imbir - 9508 przepisów (strona:177/634)

GORĄCY ZDROWOTNY NAPÓJ NA CHORE STAWY 152

jakiś czas opuchlizna.Świetny na rozgrzewkę podczas zimnych dni ,sam smak jednak jest niezbyt przyjemny ,ale idzie się przyzwyczaić.Zapraszam.  1 szkl.wody 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru ja dałam świeży starty trochę dla smaku mleczka kokosowego lub zwykłego 1 łyżka miodu ********************************************************  Do garnka wlać wodę , dodać kurkumę i imbir, gotować na małym ogniu przez 7 minut, zdjąć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wątróbka drobiowa i jarmużowy slaw 158

slaw 100 g jarmużu 2 marchewki, u mnie czarna i żółta 1 jabłko Sos do sałatki 100 g nerkowców solonych i prażonych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżka miodu 3 lyżki soku z cytryny 1 lyżka sezamowego oleju sriracha sos do smaku Zacznij od surówki. Obierz marchewki i obierakiem do ziemniaków pokrój na cienkie paski. Oczyść(...)jabłko z gniazdek i pokrój w cienkie słupki. Opłukaj jarmuż, osusz i pokrój w cienkie paski. Wsyp do malaksera orzechy cashew. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, imbir, miód i sok z cytryny. Zmiksuj na gładki sos. Wymieszaj sos z warzywami. Dopraw slaw solą i pieprzem. Wątróbkę osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli masz czas możesz namoczyć wątróbkę w mleku

codojedzenia
Ciasto drożdżowe z malinami i białą czkoladą 240

pszennej 8 jajek 150 g masła 500 ml mleka 200 g cukru 70 g drożdży 200 g malin 200 g białej czekolady 100 ml śmietany 18% łyżka cukru waniliowego imbir mielony 2 płaskie łyżeczki soli Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je 3 łyżkami cukru. Zalewamy letnim mlekiem. Mieszamy, by drożdże się rozpuściły. Dodajemy 6 łyżek mąki, mieszamy(...)podwojenia swojej objętości. Do rondelka przelewamy śmietanę, dodajemy połamana na kawałki czekoladę. Podgrzewamy, tak by czekolada się rozpuściła. Maliny mieszamy z 4 łyżkami cukru oraz szczyptą mielonego imbiru. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie wałkujemy na owalny placek. Polewamy połową sosu czekoladowego i posypujemy malinami. Ciasto zwijamy w roladę i układamy na blachę, wyłożoną  papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy

Słodkości na talerzu
24. Korzenny chlebek bananowy bez cukru 169

myśl lato, oraz mocno korzennego, kojarzącego się z jesienią. Tak oto prezentuje się ekspresowy chlebek bananowy. Dojrzałe banany nadają mu słodkości, więc nie potrzebuje ani grama cukru. Cynamon, kardamon, imbir i gałka muszkatołowa sprawiają, że chlebek nadaje się również do podania z hummusem i warzywami.  Składniki:  2 szklanki mąki owsianej lub innej 4 sztuki bardzo dojrzałych bananów(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka aromatu waniliowego Wykonanie:  1. Banany rozgniatamy widelcem na papkę. 2. Do bananów dodajemy olej oraz aromat waniliowy i dokładnie mieszamy. 3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie wszystko mieszamy

Pland based fille
Gulasz z dyni 118

rozgrzewający obiad Składniki: 1 kg obranej dyni puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego puszka pomidorów por 2 filety z kurczaka czerwony pieprz, sól, czosnek, odrobina chilli, imbir natka pietruszki Przygotowanie: Fileta kroimy w kostkę. Doprawiamy odrobiną chilli oraz imbiru. Smażymy na patelni aby uzyskać złotą skórkę. Dynię obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Pora myjemy, przekrawamy na pół

