WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki na sos: 40 dag szynki wieprzowej, 40 dag pieczarek, 300 ml bulionu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżka śmietany, łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju(...)całą noc). Mięso podsmażam do zarumienienia, następnie dodaję pieczarki pokrojone w połówki, smażę jeszcze około 7 minut. Całość zalewam gorącym bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Gotuję na małym ogniu około 30-35 minut. Śmietanę mieszam z mąką, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami sosu, wlewam do garnka, energicznie mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia
JejKuchniaPyszna i sycąca zupka-do tego przygotujesz ją w 30 min i naje się cała rodzina-polecam gorąco Składniki: 600g mięsa mielonego z szynki lub łopatki 400 g serka topionego 20 dag żółtego sera 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora pół selera cebula 2 duże ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 l bulionu lub 3 kostki rosołowe łyżka ziół prowansalskich łyżeczka(...)odrobinie oleju, podsmażone warzywa wrzucamy do garnka z serowym bulionem, mięsko przesmażamy z ziołami i papryką i również przekładamy do garnka,wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw -ok 20 min Na koniec wrzucamy jeszcze starty na tarce żółty ser,mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem,polecam również na talerzu posypać posiekanym drobniutko lubczykiem
Swojskie jedzonkoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 45 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 15-20 Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 30 dag karczku, 30 dag mięsa z szynki, wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie, 100 g boczku wędzonego, 2 laski kiełbasy, 5 grzybów suszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna(...)pokrojone grzyby i śliwki. Zagotowuję. W międzyczasie siekam cebulę, mięso, wędlinę i kiełbasę kroję w kostkę. Wszystko odsmażam na smalcu na rumiano, dodaję do kapusty. Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę. Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję
JejKuchniagustu. Cenię sobie nieskomplikowaną domową kuchnię, którą można się najeść. Wyszukane potrawy kuchni molekularnej nigdy nie robiły na mnie wrażenia. Myśląc o Mercato, od razu przypomniałam sobie lekcję gotowania w Toskanii , która miała miejsce w małym sklepiku połączonym z restauracją. Byłam ciekawa, czy w Mercato również poczuję ten autentyczny włoski klimat. Mercato posiada dwa lokale położone w ścisłym centrum Warszawy(...)bazarze. Surowy wystrój i białe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się zawartości półek z jedzeniem, gdyż oferowany przez delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe makarony
Chilli Czosnek i Oliwabarszczy. A uwierzcie mi jest ich sporo. Od czasu do czasu będą pojawiały się na blogu. Dzisiaj prezentuję barszcz wołyński. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Ok. 300 – 500 gram chudego mięsa ( szynka, łopatka, ja ugotowałam na kurczaku ) Główka białej kapusty ( mała około 1 kg ) 2 ½ l wody Buraki ćwikłowe ( około 700 gram ) 1 spora marchew 1 pietruszka 1 cebula Pomidory w całości(...)minut w temp. 200 st .). Do garnka wlewamy wodę i dodajemy mięso. Szumujemy i wsypujemy sól, ziele, liść laurowy, pieprz oraz otartą skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy mięso do miękkości. W międzyczasie szatkujemy kapustę i przesypujemy ją łyżeczką soli, aby puściła sok ( na kilka minut ). Ugotowane mięso wyjmujemy. Kapustę odciskamy. Przecedzonym wywarem zalewamy odciśniętą kapustę. Gotujemy około
Smaki EwyJestem miłośniczka wszelakich zapiekanek makaronowych. Więc wszelkie nowości w tym zakresie zawsze przykłuwają moją uwagę. Już od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zapiekanki
Mania GotowaniaWbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe , więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!urodziny. Na tą sałatkę każdy ma swój, troszkę inny ale jak zapewnia najlepszy przepis . Jedni lubią dodawać fasolkę, inni paprykę, znam tez wersje z porem, bez pora, z szynką, z bekonem , z kurczakiem wędzonym a nawet wersję fit z majonezem z kalafiora . Czy u was znajdzie się w tym roku na świątecznym stole? Jakie składniki wy koniecznie wrzucacie(...)jajka ugotowane na twardo majonez ulubiony sól himalajska pieprz czarne świeżo mielony Jak zrobić sałatkę jarzynową tradycyjny przepis: Najpierw przygotowujemy warzywa korzeniowe. Po pierwsze marchew, pietruszkę i selera gotujemy, najlepiej na parze,albo w mundurkach. Kiedy warzywa są ugotowane, studzimy je a potem obieramy. W kolejnym kroku warzywa kroimy w kosteczkę (jej wielkość zależy od naszych upodobań). Następnie jajka gotujemy
