imbir - 9508 przepisów (strona:212/634)

Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays 184

czubata łyżka czerwonej pasty curry 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 3 łyżki sosu jasnego sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka świeżo startego imbiru ⅔ szklanki mleka kokosowego garść prażonych orzeszków ziemnych, z grubsza posiekanych do podania kolendra do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W średniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką masło(...)orzechowe, pastę curry, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir i mleko kokosowe. Włóż kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania, a najlepiej na całą noc do lodówki. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż skórą do dołu na natłuszczonej blaszce do pieczenia

karmelowy
Tajska zupa z dyni z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym – kremowa 118

dyni z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym – kremowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 trawa cytrynowa 1 cm świeżego imbiru 1 łyżka pasty curry. ok 1 kg upieczonej dynii 1,5 l bulionu 4 łyżki mleka kokosowego Sposób przygotowania Masło wrzuć do garnka. Na masło wrzuć cebulkę i poczekaj aż się(...)zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i imbir. Trawę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Podsmaż razem. Dodaj upieczoną i rozdrobnioną dynię, podlej bulionem. Na koniec dodaj mleczko Wyjmij trawę cytrynową. Zblenduj. Podawaj z grzankami 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/tajska-zupa-dyni-trawa-cytrynowa-mleczkiem-kokosowym/ BosowKuchni Artykuł Tajska zupa z dyni z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym – kremowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe

Mieszam w Garnku
Dżem marchewkowo- jabłkowy 211

słodkiej marchwi 1 kg kwaśnych jabłek 750g cukru skórka otarta z dwóch cytryny skórka otarta z pomarańczy sok z 1 cytryny sok z 1 pomarańczy 3 cm kawałek imbiru 1 szklanka wody 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy z cukrem, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu(...)miękkości marchwi. Następnie miksujemy blenderem.  2. Obrany imbir oraz skórki z cytryn i pomarańczy ścieramy, a następnie wyciskamy sok z owoców i całość dodajemy do przygotowanego dżemu. Wsypujemy także galaretki. Mieszamy i gotujemy ponownie jeszcze ok. 10 minut.  3. Przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków i pasteryzujemy "na sucho" w piekarniku- 40 minut w temp. 120st

Kuchnia w czekoladzie
Kimchi - kwaszona kapusta pekińska na sposób azjatycki 149

przystawkę SKŁADNIKI: 1 duża kapusta pekińska 2 cebule 2 cebulki dymki ze szczypiorem na pastę przyprawową: 3 całe małe główki czosnku (obrać ząbki ze skórki) 5 cm kawałek imbiru 4-5 łyżeczek chili w proszku 2 łyżeczki suszonego cayenpeper (opcjonalnie) 3 łyżeczki Siczuańskiej pasty z ciemnej fasoli (bonen pasta) 3 łyżeczki ryżu octowego 3 łyżeczki sosu ostrygowego (oestersaus) 3 łyżeczki(...)wyczerpania się kapusty. Tak pozostawić kapustę na co najmniej 4 godziny aby sól wniknęła w kapustę. Po tym czasie można kapustę przemieszać dłońmi. pasta czosnek+chili: imbir posiekać i wrzucić z czosnkiem do malaksera, zemleć. Dodać chili w proszku i cayennepeper, pastę z fasoli i ocet ryżowy oraz sos ostrygowy i cukier. Dodać następnie też łyżkę wody lub dwie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Deser śliwkowy ala tiramisu 124

śliwek 300 g jogurtu greckiego 3-4 biszkopty bezglutenowe, lub dowolne ciastka bg ( u mnie Savoiardi Nutrifree ) cukier brzozowy lub miód (do smaku) przyprawy: cynamon, kardamon, imbir gorzka czekolada Śliwki odpestkuj i zagotuj. Duś na małym ogniu aż wyparuje woda i zrobi się z nich gęsta masa jak powidła. Dodaj szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu i ewentualnie cukier do smaku.Ostud

