osób) - 2 awokado - 2 pomidory - 1 czerwona cebula - 1 papryczka chili - 1-centymetrowy kawałek świeżego imbiru - 0,5 limonki - 0,5 pęczka kolendry - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: awokado, pomidora i cebulę kroimy(...)drobną kostkę, chili i imbir drobniutko siekamy na minikosteczkę ;). dodajemy posiekaną kolendrę i sok wyciśnięty z połowy limonki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. podajemy np z nachosami ;) pyszne
Gocha gotuje!czerwone papryki 3 łyżki czerwonej pasty curry 300 ml mleka kokosowego\ 150 ml śmietanki 30% 3 ząbki czosnku 50 g klarowanego masła sól, pieprz świeży rozmaryn kawałek świeżego imbiru cukier garść orzeszków nerkowca i płatków kokosowych świeża kolendra Ziemniaki i bataty obieramy o kroimy w kostkę 2 na 2 cm. Wkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy łyżką(...)obsmażamy na maśle klarowanym, na złoto. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w paski i obsmażamy. Szalotki i czosnek kroimy w plasterki , podsmażamy na maśle razem z pokrojonym drobniutko imbirem. Smażymy je ok 5 minut a następnie dodajemy pastę curry, śmietankę oraz mleczko kokosowe. Pyrkoczemy wszystko ok 5 minut. Orzeszki nerkowca i płatki kokosowe podprażamy na suchej patelni by zaczęły ładnie
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki ( przepis ) mąka kokosowa – ⅔ szklanki mąka/skrobia ziemniaczana lub mąka ararutowa – ⅔ szklanki olej kokosowy – ⅓ szklanki wiórki kokosowe – ½ szklanki miód – ½ szklanki cynamon – 2 łyżeczki imbir – ¾ łyżeczki goździki – ⅔ łyżeczki Purée z dyni można zrobić świeże, jak ma się dynię, ale przez cały rok można używać zamrożonego wcześniej. Bardzo wygodnie jest zrobić zapasy na cały(...)mąką ararutową albo z tapioki . Przyprawy z nasion i pestek mogą nie być dozwolone na protokole autoimmunologicznym , w tym przypadku jednak nie musisz mieć obaw – cynamon to kora, imbir korzeń, a goździki pąki – wszystkie bezpieczne. Sama dynia ma niewielkie ilości węglowodanów, ale dzięki mące ziemniaczanej i miodowi całość ma ich dość sporo, dlatego ciasteczka te raczej nie mają
PaleoSMAKmarchew 1 pietruszka 1 mały seler 200 ga groszku cukrowego 25 g suszonych grzybów mun (paski) 2 ząbki czosnku 1 szalotka 5 łyżek oleju sezamowego 1 łyżka posiekanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1,5 l gorącej wody 1 łyżka masali w proszku 250 g makaronu mie szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa kroimy tak, jak lubimy, podsmażamy na oleju razem z posiekanym czosnkiem, szalotką i imbirem. Dodajemy sos sojowy, lekko odparowujemy, zalewamy gorącą wodą. Wrzucamy paski grzybów. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie dodajemy makaron, sos ostrygowy, masalę i gotujemy pod przykryciem 10 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchendojrzałe awokado 1 zielony ogórek szczypiorek kolendra kilka liści sałaty rzymskiej czarny sezam 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki startego imbiru olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Sos sojowy wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, imbirem, chilli. Można dodać szczyptę cukru trzcinowego. Łososia pokroić w paski o szerokości ok 1,5 cm. Usmażyć
Kulinarne Inspiracjemasła 150 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z 1 cytryny 225 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 25 g zmielonych migdałów 3 jajka 2 łyżki mleka 1 kg złotego marcepanu cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu 1 łyżka dżemu z moreli, podgrzanego 1 białko Wszystkie składniki powinny być(...)temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek, cynamon, imbir, migdały – wymieszać i przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać skórkę otartą z cytryny i utrzeć. Do masy maślanej wbijać jajka, ucierać do połączenia po każdym dodaniu. Po każdym dodaniu jajka dodawać 2 łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia się składników
Gotowanie-ukłyżki marynowanych kaparów Dodatkowo: 2 łyżki jasnego syropu z agawy /melasy trzcinowej 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego sól pieprz suszony imbir szczypta kurkumy mielony kumin (kmin rzymski) suszone zioła: oregano.bazylia,rozmaryn, chili Wykonanie : 1. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn ) . Dodajemy resztę składników(...)zgrabną kostkę (paprykę,pieczarki, cebulę,pora i cukinię.). Odsączamy kapary z zalewy, siekamy drobno czosnek a oliwki kroimy na plasterki . 5. Tofu wyjmujemy i posypujemy kurkumą oraz imbirem, oraz odrobiną pieprzu/ pozostawiamy na chwilę po czym delikatnie osuszamy i kroimy na kostkę cm x cm. Podsmażamy na oliwie do ze złocenia ok 5 minut. 6. Ciasto wałkujemy
vaniliowoczekoladowaczosnku (ilość według uznania) - zielona cebulka - 3 łodygi selera naciowego - sos ostrygowy - różowa sól himalajska - olej arachidowy Marynata do mięsa: - sok z ½ cytryny - skrobia kukurydziana - płatki chilli - czosnek granulowany - imbir w proszku - ¼ szklanki oleju sezamowego - ½ szklanki sou sojowego light Dodatkowo: - czarny i biały sezam - ryż basmati – ilość według potrzeb (na 500 g suchego ryżu dajemy 1 litr zimnej wody(...)łyżeczki soli, 3 łyżki oleju arachidowego) Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Z sosu sojowego, oleju sezamowego, skrobii kukurydzianej, soku z cytryny, płatków chilli, czosnku granulowanego, imbiru robimy marynatę (wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce). Mięso przekładamy do woreczka strunowego, wlewamy marynatę, zamykamy worek i dokładnie rozprowadzamy marynatę na mięsie. Odstawiamy na minimum godzinę (można przygotować wieczorem – dzień wcześniej
