Wina Grzanego. :) Przepis na wyjątkowe wino grzane 1 litr półsłodkiego wina czerwonego 1 pomarańcza 2 jabłka cukier brązowy (w razie potrzeby) goździki gwiazdka anyżu kardamon (nie mielony) laska cynamonu imbir (świeży, kandyzowany lub w syropie) orzechy laskowe Przygotowanie: Do niezbyt dużego garnka wlewamy wino, dodajemy skórkę pomarańczy (bez białej dolnej części, aby nie było czuć goryczy). Następnie kroimy(...)jabłka na niezbyt duże kawałeczki i wrzucamy do wina. Dodajemy garść goździków, kardamon, anyż. Laskę cynamonu przekrawamy na pół, aby wydobyć z niej jak najwięcej aromatu. Wrzucamy kandyzowany imbir, aby dodać nieco rozgrzewających właściwości naszej i tak mocno "grzejącej" i dodającej rumieńców miksturze. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Nie gotujmy wina zbyt długo, gdyż wyparuje
Moja Mama Gotujemrożony) 2 łyżki klarowanego masła sól morska, świeżo mielony biały pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewka: 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki 2 łyżki oliwy 2 szczypty mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny sól morska Przygotowanie: Pokrojony i osuszony filet z łososia skrop octem balsamicznym a następnie dokładnie pokryj marynatą zrobioną z tymianku, soli, pieprzu, oliwy. Na wierzch(...)gotuj 15 minut. Na patelni rozpuść masło, dodaj groszek, wlej około 1/ 2 szklanki wody i duś około 10 minut. Pokrojoną marchewkę wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, imbirem, szczyptą soli. Zagotuj wodę w urządzeniu do gotowania na parze. Włóż zamarynowanego łososia i marchewkę. Gotuj 15 minut. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokrojoną pietruszką i groszkiem. Dopraw solą i białym pieprzem
Moja Mama Gotujezamiast tofu można dodać podsmażoną pierś z kurczaka) Składniki: Sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka obranego i startego świeżego imbiru 1 łyżka brązowego cukru ½ łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 łyżki oleju roślinnego 2 łodygi selera naciowego 1 mała marchewka ½ czerwonej papryki 1 cebula(...)kawałki, posypujemy lekko solą i pieprzem i podsmażamy na oleju do momentu aż będzie lekko zarumienione, około 5 minut. Mieszamy składniki sosu: olej sezamowy, sos sojowy, brązowy cukier, czosnek, imbir i pieprz. Dodajemy podsmażone tofu. Obraną marchewkę i oczyszczoną paprykę kroimy
Moja Mama Gotujepapryczka chili 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie brązowy jaśminowy) Wykonanie: Ryż płuczę, zalewam wodą w proporcji 1:2, lekko solę i gotuję przez około 20 minut(...)momentu zagotowania. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wsypuję curry i kolendrę, podgrzewam 30 sekund na mały ogniu. Dodaję pokrojoną papryczkę chili (bez pestek) i imbir a po 1 minucie różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażę przez 4 minuty. Wrzucam pomidory, sól i podgrzewam pod przykryciem przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie dodaję odcedzoną soczewicę i gotuję
Moja Mama Gotujeselerem naciowym Składniki: 1 zielony ogórek 1 jabłko sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody 2 łodygi selera naciowego kilka listków natki pietruszki 2 krople oleju lnianego kawałek świeżego imbiru Przygotowanie: Ogórek, seler, natkę,imbir, jabłko i sok z cytryny miksujemy. Dodajemy wodę i olej lniany. Mieszamy. Autor: Córka
Moja Mama Gotujemiksowaniu oraz wyciskaniu owoców i warzyw nie pójdzie na marne! :) Koktajl z jarmużem, ananasem i mango Składniki: 80 g jarmużu lub szpinaku 3 plastry ananasa 1/2 dużego mango imbir kilka listków natki pietruszki 1 szklanka wody Przygotowanie: Jarmuż, ananas, natkę pietruszki, mango oraz imbir miksujemy z wodą. Autor: Córka
Moja Mama Gotujetylko. Smacznego! Curry ze szpinakiem i ziemniakami Składniki: 750 g ziemniaków 150 g szpinaku 300 g mrożonego, zielonego groszku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru mleko kokosowe – 1 puszka 1i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 drobno pokrojona papryczka chilie (bez pestek) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego(...)łyżeczka brązowego nierafinowanego cukru pieprz i sól himalajska 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Liście szpinaku dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę, imbir i czosnek wkładamy do blendera, dolewamy 1/3 szklanki wody i miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy zmiksowaną pastę, kmin rzymski i pastę curry . Podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, mleko kokosowe