Kuchnia bezglutenowa
Orientalna fasolka z tofu 124

przygotujemy w 20 minut. Jego złożony, pikantno-słony smak świetnie komponuje się z ryżem bądź makaronem ryżowym.   Składniki: 3 ząbki czosnku 3 szalotki olej kokosowy do smażenia świeży imbir wielkości kciuka papryczka chilli 250g tofu jedna pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć) 500g fasolki szparagowej sól, czarny pieprz ciemny sos sojowy ½ pęczka natki pietruszki lub dymki Sposób wykonania(...)wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente. Odsączamy. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy krótko posiekany w cienkie plasterki czosnek, szalotki, chilli oraz starty imbir. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę tofu oraz doprawioną solą i czarnym pieprzem pierś z kurczaka i przesmażamy razem. Gdy tofu i kurczak są ładnie podsmażone dodajemy odsączoną, ugotowaną fasolkę

Pyry na Gaz
Zupa krem ze świeżej kukurydzy 116

świeżej kukurydzy. Zupa w jesiennym klimacie :) SKŁADNIKI: 3 kolby kukurydzy duża marchewka pietruszka kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła klarowanego ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru chili w płatkach sól pieprz DO PODANIA: pestki słonecznika pestki dyni posiekany gruby szczypior WYKONANIE: Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, pokroić w nieduże kawałki, zalać wodą i ugotować do miękkości(...)minut, od czasu do czasu mieszając, po czym dodać do ugotowanej włoszczyzny. W razie potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze 1-2 minuty, następnie zmiksować i doprawić pieprzem i solą. Zupę przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych do zmiksowania łusek z ziaren. Podawać z pestkami

Kuchenne zapiski Edyty
Rozgrzewająca zupa krem z dyni i quinoy z imbirową nutą (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 136

polecam w zestawie kocyk, fotel i dobrą książkę.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram obranej i wypestkowanej dyni piżmowej 1 średnia cebula kawałek świeżego imbiru (około 7 - 8 cm)   150 ml mleka kokosowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 litr wody szczypta chilli czarny sezam (opcjonalnie)  sól Wykonanie(...)Drobno posiekaną cebulę i starty imbir podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, solimy, dodajemy 1/4 szklanki wody i dusimy wszystko razem około 5 minut. Przekładamy warzywa do garnka z wrzątkiem i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Dodajemy quinoę i mleko kokosowe, doprawiamy solą i chilli, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia, gdy zupa trochę przestygnie dodajemy

Quinoa Raz!
Kotlety cielęce w panierce 99

być zdrowo, ale wyszło przesmacznie, więc też się liczy ;) :P Składniki 600 g cielęciny (u nas łopatka) 100 g masła 1 jajko 100 g mąki 100 g bułki tartej imbir mielony sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko rozbijamy pięścią. Kotlety oprószamy solą i imbirem. Panierujemy w mące

R'n'G Kitchen
Kotleciki buraczane z komosą ryżową 122

Kotleciki buraczane z komosą ryżową Składniki – 8 sztuk: Quinoa trzy kolory Sonko – 100g Burak – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Koper włoski – ½ sztuki Imbir – kawałek 3cm Czosnek – 1 ząbek Sos sojowy – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Mąka – 3 łyżki Wykonanie: Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraka zawijamy w folię i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Następnie(...)ścieramy go na tarce razem z marchewką i koprem włoskim. Mieszamy z ugotowaną i ostudzoną kaszą, startym imbirem i przeciśnięty ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, a następnie mieszamy z jajkiem i mąką. Formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Dal z soczewicy z bakłażanem i fasolką szparagową 85

czerwona np. firmy Halina – ½ szklanki Soczewica brązowa – ½ szklanki Bakłażan – 1 sztuka Fasolka szparagowa (można użyć mrożonej) – 2 szklanki Pomidory w puszce – 1 sztuka Czosnek – 3 ząbki Cebula – 1 sztuka Imbir – 3cm kawałek Przyprawy: sól, Chana Dal Masala Olej rzepakowy – 1 łyżka Wykonanie: Brązową soczewicę gotujemy z dodatkiem ½ łyżeczki przyprawy Chana dal masala, aż będzie miękka (czerwona soczewica mięknie znacznie szybciej(...)wiec nie ma potrzeby gotować jej wcześniej). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulę, a gdy będzie już złota dodajemy przeciśnięty czosnek, starty imbir i 1 łyżeczkę przyprawy. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i całość smażymy przez 5-7 minut. Do bakłażana dodajemy soczewicę czerwoną i brązową, fasolkę szparagową (jeśli używamy świeżej, to należy

