gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:278/391)

Sałatka jarzynowa – tradycyjny przepis 157

urodziny. Na tą sałatkę każdy ma swój, troszkę inny ale jak zapewnia najlepszy przepis . Jedni lubią dodawać fasolkę, inni paprykę, znam tez wersje z porem, bez pora, z szynką, z bekonem , z kurczakiem wędzonym a nawet wersję fit z majonezem z kalafiora . Czy u was znajdzie się w tym roku na świątecznym stole? Jakie składniki wy koniecznie wrzucacie(...)jajka ugotowane na twardo majonez ulubiony sól himalajska pieprz czarne świeżo mielony Jak zrobić sałatkę jarzynową tradycyjny przepis: Najpierw przygotowujemy warzywa korzeniowe. Po pierwsze marchew, pietruszkę i selera gotujemy, najlepiej na parze,albo w mundurkach. Kiedy warzywa są ugotowane, studzimy je a potem obieramy. W kolejnym kroku warzywa kroimy w kosteczkę (jej wielkość zależy od naszych upodobań). Następnie jajka gotujemy

Dorota Smakuje
Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym. Krok po kroku. 150

musztardowym, to jedna z moich ulubionych potraw z kategorii szybkich i bezproblemowych   Składniki:   500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki 1 jajko 2 łyżeczki musztardy stołowej (ja użyłem Roleskiego ) 1 łyżeczka majonezu duża szczypta suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz(...)dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Układaj na desce posypanej mąką pszenną.   W garnku zagotuj wodę lub wywar. Pulpety gotuj na małym ogniu 10-12 minut. Po tym czasie dodaj musztardę stołową, jeżeli smak będzie dla Ciebie za mało intensywny dodaj jeszcze jedną łyżkę musztardy.   Wlej

kuron.com.pl
Pasztet tradycyjny 227

jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 3,5 h Składniki(...)Przygotowanie : Zacznij od ugotowania mięsa. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę, dodaj mięso (oprócz wątróbki), łyżkę soli, listki laurowe i pieprz w ziarnach. Wszystko zalej wodą i gotuj przez ok 2-2,5 h aż mięso zrobi się miękkie. Na ostatnie 15 min włóż umytą wątróbkę aby ugotowała się razem z pozostałymi składnikami. Mięso zmiel w maszynce

nietylkopasta.pl
Cannelloni alla chili con carne . 185

mięsa użyłam przypraw od firmy  Skworcu i  firmy Eco Blik . Zapraszam na pyszne danie :)  Składniki : około 300 g cannelloni  1 kg mięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula 4 pieczarki 1/2 szklanki startego parmezanu 1 duży słoik sosu bolońskiego  1 łyżka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu 1 łyżeczka czosnku(...)wykładamy chili con carne z Bonduelle . Resztę mięsa które nam zostało przekładamy do garnka   , dodajemy 2 łyżki oliwy i lekko podsmażamy , wlewamy gotowy sos boloński i chwilkę gotujemy , następnie połowę wykładamy na chili con carne , następnie wykładamy drugą warstwę rurek i znowu zalewamy mięsnym sosem . Wierzch posypujemy startym parmezanem . Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około

Sama słodycz i szczypta chili
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 194

rzadziej i raczej od święta. Przywędrowała na tereny północnych Indii, Pakistanu i Bangladeszu ok. XVI w. z najeźdźczym plemieniem Wielkich Mogołów. Klasycznie nazwa pochodzi od nazwy naczynia, w którym gotuje się kormę, a raczej piecze czy dusi, gdyż tradycyjnie przygotowywana była na tlących się powoli drzewnych węglach i w języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna(...)jest to przepyszny, rozgrzewający posiłek, niezwykle szlachetny i bogaty w smaku. Koniecznie spróbujcie! :)   (Informacje o kormie dzięki uprzejmości Wikipedii) Składniki: 350-400 g schabu wieprzowego lub chudej szynki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych z ziaren) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka maku 2 ząbki czosnku

Kuchnia Prezydentowej
Gołąbki bez zawijania wg Aleex 112

Siedzenie w domu ma swoje zalety. Mogę trochę nadrobić zaległości w układaniu, porządkowaniu i gotowaniu. Oczywiście z przerwami na odpoczynek, bo przy siedzeniu w domu i intensywnej kuracji antybiotykowej kondycja leci na łeb, na szyję. Dzisiaj Dario, po powrocie z pracy stwierdził, że powinnam pójść na urlop zdrowotny. Podleczyłabym się porządnie i  przy okazji zajęłabym się domem. No jasne(...)porcja wystarcza przynajmniej na dwa dni dla dużej rodziny. Spróbujcie.   Składniki (na ok. 12 sztuk)   Na gołąbki:   • 400 g mięsa mielonego z łopatki lub pomieszanego łopatka +szynka (mięso nie może być zbyt chude) • 480 g kapusty białej   • 1 duża cebula   • olej  • 1 duże jajko  • 1 torebka ryżu  • garść koperku