Dorota Smakujemusztardowym, to jedna z moich ulubionych potraw z kategorii szybkich i bezproblemowych Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki 1 jajko 2 łyżeczki musztardy stołowej (ja użyłem Roleskiego ) 1 łyżeczka majonezu duża szczypta suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz(...)dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Układaj na desce posypanej mąką pszenną. W garnku zagotuj wodę lub wywar. Pulpety gotuj na małym ogniu 10-12 minut. Po tym czasie dodaj musztardę stołową, jeżeli smak będzie dla Ciebie za mało intensywny dodaj jeszcze jedną łyżkę musztardy. Wlej
kuron.com.pljajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 3,5 h Składniki(...)Przygotowanie : Zacznij od ugotowania mięsa. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę, dodaj mięso (oprócz wątróbki), łyżkę soli, listki laurowe i pieprz w ziarnach. Wszystko zalej wodą i gotuj przez ok 2-2,5 h aż mięso zrobi się miękkie. Na ostatnie 15 min włóż umytą wątróbkę aby ugotowała się razem z pozostałymi składnikami. Mięso zmiel w maszynce
nietylkopasta.plmięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu i firmy Eco Blik . Zapraszam na pyszne danie :) Składniki : około 300 g cannelloni 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula 4 pieczarki 1/2 szklanki startego parmezanu 1 duży słoik sosu bolońskiego 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu 1 łyżeczka czosnku(...)wykładamy chili con carne z Bonduelle . Resztę mięsa które nam zostało przekładamy do garnka , dodajemy 2 łyżki oliwy i lekko podsmażamy , wlewamy gotowy sos boloński i chwilkę gotujemy , następnie połowę wykładamy na chili con carne , następnie wykładamy drugą warstwę rurek i znowu zalewamy mięsnym sosem . Wierzch posypujemy startym parmezanem . Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około
Sama słodycz i szczypta chilifasolka po bretońsku. Danie nie było tłuste i ciężkie, bo do jego przygotowania użyłam chudej kiełbasy i ziół. Składniki: 800 g bobu 300 g chudej kiełbasy wieprzowej (z szynki) 1 średnia cebula 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz słodka papryka majeranek kminek (najlepiej mielony) czubryca 2 liście laurowe kilka kulek ziela(...)wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wszystko razem usmażyć, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Wlać 2/3 szklanki wrzątku, ziele, liście laurowe i gotować 5 minut. Po tym czasie wrzucić ugotowany bób, a po 2 wlać passatę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – sól, słodką paprykę, kminek, czubrycę i majeranek. Wszystko razem przez chwilę
Czerwień i błękitrzadziej i raczej od święta. Przywędrowała na tereny północnych Indii, Pakistanu i Bangladeszu ok. XVI w. z najeźdźczym plemieniem Wielkich Mogołów. Klasycznie nazwa pochodzi od nazwy naczynia, w którym gotuje się kormę, a raczej piecze czy dusi, gdyż tradycyjnie przygotowywana była na tlących się powoli drzewnych węglach i w języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna(...)jest to przepyszny, rozgrzewający posiłek, niezwykle szlachetny i bogaty w smaku. Koniecznie spróbujcie! :) (Informacje o kormie dzięki uprzejmości Wikipedii) Składniki: 350-400 g schabu wieprzowego lub chudej szynki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych z ziaren) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka maku 2 ząbki czosnku
Kuchnia PrezydentowejSiedzenie w domu ma swoje zalety. Mogę trochę nadrobić zaległości w układaniu, porządkowaniu i gotowaniu. Oczywiście z przerwami na odpoczynek, bo przy siedzeniu w domu i intensywnej kuracji antybiotykowej kondycja leci na łeb, na szyję. Dzisiaj Dario, po powrocie z pracy stwierdził, że powinnam pójść na urlop zdrowotny. Podleczyłabym się porządnie i przy okazji zajęłabym się domem. No jasne(...)porcja wystarcza przynajmniej na dwa dni dla dużej rodziny. Spróbujcie. Składniki (na ok. 12 sztuk) Na gołąbki: • 400 g mięsa mielonego z łopatki lub pomieszanego łopatka +szynka (mięso nie może być zbyt chude) • 480 g kapusty białej • 1 duża cebula • olej • 1 duże jajko • 1 torebka ryżu • garść koperku
W mojej kuchniŁosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pizzy jakie udało mi się zjeść w Warszawie. Na pizzy nie jest przesadzona liczba dodatków, bo przecież nie o to chodzi w tym wszystkim. Jest ich tyle ile potrzeba. Szynka parmeńska bardzo dobrej jakości, mozzarella w smaku bardzo świeża. Tutaj warto jednak zwrócić uwagę, że oprócz pizzy typowo włoskich, w menu znajdziemy pozycje z takimi dodatkami, aby zasmakowała ona również(...)Giovanni na Bemowie Powstańców Śląskich 106 Warszawa Godziny otwarcia: Poniedziałek – Niedziela: 12 – 22 www: https://pizzeriasangiovanni.pl Artykuł Najlepsza włoska pizza w Warszawie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mogli w łatwy sposób odwzorować to danie w swoim domu. Jest naprawdę warte przygotowania. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA PLACKI PO WĘGIERSKU (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki GULASZ 500 g szynki wieprzowej 250 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 szklanka wody 1 łyżka(...)liść laurowy oraz szklankę wody, mieszamy. Wszystkie składniki dusimy razem na małym ogniu przez 1 godzinę. Po upływie godziny w 100 ml wody rozpuszczamy mąkę i dolewamy do gotującego się gulaszu. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu, cały czas mieszając. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PLACKI ZIEMNIACZANE Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Pozostawiamy na kilka minut, by puściły wodę. Następnie delikatnie