mojewypiekiinietylkoSkładniki : Ciasto marchewkowe : 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka imbiru garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek(...)miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy. Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami. W oddzielnej misce szykujemy 3 jajka , szklankę oleju rzepakowego. Łączymy składniki mokre z suchymi. Dobrze wymieszać . Przełożyć do blachy , pokrytej papierem do pieczenia. Piec
Różne smaki w kuchnibobu tonka 1 łyżeczka mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 7 łyżeczek żelatyny 150 ml gorącej wody pół szklanki mini marchewek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 10 młodych listków bazylii Wykonanie: Jajka, olej kokosowy (zimny), mielone migdały, płatki quinoa, mąkę quinoa, mąkę kokosową, mąkę z tapioki, likier amaretto i cukier kokosowy umieszczamy w malakserze i miksujemy(...)marchewkową pulpą i wylewamy na spód tarty. Wkładamy ją do lodówki, aby masa zgęstniała. Mini marchewki delikatnie podgotowujemy, aby były al dente, a następnie wrzucamy razem z miodem i imbirem na patelnię i karmelizujemy. Gotową tartę wyjmujemy z lodówki ozdabiamy wierzch karmelizowanymi mini marchewkami i listkami bazylii
Quinoa Raz!bardzo sycące – kaszę kuskus , filet z kurczaka. Filet z kurczaka z kaszą kuskus – składniki (na 2 porcje): 200g filetu z kurczaka 3/4 szklanki kaszy kuskus 2 cm imbiru 2 pędy selera naciowego 2 marchewki pieprz sól oliwa ząbek czosnku Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej z oliwy, startego(...)imbiru, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny, aby mięso przeszło smakiem marynaty. Kurczaka gotujemy na parze (najlepiej w parowarze) przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu kurczaka zostawiamy go na ok. 5 minut aby odpoczął, a następnie kroimy na plasterki. Selera, marchewkę kroimy w pół plasterki. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, tak aby były al dente. Kuskus zalewamy gorącą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szybki w wykonaniu deser na ciepło. Pyszne imbirowo-miodowe jabłuszka z opiekanymi płatkami, które wprowadzają wspaniały chrupki akcent . Dla mnie małe niebo na talerzu. Dodatkowo deser za sprawą imbiru wspaniale rozgrzewa. Jeśli lubicie takie smaki polecam Wam przygotować sobie taki imbirowo-miodowy deser na chłodne zimne wieczory. Spróbujcie. Składniki: 2 jabłka 1 czubata łyżka masła 2 łyżki miodu z imbirem
Słodkie okruszkiłyżeczki prawdziwej wanilii 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasteczka: 20 sztuk daktyli 5 pełnych łyżek mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów) 5 łyżek wiórków kokosowych szczypta soli 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru 1 mała łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka oleju kokosowego Przygotowanie polewy: Rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao, słód, sól, wanilię i cynamon i wszystko dobrze mieszamy. Używamy do polania(...)gorącą wodą. Przygotowanie ciasteczek: Olej kokosowy rozpuszczamy. Jeżeli mamy daktyle suszone to zalewamy je na 10 minut gorącą wodą a następnie odcedzamy wodę. Daktyle, wiórki kokosowe, mąkę migdałową, sól, imbir i cynamon dokładnie miksujemy. Dodajemy roztopiony olej i ponownie miksujemy. Formujemy ciasteczka (według uznania) i wkładamy na około 20 minut do lodówki. Polewamy polewą czekoladową. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujechwilę a następnie osuszyć wtedy straci swój gorzkawy smak. Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany 500g pomidorów z puszki duża cebula 4 ząbki czosnku bazylia 3 łyżki oleju rzepakowego chilli, imbir, sól, pieprz 150g makaronu (trottole) Sposób przygotowania: Bakłażana pokrój w kostkę razem ze skórką. Posól i odstaw na 15 minut. W garnku na oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulkę. Kiedy zeszkli(...)się dodaj posiekany czosnek a następnie osuszonego z wody bakłażana. Podsmażaj około 10 minut a następnie zalej pomidorami. Gotuj około 30 minut a na końcu dopraw papryczką chilli, imbirem, bazylią, solą i pieprzem. Makaron ugotuj, odcedź i wymieszaj z sosem. Podawaj posypane świeżą bazylią oraz siemieniem lnianym
wysmienitySKŁADNIKI 250 g filetu z łososia bez sk ó ry 100 g wędzonego łososia 200 ml śmietany 1 cytryna świeży imbir koperek natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di filetto di salmone senza pelle 100 g di salmone affumicato 200 ml di panna 1 limone zenzero fresco aneto prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE(...)Filet z łososia blendujemy na jednolitą masę. Do łososia dodajemy otartą skórkę z cytryny, 1 cm startego imbiru oraz śmietanę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy. **** Frullate il salmone fino a ottenere una crema omogenea. Aggiungete la scorza grattugiata di limone, 1 cm di radice di zenzero grattugiato e la panna. Aggiustate di sale e pepe. Frullate bene il tutto
La grande e la piccola cuoca