łyżeczki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, po 1 łyżeczce mielonej kolendry i słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, imbiru i mielonej kozieradki, 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku; 1 1/2 łyżki majeranku, po 1 łyżeczce suszonego lubczyku i koperku (lub świeże zioła) około(...)opcjonalnie) Cebulę posiekać w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wsypać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, słodką paprykę, kurkumę, imbir, kozieradkę, cynamon, goździki), delikatnie przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Marchewkę pokroić na niegrube plasterki lub w kostkę, dodać je do garnka wraz z łyżeczką soli, wymieszać
Even Better FoodPrzepis autorski (mój). Ja i dania azjatyckie? Przyznam, że baaardzo lubię, ale nie wszystkie składniki mi w nich odpowiadają, bo np. uwielbiam imbirowe słodkości, ale już zupa z dodatkiem imbiru, czy imbir marynowany - nie przedzie. W szafce posiadam mały zapas produktów House of Asia , więc chciałam stworzyć taką potrawę, która posiadałaby azjatycką nutkę i smakowała mi i mojej, wybrednej rodzinie
Di gotujegwarantowana. Składniki (na 3-4 osoby): 1 spora polędwiczka wieprzowa 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżeczka imbiru tartego świeżego mała szczypta chili sól morska Przygotowanie: Polędwiczkę pozbawioną błonek nacieramy solą morską. Z oliwy, miodu, soku z cytryny, czosnku i przypraw robimy marynatę, którą
Kuchnia po mojemuNajdelikatniejsze chude mięso wieprzowe w aksamitnym sosie. Składniki 750 g polędwiczki wieprzowej limonka 200 g świeżego imbiru ząbek czosnku 1 łyżka oleju 250 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu rybnego natka pietruszki 1 łyżeczka czerwonego pieprzu Przygotowanie Limonkę wyszorowałem, starłem skórkę. Obrany imbir drobno starłem. Czosnek posiekałem. Wszystko wrzuciłem na rozgrzany olej. Smażyłem przez
R'n'G KitchenKoniecznie musicie wypróbować ten przepis. Delikatna zupa z przepyszną kapustą i ryżem. Smak podkręca chilli chipotle wędzone od Skworcu Składniki 350 g wołowiny 5 cm korzenia imbiru 2 łyżki oleju 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 kora cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1/2 łyżeczki chilli chipotle wędzone 100 g ryżu 3 główki kapusty pak choi sól, pieprz Przygotowanie(...)plastry. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę, korę cynamonu, anyż i smażymy razem około 5 min, często mieszając. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz imbir, chilli i chwilę razem smażymy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, , doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 min, do momentu kiedy mięso zmięknie. Do zupy dodajemy pokrojoną kapustę
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: 3 pomarańcze 2 grejpfruty 150 ml wody 2 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 plastry imbiru PRZYGOTOWANIE: Owoce obieram a następnie wkładam do kubka blendera. Grejpfruta obieram tylko ze skórki pozostawiam biały nalot. Następnie dodaję siemię lniane oraz drobno posiekany świeży imbir ok 2 plastry. Oraz wlewam ok 150 ml wody. Blenduję dokładnie na gładkie smoothie. Piję odrazu. Można
Gotowanie PatkiSkładniki: 100 g makaronu ryżowego ( produkt suchy ) 120 g mięsa mielonego drobiowego 70 g brokuła średnia marchew 1 łyżka masła klarowanego 30 g cebuli 1 zabek czosnku 1 łyżka imbiru pieprz sok z 1/4 limonki 1 łyżka sosu sojowego płatki chili Wykonanie: 1. Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 2. Brokuły podzielić na małe różyczki, marchew pokroić w plasterki(...)Warzywa zblanszować we wrzątku przez 2-3 min. Odsączyć na sicie. 3. Na rozgrzanym maśle podsmarzyć posiekaną cebulę ( nie rumienić ). Dodać pokrojony w słupki imbir i pokrojony w plasterki czosnek. Chwile podsmażyć. 4. Dodać mięso mielone, podsmażyć. 5. Następnie dodać marchew z brokułami. Doprawić pieprzem i sokiem z limonki. 6. Połączyć z ugotowanym makaronem, dokładnie wymieszać. 7. Posypać
Atlas SmakówWarto przygotować je w nieco nietypowy sposób, który z pewnością będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego obiadu. Ok. 0,5kg. filetów z indyka Puszka (400ml.) mleka kokosowego Dwie duże cebule Imbir Papryka zielona Kurkuma Miód Limonka Kmin rzymski Kolendra Szczypiorek Ostra papryka Sól Pieprz Kasza orkiszowa Mięso z indyka myjemy i dokładnie suszymy. Kroimy w kostkę, jak do gulaszu, przyprawiamy solą(...)zmniejszamy ogień. Przyprawiamy kurkumą i kminem rzymskim. Mięso dusimy do miękkości. W między czasie dodajemy sok z małej limonki i jedną – dwie łyżki miodu i trochę startego imbiru. Przyprawiamy do smaku ostrą papryką w proszku – najlepiej taką przyprawę przygotować samemu. Domowe przyprawy – chili Do indyka dodajemy posiekaną kolendrę i szczypiorek. Można dodać również pokrojonego w kostkę ananasa. Gdy mięso
MarcinChefwiększego pomysłu na obiad po raz kolejny sięgnęłam po książkę Bohater Kuchni SuperKurczak, skąd pochodzi dzisiejsza inspiracja. Składniki na 4 porcje: 90 dag podudzi (pałek) kurczaka Marynata: 1 łyżeczka imbiru 1 mała cebula 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego (u mnie ciemny) Przygotowanie: Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Wymieszać imbir, olej, cebulę i sos sojowy
Fabryka pomysłówzwykłych ziemniaków lub tylko ze zwykłych ziemniaków) 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej 1 duża lub 2 małe dymki wraz z zieloną częścią 1 papryczka chili 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku sól i pieprz odrobina mąki do oprószenia olej do smażenia placuszków słodki sos chili do podania (opcjonalnie) Puree przełóż do dużej miski. Dymki oraz papryczkę drobno posiekaj(...)wraz ze skrobią, startym imbirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaj je do ziemniaczanej masy. Całość dokładnie zamieszaj i według uznania dopraw do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy formuj kolejno placuszki i delikatnie oprósz je mąką. Następnie smaż je na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Najlepiej smakują na ciepło podane wraz ze słodkim sosem chili
Roślinna - blog wegańskikurczaka. Zawsze z dodatkiem kolendry i pasty z chili typu sambal. SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku w plasterkach 2 cm kawałek korzenia imbiru (oskrobany i starty) 3 łyżki żółtej pasty curry 300 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku 250 g makaronu (nudle(...)natki kolendry 2 cebule dymki pokrojone w krązki 1 cytryna pokrojona w ząbki Wykonanie: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem i imbir wraz z pastą curry. Wszystko podsmażać ok. 1 minuty. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażać aż mięso nabierze bursztynowego koloru Dodać mleczko kokosowe i bulion i gotować razem przez
Sztuka gotowania w/g Samirymieszania, łyżeczkę, miski, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 250-300 g szynki wieprzowej, 1 dość dużą cebulę, 1 marchewkę, 1 małą pietruszkę, kilka krążków ananasa z puszki, mały kawałek świeżego imbiru, 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry, małą puszkę mleczka kokosowego, sól, pieprz, olej do smażenia. Mięso umyj i osusz. Usuń z niego nadmiar tłuszczu oraz ewentualne ścięgna. Następnie pokrój szynkę(...)solą i pieprzem i odstaw na chwilę do lodówki. Marchew i pietruszkę oskrob i pokrój w paseczki. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Ananasa pokrój w paski. Imbir obierz i zetrzyj na tarce lub bardzo drobno pokrój. Na patelni rozgrzej niezbyt dużą ilość oleju. Obsmaż na nim mięso. Gdy ze wszystkich stron nabierze ładnego złotobrązowego koloru, na patelnię
blog.moje-pasje.infosmaków. Składniki 250 g świeżych krewetek 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 2 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 liść kaffiru 200 g makaronu udon 1 duża kapusta pak choi sok z limonki tajskiej natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)pancerze i oczyszczamy. Bulion przecedzamy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w julenkę, dodajemy do bulionu i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem sosu, koncentratu pomidorowego, posiekanym czosnkiem oraz imbirem i liściem kaffiru. Po tym czasie dodajemy makaron, krewetki i posiekaną kapustę. Gotujemy jeszcze 2-3 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z natką
R'n'G Kitchenwielkości świeża mięta- kilka listków Wszystkie składniki dokładnie umyj. Ogórka nie obieraj ze skórki, pokrój, limonkę wyciśnij. Wszystkie składniki zblenduj. 5. Podkecający // Oczyszczająco odchudzający Jarmuż + grejpfrut + imbir Grejpfrut przyśpiesza przemianę materii, jest bogatym źródłem witaminy C, obniża poziom cholesterolu, garść liści jarmużu 1 grejpfrut imbir świeży - starta łyżeczka Umyj Grejpfry, obierz ze skórki i pokrój
Wylizany Rondelwyczyszczone) – ok 500 g wołowina na rosół – ok 750 g - 1 kg włoszczyzna w ilości podwójnej 2 ząbki czosnku dodatkowa cebula łyżka mąki imbir gałka muszkatołowa (w ilości całkiem sporej J ) papryka słodka majeranek sól i pieprz posiekana natka pietruszki tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane) Przygotowanie(...)mąkę i słodką paprykę i robimy zasmażkę ( mieszając smażymy, aż mąka zacznie ciemnieć). Gotową zasmażkę przekładamy do garnka z zupą, dodajemy drobno posiekany czosnek i resztę przypraw (sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową, majeranek). Mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 0 0 1 328 1870 Privat 15 4 2194 14.0 Normal 0 false false false
OliveandThyme