Przepiski.plSalad, sprawdź powyższe sałatki 😉 Cobb i Salmagundi. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥-2-3-4 ⏰ – 30 minut 🇺🇸 – USA 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🥗 – Sałateki Świata Oczywiście potrzebujemy kilku składników Pieczony kurczak lub indyk Jajka ugotowane na twardo Cheddar o mocnym smaku Pomidorki Ogórek zielony Sałata Papryka czerwona Sos Blue Cheese(...)Salad, czas zrobić Sos Po pierwsze wymieszaj wszystkie składniki ze sobą 😉 i gotowe. Warzywa – jajka – mięso Przede wszystkim jeśli masz mięso ugotowane, upieczone lub użyjesz na przykład szynki, pokrój je w kostkę. Jajka przekrój na pół, warzywa pokrój w kostkę. Na koniec połóż na talerz, polej sosem i już. Jeśli nie lubisz z jakichś powodów blogów 😉, a masz
RafalCookZdrowa, dietetyczna, domowa wędlina z piersi z kurczaka , z suszonymi pomidorami i szpinakiem, gotowana na parze. Wędlina szybka i łatwa do przygotowania. Piersi nadziewamy suszonymi pomidorami
Moja Delicjaochoty na małą rozgrzewkę, więc pierwszą moją rozgrzewką było to pyszne mięso,super smakuję z chlebkiem , ale nie tylko , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki 1 kg szynki 2 cebule 1 marchewka 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soli 2 listki laurowe 4 łyżeczki majeranku 3 łyżki(...)oraz czosnek , wklepuję w mięso , i odstawiam do lodówki na całą noc . Na następny dzień , nasze mięso wyjmuję z lodówki , zalewam wodą tak a by zakryło nam nasze mięso , gotujemy na bardzo małym ogniu , około 3 , 4 godzin , często sprawdzając aby mięso było cały czas zakryte wodą , dlatego a by równomiernie się gotowało . Kiedy mięso nam się mamy już miękkie
Mój SmakDoprawdy nie wiem jak nazwać to danie, bo powstało pod wpływem chwili, a raczej aby wykorzystać ten moment, gdy gotuję tylko dla siebie i pod swoje smaki i zachcianki. A że takie dni zdarzają się niezwykle rzadko, to postanowiłam połączyć, to co uwielbiam w tym sezonie: CYKORIĘ, FENKUŁ i ZIELONE SZPARAGI. Plus orzechy włoskie, taki mój must have w kuchni(...)smaku cukier trzcinowy 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 5 łyżek wina ryżowego, bądź zamiennie: sherry, nalewka babuni, w ostateczności i woda będzie w porządku garść orzechów włoskich Opcjonalnie: szynka parmeńska kilka kawałków sera gorgonzola Wykonanie: Masło ziołowe: Rozpuszczam na wolnym ogniu kostkę masła, dodaję do niego suszony czosnek niedźwiedzi i czubrycę zieloną. Odstawiam aż stężeje i przechowuję w lodówce
gutfutduża cebula ª ok. 100 g pieczarek ª 500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) ª mała śmietanka 12% (słodka) ª 1 szklanka białego wina ª sól i pieprz(...)warzyw – chcemy, żeby nasze ziemniaczki były cieniutkie, pokrojone jak na chipsy. Zalewamy je wodą, aż zostaną całkowicie przykryte ( u mnie to był litr wody), solimy ok. ½ łyżeczki i gotujemy ok 5 minut. Nie przelewam ziemniaków wodą parę razy, chcę, żeby cała skrobia została i zagęściła zapiekankę. Ja niestety się zagapiłam i moje rozgotowałam, ale nie wpłynęło to bardzo na smak
Bazując na smakuSałatka, którą przygotowuje się bardzo szybko. Składniki można dowolnie zmieniać wedle upodobania lub tego co mamy w lodówce. Idealna na zwykłą kolacje czy też imprezy
Tagebuch po polskuJestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie. Z drugiej strony uwielbiam, jak gotuje mój Pan Mąż. A ten kto go zna, albo zna go z moich opowiadań wie, że to, co mi zajmuje w kuchni pół godziny - jemu zajmie trzy. W tym temacie jest perfekcjonistą(...)szpinakiem, który szalenie lubię ;) Składniki: Tarta: 100 g masła 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto ok. 10-12 pomidorów suszonych w zalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!stresujmy się, że nasz placek po zbójnicku będzie odbiegał od "oryginału" :)) Ma on nam po prostu smakować :) Składniki na gulasz : 0,8 kg mięsa wieprzowego- może być łopatka,szynka 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, kilka pieczarek, 1 czerwona papryka 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek papryka słodka papryka ostra(...)cebula będzie podsmażona dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Podlewamy całość bulionem i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki i doprawiamy całość solą i pieprzem według uznania. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przepis na placki ziemniaczane znajdziecie
Walijskie Pichcenie