W mojej kuchni
Łosoś teriyaki z fasolką 198

Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsza włoska pizza w Warszawie 126

pizzy jakie udało mi się zjeść w Warszawie. Na pizzy nie jest przesadzona liczba dodatków, bo przecież nie o to chodzi w tym wszystkim. Jest ich tyle ile potrzeba. Szynka parmeńska bardzo dobrej jakości, mozzarella w smaku bardzo świeża. Tutaj warto jednak zwrócić uwagę, że oprócz pizzy typowo włoskich, w menu znajdziemy pozycje z takimi dodatkami, aby zasmakowała ona również(...)Giovanni na Bemowie Powstańców Śląskich 106 Warszawa Godziny otwarcia: Poniedziałek – Niedziela: 12 – 22 www: https://pizzeriasangiovanni.pl Artykuł Najlepsza włoska pizza w Warszawie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki po węgiersku 415

mogli w łatwy sposób odwzorować to danie w swoim domu. Jest naprawdę warte przygotowania. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA PLACKI PO WĘGIERSKU (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki GULASZ 500 g szynki wieprzowej 250 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 szklanka wody 1 łyżka(...)liść laurowy oraz szklankę wody, mieszamy. Wszystkie składniki dusimy razem na małym ogniu przez 1 godzinę. Po upływie godziny w 100 ml wody rozpuszczamy mąkę i dolewamy do gotującego się gulaszu. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu, cały czas mieszając. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PLACKI ZIEMNIACZANE Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Pozostawiamy na kilka minut, by puściły wodę. Następnie delikatnie

Przepiski.pl
Chef Salad sałatka 100

Salad, sprawdź powyższe sałatki 😉 Cobb i Salmagundi. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥-2-3-4 ⏰ – 30 minut 🇺🇸 – USA 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🥗 – Sałateki Świata Oczywiście potrzebujemy kilku składników Pieczony kurczak lub indyk Jajka ugotowane na twardo Cheddar o mocnym smaku Pomidorki Ogórek zielony Sałata Papryka czerwona Sos Blue Cheese(...)Salad, czas zrobić Sos Po pierwsze wymieszaj wszystkie składniki ze sobą 😉 i gotowe. Warzywa – jajka – mięso Przede wszystkim jeśli masz mięso ugotowane, upieczone lub użyjesz na przykład szynki, pokrój je w kostkę. Jajka przekrój na pół, warzywa pokrój w kostkę. Na koniec połóż na talerz, polej sosem i już. Jeśli nie lubisz z jakichś powodów blogów 😉, a masz

RafalCook
Domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem 116

Zdrowa, dietetyczna, domowa wędlina z piersi z kurczaka , z suszonymi pomidorami i szpinakiem, gotowana na parze. Wędlina szybka i łatwa do przygotowania. Piersi nadziewamy suszonymi pomidorami

Moja Delicja
Mięcho do chleba 134

ochoty na małą rozgrzewkę, więc pierwszą moją rozgrzewką było to pyszne mięso,super smakuję z chlebkiem , ale nie tylko , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki   1 kg szynki  2 cebule  1 marchewka  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  3 ząbki czosnku  1 łyżka soli  2 listki laurowe  4 łyżeczki majeranku  3 łyżki(...)oraz czosnek , wklepuję w mięso , i odstawiam do lodówki na całą noc . Na następny dzień , nasze mięso wyjmuję z lodówki , zalewam wodą tak a by zakryło nam nasze mięso , gotujemy na bardzo małym ogniu , około 3 , 4 godzin , często sprawdzając aby mięso było cały czas zakryte wodą , dlatego a by równomiernie się gotowało . Kiedy mięso nam się mamy już miękkie

Mój Smak
Combo sezonowe 149

Doprawdy nie wiem jak nazwać to danie, bo powstało pod wpływem chwili, a raczej aby wykorzystać ten moment, gdy gotuję tylko dla siebie i pod swoje smaki i zachcianki. A że takie dni zdarzają się niezwykle rzadko, to postanowiłam połączyć, to co uwielbiam w tym sezonie: CYKORIĘ, FENKUŁ i ZIELONE SZPARAGI. Plus orzechy włoskie, taki mój must have w kuchni(...)smaku cukier trzcinowy 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 5 łyżek wina ryżowego, bądź zamiennie: sherry, nalewka babuni, w ostateczności i woda będzie w porządku garść orzechów włoskich Opcjonalnie: szynka parmeńska kilka kawałków sera gorgonzola Wykonanie: Masło ziołowe: Rozpuszczam na wolnym ogniu kostkę masła, dodaję do niego suszony czosnek niedźwiedzi i czubrycę zieloną. Odstawiam aż stężeje i przechowuję w lodówce

gutfut
Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem, śmietanką, chili i ziołami 202

duża cebula ª       ok. 100 g pieczarek     ª       500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) ª       mała śmietanka 12% (słodka) ª       1 szklanka białego wina ª       sól i pieprz(...)warzyw – chcemy, żeby nasze ziemniaczki były cieniutkie, pokrojone jak na chipsy. Zalewamy je wodą, aż zostaną całkowicie przykryte ( u mnie to był litr wody), solimy ok. ½ łyżeczki i gotujemy ok 5 minut. Nie przelewam ziemniaków wodą parę razy, chcę, żeby cała skrobia została i zagęściła zapiekankę. Ja niestety się zagapiłam i moje rozgotowałam, ale nie wpłynęło to bardzo na smak

Bazując na smaku