imbir - 9508 przepisów (strona:193/634)

Pieczony łosoś teriyaki 151

skórą) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina Mirin (można też kupić sos sojowy z dodatkiem Mirin) 2 łyżki syropu klonowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru  olej ryżowy (może być też rzepakowy) sól oraz pieprz  biały lub czarny sezam do posypania Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę: W miseczce mieszamy wszystkie składniki (sos sojowy, syrop klonowy, Mirin, przeciśnięty(...)czosnek, starty imbir, olej ryżowy oraz sól i pieprz).  Łososia myjemy, kroimy na 4-5 porcji. Osuszamy i każdy kawałek zanurzamy w marynacie. Układamy w szklanym naczyniu, zalewamy pozostałą częścią marynaty. Naczynie szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.  Po tym czasie przekładamy kawałki łososia do naczynia żaroodpornego, posypujemy sezamem i wstawiamy

bistro mama
Chleb dyniowy AIP (paleo, bez jajek) 335

szklanki mąka kokosowa > – 4 łyżki miód – 3 łyżki ocet jabłkowy albo sok z cytryny – łyżka cynamon – łyżka soda oczyszczona – 1 łyżeczka sól ( kłodawska lub himalajska ) – 1 łyżeczka imbir – ½ łyżeczki Roztop olej kokosowy i wyrób ciasto z wszystkich składników poza sodą i octem. W zależności od jakości i stopnia wilgotności posiadanych składników konsystencja ciasta może się różnić(...)się albo za bardzo popękać. Wszystkie składniki chleba dyniowego AIP są zgodne z protokołem autoimmunologicznym , który w najbardziej ścisłych formach wyklucza jakiekolwiek nasiona. Cynamon pochodzi z kory cynamonowca, a imbir to wysuszone kłącza. Ziemniaki należą do roślin psiankowatych, których warto unikać przy niektórych chorobach z autoagresją, choć pochodząca z nich czysta skrobia jest dobrze tolerowana przez prawie każdego. W razie

PaleoSMAK
paprykarz szczeciński z wędzoną makrelą 171

Uwielbiam paprykarz szczeciński ..Ciągle coś zmieniam, dodaję a zawsze jest smaczny i chętnie zjadany.. Polecam dzisiaj z wędzoną makrelą z dodatkiem imbiru.. Produkty: 2 wędzone makrele 3 marchwie 2 cebule 1 1/2 opakowanie ryżu 2 puszki pomidorów w całości 5 ząbków czosnku OLIWA DO SMAŻENIA + MASŁO SÓL,PIEPRZ,PAPRYKA SŁODKA ORAZ OSTRA 1 łyżeczka imbiru Wykonanie

Ugotujmy Coś
Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią 151

mielonego z łopatki 1 jajko ¾ szklanki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików orzechy włoskie około 15 sztuk około 10 listków świeżej szałwii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, imbir olej do smażenia Sposób przygotowania: Szałwię drobno posiekać. Orzechy obrać z łupinek dzieląc na połówki. Mięso, jajko, bułkę tartą, szałwię i czosnek połączyć i wyrobić jednolitą masę. Doprawić do smaku(...)solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną suszonego imbiru. Rozgrzać olej na patelni. Mięsną masę formować w małe kulki pośrodku której umieszczamy połówkę orzecha. następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Gdy klopsiki będą podsmażone podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. W razie potrzeby dolać odrobinę wody

Pyry na Gaz
Wołowina po kantońsku z woka 211

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wołowiny gulaszowej 4 boczniaki 2-3 szalotki 1/2 brokuła 3-4 ząbki czosnku kawałek startego korzenia , świeżego imbiru – około 2 cm 1/2 papryki cienkościennej- np Ramiro garść kiełków ( ja użyłam z lucerny ) 1 łyżeczka oleju sezamowego 3 łyżki wina Mirin 1 łyżeczka cukru 4 łyżki sosu sojowego jasnego(...)podania Wołowinę , kroimy na cienkie plasterki , takie naprawdę ,bardzo cienkie , przezroczyste . Marynujemy w łyżce sosu sojowego , łyżeczce oleju sezamowego , 1 łyżce wina Mirin , wyciśniętym praską czosnku i startym imbirze . Mięso musi się marynować przez noc . Grzyby, paprykę i szalotki , kroimy w cieniutkie paski , brokuła rozrywamy na małe różyczki , odcinając twarde ogonki . Rozgrzewamy woka z odrobiną oleju . Musi być bardzo mocno