Życie ze smakiem
Zupa marchewkowa z limonką i przyprawami korzennymi 91

chłody. Przepis pochodzi z książki "Nakarm mnie" B. Grangera. A ja cytuję za Kornikiem: Składniki 2 cebule drobno pokrojone 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku zmiażdżone 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 kg marchewki, obranej 1.5 litra bulionu 1 łyżeczka brązowego cukru (u mnie pół łyżeczki) 1 łyżka soku(...)limonki sól Przygotowanie Na średnim ogniu w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i gotujemy, aż się zeszkli. Dodajemy imbir, czosnek i przyprawy, mieszamy przez kilka minut, aż wydzieli się aromat, uważając, by przyprawy nie przypaliły się. Wlewamy gorący bulion oraz pokrojona w plastry marchewkę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut lub do czasu, aż marchewka

Zielona Kuchnia
Dorsz po japońsku 98

smakowało, mimo że do niedawna wszyscy byli przeciwni potrawom z pikantną nutką. A jak to byłoby u Was? :) Skladniki -4 filety z dorsza -marchewka -1 mały por -kawałek świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego -1/2 szklanki wody -przyprawy: sól na sos: (proponuję dobrać ilość tak na 'oko' biorąc pod uwagę masę ryby. Moje filety były tak duże, że sos robiłam(...)rondla włożyć rybę i wlać do niego wodę, tak aby lekko przykrywała filety. Krótko obgotować dorsza (5 – 6 min), a następnie odcedzić go za pomocą sita. Pora, marchewkę i imbir umyć, pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki. Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, doprawić pokrojoną w drobną kostkę papryczką i wymieszać wszystko

Zielona Kuchnia
Pierogi z dyniowym farszem 170

życzę! Składniki Ciasto -50 dag mąki -jajko -1 szkl. ciepłej wody -2 łyżki oleju Farsz -ok 1 kg dyni -20 dag sera feta -3 ząbki czosnku -mały kawałek imbiru -po szczypcie soli, pieprzu, cukru, i curry Oraz -kwaśna śmietana -pestki dyni Przygotowanie Dynię myjemy, przekrawamy, i usuwamy gniazdo nasienne. Obieramy, miąższ kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę(...)Podsmażamy z dynią na oleju, a następnie dusimy, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, cukrem oraz obranym i startym na tarce o małych oczkach imbirem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Fetę kroimy w kawałki. Mieszamy z dynią. Z mąki, 2 łyżek oleju, jajka i ok. szklanki ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy kółka

Zielona Kuchnia
Pasztet z zielonej soczewicy 177

soczewicy -3 cebule -3 ząbki czosnku -2 jajka -ok 50 ml oliwy -3 marchewki -1/2 niedużego selera -2 pietruszki korzeniowej -3/4 szkl. bułki tartej -1/2 łyżeczki imbiru -1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej -sól, czarny pieprz Przygotowanie Marchew, pietruszkę i selera obrać, przekroić na dwie lub cztery części. Soczewicę gotować według przepisu na opakowaniu. W połowie gotowania dołożyć(...)pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Ostudzoną soczewicę, warzywa, zeszkloną cebulkę, czosnek zmielić w maszynce do mielenia (można również zblendować). Jednolitą masę doprawić do smaku dolą i pieprzem, dodać imbir i gałkę muszkatołową. Wbić jajka i wsypać tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać masę pasztetową, wygładzić. Piec przez godzinę w temp. 180st. Smacznego

Zielona Kuchnia
KOLOROWY KLOPS ZAPIEKANY Z SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 162

ówki mielonej 2 czerstwe bułeczki 2 szklanki.mleka do namoczenia bułek 2 duże cebule 2 cukinii 1 marchewka 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 cm.startego  imbiru 1 szklanki.bulionu 2 łyżeczki tymianku sól pieprz słodka papryka mielona ostra papryka mielona 1 łyżka mąki pszennej 10 dag.sera żółtego 5 dag.pokruszonych orzechów włoskich pęczek natki pietruszki i łodyga świeżego(...)Blaszkę na keks wysmarować porządnie olejem ,ułożyć mięso ,wyrównać łopatką.Piec w piekarniku godzinę.Wyciągnąć ,zalać sosem z koncentratu pomidorowego wymieszanego z bulionem ,solą i pieprzem i startym kawałkiem imbiru,   Zalać mięso sosem i posypać po wierzchu wymieszanym z orzechami włoskimi startym żółtym serem, posypać obiema paprykami.Zapiekać jeszcze przez 10 minut.Podajemy z wytworzonym sosem i z makaronem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa tajska 149