Kuchnia Bon Appetit
Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką 130

srirracha – 1 łyżka Sos rybny – do smaku Składniki - surówka orientalna: Kapusta biała (młoda) lub pekińska – ½ sztuki Marchew – 3 sztuki Biała rzodkiew – ½ sztuki Orzechy arachidowe – 2 łyżki Kolendra – ½ pęczka Imbir – 2cm kawałek Sos: Miód – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Olej np. sezamowy – 2 łyżki Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu(...)siekamy. Marchewkę i rzepę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie wszystkie warzywa mieszamy z drobno posiekaną kolendrą, dodajemy posiekane orzechy (można je wcześniej podprażyć) i starty imbir. Całość doprawiamy do smaku sosem przygotowanym z oleju (ja użyłam sezamowego), miodu i sosu sojowego. Wszystko podajemy z ryżem. #Zaryżykuj

Kuchnia Bon Appetit
Zupa Pho 136

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zupa Pho Składniki: Szponder – 1kg Cebule – 4 sztuki Cynamon laska – 1 sztuka Anyż – 1 sztuka (gwiazdka) Imbir – 5cm kawałek Sos rybny Polędwica wołowa – około 100g Prażona cebula (wedle uznania) Orzechy ziemne – ½ szklanki Dymka – 2 sztuki Kolendra świeża Opcjonalnie (jeśli dostępne) – tajska bazylia i pachnotka Kiełki fasoli(...)razem z cebulami (przekrojonymi na pół) przez 25-30 minut. Następnie szponder i cebule przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu razem z cynamonem, anyżem i imbirem przez 3-4 godziny. Po tym czasie zupę doprawiamy sosem rybnym i gotujemy przez kolejną godzinę. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki do zupy. Polędwicę kroimy w cienkie plastry (grubości

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto marchewkowe z masą na bazie masła orzechowego 163

nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :)   Składniki: -> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> 1 łyżeczka sody -> 2 łyżeczki cynamonu -> ½ łyżeczki imbiru w proszku -> ½ łyżeczki soli -> Szczypta gałki muszkatołowej -> ½ szklanki cukru brązowego -> ¾ szklanki oleju -> ½ szklanki maślanki -> 3 jajka -> 2 szklanki startej marchewki -> ½ szklanki rodzynek(...)szklanki cukru pudru -> Szczypta soli -> Ekstrakt waniliowy Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 180C.   W tym czasie do dużej miski przesypujemy wszystkie sypkie składniki (mąka, proszek, soda, cynamon, imbir, sól, gałkę muszkatołową oraz cukier). Mieszamy ze sobą. W drugiej misce pozostałe tzw. mokre składniki : jajka, maślankę, olej, ekstrakt waniliowy, które ze sobą łączymy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Zupa krem z dyni i papryki. 157

poranku. Składniki: 400 g pieczonej dyni 1 pieczona papryka czerwona 1/2 papryczki chili (lub więcej) 1 ziemniak  1-2 marchewki 1 cebula 150 ml mleczka kokosowego kawałek imbiru (ok. 1 cm) 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego sól 2 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Dynię i paprykę piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. godzinę(...)miękkości). Następnie wystudzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Obraną cebulę oraz paprykę chili i imbir pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, w którym uprzednio należy rozpuścić olej kokosowy. Dodać curry oraz kmin rzymski i smażyć przez kilka minut. Ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Smażyć przez kilka minut. Kolejno dodać upieczoną paprykę

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania