gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:286/391)

Sałatka warzywna z czerwoną fasolą 134

może wykorzystacie mój przepis w następny weekend:-)  Jest to smaczna sałatka, którą podałam w miseczce z szynki. Moim zdaniem w ten sposób sałatka bardzo ciekawie się prezentuje... Szynkę możemy również zastąpić serem żółtym. Wystarczy plasterki sera, najlepiej okrągłego przekroić na pół i poprzyklejać w koło sałatki. A jakie sałatki gościły na Waszym świątecznym stole? Z majonezem? Czy bardziej lekkie(...)cebula pół szt, majonez 7 łyżek, jogurt naturalny 6 łyżek, musztarda stołowa 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Marchew i pietruszkę myjemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy  do miękkości. Ugotowane warzywa odstawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę i jabłko również kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy odcedzony

kulinarne odsłony pati
Ważne elementy szkolnego śniadania 135

źródło: http://news.edubaza.pl Już za kilka dni nasze pociechy (te mniejsze i większe) zasiądą po raz kolejny na 10 miesięcy w szkolnych murach by zgłębiać tajemnice

Gotuję Testuję
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 155

Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2  woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - świeża bazylia(...)minut.  Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy. Gotujemy przez około 8 - 10 min.  Bakłażany wyjmujemy z piekarnika. Delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ.  Mieszamy razem z kaszą jaglaną, pomidorami i usmażonym mięsem. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie faszerujemy łudeczki

Pan i Pani Smith w kuchni
Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi 146

więc przepisem podzielę się później. Za to zaproponuję gulasz z wieprzowej szynki z suszonymi grzybami – minimum składników i przypraw, maksimum smaku – prosto, pysznie, polecam J Składniki: 1 kg odtłuszczonej szynki wieprzowej 5 dag suszonych podgrzybków 2 łyżki oleju bardzo duży ząbek czosnku liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego sól pieprz duża łyżka mąki pszennej majeranek Wykonanie: Grzyby dokładnie opłukałam, zalałam(...)Dodałam do rondla wyjęte z wody grzyby oraz wlałam wodę z moczenia, przecedzając ją przez sitko wyłożone bawełnianym wacikiem kosmetycznym. Dolałam gorącej wody tyle, żeby mięso było przykryte i gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełniałam gorącą wodą odparowany sos. Mąkę pszenną rozprowadziłam w kubeczku zimną wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam

Kuchenne zapiski Edyty
Szynka drobiowa z czosnkiem, z szynkowaru 162

Szynkowar staram się wykorzystać w miarę możliwości dość często. To doskonały wynalazek, by przygotować dobre i zdrowe wędliny. Dzisiaj szynka z udźca indyka i piersi drobiowych z kawałkami czosnku. Polecam. SKŁADNIKI 1 udziec z indyka duży 1 podwójna  pierś drobiowa 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soli peklowanej 1/2 szklanki wody 2 łyżki przyprawy do drobiu ziele angielskie 3 ziarenka(...)wlewamy wodę. Mieszamy długo, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa. Napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy.  Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin. Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni. Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet z suszoną śliwką 74

sięgacie po tradycyjne i klasyczne przepisy. Jestem pewna, że ten również Wam się spodoba! Pasztet przygotowałam z łopatki wieprzowej, ale każde inne mięso sprawdzi się tutaj równie dobrze: karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego(...)uszonych śliwek (u mnie HELIO ) pieprz sól Rozpoczynamy od podzielenia mięsa (łopatka i boczek) na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i solimy. Mięso gotujemy do miękkości, co najmniej godzinę. Następnie miękkie wyciągamy do miski

PatiGotuje
Podsumowanie roku 2019 107

jestem kucharzem, ani cukiernikiem z zawodu. Ja też wciąż się uczę, niejednokrotnie na własnych błędach, nie wiem wszystkiego i na wszystkim się nie znam. Mimo to kocham gotować i nie wyobrażam już sobie życia bez fotografowania i spisywania tego co zrobiłam, dlatego możecie spodziewać się kolejnej porcji pyszności. A jakie przepisy cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem w minionym roku? Zapraszam(...)chińskiej knajpce) 5. Ciasto Coca-Cola z galaretką 6. Zielono-biała sałatka warstwowa 7. Zapiekane rożki z tortilli 8. Fasolka szparagowa po katalońsku 9. Rolada serowa z jajkami i szynką 10. Ptasie mleczko z galaretką 11. Piernik z orzechowym kremem 12. Cytrynowiec Jak widzicie, wygrały ciasta, sałatki i przekąski imprezowe Dodam jeszcze, że wśród najchętniej oglądanych w zeszłym roku przepisów

