kcal 1,0 kg łopatki wieprzowej, najlepiej "kulka" 4 łyżki oliwy z oliwek sól morska pół łyżeczki kopru włoskiego 1 cm imbiru 3 ząbki czosnku WYKONANIE: 1. Łopatkę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Mięso z jednej strony ponacinać w kratkę. 3. W rozdrabniaczu zmiksować oliwę z czosnkiem, imbirem i przyprawami do konsystencji pasty. 4. Mięso dokładnie
Atlas Smakówmałą ilość kalorii. Warto też wspomnieć, że k alafior jest warzywem ciężkostrawnym, unikajmy więc spożywania go wieczorem. Posiada też właściwości gazotwórcze, dlatego warto go przyrządzać z kminkiem, imbirem czy czosnkiem. Co można wyczarować z kalafiora ? Z reguły jadamy go ugotowanego w wodzie (za brzydki zapach, który się z niego wydobywa podczas grotowania odpowiada siarka, możemy go nieco(...)kalafior z przyprawami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 spory kalafior 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki imbiru sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki miodu Wykonanie: Kalafior płuczemy i dzielimy na różyczki. W misce mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy kalafiora, mieszamy, tak, aby kalafior był
Kulinarne przygody GatityWegetariańskie, lekkie danie z mnóstwem warzyw i naturalnym tofu. Pyszna propozycja na szybki, zdrowy obiad. Sk ł adniki: 180g tofu naturalnego sok z ½ cytryny ząbek czosnku 2 szalotki imbir wielkości kciuka 3 gałązki selera naciowego czerwona papryka 8-10 pieczarek 2 średnie marchewki mała cukinia sól, curry, czarny pieprz olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania : Tofu odsączamy z zalewy(...)wymiarach około 1cm x 1cm. Seler i paprykę kroimy w plasterki, marchew, cukinie i paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju koksowego i przesmażamy przetarty czosnek i imbir oraz posiekaną szalotkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy tofu i przesmażamy aż się zezłoci. Dodajemy marchew i kontynuujemy smażenie aż marchew zmięknie. Dodajemy resztę warzyw i przesmażamy do miękkości. Doprawiamy solą
Pyry na Gazcytryną. Jabłka należy wydrążyć z gniazd nasiennych Dzień pierwszy: 4 jabłka 2 - 3 ogórki garść natki pietruszki 2 garście świeżego szpinaku 4 gałązki jarmużu seler naciowy cytryna mały kawałek imbiru, taki wielkości kostki rosołowej Dzień drugi: 3 małe buraki seler naciowy garść świeżej kolendry ogórek mały kawałek imbiru, taki wielkości kostki rosołowej garść szpinaku 10 liści sałaty rzymskiej 15 średniej
Delusional Trinekońca życia. Składniki herbaty nasycają organizm wszystkimi mikro- i makroelementami. Składniki : 1 torebka ekspresowej herbaty zielonej lub czarnej 2 łyżeczki słodkiej śmietanki pół łyżeczki masła pół łyżeczki sproszkowanego imbiru łyżeczka miodu Przygotowanie : W szklance wrzątku parzyć herbatę przez 3 min. Po wyjęciu torebki dodać śmietankę, imbir, masło i miód- wymieszać Przykryć spodkiem i parzyć wszystko jeszcze chwilę Pić dobrze ciepłe
Proste Potrawychow mein makaronu, noodles 600 g fileta z kurczaka 1 łyżka kukurydzianej mąki 400 g warzyw,marchewka, papryka, fasola, bambus,kasztany, mini kukurydza 2 łyżki oliwy 1 łyżka świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 2-3 łyżki jasnej soi 1 łyżka ryżowego octu 1 pęczek kolendry ½ łyżeczki czarnego pieprzu Zagotuj wodę z łyżką soli. Zanurz makaron i odstaw(...)patelni lub w dużym wok. Oczyść chili z pestek i gniazda, pokrój w kostkę. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę lub pokrój w drobną kostkę. Obierz i zetrzyj imbir. Wrzuć warzywa na rozgrzany tłuszcz i smaż przez minutę. Potnij filety z kurczaka na cienkie paski, oprósz mąką i wrzuć do wok. Smaż przez 3 minuty, aż kurczak się zrumieni
codojedzeniaziół. Około 500 g piersi kurczaka wystarczy dla 4-6 osób. Przyprawy, jakich potrzebujesz, to: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka sosu z cytryny, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki kolendry, jedna ostra papryczka chili szczypta soli 3 łyżki oleju do marynaty patyczki do szaszłyków Mięso pokrój w paski wielkości jednego kęsa, a przyprawy połącz(...)marynatę (aby uzyskać jednolitą masę, musisz zmiażdżyć czosnek i chili oraz zetrzeć imbir). Obtocz mięso w marynacie i odstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Następnie powbijaj mięso na patyczki do kurczaka i zgrilluj tak, aby był gotowy, ale nie przypalony. Sos orzechowy Ten sos to najważniejsza część przepisu, gdyż bez niego kurczak byłby zwykłym zgrillowanym mięsem
Moja smaczna kuchniaSKŁADNIKI 2 filety z łososia ze sk ó r ą 2 cukinie 1 limonka 1 z ąbek czosnku 1 cm imbiru bazylia szczypiorek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 filetti di salmone 2 zucchine 1 lime 1 spicchio d'aglio 1 cm di zenzero fresco basilico erba cipollina sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE(...)oleju ok. 3-4 minut. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, startą skórkę z limonki, wyciśnięty 1 ząbek czosnku, starty imbir, pokrojono drobno szczypiorek z 3-4 listkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinie wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy
La grande e la piccola cuocaKurczak na rozgrzanie. Składniki 600 g filetów z piersi kurczaka pół łyżeczka mielonego imbiru szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu szczypta mielonych goździków pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z limonki 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryka cebula olej sól Przygotowanie Mięso kurczaka umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Wymieszałem z zielem angielskim(...)imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem, skropiłem sokiem z limonki. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 20 minut. Seler po umyciu pokroiłem w cienkie ukośne plasterki. Oczyszczoną paprykę umyłem, pokroiłem w cienkie paski. Cebulę obrałem, posiekałem. Mięso obsmażyłem na rozgrzanym oleju, dodałem warzywa, smażyłem ok. 5 minut, mieszając je. Doprawiłem solą do smaku. Podałem z gotowanym ryżem
R'n'G Kitchensztuki Jajko - 1 sztuka Białko jaja - 2 sztuki Płatki owsiane - 120g Wiórki kokosowe - 120g Jogurt naturalny - 150g Orzechy włoskie - 100g Pestki dyni - 50g Miód - 1/2 szklanki Cynamon - 2 łyżeczki Imbir suszony - 1/2 łyżeczki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Wykonanie: Płatki owsiane zmiksować z połową wiórek kokosowych. Wymieszać z imbirem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Banany zmiksować na puree z jajkiem, jogurtem
Kuchnia Bon Appetitlitra wody marchewka pietruszka kawałek selera puszka pomidorów w puszce pół dużej czerwonej papryki lub cala mała 2 ząbki czosnku 1 duża cebula pół łyżeczki kurkumy pól łyżeczki imbiru pół łyżeczki kolendry 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego garść posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz ewentualnie pół kostki rosołowej Wykonanie: Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć na kilka(...)pokroić. W garnku w którym będziemy gotować zupę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę. Dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut. Do warzyw dodać: czosnek przeciśnięty przez praskę, kolendrę, imbir i kurkumę i chwilę wszystko smażyć. Dodać wodę, soczewicę, zmiksowane pomidory z puszki, ziele angielskie, liście laurowe i ewentualnie odrobinę kostki rosołowej. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut
Pysznie & Piękniekostkę 500 ml przecieru pomidorowego/pomidory z puszki 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 1 -2 świeże papryczki chili, pokrojone w paseczki (dałam 1) 3 cm kawałek świeżego imbiru,obrany i drobno posiekany 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżka brązowego cukru ½ łyżeczki kolendry mielonej(...)Garść świeżej kolendry do podania olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż przez 2 minuty. Dodaj papryczki chili, imbir i czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj chili w proszku, kurkumę, kolendrę, garam masalę i cukier, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty, by wydobyć aromat z przypraw
Fabryka pomysłównabiera od razu kolorów 😊 Składniki: (4 porcje) 500 g świeżego łososia 400 ml mleczka kokosowego 400 g krojonych pomidorów bez skóry 500 ml bulionu warzywnego 3 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 cebula dymka lub wiązka szczypiorku 1 łyżeczka chili (u mnie płatki) 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka kolendry 3 łyżki sosu rybnego(...)pokroić go na średniej wielkości kawałki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, lekko podsmażyć na oleju kokosowym, pod koniec dodać oskrobany ze skórki i pokrojony w cienkie słupki imbir. Następnie zalać bulionem, dodać mleczko kokosowe, liść kaffiru, pomidory, kolendrę, kurkumę, kumin, chili, cukier trzcinowy i sos rybny. Wszystko zagotować. Dodać sok z 1/2 limonki i sól do smaku oraz
Kuchcik gotujedoznanie słodkiej, acz nieprzesadzonej rozkoszy. Do jego przygotowania potrzebujemy: 1 litr wywaru warzywnego; 1 brokuł; puszka mleka kokosowego pieprz i sól z młynka łyżka soku z cytryny łyżeczka startego imbiru szczypta lub dwie gałki muszkatołowej opcjonalnie 1 duży ziemniak Brokuł dzielimy na różyczki. Bulion zagotowujemy, jeśli lubimy gęściejsze zupy, dodajemy najpierw ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę. Następnie dodajemy brokuł, pamiętając(...)lubi długiego gotowania. Razem z brokułem w garnku ląduje także sok z cytryny oraz starty imbir. Po 10 minutach rozdrabniamy wszystko blenderem, dodajemy małą puszkę mleka kokosowego i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i doprowadzamy do zagotowania. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub uprażonymi płatkami migdałowymi. Ostry brokuł, czyli zupa dla odważnych Kochacie ostre zupy i myślicie, że brokuł
Moja smaczna kuchnia