kokosowego :) Gęsta, pożywna, a jednocześnie prosta w wykonaniu, to dokonała potrawa na obiad, zwłaszcza dla zabieganych :) SKŁADNIKI: mięso z 2 ćwiartek z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/2 ostrej świeżej papryczki 2 małe cebule 1 średnia marchewka 150 g pieczarek 1 mała cukinia 1 l bulionu drobiowego lub rosołu puszka mleka kokosowego (400 g) 1 łyżka sosu(...)łyżka octu spirytusowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy garść pomidorków koktajlowych 1 jajko cebulka dymki do posypania Na początku kurczaka kroimy w ok 3 cm kawałki. Podsmażamy ze startym imbirem i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę i chwilkę mieszamy. Wlewamy bulion i przykrywamy, aby doprowadzić do wrzenia. W tym czasie kroimy warzywa, zaczynając od marchewki. Od razu dorzucamy

Kuchnia od dwojga
Makaron z pieczonym łososiem 154

szklanki wody w której gotował się makaron Łosoś: 300 g filetu łososia 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyzka octu ryżowego 0,5 łyżki miodu 1/4 łyżeczki imbiru Przygotowanie: 1) Przygotować marynatę do łososia: do czosnku przeciśniętego przez praskę dodać sos sojowy, ocet ryżowy, miód oraz imbir i dokładnie wymieszać. 2) Filet z łososia umyć, dokładnie osuszyć, usunąć

Fitsweet.me
Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami 135

podgryzając chlebek z ciecierzycy . Jest to idealne danie na lunch do pracy, więc gorąco polecam. Warzywne curry Składniki: na pełny gar! 1 czosnek solo 2 cebule 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 pęczek świeżej kolendry 1 łyżka soli(...)piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym na 200ºC. Upraż nasiona kminu na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj utarty imbir i wszystkie suche przyprawy. Smaż przez minutę po czym wlej bulion, kokosowe mleko i pomidory. Przeciśnij czosnek i dodaj do curry. Dopraw solą i gotuj sos przez 5 minut. Następnie

codojedzenia
Soba z brokułem 119

brokułem (3 porcje) Składniki 150 g makaronu soba kilkanaście różyczek brokuła (około 300 g) 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1/2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru 3 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka octu ryżowego 4 łyżki wody 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju (do smażenia) 1/2 łyżeczki płatków chili 3 łyżeczki sezamu(...)odcedzeniu makaron przelej zimną wodą. Przygotuj sos – w miseczce wymieszaj sos sojowy, masło orzechowe, ocet ryżowy, wodę, cukier, płatki chili, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce. Sos powinien być gładki i kremowy. Do warzyw dołóż makaron oraz sos, dokładnie wymieszaj i duś przez 3 minuty. Weź dodatkową

Vegan Taste
Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej 156

słupki 1/4 szklanki rzodkwi pokrojonej w słupki 1/4 szklanki szczypioru pociętego ukośnie 1/4 szklanki pora pokrojonego w grube półplasterki 1 mała cebula 5 ząbków czosnku 2,5 cm korzenia imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1/4 szklanki papryki gochugaru Opcjonalnie: ostra pasta chili (dla podkreślenia smaku) Kleik: 5 łyżek wody 1 łyżka mąki ryżowej 1,5 łyżeczki cukru Kapustę pekińską pokroić(...)się w ten sposób nadmiaru soli. W międzyczasie pokroić marchew, rzodkiew, szczypior oraz pora i przygotować kleik.  Wodę zagotować z mąką i cukrem - ostudzić.  Cebulę, czosnek i imbir należy zblendować, a następnie przełożyć do miski i wymieszać z gochugaru oraz sosem rybnym.  Dodać kleik i ponownie dobrze wymieszać.  Całość połączyć z pokrojonymi warzywami i kapustą pekińską

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania