniec dodajemy i rozpuszczamy masło, aby troszkę zagęścić sos. Wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy
ale Pysznieproszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 250 gram masła 250 gram miodu 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek) po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru szczypta soli 1 szklanka cukru pudru Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon(...)imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dekoruj na kilka dni przed spożyciem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajasobą. Ewa podzieliła je na kilka kategorii, a w ramach każdej z nich rozpracowała po kilka przypraw i podała przykłady dań z ich dodatkiem. I tak poznajemy ziele angielskie, imbir, pieprz, cynamon, gorczyca, goździki, tymianek, liść laurowy, kurkuma, kmin, czarnuszka, kozieradka, rozmaryn, kardamon, jałowiec, mięta, sos sojowy, umami, szafran, lukrecja, wanilia i jeszcze kilka innych. A gdybyśmy chcieli ich użyć(...)możemy zrobić harrisę lub pastę z pieczonych batatów i pomidorów z imbirem, omlet berberski z kminem, karmelizowane serca drobiowe z granatem i hummusem z dyni z kozieradką i gałką muszkatołową, tatar jagnięcy z nasturcją, okonia morskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii
GRUBY WAŁEKrównież tę salsę. Przepis bardzo prosty i do wykorzystania, jako dodatek, do wielu potrawach. Składniki: 3 ogórki kiszone 1/4 czerwonej papryki 6-7 pomidorów suszonych 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu (u mnie gryczany) 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Ogórek, paprykę(...)suszone pomidory pokroiłam w drobną kostkę Czosnek posiekałam, imbir obrałam i przecisnęłam przez praskę do czosnku Miód i oliwę z oliwek dokładnie wymieszałam w oddzielnej salaterce Wszystkie składniki przełożyłam do miseczki i starannie wymieszałam Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwypróbowania przepisu , znakomicie smakuje w ten grudniowy czas . Składniki 5 jabłka ze skórką bez gniazd szklanka mleka sojowego waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1 malutka łyżeczka imbiru Wykonanie Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych , następnie przekładamy do blendera , dodajemy cynamon , imbir , mleko sojowe i mielimy bardzo dokładnie , kiedy mamy nasz koktajl dobrze zmielony , przelewamy
Mój Smakpiersi z kurczaka dynia około 300 g puszka krojonych pomidorów puszka mleka kokosowego (400 ml) masło (2 łyżki) sól pieprz łyżeczka ostrej papryki szczypta chili 2 łyżeczki kurkumy łyżka imbiru szczypta cynamonu 2 ząbki czosnku natka pietruszki Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w dużej wielkości kostkę i zamarynować w przyprawach (sól, pieprz, ostra papryka, chili, kurkuma, imbir, cynamon, przeciśnięty przez
Karola gotujeTeraz czas na indyka :) Składniki na curry z indykiem (3 - 4 porcje): 400 - 450 g piersi z indyka cebula 3/4 krojonych pomidorów w puszce mleczko kokosowe 400 ml świeży imbir (około 1 cm) sól pieprz kurkuma curry chili Mięso oczyścić, pokroić i delikatnie rozbić. Indyka zamarynować w soli, pieprzu, kurkumie, curry, chili i pokrojonym drobno imbirze oraz łyżce oliwy
Karola gotujedyni Jest to moja ulubiona jesienna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Nie dość, że jest smaczna i sycąca to również bardzo zdrowa, dzięki takim składnikom jak kurkuma, imbir, chilli czy czosnek, które mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Składniki: 500 ml rosołu 400 g dyni hokkaido 1 duża marchewka z rosołu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)tłuszczu (olej kokosowy – keto, LCHF, paleo, masło klarowane – keto, optymalna, LCHF) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki imbiru mielonego szczypta chilli do smaku sól do smaku natka pietruszki pestki dyni chipsy z boczku mięso z rosołu Zupa jest przygotowywana na bazie rosołu więc albo gotujemy rosół wg przepisu albo korzystamy z gotowego. Ja często mam zamrożony
Ola la LCHFciasteczka cynamonowe. Składniki: 70 g cukru pudru 160 g masła 160 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki czarnego pieprzu pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: 1. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem, do momentu aż powstanie puszysta masa. 2. Dodaje jajko, cynamon, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową. 3. Ciasto mieszam
Kukuleczkimiodowo-korzennym aromatem. Składniki 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych śliwek 1 łyżka miodu 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/2 łyżeczki imbiru kilka szczypt gałki muszkatołowej kilka szczypt mielonego pieprzu kilka szczypt anyżu kilka szczypt zmielonych goździków 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie) Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy(...)ostygnięcia. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kaszy. Kilka sztuk można zostawić do dekoracji dania. Następnie doprawiamy cynamonem, kardamonem, cukrem z wanilią, imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, anyżem i goździkami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy miód i kontynuujemy mieszanie. Wstawiamy do lodówki, aby kasza przeszła aromatem śliwek i przypraw. Przed podaniem potrawę dekorujemy całymi suszonymi śliwkami i gwiazdką anyżu. Kaszę jaglaną
My Chcemy Jeśćzapas" - świetnie przechowuje w lodówce i można odgrzewać. Przyznaję, że jest wtedy smaczniejsze, bo smaki się przegryzą. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej duża marchew mała pietruszka 2 cm świeżego imbiru 2 łodygi selera naciowego 20 cm pora łyżka tahiny 250 g tofu sól pieprz czarny 2 źdźbła trawy żubrowej ewentualnie wrzątek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach przecierając ziarna między(...)palcami. Do kaszy wlać 800 ml wody. Marchew, pietruszkę i imbir obrać i pokroić w cienkie słupki (julienne). Dorzucić do kaszy jaglanej. Do garnka z kaszą włożyć trawę żubrową. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszyć moc palnika. Por pokroić na talarki grubości do 5 mm. Łodygi selera pokroić na kawałki szerokości ok. 5-10 mm. Warzywa dorzucić do kaszy
Weekendy w domu i ogrodzie40zł 1/6 kwaterki mleka (40 ml) 0,10 zł szczypta soli [opcjonalnie] soda oczyszczona – 1 łyżeczka //MIESZANKA ZERRIKAŃSKICH PRZYPRAW// 2 zł cynamon mielony – 2 łyżeczki imbir w proszku – 1 łyżeczka goźdźiki mielone – 2 szczypty gałka muszkatołowa – 2 szczypty kolendra mielona – 2 szczypty pieprz czarny mielony – szczypta kardamon mielony – szczypta ziele angielskie mielone(...)szczerze zalecamy zrobienie własnej. Podane proporcje składników są umowne, możecie eksperymentować i je zmieniać wg własnych upodobań. Nie wszystkie są też obowiązkowe – wystarczy, że macie mielony cynamon, goździki, imbir i ziele angielskie. ETAP I 1. MIÓD + MASŁO + MLEKO (5 min + 20 min) Do rondla wlewamy miód i mleko oraz dodajemy masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu prawie do momentu wrzenia
Nerds KitchenKrojone pomidory z puszki – 400 g Mleczko kokosowe – 400 g Czerwona cebula – 1 szt. Papryczka chilli – 1 szt. 2 ząbki czosnku Łyżka startego imbiru Oliwa z oliwek Łyżeczka pieprzu, soli, curry, kolendry, trawy cytrynowej, cynamonu, kminku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, curry, smażymy na oliwie(...)oliwek i odstawiamy. Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek i smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, czosnek, starty imbir, pieprz, sól, curry, kolendrę, trawę cytrynową, cynamon, kminek i mieszamy około 30 sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Następnie dodajemy pomidory z puszki i pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy
ale Pysznie