pieczenia Nadzienie: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 gruszki Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki(...)godzinę. 2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz imbirem i dokładnie wszystko łączymy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód. 3. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście
Na Ciasteczkowych Papierachłyżka ziaren czarnej gorczycy szczypta kminu rzymskiego 1 czubata łyżka kurkumy 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 łyżka mieszanki garam masala szczypta chilli w płatkach 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru 2 łyżki masła pęczek świeżych liści kolendry Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wsypujemy czubatą łyżkę ziaren czarnej gorczycy i szczyptę kminu, kurkumę, mielone ziarna kolendry i garam masala(...)oraz szczyptę chilli w płatkach. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Obieramy 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru i ścieramy na drobnej tarce wprost na patelnię. Dodajemy masło, ziemniaki i całość podsmażamy aż zacznie się ładnie rumienić, na koniec dorzucamy grubo posiekane liście kolendry
Dzieje kuchennej Wiewióryjest to wątpliwe, gdyż zupka jest nieziemska. :) Składniki: jedna duża dynia zwyczajna 3-4 marchewki 500 ml wody kostka warzywna łyżeczka masła (lub oleju roślinnego w wersji wegańskiej) imbir w proszku sól i pieprz Do podania: pestki dyni (ok garść na jedną porcję) kiełki lucerny (również garść na porcję) Przygotowanie: Obierz marchew i pokrój ją na średnie kawałki(...)dynią i marchwią, tylko odrobinę je pokrywając. Gotuj zupę, aż warzywa zmiękkną. Następnym krokiem będzie miksowanie. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw zupę imbirem, pieprzem i solą do smaku. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć pestki dyni. Praż je 2-3 minuty. Uwaga, pamiętaj o mieszaniu, gdyż inaczej mogą się przypalić. Przelej zupę
Smiling ShrimpSKŁADNIKI: * cielęcina – 250 g * olej kokosowy – 1 czubata łyżka * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeży imbir – 2 cm * olej sezamowy – 1 łyżka * kapusta pekińska – 1/3 szt * sos ostrygowy – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 1 czubata łyżka * mąką(...)przygotowane obsmażamy w woku po ok. 3 minuty z każdej strony, odstawiamy w ciepłe miejsce. Pokrojoną w kostkę marchew gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Pokrojoną cebulę, paprykę, imbir i pozostały czosnek przesmażamy na oleju sezamowym, dodajemy ugotowaną marchew i posiekaną kapustę pekińską – zalewamy ok. 2 szklanki wody i gotujmy ok. 5-7 minut. Doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, sosem
Ostra na Słodkomleka kokosowego sok z 1 limonki 2 łyżki sosu ostro słodkiego chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru ok. 10 listków kaffiru 1 łyżeczka rozdrobnionej papryczki chili + opcjonalnie ugotowany makaron ryżowy Do garnka przelałam rosół, dodałam wodę, banany, pastę curry, trawę cytrynową ( przekrojoną na pół(...)zdjęłam z niej pierwszą warstwę liści) dodałam też sok z limonki, sos sojowy, sos ostro słodki chili i brązowy cukier. Po chwili dodałam obrane ząbki czosnku oraz imbir i liście kafiru i ostatni składnik czyli papryczkę chili. Wszystko razem gotowałam przez około 15 minut. Potem wyjęłam z zupy trawę cytrynową, a resztę zmiksowałam na krem i dopiero wtedy dodałam mleko
Kuchnia na wzgórzuinaczej! Pasztet jest pyszny i już się nie mogę doczekać, kiedy poczęstuję nim moją rodzinę. Składniki: 300 g czerwonej soczewicy 2 jajka (M) 2 cm imbiru 2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 marchewki sól, pieprz do smaku(...)pistacji 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Na oliwie podsmażyć posiekaną drobno cebulę i startą na tarce (na grubych oczkach) marchewkę. Dodać starty na drobnych oczkach czosnek i imbir, zioła i przyprawy. Dodać soczewicę, wymieszać. Zalać wodą (ok 2 cm nad powierzchnię soczewicy). Gotować 15 minut pod przykryciem na niedużym ogniu. Trzeba spróbować, czy masa jest wystarczająco słona - jeśli
Kulinarne InspiracjeOwsianka marchewkowa z tradycyjnych płatków owsianych przyrządzona równie smacznie jak owsianka ugotowana na błyskawicznych płatkach. Owsianka marchewkowa pachnąca imbirem i cynamonem. Pyszna, pożywna i zdrowa. Na śniadanie , na podwieczorek czy po treningu. Owsianka marchewkowa – przepis Składniki: 2 porcje 150 ml owsianych płatków, u mnie górskie 1 łyżeczka kokosowego oleju 250 ml wody szczypta soli 1 duża marchew, utarta(...)tarce o drobnych oczkach po szczypcie cynamonu i imbiru 2 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek 2 łyżki laskowych orzechów 6 połówek włoskich orzechów 1 łyżka kokosowych wiórków W małym rondelku wymieszaj wodę z płatkami i solą. Zagotuj. Dodaj przyprawy, utartą marchewkę, rodzynki, olej kokosowy i gotuj przez 5 minut. Jeśli owsianka jest za gęsta dolej wody. Przełóż owsiankę do miseczek
codojedzeniaserka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu) 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy curry w proszku 2 łyżeczki kurkumy 1 cm startego imbiru 3 - 4 łyżki soku z limonki garść szpinaku 1. Do garnka dodaj ryż i wodę, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kilkanaście minut aż ryż będzie miękki(...)czasie na patelni podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek, imbir, marchew, paprykę i pieczarki, gotuj jeszcze przez 2 minuty. 3. Dodaj curry, kurkumę, mleko, bulion i tofu, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż marchewka zmięknie. 4. Wyłącz ogień, dodaj sok z limonki i szpinak, delikatnie wymieszaj, aż liście zmiękną
