Składniki: 1 opakowanie mrożonego kalafiora Hortex ok. 30 dkg krewetek – obranych, z ogonkami 2 jajka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 ząbki czosnku 5cm kawałek imbiru – starty 1 papryczka chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oleju kokosowego opcjonalnie 1 łyżeczka pasty chili kolendra lub natka pietruszki szalotka Wykonanie: Kalafior rozmrozić do połowy. W malakserze(...)trzymać w cieple. Na patelnię dodać resztę oleju kokosowego i mocno go rozgrzać. Wrzucić krewetki i podsmażać ok. 2 minuty aż się lekko zezłocą. Zdjąć z patelni. Wrzucić starty imbir, zmiażdżony czosnek, posiekaną połowę papryczki chili i podsmażać ok. 1-2 minuty, aż wydobędą się aromaty. Teraz dodać sos rybny, resztę sosu sojowego, olej sezamowy oraz pastę chili, jeśli używacie
Pociąg Do Kuchnijakości soku pomidorowego Hortex. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 3/4 szklanki wody ok. 300g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej kupić kawałek i zmielić samemu) 3cm kawałek imbiru 1 łyżka posiekanej szałwii 1 łyżka posiekanego szczypioru 1 białko 2 szklanki soku pomidorowego Hortex ok. 3-4 oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 gałązki selera naciowego 1 papryczka chili(...)łyżeczki soli opcjonalnie 2 łyżki wódki Wykonanie: Z mąki, wody i soli (0,5 łyżeczki) zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Mięso zmielić razem z imbirem, dodać szałwię i szczypior oraz białko – dokładnie wymieszać i odstawić. Na patelnię wlać olej (1 łyżkę), dodać posiekany seler i czosnek – zeszklić (ok. 4 minuty). Wlać sok pomidorowy, dodać
Pociąg Do Kuchniroślinnego 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżka pikantnego sosu (np. tabasco) 1/3 szklanki sosu hoisin 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka startego imbiru 6 pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej posiekana dymka do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą(...)patelni rozgrzej olej roślinny i olej sezamowy, włóż wołowinę i podsmaż przez kilka minut do zarumienienia, po czym przełóż ją z patelni na talerz. Do tej samej patelni włóż imbir, grzyby i na sam koniec czosnek i smaż przez 5 minut, aż grzyby zaczną się rumienić. Dodaj sos sojowy, sos hoisin, pikantny sos, brązowy cukier i bulion, wymieszaj i doprowadź
karmelowymarchweka czerwona cebula 5 ząbków czosnku kolendra, sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca (po łyżeczce) wędzona papryka słodka sok z jednej limonki po pół czerwonej i żółtej papryki świeżej kawałek imbiru puszka mleczka kokosowego Przygotowanie Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w paski - marchewkę w krążki. Czosnek obrać i tylko rozgnieść nożem, imbir drobniutko. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę wody i włożyć
Gaździnka warzyświetne z różnego rodzaju pikantnymi sosami, a mnie osobiście najbardziej smakują na zimno. Polecam! Składniki: 1 średni kalafior 2 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki chili 1 jajko 1 łyżeczka soli bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kalafiora i ziemniaki ugotować na parze(...)Ostudzić i rozgnieść rękami na niezbyt gładką masę. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać czosnek i imbir roztarte z solą oraz garam masalę, kurkumę i chili. Smażyć do miękkości cebuli. Wymieszać masę kalafiorową z cebulą, jajkiem i sokiem cytrynowym. Dodać tyle bułki tartej, by dało się formować kotleciki. Smażyć do zrumienienia z obu stron
zadanie-gotowaniepotrzebnie się obawiałam, bo takie połaczenie jest rewelacyjne. Kiełbaska jest poprostu przepyszna :) Składniki: 5 białych kiełbasek 3 duże jabłka 1/2 szklanki cukru 1 cebula 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru skórka i sok z jednej cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Jabłka umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Dwa podzielić na ósemki, a trzecie jabłko pokroić(...)drobną kostkę, obtoczyć w cukrze, a następnie skarmelizować na patelni. Przełożyć do rondelka, dodać 4 łyżki wody, cynamon, imbir oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Całość dusić około 15 minut. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do sosu jabłkowego. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Kiełbasę i cebulę obsmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie przełożyć do żaroodpornego
kuchnia doskiselera - 2 pietruszki (u mnie jedna duża) - 1 ziemniak - 300g kalafiora (u mnie mrożony) - 200g ciecierzycy z puszki - 750ml bulionu - 250ml mleka - 125ml kremówki - 30g masła - 1 łyżeczka startego imbiru (pominęłam) - 1/2 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - sól do smaku Dodatkowo: - kawałki podsmażonej szynki włoskiej (surowej, wędzonej) lub boczku - lub grzanki W dużym garnku na maśle zeszklić(...)pokrojone w kostkę pietruszki, korzeń selera, ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Mieszając smażyć ok.1-2 minuty. Następnie dodać ciecierzycę (z zalewą), zalać całość gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem (gdy dajemy) i gotować na małym palniku, pod przykryciem ok.15 minut. Na końcu dodajemy mleko i śmietanę. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Podajemy z podsmażoną na suchej patelni szynką
