uważa jest Laponia, czyli północy region Finlandii. Szukając inspiracji do gotowania od czasu do czas natrafiamy na przepisy ze Skandynawii, głównie ze Szwecji, ale nasza wiedza on tym co gotuje się po drugiej stronie Bałtyku jest skromna, niewiele wykraczająca poza pulpety z Ikei. Dlatego postanowiliśmy zbadać co potomkowie Wikingów i ich sąsiedzi wrzucają do garnka, a ponieważ w tym tygodniu(...)potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko. Zrobiony jest z bardzo podobnych składników z jakich smaży się placki ziemniaczane. Masę trzeba najpierw, jak klasyczny spód, zapiec, a potem wypełnić nadzieniem
Niedzielny kucharzWszystkim zaniepokojonym przedłużającym się milczeniem na blogu donoszę, iż żyję, miewam się dobrze i po kilkudniowej nieobecności w blogowej przestrzeni - powracam:) Rzecz jasna moja kuchnia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamoich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti(...)czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy Dodaj na patelnię passatę pomidorową i 100 ml wody z gotującego się makaronu. Duś ok 2 minut. Przełóż sos do blendera, dodaj orzechy nerkowca trochę soli i pieprzu i zblenduj na jednolity sos. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Połącz
nietylkopasta.plzalewamy wodą do poziomu cytryn. Całość podgotowujemy przez około 10 minut, często mieszając, aż skórki będą miękkie. Cebule kroimy w piórka, paprykę w paski, a czosnek przeciskamy przez praskę. Szynkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego przesmażenia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebulę, paprykę i czosnek, uważając(...)miękkie, a sos odparowany. Pod koniec dodajemy kolendrę i tymianek oraz wcześniej przygotowane cytryny (bez soku). Delikatnie mieszamy, gdy sos jest zbyt gęsty możemy dodać nieco wody, w której gotowały się cytryny. *źródło: Kuchnia Lidla Artykuł Potrawka z wieprzowiny w cytrynach pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaczosnku - łyżka oliwy - oregano, bazylia, morska i świeżomielony pieprz do smaku Dodatki: - 100 g mozzarelli pozostałe dodatki zależą tylko od Was i Waszych upodobań. U mnie były to: boczek, szynka, kukurydza, pieczarki, cebula Przygotowania zaczynamy od ciasta, ponieważ musi mieć czas aby wyrosnąć. 1. W malej ilości ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. 2. Do oddzielnej, sporej miski przesiewamy(...)wydobyć z niego smak, ale uważamy żeby nie zaczął robić się brązowy, bo sos będzie gorzki. 2. Dodajemy pomidory z puszki, łyżeczkę bazylii, oregano i cukru. 3. Gotujemy na małym ogniu aż nadmiar dowy odparuje. U mnie trwa to ok 15-20 minut. 4. Do powstałego sosu dodajemy sól i pieprz do smaku. Po 30 minutach ciasto jest
Cook&LoveGęsta, treściwa, rozgrzewająca, idealna na obecnie panującą pogodę. Aura nas nie rozpieszcza, więc na rozgrzewkę i poprawę humoru polecam pyszną zupę gołąbkową 😊 SKŁADNIKI: 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 2-3 łyżki oleju mała marchewka kawałek korzenia pietruszki kawałek bulwy selera 60 dag kapusty włoskiej liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego sól 10 dag suchego ryżu(...)dużych oczkach tarki, włożyć do dużego rondla i zlać 3 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Dodać kapustę, posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Po tym czasie do kapusty dodać obsmażone z cebulą mięso i suchy ryż, zamieszać i gotować kolejne 15 minut. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem, sproszkowaną
Kuchenne zapiski EdytySkładniki (na 2 porcje) - 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - 2 cebule (ok. 140 g), - jajko (ok. 50 g), - kajzerka (ok. 50 g), - szklanka mleka (ok. 250 g), - 2 ząbki czosnku, - puszka pomidorów (ok. 400 g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g), - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - puszka krojonych pomidorów(...)tarce cebulę, czosnek, bułkę i jajo. Wyrabiamy na jednolitą masę. 3. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką i formujemy średniej wielkości kulki. 4. Pulpeciki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-12 minut. 5. Przygotowujemy sos pomidorowy: łączymy pomidory z jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmielonego to wspomnienie mojego dzieciństwa. To chyba była jedyna postać mięsa mielonego, którą tolerowałam. Tym razem urozmaiciłam zrazy dodatkami. Wyszły naprawdę pyszne. Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki) 1 cebula 1 jajko bułka tarta majeranek sól, pieprz 2 ząbki czosnku mąka do panierowania olej do smażenia papryka czerwona ser żółty ogórek korniszon ziele angielskie liść laurowy mąka śmietana(...)zlepiamy. 3. Mięso obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano na oleju. Obsmażone zrazy przekładamy do rondelka, zalewamy gorącą (!) wodą 1 cm powyżej mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut. 4. W misce mieszamy 2-3 łyżki mąki z 2-3 łyżkami śmietany i zimną wodą. Wyjmujemy mięso z gotującego się wywaru. Do wywaru wlewamy mieszankę mąki