Ogrodnik w podróży
Maślany kurczak po indyjsku 142

mielonych migdałów 0,5 łyżeczki chilli w proszku 2 liście laurowe szczypta mielonych goździków szczypta cynamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 4 ziarna zielonego kardamonu 2 cm kawałek świeżego imbiru 2-3 ząbki czosnku 400g pomidorów w puszce 1 łyżeczka soli 500g piersi z kurczaka 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2 cebule 2 łyżki świeżej kolendrya 2-3 łyżki(...)misce dokładnie wymieszać jogurt z mielonymi migdałami, chilli w proszku (jeżeli wolicie ostrzejsze danie dodajcie więcej chilli), listkami laurowymi, mielonymi goździkami, cynamonem, przyprawą garam masala, ziarnami kardamonu, imbirem startym na tarce o drobnych oczkach i czosnkiem wyciśniętym przez praskę.  Dodać pomidory z puszki i sól i wszystko dokładnie wymieszać. Do mieszanki dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, wymieszać

Codzienne Gotowanie
Skrzydełka pieczone na słodko kwaśno 217

skrzydełek pychotka. Skrzydełka pieczone Składniki: 4 porcje 2 kg skrzydełek z kurczaka 60 ml jasnej soi, tajskiej sok z jednej limonki + 1 limonka 4 łyżki miodu 3 cm utartego imbiru 1 chili 1 czosnek solo źdźbło cytrynowej trawy 1 czerwone chili Dodatkowo Kalafiorowy pilaf 250 g brukselki 1 łyżka masła 300 g kalafiora 2 łyżki suszonego berberysu 1 łyżka natki(...)pietruszki, pokrojonej szczypta szafranu 3 łyżki wody Imbir, chili, czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj pokrojoną trawę cytrynową i miód. Wlej do miski i zanurz skrzydełka. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc. Ułóż skrzydełka w żaroodpornym naczyniu, polej marynatą i piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 175ºC. Oczyść brukselki z uszkodzonych liści, obetnij

codojedzenia
Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi 149

dżemu z czarnego bzu Łowicz 2 łyżki płatków czekoladowych 2 łyżki syropu klonowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu ½ łyżeczki imbiru 100 ml wrzątku  Suszone śliwki zalewamy wrzątkim i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy na sicie i blendujemy na masę. Dodajemy biały ser, dżem z czarnego bzu Łowicz , mleko i żółtko(...)Mieszamy na gładką masę. W misce mieszamy suche składniki – otręby, płatki czekoladowe, cynamon, kardamon, imbir i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy masę serową i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy

My Chcemy Jeść
Imbir z miodem jako naturalny antybiotyk ( na przeziębienie i nie tylko ). 162

Składniki : 2 duże korzenie imbiru 50 dkg płynnego miodu  Sposób wykonania :   I mbir umyj, obierz ze skórki np. za pomącą łyżeczki do herbaty. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj dokładnie z miodem , przełóż do czystego słoika. Słoik zamknij wieczkiem i przechowuj w lodówce(...)poprawia krążenie , hamuje powstawanie komórek nowotworowych oraz oczyszcza nerki.  I mbir jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które blokują rozrost komórek nowotworowych. Zawiera on także substancje antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Imbir rozszerza naczynia krwionośne przez co poprawia krążenie. Kontroluje wydzielanie soku żołądkowego dzięki temu wspomaga trawienie

Przepisy i porady kulinarne
KURCZAK SATAY Z SOSEM ORZECHOWYM 160

mleka kokosowego. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir – 2 cm * sok z cytryny – 2 łyżki * os sojowy – 2 łyżki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1 łyżeczka * chili(...)łyżeczka * mielona kolendra – 1 szczypta * kumin – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : MIĘSO: Piersi czyścimy, kroimy w podłużne , grube paski. Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili i olejem. Wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Patyczki do szaszłyków nacieramy oliwą, nadziewamy mięso

