tortilli z pieczarkami i serem sprawdzą się na fajny szybki posiłek na spotkanie ze znajomymi a nawet na imprezę. Przepis można wzbogacić według uznania dodając do farszu na przykład szynkę, kurczaka, paprykę, cukinię zależy co tam mamy akurat w lodówce. 2 placki tortilli 250-300 gramów pieczarek 1 mała cebula 100 gramów startego żółtego sera sól pieprz 1 duży ząbek(...)pieczarki puszczą sok. Pokrywkę zdjąć, zawartość patelni doprawić solą, pieprzem i smażyć do momentu aż woda odparuje a pieczarki się lekko przyrumienią. Na koniec można dodać śmietankę, gotować jeszcze chwilę aż całość zgęstnieje. Placek tortilli ułożyć na rozgrzanym grillu elektrycznym, posypać obficie żółtym serem, rozłożyć po całej powierzchni placka pieczarki znów posypać serem, przykryć drugim plackiem. Zapiekać aż tortilla
Andzia Pichciodcinamy jej końcówki i kroimy na 3-4 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości (można również ugotować ją na parze). Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Pomidory również kroimy w kostkę takiej samej wielkości jak jajka. Migdały prażymy(...)konieczne. [caption id="attachment_9270" align="aligncenter" width="901"] Szybka sałatka warstwowa z jajkiem i pomidorem[/caption] Zobacz inne przepisy na szybkie sałatki warstwowe: Sałatka Warstwowa Z Szynką I Rukolą Sałatka Warstwowa Z Szynką I Selerem Konserwowym Warstwowa Sałatka Z Brokułem I Kurczakiem Lekka Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem Warstwowa Sałatka Śledziowa Z Papryką Warstwowa Sałatka Śledziowa Artykuł Szybka
e-PrzepisyKulinarnetłuściejsze i te chude. Taki pasztet po upieczeniu świetnie się mrozi, można więc od razu upiec więcej. PASZTET NAJLEPSZY PRZEPIS Składniki na pasztet: 1 kg wieprzowiny (np. karkówka, łopatka, szynka) 0,5 kg wołowiny 0,5 kg surowego boczku 0,25 kg wątróbki z kurczaka 1 marchewka duża 1 korzeń pietruszki 1 cebula duża 2 liście laurowe 10 szt ziela(...)wieprzowinę, wołowinę, boczek. Następnie dodajemy obraną cebulę, marchewkę i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. W kolejnym kroku solimy wszystko. Potem zalewamy wodą (tylko tyle by przykryła mięso). Gotujemy do miękkości (ok 1,5h) w trakcie sprawdzając czy mięso jest dobrze doprawione, szczególnie solą. Następnie dodajemy wątróbkę na ostatnie 15 min gotowania. Finalnie mięso i warzywa odcedzamy z wywaru
Dorota Smakujefareast-language:EN-US;} Aromatyczne mięso z warzywami Danie mięsne z dodatkiem warzyw i pysznego sosu. Składniki: · ½ kg schabu lub szynki · 3 marchewki · 1 pietruszka · 1 papryka żółta(...)solą i prużymy aż warzywa będą miękkie. 10. Dodajemy kurkumę, mieszamy. 11. Wlewamy sos, chwilę gotujemy. 12. Mięso układamy w naczyniu. 13. Na mięso wykładamy warzywa
Kulinarna Chwilaprzerwy. Wiem, że to straszne zaniedbanie - przyznaję to. Powodów było wiele i mam nadzieję, że teraz uda mi się zachować regularność tak ważną w prowadzeniu bloga. Jeśli chodzi o gotowanie i robienie zdjęć potrawom utrzymałam poziom także będzie się działo! Nie wiem dlaczego dopiero teraz (tak późno) odkryłam frittatę. Ja, miłośniczka jajek jestem przez nie stale zaskakiwana. Przez najbliższy czas(...)jest), ale już mam masę pomysłów na kolejne. Zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania takiego dania, nadającego się zarówno na śniadanie jak i kolację. Składniki na frittatę z brokułem, szynką, papryką i serem cheddar (3 porcje): 250 - 300 g brokuła duży plasterek szynki około 40 g sera cheddar 1/4 niewielkich papryk: czerwona, żółta, zielona ząbek czosnku 6 jajek 5 łyżek
Karola gotujeszklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżeczka oregano Sos Passata pomidorowa 400 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Liść laurowy 2 łyżki masła Sól i pieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W głębokiej misie(...)Krok 2 W międzyczasie przygotuj sos. Włóż do rondelka małą obraną cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 2 łyżki masła. Zalej passatą. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Na koniec posól i popieprz do smaku. Krok 3 Wyjmij ciasto z misy na podsypany mąką blat, chwilę wyrabiaj. Uformuj z ciasta kulę
Niedzielny kucharzszklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżeczka oregano Sos Passata pomidorowa 400 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Liść laurowy 2 łyżki masła Sól i pieprz Nadzienie Kilka plastrów szynki 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki) 2 garści pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki oregano 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki) Oliwa Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. W głebokiej misie(...)Krok 2 W międzyczasie przygotuj sos. Włóż do rondelka małą obraną cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 2 łyżki masła. Zalej passatą. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Na koniec posól i popieprz do smaku. Krok 3 Wyjmij ciasto z misy na podsypany mąką blat, chwilę wyrabiaj. Uformuj z ciasta kulę
Niedzielny kucharzRozpoczął się rok szkolny, studenci jeszcze trochę, ale wkrótce Was tez to czeka;) W związku z tym pewnie więcej osób będzie poszukiwało inspiracji do tego co