Kuchnia domowa Anizawsze bazyliowa. :)Składniki na 4 porcje Mała marchewka 2 łyżki oliwy z oliwekMała cebulka ½ liścia selera naciowego 500 g mielonego mięsa dobrej jakości – u mnie szynka wieprzowa ząbek czosnku kilka listków tymianku i szałwiiduże opakowanie makaronu pappardelle 150 g startego parmezanu (ewentualnie inny ser) sól, pieprz ¼ szklanki mleka(...)zioła zdejmujemy. Gdy mięso się dobrze podsmaży dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, całość zalewamy mlekiem i bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy około 10 minut w razie potrzeby dolewając bulionu.Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo inny ser) ścieramy na małych oczkach i odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy odcedzony
Słodkie Przyjemnościtamtejszy aromatyczny listek to jakby ze 3 tego z torebki, jest kolosalna różnica w zapachu, aromacie! Ziarno kolendry białej całej i gorczycy całej. Zużyłam ponad pół torebki z każdej.Gotować razem z cukrem, aż nabierze lekko brązowego koloru. Zalewać warzywa gorącą zalewą – odcedzając ją sitkiem- i mieszać sałatkę od czasu do czasu rękami. Zostawić na 8 godzin. Im dłużej(...)nawet 2 lub 3 łyżki. Zakręcamy i pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem.. bo kiedyś mi się
Z Kuchni Do Kuchniłącząc go z ogórkiem konserwowym. Ser o lekko pikantnym smaku doskonale nadaje się do potraw lunchowych, sosów serowych i przekąsek. Dobrze komponuje się z ostrymi dodatkami, karmelizowaną cebulą, mięsem, szynką i salami. Można dodać go do zapiekanki serowej, do wytrawnej tarty lub do ciasta chlebowego. Cheddar doskonale się rozpuszcza, a jego lekko pikantny smak dopełnia wszystkie obecne w potrawie składniki(...)nachosami. Przepis na sos serowy z cheddarem Domowy sos z serem w roli głównej sprawdzi się nie tylko jako dodatek do imprezowych przekąsek. Możesz polać nim np. gotowanego kalafiora lub brokuły i tym samym zachęcić niejadków do spróbowania warzyw w nieco ulepszonej wersji. Do zrobienia sosu serowego nie potrzebujesz wiele – wystarczy lekko pikantny ser cheddar, mąka, masło, mleko i przyprawy
codojedzeniajest smaczna, a jednocześnie szybka w przygotowaniu, to dobrze trafiliście. Sałatka ze świeżym ogórkiem należy do ekspresowych sałatek, którą każdy z Was może przygotować w kilkanaście minut. W czasie gotowania makaronu możemy przygotować pozostałe składniki, a kiedy makaron będzie już przestygnięty, wystarczy je połączyć i sałatka gotowa. Do przygotowania sałatki wybrałam makaron kolanka, możecie także dodać kokardki lub rurki. Bardzo(...)ogórkiem jest bardzo szybka i smaczna, dlatego serdecznie zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 2 ogórki świeże 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 250 g szynki z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 120 g makaronu kolanka 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu
Przepiski.plziemniaków 2 cebule 100 groszku mrożonego 400 g boczku wędzonego gotowanego szklanka mleka jajko 150 g sera żółtego łyżka soku z cytryny sól, pieprz, natka pietruszki Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy solą i pieprzem. Boczek kroimy w cienkie plastry, cebule(...)godziny. [caption id="attachment_8696" align="aligncenter" width="1024"] Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem[/caption] Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane: Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków Zapiekanka Ziemniaczana Z Szynką W Sosie Beszamelowym Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem Zapiekanka Ziemniaczana Z Kiełbasą I Pieczarkami Zapiekanka Z Ziemniakami, Marchewką I Kiełbasą – Szybki Obiad Artykuł Zapiekanka
e-PrzepisyKulinarneCarioca Resto Bar został znaleziony przeze mnie w sieci na imieninki męża. Jestem naprawdę zadowolona z tego wyboru. To idealne miejsce na spotkania towarzyskie. Dogodna lokalizacja
Karola gotujezdrowie będzie idealne. Ser grana padano spaghetti dodał smaku owocowego , a horapha czyli bazylia tajska lekko anyżowego. Składniki: 450 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 1 biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ok. 10 pomidorków cherry, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka cukru pudru(...)małym ogniu. Na tej samej patelni podsmażamy mięso z dodatkiem ostrej papryki i soli. Przekładamy do garnka z pomidorami. Następnie dodajemy czosnek, sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 -15 min. W tym czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron na al dente, odcedzamy. Makaron podajemy z sosem, startym serem i świeżymi listkami bazylii tajskiej. Rada: pomidorki cherry
Moniki Smakołyki