Moja Mama GotujeWyborny koktajl na taki wieczór jak dziś!!!! Łapcie przepis! Koktajl ananasowo-limonkowy z imbirem Składniki: 1/2 słodkiego ananasa 1 limonka 2 szklanki wody dwie łyżeczki startego imbiru odrobina chili Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Wszystko ponownie mieszamy. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujeszkl. obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów ¼ szkl. surowej kaszy jaglanej 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy sól, pieprz 1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 5-6 szklanek bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę, seler i czosnek pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki(...)Smażymy ok. 10 minut. Wlewamy bulion warzywny a następnie dodajemy kaszę jaglaną, pomidory, tymianek, imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy jarmuż, ciecierzyce i gotujemy jeszcze około 6 minut (jarmuż powinien być miękki). Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujelanguage:EN-US;} Pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami Składniki – ciasto: Mąką pszenna – 400g Woda – 250g Sól Składniki - farsz: Pierś z kurczaka – 1 sztuka Mieszanka warzyw chińskich – 200g Imbir – kawałek 3cm Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sos sojowy – 3 łyżki Sos rybny – 1 łyżka(...)podsypać delikatnie mąką. Ciasto można również przygotować z dodatkiem mąki żytniej. Wykonanie – farsz: Pierś z kurczaka drobno posiekać lub zmiksować w blenderze razem z czosnkiem, papryczką chili, imbirem i warzywami. Wymieszać z posiekaną kolendrą, sosem sojowym, rybnym i skrobią. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Gdy będzie się przyklejać, delikatnie podsypać je mąką. Z ciasta wykroić kółka, na które nałożyć
Kuchnia Bon Appetitsmak i o to mam, domowy sos teriyaki, szybki i prosty w wykonaniu. Składniki 250 g mielonej wołowiny 1 jajko 1 mała sucha bułka Sos: łyżeczka sproszkowanego czosnku łyżeczka imbiru łyżeczka miodu 1/4 szklanki sosu sojowego 5 łyżeczek cukru brązowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 szklanka wody łyżeczka oleju sezamowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułkę namoczyć w wodzie. W garnku wymieszać(...)wszystkie składniki sosu, zostawić na małym ogniu na kuchence. Do mięsa mielonego dodać jajko, doprawić majerankiem, ostrą i słodką papryką, pieprzem, imbirem i czosnkiem. Dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, całość dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do sosu, całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos pokryje klopsiki i nadmiar wody odparuje, najlepiej
Delusional Trinegłówki kalafiora 2 małe ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 2 ząbki czosnku sok i miąższ z połówki pomarańczy ok. 400 ml wody Przyprawy: 1 cm imbiru świeżego (lub 1/3 łyżeczki mielonego) 1,5 płaskiej łyżeczki kuminu 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 płaska łyżeczka kurkumy sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy(...)Marchewki, ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki/kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, kolendrę i kurkumę oraz drobno posiekany imbir. Dodajemy pokrojone warzywa i całość zalewamy wodą. Na koniec dodajemy jeszcze sok i miąższ z połówki pomarańczy. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut - tak, aby aromaty
Bananowe Polemleka, 3-4 goździki, łyżeczka miodu,kawałek wanilii (1/5-1/4 laski), kawałek cynamonu (1-2 cm), szczypta kardamonu lub 1-2 ziarenka, 3 ziarenka czerwonego pieprzu, kawałek świeżego imbiru, kilka ziaren kolendry (ja dałam jakieś 8 sztuk), odrobinę startej gałki muszkatołowej, wafelki Lusette Przygotowanie: mleko wlewamy do garnuszka, następnie dodajemy wszystkie przyprawy czyli goździki, miód, wanilie (ja rozkroiłam wyjęłam ziarenka(...)włożyłam do garnka, a następnie wrzuciłam tez resztę laski), cynamon, kardamon, imbir (wcześniej obrany ze skórki), kolendrę i gałkę muszkatołową. Całość podgrzewamy w dość niskiej temperaturze, żeby wydobyć aromat przypraw i nie przekroczyć 70 st. Ja grzałam ok. 30 minut. Gdy smak mleka nas zadowala wyjmujemy przyprawy, ja zrobiłam to łyżką, ale można też przecedzić na sitku. W między
Państwo Wojtczuk gotująKolejnym przepisem z wykorzystaniem dyni, jest ROZGRZEWAJĄCY KOKTAJL! Składniki: 1/4 małej dynii 2 jabłka pół soku z pomarańczy łyżeczka imbiru łyżeczka cynamonu 250ml mleka sojowego pestki dyni do dekoracji Przygotowanie: 1. Miąższ z dyni, obrane jabłka, pokrojone w kosteczke i sok z pomarańczy umieszczamy w wysokim naczyniu. 2.Dodajemy mleka sojowego i przyprawiamy cynamonem i imbirem. (jeśli jest za mało
FITBUuKzupy dyniowej dodać trochę masła orzechowego. Efekt był niesamowity, w całym domu pachniało orzechami. Składniki: 1 mała dynia (około 1kg-1,5kg) 2 cebule łyżka miodu łyżka imbiru 150ml śmietany 18% 3 łyżki masła orzechowego łyżka oleju Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Obrać dynię, pestki wyrzucić a miąższ pokroić w małe kawałki. Wrzucić(...)garnka i zalać wodą (około jednego litra), gotować do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować. Cały czas miksując dodać masło orzechowe i śmietanę. Na koniec doprawić miodem i imbirem oraz solą jeżeli będzie dla was za mało słona
wysmienity