czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 cebule szalotki (opcjonalnie zwykłe), 2 łyżki masła. Przygotowanie: Mięso i paprykę kroję w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekam. Szynkę wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmażam na oleju do zarumienienia. Następnie dodaję paprykę. Smażę około 15-20 minut do miękkości mięsa, często mieszając. Ziemniaki kroję w kostkę, układam(...)drobną kostkę, dodaję do cebuli i duszę około 5 minut z dodatkiem przypraw i świeżej bazylii, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję koncentrat i wodę, dokładnie mieszam, chwilę gotuję na małym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniasiebie świetnie-goście byli zachwyceni-szczerze polecam SKŁADNIKI: na pierwszą warstwę: 30 dag pieczarek, 70g serka topionego kremowego łyżka oleju sól,pieprz na drugą warstwę: 25-30 dag szynki konserwowej, pół cebuli, 2 ogórki korniszony łyżeczka musztardy, 100 g serka topionego łyżka majonezu i łyżka śmietany 18 % na trzecią warstwę: 6 jajek 5-6 rzodkiewek szczypiorek dwie łyżki(...)przestygnie to wymieszać z serkiem topionym, druga warstwa: szyneczkę,pół cebulki,i korniszony pokroić w drobną kosteczkę,wymieszać z serkiem i musztardą ,majonezem i śmietanką trzecia warstwa: jajka gotujemy na twardo,ścieramy na tarce o grubych oczkach,razem z rzodkiewkami,,szczypiorek kroimy drobniutko,mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem, układamy na półmisku kromki chleba tostowego-ja robiłam
Swojskie jedzonkoprzyjemność podać gulasz byli tym daniem zachwyceni :) Aniu dziękuję za przepis! zrobiłam go oczywiście trochę po swojemu...U Ciebie było ragu, a u mnie gulasz. Składniki : około 70 dag szynki z dzika 3 duże marchewki 3 czerwone cebule 4 gałązki selera naciowego 1 suszona papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy(...)też pokroiłam i przesmażyłam na oliwie Mięso pokroiłam w kostkę i usmażyłam je na smalcu w garnku o grubym dnie, wlałam do niego po zarumienieniu - wino i gotowałam pod przykryciem około 40 min. Dodałam do gotującego mięsa zioła, pieprz ziarnisty, liście oraz pokruszoną papryczkę Po 40 min. dodałam pomidorki oraz przesmażone wcześniej na patelni warzywa( marchew, czosnek, seler
Proste PotrawyOd jakiegoś czasu przygotowuje sobie lunch-box`y do pracy, oto kilka z nich Sałatka z pieczonym kurczakiem i grzankami Hummus , makaron z pesto z czosnku
Mama GotujeOmlet z kiełbasą i kiełkami Moja rodzina uwielbia omlety. Przeważnie królują u nas omlety w wersji na słodko, bo po te najchętniej sięgają dzieci. Ale ja
Słodkie okruszkiCarbonarę ugotowałam pierwszy raz jakieś 3 miesiące temu. Nad zrobieniem go zastanawiałam się dość długo, gdyż miałam obiekcje co do sosu śmietanowego. Wydawało mi się, że
Mania GotowaniaŁosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tortilli z pieczarkami i serem sprawdzą się na fajny szybki posiłek na spotkanie ze znajomymi a nawet na imprezę. Przepis można wzbogacić według uznania dodając do farszu na przykład szynkę, kurczaka, paprykę, cukinię zależy co tam mamy akurat w lodówce. 2 placki tortilli 250-300 gramów pieczarek 1 mała cebula 100 gramów startego żółtego sera sól pieprz 1 duży ząbek(...)pieczarki puszczą sok. Pokrywkę zdjąć, zawartość patelni doprawić solą, pieprzem i smażyć do momentu aż woda odparuje a pieczarki się lekko przyrumienią. Na koniec można dodać śmietankę, gotować jeszcze chwilę aż całość zgęstnieje. Placek tortilli ułożyć na rozgrzanym grillu elektrycznym, posypać obficie żółtym serem, rozłożyć po całej powierzchni placka pieczarki znów posypać serem, przykryć drugim plackiem. Zapiekać aż tortilla