Smaczne Zdrowezepsuć. Mój przepis jest na garnek 4 litrowy. Zupa marchewkowa przepis. Zupa marchewkowa składniki: 12 marchewek średniej wielkości 2 korzenie pietruszki kawałek selera 5 cebul 8 ziemniaków kawałek imbiru ok 2cm 1/2 łyżeczki cynamonu sól i pieprz do smaku masło jedna pomarańcza Zupa marchewkowa sposób przygotowania: Cebulę, marchewkę oraz pietruszkę pokroić i zeszklić na maśle. Do garnka wlać(...)litry wody, dodać cebulę, sok z pomarańczy, obrany kawałek imbiru oraz marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler. Gotować wszystko ok 20 minut, po tym czasie dodać wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę rozdrobnić blenderem na krem. Życzę Wam smacznego! Dajcie koniecznie znać czy lubicie zupę marchewkową i w jaki sposób ją przygotowujecie? Polecam Wam również przepis
Pani domowaopakowanie bukietu jarzyn Poltino 1 duża pierś z kurczaka garść świeżych kiełków sojowych 1 cebula 1 kapusta pak choi olej do smażenia sos sojowy 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, starty imbir, pieprz, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę
Kulinarne przygody Gatitykurczaka 30 dag pieczarek 1 duża marchew 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku opakowanie makaronu ryżowego olej do smażenia 4-5 łyżek sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso łączymy z odrobiną soli, czarnym pieprzem(...)kurczaka dodajemy, cebulę, czosnek, marchew, pieczarki oraz paprykę, wszystko razem łączymy i dusimy około 5 minut. Całość zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem oraz pozostałym sosem sojowym i gotujemy jeszcze około 10 minut. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i namaczamy na około 5 minut a następnie dodajemy do mięsa z warzywami wszystko dokładnie łączymy
Smakowite Daniazapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanki mleka (użyłam mleka 3,2% bez laktozy) - 2 jaja - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki imbiru w proszku - 2 łyżeczki cukru trzcinowego - cukier puder do posypania - dowolne owoce lub dżem (u mnie dżem z czerwonej porzeczki ) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam(...)jaja, mieszam, wsypuję imbir, cukier, proszek do pieczenia i olej Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto na ok. 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i wykładam na nie dżem z czerwonej porzeczki. SMACZNEGO
Wielopokoleniowoopublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 3 porcje: 3 jabłka 1/2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru Kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki oleju kokosowego Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać(...)olej kokosowy, dodać starte jabłko. Zasypać je cukrem, cynamonem i imbirem. Smażyć około 2 minuty, ciągle mieszając. Pozostałe jabłka pokroić w niezbyt małą kostkę, wyłożyć na patelnię, dodać rodzynki. Całość smażyć kolejne 5 minut, cały czas mieszając. Olej kokosowy na kruszonkę roztopić w rondelku, do płynnego dodać mąkę, płatki owsiane i cukier. Wymieszać tak, by powstały grudki. Do naczynek żaroodpornych
Domowa cukiernia Ewyktóre w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło. Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały - szczypta cynamonu - sól do smaku(...)płuczę pod bieżącą wodą i rozdzielam na dwie części. Boczek i kurczaka wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i zostawiam na średnim ogniu. Ł yżką zbieram szum, który powstanie. Imbir ścieram na tarce, czosnek kroję w plasterki, z papryczki wyjmuję pestki i kroję w paseczki. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojone wcześniej składniki. Podsmażam uważając aby się nie przypaliły
Cook&Loveszklanki orzechów włoskich 1/4 żurawiny suszonej 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki dobrego oleju roślinnego 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Przygotowanie: Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki, włóż do żaroodpornego naczynia lub foremki ( skórką do dołu), przykryj folią lub pokrywą i piecz w piekarniku(...)grudek. Mus z dyni możesz sobie przygotować dzień wcześniej. W osobnej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały, sodę. Do zmiksowanej dyni dodaj roztopiony olej, miód, cynamon, sól, gałkę muszkatołową i imbir. Dodaj zmiksowane jajka a następnie mąkę wymieszaną z migdałami i sodą. Delikatnie wymieszaj a na końcu dodaj posiekane orzechy i żurawinę. Wysmaruj foremki masłem lub olejem (można też włożyć papilotki
Moja Mama Gotuje