Codzienne Gotowanieserca albo malinowe, zwykłe mają za mało miąższu, a za dużo pestek i są niesmaczne) 5 ziemniaków 3-4 małe marchewki 1 pietruszka parę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki) kawałek pora (pokroić na półplasterki) 1 cebula sól pieprz ziele angielskie listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wędzonkę, cebulkę i pora pokroić(...)skórki. Pokroić w grubą kostkę. Dodać wszystko do zupy. Wsypać szklankę soczewicy. Przyprawić zupę i podgotować chwilę. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Krok 3 Zupa ma się gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawać z pieczywem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePLpietruszka 2 kostki rosołowe Mięso pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy i wszystkie warzywa. Gotować wszystko ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę, bułki i pogotować jeszcze 5 minut. Po wystudzeniu mięsa ( najlepiej następny dzień ) trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę a także namoczone bułki. Do zmielonej masy dodać żółtka, sól(...)wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet? Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam
Na słodko lub wytrawniePiotrek ostatnio częściej gotuje poza domem niż w naszej kuchni, ale jak już się zabiera za domowe gotowanie to ostatnio przygotowuje same mięsne smakołyki typu kurczak faszerowany, czy też kotlety à la pizza. Kotletów do tego dania nie panierujemy w bułce tartej, jak w tradycyjnych kotletach schabowych, tylko w mące, jajku i ponownie w mące, potem je smażymy na głębokim(...)przygotowania kotletów à la pizza można wykorzystać również pomidory, ser typu mozzarella, albo pokruszony ser feta i oliwki, może to być na przykład kukurydza z puszki, szynka i ananas.Ja planuję następnym razem przygotować tym sposobem obrane ze skóry i kości ćwiartki kurczaka. Jednak tym razem proponuję plastrom schabu nadać trochę kolorytu i przygotować je na bogato- Kotlety à la pizza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Warto spróbować! P.s. Ja w sklepie Pieczone&Wędzone zamówiłam szynkę, boczek, kiełbasę i pasztetową. I muszę Wam powiedzieć, że wszystko jest przepyszne. Nawet moja mama, która na co dzień nie przepada za pasztetową, tą zjada ze smakiem. Powiedziała nawet(...)garnka i zalewamy 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny z powierzchni wody, zmniejszamy moc palnika, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu i liście laurowe i gotujemy całość przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso (ja używam do innego dania, bo mąż nie lubi i woli wersję z kiełbasą, wy możecie oddzielić mięso od kości pokroić i dodać
Słodkie okruszkiJajoburger to sycąca propozycja śniadaniowa. Duża porcja jajek ze szczypiorkiem, bułka graham, warzywa. Składniki: na dwie osoby: 4 jajka, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 bułki
Lena Gotujewiecie, od jakiegoś czasu używam nowego robota kuchennego Kenwood Cooking Chef. Robot ma genialne rozwiązanie w postaci płytki indykcyjnej pod misą robota, co rozszerza mi wykorzystanie go przy gotowaniu wielu potraw. Ma do tego mieszadła, które same mieszają moje danie w tempie jakie wskażę, ideał jak dla mnie, szczególnie przy przygotowaniu risotto. Pozostaje mi tylko dolewanie bulionu(...)dania i makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami RISOTTO Z KREWETKAMI Przygotowanie : 40 minut Ilość
nietylkopasta.pldoprawione. To danie to prawdziwa uczta smaków, polecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI : 500 g flaków wołowych blanszowanych 500 g wołowiny bez kości 500 g łopatki wieprzowej lub szynki 1 duże udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 4 litry wody 1 - 2 kostki rosołowe 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu(...)Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę. Do dużego garnka przekładamy mięso, udko, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele i kulki pieprzu. Wlewamy 2 litry wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Następnie udo z kurczaka wyjmujemy i obieramy od kości, oraz kroimy. Do podgotowanego na półmiękko mięsa dodajemy flaki, oraz mięso z udka, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, oraz
Kulinarne Fantazje Mariolikiełbasy - jeżeli to konieczne, można go uzupełnić dobrym wywarem mięsnym. składniki (6 - 8 porcji) 1 i 1/2 l wywaru w którym parzyła się wędzona szynka ewentualnie biała kiełbasa 1 średnia cebula 350 g ziemniaków 100 g boczku wędzonego (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku zakwas na barszcz - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności barszczu(...)kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, boczek w kostkę Na patelni zrumienić cebulę, dodać boczek i nieco obsmażyć. W garnku zagotować wywar, dodać cebulę z kiełbasą, ziemniaki, posiekany czosnek , gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wlać zakwas, ilość taką jaką lubimy - do smaku, gotować na małym ogniu ok 10 - 15 minut, aż barszcz lekko zgęstnieje. Jeżeli nie lubimy gęstego
Stare Garyczasu do czasu robię domowe wyroby. Przyznaje ,że można częściej, ale jakoś zawsze brakuje czasu. Dzisiaj polecam szynkę drobiową. Podobne wyroby można również znaleźć tu:Domowa szynka z szynkowaraDomowa milonkaSKŁADNIKI:1/2 kg udźca z indyka, bez kości30 dag piersi z kurczaka20 dag. filet z indyka2 łyżeczki żelatyny1 łyżeczka soli peklowanej1/2 szklanki wody2 łyżki przyprawy do drobiu ziele angielskie(...)wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowara. zamykamy. Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin.Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni.Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyPyszne, proste i smakowite danie na dobry obiad. -- Skład: 1 kg mięsa, duża cebula, 1/3 kostki smalcu ~70 g, sól, pieprz, 1 łyżka mąki
chleba naszego