Andzia Pichciodcinamy jej końcówki i kroimy na 3-4 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości (można również ugotować ją na parze). Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Pomidory również kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak jajka. Migdały prażymy(...)konieczne. [caption id="attachment_9270" align="aligncenter" width="901"] Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem[/caption] Zobacz inne przepisy na szybkie sałatki warstwowe: Sałatka Warstwowa Z Szynką I Rukolą Sałatka Warstwowa Z Szynką I Selerem Konserwowym Warstwowa Sałatka Z Brokułem I Kurczakiem Lekka Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem Warstwowa Sałatka Śledziowa Z Papryką Warstwowa Sałatka Śledziowa Artykuł Szybka
e-PrzepisyKulinarnetłuściejsze i te chude. Taki pasztet po upieczeniu świetnie się mrozi, można więc od razu upiec więcej. PASZTET NAJLEPSZY PRZEPIS Składniki na pasztet: 1 kg wieprzowiny (np. karkówka, łopatka, szynka) 0,5 kg wołowiny 0,5 kg surowego boczku 0,25 kg wątróbki z kurczaka 1 marchewka duża 1 korzeń pietruszki 1 cebula duża 2 liście laurowe 10 szt ziela(...)wieprzowinę, wołowinę, boczek. Następnie dodajemy obraną cebulę, marchewkę i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. W kolejnym kroku solimy wszystko. Potem zalewamy wodą (tylko tyle by przykryła mięso). Gotujemy do miękkości (ok 1,5h) w trakcie sprawdzając czy mięso jest dobrze doprawione, szczególnie solą. Następnie dodajemy wątróbkę na ostatnie 15 min gotowania. Finalnie mięso i warzywa odcedzamy z wywaru
Dorota Smakujefareast-language:EN-US;} Aromatyczne mięso z warzywami Danie mięsne z dodatkiem warzyw i pysznego sosu. Składniki: · ½ kg schabu lub szynki · 3 marchewki · 1 pietruszka · 1 papryka żółta(...)solą i prużymy aż warzywa będą miękkie. 10. Dodajemy kurkumę, mieszamy. 11. Wlewamy sos, chwilę gotujemy. 12. Mięso układamy w naczyniu. 13. Na mięso wykładamy warzywa
Kulinarna Chwilaprzerwy. Wiem, że to straszne zaniedbanie - przyznaję to. Powodów było wiele i mam nadzieję, że teraz uda mi się zachować regularność tak ważną w prowadzeniu bloga. Jeśli chodzi o gotowanie i robienie zdjęć potrawom utrzymałam poziom także będzie się działo! Nie wiem dlaczego dopiero teraz (tak późno) odkryłam frittatę. Ja, miłośniczka jajek jestem przez nie stale zaskakiwana. Przez najbliższy czas(...)jest), ale już mam masę pomysłów na kolejne. Zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania takiego dania, nadającego się zarówno na śniadanie jak i kolację. Składniki na frittatę z brokułem, szynką, papryką i serem cheddar (3 porcje): 250 - 300 g brokuła duży plasterek szynki około 40 g sera cheddar 1/4 niewielkich papryk: czerwona, żółta, zielona ząbek czosnku 6 jajek 5 łyżek
Karola gotujeszklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżeczka oregano Sos Passata pomidorowa 400 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Liść laurowy 2 łyżki masła Sól i pieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W głębokiej misie(...)Krok 2 W międzyczasie przygotuj sos. Włóż do rondelka małą obraną cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 2 łyżki masła. Zalej passatą. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Na koniec posól i popieprz do smaku. Krok 3 Wyjmij ciasto z misy na podsypany mąką blat, chwilę wyrabiaj. Uformuj z ciasta kulę
Niedzielny kucharzszklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżeczka oregano Sos Passata pomidorowa 400 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Liść laurowy 2 łyżki masła Sól i pieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W głebokiej misie(...)Krok 2 W międzyczasie przygotuj sos. Włóż do rondelka małą obraną cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 2 łyżki masła. Zalej passatą. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Na koniec posól i popieprz do smaku. Krok 3 Wyjmij ciasto z misy na podsypany mąką blat, chwilę wyrabiaj. Uformuj z ciasta kulę
Niedzielny kucharz