DZIŚ PROPONUJĘ PYSZNE SMOOTHIE NA BAZIE MLECZKA KOKOSOWEGO LEKKO I ZDROWO ZAPRASZAM: SKŁADNIKI: 200 ml mleczka kokosowego 1 /3 mango 1 /2 banana 1 /2 cytryny 2 plastry imbiru PRZYGOTOWANIE: Mango obieram a następnie kroję na mniejsze kawałki. Banana obieram i dziele na pół. Jedną połówkę odkładam. Z połówki cytryny wyciskam sok. Dwa plastry imbiru dzielę na mniejsze
Gotowanie PatkiSkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta mielonego imbiru 1 łyżka miodu 2 szt. kiwi 1 gruszka garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, następnie zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Wodę przelać do rondelka i wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać imbir. Wymieszać i odstawić. Kiwi obrać
Prosto i Smacznie z Anetąpęczek świeżej mięty 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry oliwa sól, pieprz w ziarnach szczypta gałki muszkatołowej 2 gruszki 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu szczypta imbiru dowolne grzanki Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, pora i selera, obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,5 litra wody. Wrzucamy ziele angielskie, liścia laurowego, sól oraz ziarenka pieprzu. Dodajemy umytą(...)blenderem na gładki krem. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę miodu. Gdy zacznie się pienić dodajemy ocet oraz imbir. Gotujemy aż całość nabierze konsystencji syropu. Następnie dodajemy gruszki i chwilę prażymy, ale uważamy aby się nie rozgotowały. Na talerz nalewamy gorącą zupę i wierzch posypujemy prażonymi gruszkami. Podajemy
Kuchnia MagdaLenyminut. Gotowy biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy (dolny) ułożyć w blaszce. KISIEL ŻURAWINOWY 70 g suszonej żurawiny 0,75 szklanki wody 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żurawinę gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i imbiru ok 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną
coolinarnywypicie z kubka. Oto i ona. Szybka, spontaniczna, gęsta zupa z kokosową nutą ale przede wszystkim POMIDOROWA! Szybka zupa pomidorowo-kokosowa 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki imbiru pokrojonego w paseczki po 1/2 łyżeczki soli i przyprawy garam masala 2 łyżki oleju puszka krojonych pomidorów po pół puszki przecieru pomidorowego, wody i mleczka kokosowego Cebulę podsmażamy na oleju razem z paseczkami(...)imbiru. Dodajemy przyprawy, mieszamy i smazymy 1 minutę. Zalewamy pomidorami, przecierem i wodą. Zagotowujemy. Dolewamy mleczko i gotujemy ok 10-15 minut. Może my te zupę podać solo lub np z ryżem. Świetnie będzie smakować z grzankami
Dzieje kuchennej WiewióryDZIEŃ 3 - ZIELONY KOKTAJL Z GRUSZKĄ I SELEREM SKŁADNIKI: 2 garście szpinaku 1 gruszka 1 łodyga selera 2 plastry imbiru 1 /2 Soku z cytryny 50 ml wody (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Umyty, świeży szpinak wkładam do blendera. Następnie obroną gruszkę kroję na kawałki i wkładam do blendera. Selera myję i kroję na mniejsze części dodaję do blendera. Dwa plastry imbiru drobno
Gotowanie Patkiktórego chętnie się wraca. Na około 3 porcje potrawki przygotujcie: 500 g drobiowej wątróbki duże jabłko dwie średnie cebule, ja użyłam czerwonych czubatą łyżkę brązowego cukru łyżeczkę startego imbiru (lub w proszku) sól łyżkę curry pół łyżki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, więcej jeśli wolicie ostrzejszą wersję kilka ziarenen kminu rzymskiego wodę, około 0,5 l mąkę tłuszcz(...)smażenia Na niewielkiej ilości tłuszczy podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Gdy lekko się zeszkli delikatnie solimy i wsypujemy cukier. Gdy wszystko się skarmelizuje, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, starty imbir i chwilę podsmażamy. Przekładamy do garnka, a patelnię wykorzystujemy do podsmażenie oczyszczonej i obsypanej mąką wątróbki. Gdy ta lekko się przysmaży, przekładamy ją do cebuli z jabłkiem. Patelnię "czyścimy" zalewając
Pichceniomaniaprostu smaczne. Do tej pory spróbowałam 3 zestawów, które znajdziecie w menu Ojami. Pierwszym z nich był Kurczak Teriyaki z ryżem jaśminowym i sałatką z ogórka z imbirem. Ryż jak to ryż, fajerwerków nie było. Ciekawym dodatkiem był natomiast czarny sezam, który wzbogacał jego smak. Z sosem teriyaki miałam już wcześniej do czynienia, jednak muszę się przyznać(...)głównie zalegał on na mojej półce. Marynata zaproponowana przez kucharzy jest jednak na tyle interesująca, że powinnam zdecydowanie częściej po niego sięgać. Sztosem była natomiast sałatka z ogórka z imbirem genialna w swojej prostocie! Fantastyczne, świeże połączenie, które uzupełniało smak całego dania i dla którego warto sięgnąć po ten zestaw. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to ilość mięsa, którego
Bez Cebulichudej wołowiny 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 papryka pokrojona w kostkę posiekana kapusta pekińska - tyle co papryki fasolka szparagowa - opcjonalnie (u nas tym razem bez) kilka różyczek brokuła - opcjonalnie (u nas bez) MARYNATA: 1 jajko 1 łyżeczka(...)cebulę i postępujemy tak samo, jak w przypadku mięsa. Brokuła, kapusty, ani fasolki nie smażymy w głębokim tłuszczu. Zlewamy olej, zostawiając 1 łyżkę, na której podsmażamy czosnek z imbirem, ale jedynie 10 sekund. Dodajemy z powrotem mięso z cebulą i papryką, Wrzucamy resztę warzyw, pieprzymy, dolewamy sos ostrygowy i sojowy oraz bulion. Mieszamy i dusimy przez minutę na dużym ogniu
Kuchnia od dwojgaosób , przy stole ) 1 duża, świeża, papryczka chilli ( lub dwie małe ) 2 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka suszonego , mielonego chilli ( płaska ) 1 łyżeczka cukru lub dwie miodu kawałek startego imbiru świeżego lub płaska łyżeczka mielonego, suszonego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól do smaku Udka myjemy , oczyszczamy ze wszelkich zbędnych rzeczy . Nacieramy imbirem , solą , proszkiem chilli , miodem lub cukrem oraz
Ogrodnik w podróżybiałej quinoy 3 łyżki białych nasion chia 1 mały grejpfrut sweetie 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki kokosowej 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego kawałek świeżego imbiru (około 2 cm) 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) 150 ml greckiego wina retsina 50 ml wody 2 płaskie łyżeczki żelatyny Wykonanie: Nasiona chia zalewamy dzień wcześniej mlekiem kokosowym z cukrem(...)oddzielamy pestki. 4-5 cząsteczek odkładamy, a resztę układamy na puddingu z chia. Pozostały grapefruit blendujemy na gładką masę z quinoą (powinna być lekko ciepła), roztopionym olejem kokosowym, imbirem (najlepiej go wcześniej zetrzeć na tarce, lub pokroić na cienkie plasterki) i miodem. Tak powstałą masę szybko mieszamy z mąką kokosową i natychmiast nakładamy na warstwę grapefruita, rozprowadzamy równomiernie
Quinoa Raz!Może spróbujecie ? Składniki: 300 g obranej pietruszki 3 jajka 20 g cukru 230 g mąki pszennej 120 ml oleju 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki imbiru w proszku Na lukier cytrynowy: 3 łyżki cukru pudru około 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Obrane korzenie pietruszki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jaja lekko ubić z cukrem(...)podbitych jaj dodać startą pietruszkę i olej – zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i imbirem – przesiać. Przesianą mąkę dodać do zmiksowanych składników. Całość dokładnie wymieszać. Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 50 minut. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować lukier cytrynowy. Cukier puder przesiać, dodać
kolorowotorcikowodyni pieczemy pieczemy 180 C około 40 minut następnie miąższ blendujemy) 3 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody 5 łyżek cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 szklanki śmietany 30% ganasz czekoladowy: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki śmietany 30% do dekoracji: orzechy włoskie lub pekan Przygotowanie: biszkopt czekoladowy ubij białka(...)minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Biszkopt odstaw do ostygnięcia i nie wyciągaj go z tortownicy. mus dyniowy puree dyniowe,cukier, śmietanę, cynamon i imbir połącz ze sobą za pomocą blendera. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę w gorącej wodzie i mieszaj, aż mus zacznie powoli gęstnieć. Mus wylej na biszkopt i wstaw do lodówki na 1h. ganasz
Niezły Młynekmarchew 1/4 selera korzeniowego (około 10 dag) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki sól i pierz do smaku szczypta imbiru do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny - do smaku, można dodać więcej Sposób przygotowania: marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach; mieszamy je z jogurtem, miodem(...)chrzanem i oliwą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem, sokiem z cytryny i dodajemy natkę, smacznego:) Ostry sos chrzanowy z jabłkiem i miodem Idealny dodatek do jajek na twardo, serów, pieczywa, zimnych mięs. Składniki: 1 szklanka startego chrzanu 2 ząbki czosnku 2 jabłka 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 3 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: czosnek drobno posiekać
Zasmakuj KuchniSkładniki: 450 g kiwi 250 g mango 1 kg melona 300 g pomarańczy 50 g limonki szczypta cynamonu i imbiru Sposób przygotowania: Kiwi i mango umyć, obrać że skórki i rozdrobnić w blenderze. Wycisnąć sok z pomarańczy. Melon przekroić na pół, wydrążyć pestki, pokroić na ósemki i obrać ze skóry. Wycisnąć sok za pomocą sokowirówki.Wszystkie składniki połączyć i przyprawić(...)cynamonem i imbirem
Menu Zdrowia