Zdrowa, dietetyczna, domowa wędlina z piersi z kurczaka , z suszonymi pomidorami i szpinakiem, gotowana na parze. Wędlina szybka i łatwa do przygotowania. Piersi nadziewamy suszonymi pomidorami
Moja Delicjaochoty na małą rozgrzewkę, więc pierwszą moją rozgrzewką było to pyszne mięso,super smakuję z chlebkiem , ale nie tylko , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki 1 kg szynki 2 cebule 1 marchewka 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soli 2 listki laurowe 4 łyżeczki majeranku 3 łyżki(...)oraz czosnek , wklepuję w mięso , i odstawiam do lodówki na całą noc . Na następny dzień , nasze mięso wyjmuję z lodówki , zalewam wodą tak a by zakryło nam nasze mięso , gotujemy na bardzo małym ogniu , około 3 , 4 godzin , często sprawdzając aby mięso było cały czas zakryte wodą , dlatego a by równomiernie się gotowało . Kiedy mięso nam się mamy już miękkie
Mój SmakDoprawdy nie wiem jak nazwać to danie, bo powstało pod wpływem chwili, a raczej aby wykorzystać ten moment, gdy gotuję tylko dla siebie i pod swoje smaki i zachcianki. A że takie dni zdarzają się niezwykle rzadko, to postanowiłam połączyć, to co uwielbiam w tym sezonie: CYKORIĘ, FENKUŁ i ZIELONE SZPARAGI. Plus orzechy włoskie, taki mój must have w kuchni(...)smaku cukier trzcinowy 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 5 łyżek wina ryżowego, bądź zamiennie: sherry, nalewka babuni, w ostateczności i woda będzie w porządku garść orzechów włoskich Opcjonalnie: szynka parmeńska kilka kawałków sera gorgonzola Wykonanie: Masło ziołowe: Rozpuszczam na wolnym ogniu kostkę masła, dodaję do niego suszony czosnek niedźwiedzi i czubrycę zieloną. Odstawiam aż stężeje i przechowuję w lodówce
gutfutduża cebula ª ok. 100 g pieczarek ª 500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) ª mała śmietanka 12% (słodka) ª 1 szklanka białego wina ª sól i pieprz(...)warzyw – chcemy, żeby nasze ziemniaczki były cieniutkie, pokrojone jak na chipsy. Zalewamy je wodą, aż zostaną całkowicie przykryte ( u mnie to był litr wody), solimy ok. ½ łyżeczki i gotujemy ok 5 minut. Nie przelewam ziemniaków wodą parę razy, chcę, żeby cała skrobia została i zagęściła zapiekankę. Ja niestety się zagapiłam i moje rozgotowałam, ale nie wpłynęło to bardzo na smak
Bazując na smakuSałatka, którą przygotowuje się bardzo szybko. Składniki można dowolnie zmieniać wedle upodobania lub tego co mamy w lodówce. Idealna na zwykłą kolacje czy też imprezy
Tagebuch po polskuJestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie. Z drugiej strony uwielbiam, jak gotuje mój Pan Mąż. A ten kto go zna, albo zna go z moich opowiadań wie, że to, co mi zajmuje w kuchni pół godziny - jemu zajmie trzy. W tym temacie jest perfekcjonistą(...)szpinakiem, który szalenie lubię ;) Składniki: Tarta: 100 g masła 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto ok. 10-12 pomidorów suszonych w zalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!stresujmy się, że nasz placek po zbójnicku będzie odbiegał od "oryginału" :)) Ma on nam po prostu smakować :) Składniki na gulasz : 0,8 kg mięsa wieprzowego- może być łopatka,szynka 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, kilka pieczarek, 1 czerwona papryka 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek papryka słodka papryka ostra(...)cebula będzie podsmażona dodajemy pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Podlewamy całość bulionem i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy ogórki i doprawiamy całość solą i pieprzem według uznania. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przepis na placki ziemniaczane znajdziecie
Walijskie PichcenieRumpuć to regionalna potrawa jednogarnkowa z kuchni wielkopolskiej. Bardzo smaczna i pożywna zupa, polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 litry zimnej wody 1 włoszczyzna 3-4 ziemniaki 1/3 główki kapusty 30 dkg kapusty kiszonej 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki(...)straci surowy kolor *** *** Dodajemy boczek oraz cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Całość zalewamy zimną wodą, dodajemy dwie łyżeczki soli i zagotowujemy. Następnie wywar należy zszumować, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 1 godzinę. Po tym czasie do zupy dodajemy obraną włoszczyznę *** *** Dodajemy liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i 3 kulki pieprzu, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez pół godziny
Blog z ApetytemJeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti(...)parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania – 1 łyżka oliwy do smażenia – sól, pieprz Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente. W czasie gotowania makaronu posiekaj czosnek w cienkie plasterki, oliwki w plasterki, a kurczaka w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj kurczaka, podsmaż około 5-6 minut aż się usmaży i lekko
nietylkopasta.plPyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej(...)Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany (nie jest to konieczne) i mieszamy - sos mamy gotowy. PULPETY: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodajemy lekko przestudzony ugotowany ryż i 2 jajka. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodając między czasie kaszę mannę. Mięso doprawiamy ulubiona przyprawą: np. do mielonego
IMPRESJA SMAKURyś to potwierdza Anna - Maria do swoich chlebków użyła ziemniaków upieczonych w ognisku - myślę, że chlebki były o niebo lepsze - ja tej możliwości nie miałam ale chlebki ze zwykłych gotowanych ziemniaków wyszły cudowne! Rieska - Fiński chleb na zieniakach na 4 chlebki wielkości średniej dłoni 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze(...)nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy - najlepiej na ciepło - z ulubionymi składnikami - u mnie było to świeże masło, tymianek, majeranek i włoska szynka Serrano - MNIAM! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do ziemniaków, klusek śląskich jak i kasz :) My
Kuchnia domowa AniDomowe bułeczki z parówką – parówki w cieście drożdżowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki z parówką w środku. Takie parówki w cieście
Słodkie okruszkiMniej kaloryczna imitacja pizzy. Może ciekawsza? Na pewno o wiele szybsza do zrobienia i równie pyszna. Myślę, że te argumenty wystarczą, aby spróbować. Składniki zależą od
Karola gotujeDlaczego a'la? Ponieważ tradycyjne paszteciki szczecińskie wypełnione są farszem mięsnym, czy też kapustą z grzybami, serem i pieczarkami, a nawet twarogiem z bakaliami. I
Di gotujePizza to prawdopodobnie najbardziej ulubione danie na świecie. No może przynajmniej w Europie i Ameryce :) Ja z całą pewnością bardzo ją lubię. Zawsze mi się wydawało
Pyza i Surówka