Ostra na Słodko
Ciasteczka owsiane z czekoladą - konkurs z Wedlem 116

łyżka kakao Wedel, 150 g mąki pszennej razowej, 50 g cukru brązowego, 100 g płatków owsianych, 120g masła roślinnego, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka imbiru mielonego (lub cynamonu). Przygotowanie:   Masło utrzeć dokładnie z cukrem. Dalej ucierając dodać jajko. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Formować z ciasta ciasteczka i układać na foremce wyłożonej papierem(...)pieczenia (my odrywaliśmy kawałek ciasta, robiliśmy kulkę, a potem ją spłaszczaliśmy). Piec ok. 15 min w temperaturze 180st. Ciasteczka za pierwszym razem robiłam z imbirem, a za drugim razem zrobiłam z cynamonem i właśnie te bardziej nam przypadły do gustu. Poniżej zamieszczam nasze zdjęcie konkursowe. Do konkursu zgłoszone zdjęcie było bez informacji o prowadzonym przez nas blogu i bez wklejonego

Państwo Wojtczuk gotują
Rozgrzewająca sałatka z sałat, mięsa pieczonego z imibrem i chili 108

Składniki: mix sałat, mięso pieczone, pomidorki małe, papryka, słonecznik, imbir, cytryna, olej z orzechów arachidowych, sos worcester, pieprz, płatki chili. Przygotowanie: mix sałat przełożyć do miski. Do tego wkroić mięso pieczone lub duszone (ja dałam łopatkę), paprykę i pomidorki. Polać sosem z cytryny, olejem, sosem teryaki, zetrzeć kawałek imbiru (wielkość zależy od upodobań), dodać płatki chili, popieprzyć. Wymieszać, na koniec

Państwo Wojtczuk gotują
WASTELAND COLA – FALLOUT – domowy napój o smaku coli 221

łyżeczka 0,50 zł wanilia, aromat – kilka kropel 0,20 zł cynamon mielony – 1 łyżeczka [lub 1 laska – 1,50 zł] 0,20 zł imbir świeży – 1 łyżeczka 0,50 zł gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,20 zł lawenda suszona – szczypta [opcjonalnie] 0,30 zł woda gazowana do podania 1 zł Razem(...)oczkach tarki. Startą skórkę mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru i odkładamy na bok. Wyciskamy sok z limonki i cytryny. Ziarna kolendry miażdżymy poprzez dociśnięcie boczną stroną noża. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki (zeskrobujemy z niego skórkę) i ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy tartą gałkę muszkatołową

Nerds Kitchen
Hamburger z Chili con carne. 183

dużej cebuli 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżeczki musztardy z Dijon 2 łyżki sosu chili prażona cebulka 4 plastry sera (najlepiej cheddar) 4 bułki pieprz, szczypta suszonego imbiru sałata, pomidory, cebula ketchup, majonez, musztarda CHILI CON CARNE Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy(...)końcu dodajemy fasolę oraz oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kolejne 10 minut.  HAMBURGER Mięso przekładamy do miski dodajemy pokrojoną w kosteczkę połowę cebuli, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester, dodajemy też odrobinę zimnej wody (zwiąże kolagen w mięsie). Wyrabiamy mięso na gładką masę. Dodajemy prażoną cebulkę i formujemy 4 burgery. Obsmażamy na patelni z każdej

Moje-pitraszenie
Łosoś teriyaki z pak choi 127

łososia 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżka mirinu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę kawałek imbiru starty na tarce o drobnych oczkach sezam pak - choi oliwa do smażenia Przygotowanie : Łososia umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na głębokim talerzu wymieszać wszystkie składniki marynaty teriyaki: sos sojowy, miód(...)mirin, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać.  Łososia umieścić w marynacie i odstawić na około 15 minut. Od czasu do czasu polewać łososia marynatą lub obracać rybę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej łososia po kilka minut (4-5) z każdej strony (zależy od grubości filetów). W czasie smażenia można podlewać rybę pozostałym sosem

Codzienne Gotowanie