Smaki Na Talerzu
Spaghetti w sosie pomidorowo-śliwkowym 182

przez rotawirus wracam z przepisem na spaghetti w sosie pomidorowym z dodatkiem śliwek. Smak ciekawy, z polską nutą. Makaron podałam z tartym oscypkiem. Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon(...)pomidory rozpadną się. W razie potrzeby dolać nieco wody. Dodać posiekany czosnek i koncentrat. Dodać do smaku sól, pieprz, cynamon, imbir oraz ocet lub sos balsamiczny. Przełożyć do mięsa, gotować chwilę, by smaki się połączyły i w razie potrzeby zredukować sos. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Wymieszać z sosem, wyłożyć na talerze, a na wierzch zetrzeć oscypek

Czerwień i błękit
Zielona soczewica z boczkiem i marchewką 145

miałam wielką ochotę na zieloną soczewice i tak natrafiłam na przepis Pascala jako dodatek do szynki, Ale już coś czuje że wykombinuje z nich niebawem polskie sajgonki z mięsem mielonym i ową soczewicą. Oczywiście musiałam pozmieniać pod swój smak pewne dodatki ale wyszło obłędnie. I na pewno ten dodatek będzie u mnie do niejednego obiadu podawany. Składniki 1/2 szklanki zielonej(...)ząbki czosnku 100 ml wina 1/2- 3/4 szklanki wody 1-2 łyzki masał pieprz do smaku Do garnka wrzucamy naszą soczewice i zalewamy wodą (proporcje 1:2). Gotujemy a od momentu gdy woda zacznie wrzeć trzymamy 2-3 min i zdejmujemy z ognia, przelewamy na sicie zimną woda i odstawiamy. Na patelni roztapiamy masło wrzucamy nasz boczek, chwilę smażymy żeby

Piekielna Kuchnia Pati
Schab pieczony 138

Kolejny sprawdzony sposób na mięso które idealnie nadaje się na obiad jak i później do kanapek. Sposób podobny jak przy szynce wieprzowej ale jednak inny. Składniki 1,2-1,5 kg schaba wieprzowego  1 l wody (jeśli mamy duży garnek to wody tak żeby przykryła mięso) 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 3 łyżki soli peklowej olej papryka słodka(...)lodówki. Co dzień schaba przewracamy na druga stronę. Po tym czasie wyjmujemy schaba z zalewy do garnka wlewamy nową wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy schaba i gotujemy go na wolnym ogniu ok. 15-25 min. Po tym czasie wyciągamy schaba oblewamy go delikatnie olejem i nacieramy przyprawami, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Piekielna Kuchnia Pati
Knedle ze szpinakiem 136

zalać, mieszając,  gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia.Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre.Do(...)Ciasto kładziemy na dłoni, na środek ciasta kładziemy łyżeczkę farszu, starannie zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Odkładać na posypaną mąką powierzchnię. Knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 2- 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Można podawać od razu, ale te knedle, moim zdaniem, najlepiej smakują podsmażone na złoto na maśle, posypane szczypiorkiem. Smacznego!Uwagi: "Perła" jest moim zdaniem

Stare Gary
Karkówka w oleju na grilla 278

Szukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grill i Opiekacz w jednym, czyli Grill & Melt Russell Hobbs 180

Czy grill elektryczny to urządzenie, które powinno znaleźć się w naszej kuchni? Czy jest przydatny, czy dodatkowy gadżet? Właśnie na takie pytania chciałam odpowiedzieć. Na rynku

Blondynka Gotuje
Jajka faszerowane pieczarkami 148

jajka 3-4 świeże pieczarki 1 średnia cebula 2 łyżki oleju, oliwy lub masła sól i pieprz opcjonalnie: łyżka oliwy lub majonezu   Jajka ugotuj na twardo (gotuj przez około 10 minut). Przestudź, obłup ze skorupki i przekrój na pół. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dodaj posiekane pieczarki i smaż do miękkości. Dopraw(...)możesz wzbogacić dodatkiem… koperku, natki pietruszki, szczypiorku. Jeśli potrzebujesz większej ilości faszerowanych jajek, proporcjonalnie zwiększ ilość składników.     Polecam również… Domowe pieczywo czosnkowe Sałatkę z brokułami i szynką Jajka w sosie tatarskim Gniazdka z mięsa mielonego Rybę duszoną w sosie pomidorowym

Kulinarny S.O.S.

Proponowane wyszukiwania