Powiedz dietom nieżołądek i na długo daje uczucie sytości. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł 2 średnie ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru wywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np. soczystego udźca z indyka pieprz i sól do smaku śmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań) Przygotowanie: Brokuła umyć i podzielić(...)blenderem do postaci jaka nam będzie odpowiadać. Im dłużej będziemy rozdrabniać, tym będzie bardziej aksamitna konsystencja. U mnie zazwyczaj średnio rozdrobnione, gdyż tak nam najlepiej smakuje. Po rozdrobnieniu dodać imbir, pieprz i sól do smaku, chwilę jeszcze pogotować. Jeśli lubimy zupy bardziej zawiesiste i nie liczymy kalorii po wlaniu do talerza dodać nieco śmietany. Osoby, które są na diecie powinny
Kuchcik gotujejeszcze pora, ale pomysłu na razie Wam nie zdradzę, ale za to napiszę jak zrobić wyjątkowy, kremowy i lekko egzotyczny sernikiem pistacjowy. SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU (pistachio & lime cheesecake) Składniki: spód: 100 g herbatników 4 łyżki wiórków kokosowych sok z 1/2 limonki 1 łyżka miodu 50 g masła masa serowa: 750 g sera mielonego(...)szklanki masła/kremu pistacjowego 4 jajka 200 g cukru drobnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki startego świeżego imbiru polewa: 250 g sera 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka pasty pistacjowej pistacje do dekoracji Przygotowanie: spód: Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Studzimy. Ciastka drobno kruszymy, łączymy z wiórkami i dodajemy
Bon appetit mon amieżelaza i miedzi. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html PASZTET JAGLANO - WARZYWNY Składniki: 1 mały por 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka kaszy jaglanej 1 marchew 1 pietruszka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 jajka 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka masła 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Soczewicę i kaszę jaglaną płuczemy w ciepłej wodzie. Opłukaną soczewicę(...)porem. Do zmiksowanego pora i soczewicy dodajemy kaszę jaglaną. Do miski ze zmiksowaną masą dodajemy też startą na tarce marchew oraz pietruszkę. Wbijamy żółtka oraz dodajemy starty świeży imbir, a także sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki. Do wymieszanych składników pasztetu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy wszystko do formy wysmarowanej masłem
Bon appetit mon amieczęsto korzystam. Zapraszam na kulinarną podróży do Indii z Olejami Świata! CHANA MASALA Składniki: 1 szkl ciecierzycy 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki przyprawy garam masala pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki kurkumy olej do smażenia Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy(...)będzie miękka (około 30 minut), ugotowaną odsączamy. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i podsmażamy na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy starty na drobnej tarce imbir oraz przyprawy, aby puściły aromat. Następnie dodajemy ciecierzycę i pomidory z puszki oraz koncentrat. Podsmażamy wszystko razem jeszcze około 10 minut, doprawiamy do smaku solą. Podajemy z chlebkami naan
Bon appetit mon amieszkaradnej żaby zmienia się w słodką królową jesieni. KREM Z DYNI Składniki: 1 mała dynia np.hokka ido 1 marchew 1 cebula 2-3 z ąbki czosnku 2-3 cm imbiru 3/4 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy sól himalajska do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Z dyni wyjmujemy pestki, kroimy na mniejsze kawałki i obieramy. Dynię pieczemy(...)około 30 minut w piekarniku. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy start imbir, kurkumę oraz marchew pokrojoną w plasterki. Do tego dokładamy pieczoną dynię, całość zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy chwilę,a następnie miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę przegotowanej wody lub więcej mleka kokosowego. Doprawiamy do smaku solą
Bon appetit mon amiewtedy sięgamy po ten przepis. Składniki 200 g ulubionego makaronu (u nas świderki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 duże białe części pora 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka masła klarowanego 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. Warzywa(...)obieramy i myjemy. Marchew kroimy w półplasterki. Seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Imbir kroimy w słupki. Por kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i podsmażamy przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchengłówka czosnku 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki po 1/2 łyżeczki tymianku i kminku 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej ziele angielskie liść laurowy 3-4 szklanki bulionu lub wody sól Fasolę zalać sporą ilością wrzątku(...)Fasolę odcedzić.W garnku układać warstwę cebuli, mięsa, fasoli, kaszy, marchewki i ziemniaków. Warstwę cebuli lekko posolić, a pozostałe posypać także posiekanym czosnkiem i oprószyć ziołami, pieprzem, papryką, imbirem i odrobiną gałki muszkatołowej. W środek potrawy włożyć liść laurowy i 1-2 ziarna ziela angielskiego.Wlać gorący bulion lub wodę, tak aby sięgał 3 cm ponad powierzchnię potrawy. Podgrzać
Moje domowe kucharzenie