porcji Czas przygotowania: 1.5 l bulionu 2 łodygi selera naciowego 1 papryka słodka 2 piersi kurczaka ok 350 g surowych krewetek (świeże lub mrożone) ok 4 cm kawałek świeżego imbiru kilka liści limonki kafir 1 łodyga trawy cytrynowej ok 300 g pieczarek ok 4 łyżeczki pasty Tom Yum lub tamaryndowca 400 g pomidorów z puszki garść świeżej kolendry(...)krewetek oczyszczamy je z pancerzy i jelit, mrożone możne przelać letnią wodą, żeby pozbyć się lodu 2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liście kafiru, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz zmiażdżoną nożem trawę cytrynową 3. Seler naciowy i pieczarki kroimy w plasterki, do zupy dorzucamy kurczaka, po chwili pieczarki i seler, dodajemy pastę z tamaryndowca lub gotową pastę
Słodki Kompromissztuk: 4 średnie marchewki (200 g) oliwa lub olej sól średnia cebula biała lub czerwoną 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego* duża szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout* 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych (można zamienić na orzechy nerkowca niesolone lub pominąć) sól do smaku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej(...)kostkę, a czosnek na plasterki. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć warzywa i smaż je na średnim ogniu, aż się zeszklą. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy (kolendrę, kmin, imbir i ras el hanout) i przesmaż je z warzywami przez 1 minutę. Zdejmij patelnię z ognia. Do miski wrzuć połowę ciecierzycy odsączonej z zalewy, połowę marchewki i całą cebulę
Chilli Czosnek i Oliwamoja zimowa definicja szczęścia ! Składniki (2 porcje): 1 litr wody 2 torebki dobrej czarnej herbaty 1 pomarańcza 1/2 małej cytryny 6 goździków 4 ziarna zielonego kardamonu kilku cm kawałek imbiru 1 kora cynamonu + dodatkowo coś do posłodzenia – u mnie 1 czubata łyżka miodu Wykonanie: Pomarańczę i cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj. Następnie pokrój na grube plastry. Imbir obierz
Moja pasja smakuobierania założyć gumowe rękawiczki, bo niemiłosiernie barwi na żółto. Składniki na 2 porcje: 1 duża pomarańcza 1 jabłko 1 banan 1 kłącze kurkumy 3- cm kawałek imbiru 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie szczypta czarnego pieprzu Wykonanie: obrać owoce, imbir i kurkumę na dno blendera wlać wodę, dopełnić pokrojonymi na mniejsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spróbujcie! Składniki: Placuszki: 4 czerwone papryki 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy 120 g sera feta 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru około 3 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sos jogurtowy: 300 g jogurtu naturalnego 2 pełne łyżki posiekanej kolendry 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka soku z limonki sól(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut. Następnie zdjąć skórkę i zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać jajko, mąkę, imbir, sól, pieprz i utarty w moździerzu kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta oraz ugotowaną ciecierzycę (w całości lub lekko posiekaną). Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek
Oryginalny smakszklanki wody gazowanej łyżka cukru waniliowego łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczanej Sos: szklanka mrożonych jagód łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 - 3 goździki szczypta imbiru szczypta soli melasa trzcinowa 1/2 szklanki wody łyżeczka skórki otartej z cytryny Oddzielamy żółtka od białek. Do tych pierwszych dodajemy cukier, sok oraz wodę, a następni otręby, mieszamy(...)ogniu smażymy niewielkie placuszki ( 2 łyżek ciasta). Z patelni przekładamy na kratkę, aby sobie odparowały. Do rondelka wlewamy połowę wody, wsypujemy jagody, dodajemy goździki, skórkę oraz imbir i sól, gotujemy pięć minut. W reszcie wody rozprowadzamy mąkę i zagęszczamy sos. Po zestawieniu z ognia, słodzimy melasą, ile tam kto lubi. Kto nie ma melasy
Dieta moja pasjadyni piżmowej 100g sypkiego ryżu 2 jajka 2 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 100 g żółtego sera sól morska pieprz imbir w proszku tymianek cytrynowy Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Dynia piżmowa: Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić na mniejsze części. Tak przygotowane kawałki zetrzeć na grubym oczku za pomocą maszynki(...)schłodzenia. 3. Zapiekanie: Do dużej miski przełożyć przetartą dynię i ryż, dodać 2 jajka, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Połączyć wszystkie składniki i doprawić 1 łyżeczką sproszkowanego imbiru oraz solą morską i pieprzem według uznania. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na wierzch ułożyć żółty ser pokrojony w paski. Zapiekać pod przykryciem przez 45 minut w temp
Pij soki wyciskanegości 😉 Idealna przekąska na każdą imprezę! Składniki: Tartaletki: 1 szklanka mąki Basia 100 g masła 2-3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka kakao szczypta soli szczypta pieprzu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej Sałatka śledziowa: 3-4 filety śledziowe 1 czerwona cebula 5 łodyg selera naciowego 1/2 dużego mango 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka soku(...)cytryny 1 łyżeczka przyprawy curry pieprz Dekoracja: ziarenka granatu Wykonanie: Tartaletki: Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z kakao, solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zagniatamy szybko ciasto.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. w celu schłodzenia. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy, wycinamy kółka
Kuchnia MagdaLenyobranej i pokrojonej w średniej wielkości kostkę 1 szklanka selera obranego i pokrojonego w odrobinę mniejszą kostkę niż dynia 1 duża cebula 1/3 główki czosnku 1-2 łyżeczki startego imbiru (według smaku) 1 mała ostra papryczka 2 puszki ugotowanej ciecierzycy (każda po około 400 g) 400 ml mleka kokosowego 2-3 łyżki oleju przyprawa curry sól do smaku Cebulę obrać(...)podlać woda w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać lekko i dodać do garnka razem z imbirem. Całość przyprawić solą i przyprawą curry - ja dodałam 1 łyżkę. Wymieszać i udusić do miękkości. Wlać mleko kokosowe i ewentualnie uzupełnić wodą, gdyby danie okazało się zbyt gęste
Codzienna kuchnia niecodziennamarchewką i karmelizowaną cebulą, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Oczywiście na znanym już placku injera. Składniki: - mąka - sok z cytryny lub ocet - soda oczyszczona - fasola szparagowa - marchewka - cebula - czosnek granulowany - imbir - cukier Wykonanie: Do mąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny smak typowy dla placków injera (oryginalnie w wyniku(...)kawałki. Podobnie robimy z marchewką, z tym, że musimy włożyć w to więcej pracy, bo kroimy w słupki. Dusimy wszystko razem pod przykryciem i doprawiamy czosnkiem i imbirem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Kiedy zmięknie dosypujemy trochę cukru i chwilę smażymy żeby ją skameralizować. Mieszamy wszystko razem i podajemy na plackach
Kryzysowa Książka KucharskaSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 kg bardzo miękkich gruszek 50 g mieszanki studenckiej Przyprawy:cynamon, imbir granulowany 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Gruszki obieram a nastepnie kroję w kostkę. W garnku o grubym dnie duszę gruszki ok 15 min. Następnie dodaję cukier trzcinowy, cukier waniliowy, cynamon oraz imbir. Mieszam. Pozostawiam do wystygnięcia. Na blaszkę wykładam
Gotowanie Patkispróbujecie? 1 filiżanka/kubek gorącej kawy (koniecznie dobrej jakości; świeżo parzonej) 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego 1 łyżka masła klarowanego Opcjonalnie: np. anyż, cynamon, kardamon, imbir mleko kokosowe do słodzenia: ksylitol, cukier kokosowy (nigdy zwykły) Wszystkie składniki zmiksować/zblendować. (Kawa (**) powinna być gorąca, aby tłuszcze się rozpuściły.) (*) Tłuszcze MCT zwalniają perystaltykę jelit i tym sposobem doskonale(...)Wspomagają leczenie takich chorób jak: celiakia, syndrom krótkiego jelita, biegunki, choroby wątroby, niedożywienie, epilepsja, alzheimer... (**) Kawę uprzednio można zaparzyć z ulubionymi przyprawami, np. anyżem, cynamonem, kardamonem, czy imbirem
Di gotujeprzed miażdżycą, dzięki przeciwutleniaczom hamują proces starzenia się, zawierają dużo błonnika, witaminy z grupy B, A, C, E, SKŁADNIKI: 1 banan* 1 grejpfrut 1 jabłko szczypta sproszkowanego imbiru - opcjonalnie Z grejpfruta wyciskamy sok, za pomocą wyciskarki do cytrusów, sokowirówki lub wyciskarki**. Dodajemy do niego banana i blendujemy na gładką masę. Po chwili dorzucamy pokrojone jabłko, można obrać(...)skórki, ale nie jest to konieczne. Ponownie mieszamy. Podajemy sam lub posypany odrobiną imbiru. Idealnie nadje się na śniadanie lub wczesny lunch. Na kolację lepiej wybrać koktajl 2 - ma mniej cukru. * Im dojrzalszy banan tym lepiej, dzięki temu jest bardzo słodki, co doskonale skomponuje się z goryczką grejpfruta. ** U nas była to wyciskarka wolnoobrotowa. Serdecznie polecamy i namawiamy
Kuchnia od dwojgasmakoszy. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po 0,5 szklanki orzechów włoskich i migdałów odrobina startego świeżego imbiru 4 łyżki masła szczypta soli 1 jajko dodatkowo: konfitura śliwkowa cukier puder Do dzieła: Orzechy ubijamy w moździerzu z łyżeczką brązowego cukru. Do niedużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz(...)cynamon. W drugiej, większej misce miksujemy masło z pozostałym cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy ubite orzechy, jajko, starty imbir i miksujemy, aż do połączenia składników. Możecie również zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na około 1 godz. W między czasie piekarnik rozgrzewamy
Spektrum Smakułyżka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki cukru 100 ml oleju 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru sól sposób przygotowania Grzyby wkładamy do niewielkiego rondla zalewamy wodą i zostawiamy ( najlepiej na noc). Następnego dnia gotujemy grzyby ( w wodzie w której się moczyły), po czym odstawiamy do wystygnięcia(...)niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie do oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, oraz grzyby ( również drobno posiekane), smażymy pięć minut a następnie dodajemy cukier, majeranek, imbir i gałkę muszkatową. Mieszamy, dodajemy koncentrat, posiekane kiszone ogórki i sól, po czym trzymamy na ogniu jeszcze minutę, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość. Opłukane śledziowe filety, kroimy
Miód i pieprz