pestki dyni, oliwa z oliwek, jogurt inne propozycje podania zupy: - grzanki z chleba + jogurt/śmietana + pestki dyni - mozzarella lub burrata, oliwa z oliwek, grzanki z chleba, kleks śmietany - plastry szynki serano lub prosciutto di parma, kleks śmietany, oliwa z oliwek, świeże zioła - usmażony na maśle filet z kurczaka pokrojony w kostkę - grzanka chleba z serem cheddar + kleks śmietany Wykonanie : Warzywa(...)oliwie z oliwek, podsmaż przez kilka minut upieczone pomidory, czosnek, przyprawy, dodaj dynię, marchewkę i pieczone śliwki, dodaj około 500 ml wody, śmietankę lub mleko i przyprawy, całość gotuj około 10 minut, zblenduj blenderem na gładką masę, gęstość zupy dostosuj do swoich preferencji, ja lubię gęste zupy krem. Podaj wedle preferencji, pamiętaj aby zawsze coś chrupało przy zupie krem, wtedy
SMYKWKUCHNIparmezan u 300 g gęstej ś mietan y pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny) przyprawy: suszone pomidory, czosnek granulowany, papryka ostra, rozmaryn, s ó l, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule również kroimy w kostkę. Goudę ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną, bulionem i przyprawami. Ziemniaki, cebule i sos śmietanowy wkładamy(...)caption id="attachment_8392" align="aligncenter" width="685"] Prosta zapiekanka z ziemniaków[/caption] Zobacz przepisy na inne zapiekanki ziemniaczane: Zapiekanka Z Ziemniakami I Kalafiorem Zapiekanka Ziemniaczana Z Szynką W Sosie Beszamelowym Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami Prosta Zapiekanka Ziemniaczana Artykuł Prosta zapiekanka z ziemniaków pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneCzas Przygotowania : 15 min Gotowe w : 30 min Paluszki krabowe jest produktem, który często wywołuje kontrowersje. Jedni mówią są pyszne, inni są przeciwko nim mówiąc
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyPyszne i zdrowe smarowidło do kanapek. Mojemu mężowi znudziły się kanapki z szynka i serem, więc poprosił mnie, abym zrobiła dla niego jakąś zdrową i smaczną pastę. Pasta z soczewicy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Do kanapki z pastą możemy na wierzch dorzucić świeżego pomidorka lub kiszonego ogórka. Jeśli lubicie ostre smaki to polecam do pasty dodać chili :-) Składniki(...)łyżeczka, pieprz ziołowy pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy trzykrotnie w wodzie, następnie soczewicę zalewamy wodą, tak aby była przykryta i stawiamy na palnik. Gotujemy do momentu aż soczewica się rozpadnie, co jakiś czas soczewicę należy pomieszać. Do ugotowanej soczewicy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy
kulinarne odsłony patitheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki : 500-600g mięsa mielonego z mięsa od szynki lub łopatki. Ale równie dobrze można użyć mięsa mielonego z drobiu. 1niewielka cebula 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko 5-6 łyżek bułki tartej(...)koperek lub natka pietruszki opcjonalnie śmietanka 30% Wykonanie: W garnku zagotować ok 600-700ml wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie. Mięso mielone doprawić, uformować klopsiki i wrzucić do gotującej się wody. W między czasie zetrzeć ogórki na tarce o dużych oczkach Do gotujących się klopsików wrzucić potarte ogórki, koperek lub natkę pietruszki i dalej gotować na niewielkim ogniu
W garach u Gosikremowej zupy grzybowej, mniejsze ładnie wyglądają w gulaszach. Dziś prosty gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami. Można użyć również kozaków lub podgrzybków. Składniki: 500 g chudego mięsa wieprzowego, np. szynki 250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól(...)małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby i smażyć aż wyparuje z nich cały płyn, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki gorącej wody, przykryć i gotować aż mięso będzie miękkie. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ze śmietanką. Wlać do gotującego mięsa, energicznie mieszając, zagotować. Dodać posiekaną natkę i zioła. Po zagotowaniu przyprawić solą i pieprzem
Czerwień i błękitinnych zup jest to bardzo konkretna i syta potrawą z lekką nutą ostrości. Idealnie sprawdza się przy każdej okazji. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki), 3 czerwone papryki, 3 cebule ( duże), ok. 0,8 kg ziemniaków 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 koncentrat pomidorowy, 3 łyżki słodkiej papryki(...)wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i nastawiamy bulion. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Mięso kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy je do bulionu. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, jak mięso będzie lekko miękkie dodajemy je do zupy. Gotujemy kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną
Passion of Cookingszkole czy w pracy. Myślę, że swoim smakiem zaskoczy nie jednego fana sałatek. Ja swoją sałatkę zrobiłam z kurczakiem, ale myślę że z powodzeniem można go zastąpić szynką. Można też dodać do niej swoje ulubione warzywa albo żółty ser. Pychotka. Zresztą przekonajcie się sami;-) Składniki: 0,5 kg tortellini ( ja użyłam z serem i szpinakiem(...)smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli mamy czas to odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie smażymy. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka i paprykę kroimy. Wszystkie warzywa mieszamy z wystudzonym kurczakiem i tortellini. Dodajemy jogurt i przyprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Passion of CookingGrillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!narosło w ogrodzie i postanowiłam je wykorzystać. Bardzo szybki, prosty do zrobienia. 1 kg cukinii 1 cebula 1 papryka czerwona 40 dkg parówek z szynki 40 dkg filetu z indyka 2 marchewki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz 15 kwiatów cukinii olej rzepakowy natka pietruszki Cukinię ścieram(...)dodaję mięso, parówki i dalej przesmażam. Dodaję marchew, paprykę, liść laurowy, ziele, koncentrat i smażę. Na końcu dokładam cukinię i duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję kwiatki cukinii pokrojone. Z kwiatów odcinam ogonek i pręcik które wyrzucam. Doprawiam solą, pieprzem można dodać paprykę przyprawę
wesoła kuchniazbieranych grzybów. Znajdziecie go w lasach iglastych i liściastych, na piaszczystych glebach. Ukrywa się często się wśród mchów. Ceniony ze względu na swoje walory smakowe – można do gotować, smażyć i marynować. Ja wykorzystałam, że na targu pokazały się pierwsze grzyby i nie mogłam się opanować. Jeżeli tak jak my jesteście fanami pieprznika to zapraszamy Was do zapoznania się(...)łyżki posiekanego + gałązki do dekoracji) ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez tłuszczu. Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek
Szybko Tanio Smacznieobowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba... Mniam, po prostu... 2 średniej wielkości główki młodej kapusty (około 2 kg) 2 marchewki 1 cebula(...)garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać równie drobno posiekaną kapustę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącajest w stanie postawić na nogi niejednego zmarzlucha! Potrzebujemy: 1 litr wywaru z suszonych podgrzybków (20 g suszonych podgrzybków zalewam wrzątkiem na 30 minut) 3 pętka kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy sól, pieprz makaron tagliatelle Kiełbasę(...)płuczemy i również dorzucamy do garnka. Przesmażamy ją z pozostałymi składnikami przez około 3 minuty. Do rondelka wlewamy nasz bulion grzybowy. Doprawiamy papryką, liściem laurowym, solą i pieprzem i gotujemy do momentu aż soczewica stanie się miękka i zacznie się lekko rozpadać. Na koniec doprawiamy naszą zupę odrobiną śmietanki 30% i podajemy z ugotowanym makaronem. Pychotka! Smacznego! Wioleta
MamaOskarkaZapraszam po przepis na smaczny sosik do makaronu. Ten sos jest prosty w przygotowaniu i aromatyczny. Polecam Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)patelni rozgrzewamy olej i na gorącym przesmażamy cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy wszystkie przyprawy i wodę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, mieszamy i ponownie gotujemy przez 10 min. W między czasie gotujemy makaron. Gotowy sos blendujemy ( ja zrobiłam
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzepis autorski (mój). Nie wiem ile czasu minęło jak wszystkie placuszki zniknęły, ale była to dosłownie chwilka. Wyszły rewelacyjne i od razu kusiły swoim przepysznym aromatem
Di gotujeUwielbiam sałatki. W sezonie letnim stanowią większą część moich posiłków. Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim pomysłem na szybką, zdrową, a zarazem lekką sałatkę z
Słodkie okruszkiczosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę pokrojoną w krążki. Kotlety z łopatki wkładamy do miski(...)zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące mięso z łopatki. Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy marchew, oraz seler i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie łyżki mąki i całość smażymy
Miód i pieprzzbieranych grzybów. Znajdziecie go w lasach iglastych i liściastych, na piaszczystych glebach. Ukrywa się często się wśród mchów. Ceniony ze względu na swoje walory smakowe – można do gotować, smażyć i marynować. Ja wykorzystałam, że na targu pokazały się pierwsze grzyby i nie mogłam się opanować. Jeżeli tak jak my jesteście fanami pieprznika to zapraszamy Was do zapoznania się(...)łyżki posiekanego + gałązki do dekoracji) ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez tłuszczu. Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek
Szybko Tanio Smacznieróżnych względów, zarówno smaku jak i podstawowej kulinarnej przyzwoitości, nie da się użyć kostki i po prostu trzeba ugotować bulion. Np. w prezentowanym na tym blogu przepisie na szynkę w galarecie – zakładającym użycie kilku składników dobrej jakości oraz dużą staranność wykonania. Gdybyśmy zalali to wszystko roztworem kostki, popełnilibyśmy wręcz kulinarną zbrodnię i zniweczyli własną pracę. Poniżej pokazujemy jak ugotować bulion(...)kaczki, albo szyi z indyka. Ma to naturalnie wpływ na smak, więc każdy musi zdecydować jaka wersja bulionu w danym wypadku będzie dla niego odpowiednia. Technicznie rzecz biorąc, gotowanie bulionu jest podobne do gotowania rosołu, choć jest procesem znacznie przyspieszonym i zwykle nie wymagamy też pełnej klarowności. Warto przy tym pamiętać, że bulion gotowany wolniej i z twardszego mięsa (szczególnie
Kulinarna PokusaSpätzle pelnoziarniste,dzieki sporej zawartosci weglowodanow to dobry pomysl zarowno na lekki obiad jak i sycaca kolacje.Tak skomponowana kolacja swietnie zaspokoi glod,uspokoi i pomoze Ci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!