przekąska. Zrobisz je raz i będziesz do nich tęsknić. Skąd wziąć składniki, czyli przede wszystkim skórki? Kiedy będziesz przygotowywać na obiad pure, albo kluski śląskie, kopytka, gniocchi to nie gotuj ziemniaków tylko wstaw je do piekarnika. Dokładnie je wcześniej wyszoruj i ponakłuwaj skórkę widelcem. Czas pieczenia około godziny. Wyjmij ziemniaki, przestudź, przekrój na połowy i wyjmij miąższ, z którego zrobisz(...)przepisie nie podajemy ilości składników, bo od ciebie zależy ile czego dodasz. My na jakieś 10 ziemniaków zużyliśmy połowę opakowania sera pleśniowego, kilka łyżek tartego parmezanu, 4 plastry szynki prosciutto i kilka plastrów chorizo. Jeśli masz w piekarniku funkcję grill to ją włącz, żeby szybko zapiec ziemniaki. Jeśli nie masz, wstaw faszerowane skórki blisko grila. Składniki: Kilka małych ziemniaków
Niedzielny kucharztalerz, dodać do tłuszczu pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażyć na złocisto, wlać z szybkowara groch i warzywa z ziemniakami, dolać wody i zagotować. Dodać paprykę ostrą, kucharka, majeranek i gotować z 5 minut, pałką blendera zmiksować zupę na krem. Podawać z kiszoną kapustą ( mój dziadek Kaszub jadł grochówkę z kiszoną kapustą, jest pyszna ) i kiełbaskami - grochówka jest bardzo sycąca, rozgrzewająca(...)paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ" i jest organizatorem Kampania Wielki Test ALDI w paczce dostałam: 4 x ciasto na pizzę z sosem pomidorowym Mama Mancini, 4 x szynka Szwarcawaldzka, 4 x kiełbaski Norymberskie, 4 x ser Maasdamer, 4 x francuski ser miękki dojrzewający Le Coq De France, 3 x 400ml wkład chłodzący do lodówek turystycznych ICEBLOCK
W Mojej Kuchni Lubięsmaku ten lubelski, a przecież o to chodziło. Zróbcie go koniecznie. Składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi) 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 plaster cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe(...)obsmażamy. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą, mieszamy. Wlewamy do tego trochę gorącego sosu z gotowania, mieszamy. Zawartość
Kardamonovykoncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe Cykoria, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: W większym garnku o grubym dnie rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładam na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażam kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładam na talerz z mięsem(...)mięso, kiełbasę i wędliny, zalewam gorącym bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Duszę pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Dodaję ogórki pokrojone w półplasterki, gotuję kolejne 5 minut. Po tym czasie danie zaprawiam koncentratem, gotuję kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. *** Jeśli chcecie, aby danie było bardziej gęste można je dodatkowo zaprawić
JejKuchniagrupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dobrze przygotowana jest bardzo smaczna i doskonała w kuchni do przygotowania wielu dań. Polecam :) Składniki - 70 dag mięsa wieprzowego np. szynki, łopatki lub karkówki ( u mnie chuda karkówka ) - 200 g cieciorki ( u mnie od Skworcu ) - 2 marchewki - kawałek selera - 4-5 ziemniaków - cebula - 2,5 litra wody - 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)mielonej - sól,sos sojowy do smaku - olej Wykonanie Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu ( wody nie solę, cieciorka szybciej mięknie). Mięso kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy
Kuchnia z widokiem na ogródposypać solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki. Szałwię umyć. Na każdy plaster mięsa ułożyć kilka plasterków czosnku i liść szałwii, zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwię, włożyć mięso, obsmażyć po kilka minut z obu stron. Zdjąć z patelni, delikatnie wyjąć wykałaczkę. Kawałki mięsa przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdy nałożyć(...)listki szałwii; gdy czosnek się lekko zeszkli dodać kaszę, uprażyć, wlac wino i wodę tak, by ciecz sięgała ok 1 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum, gotować kaszę ok 15 minut, po tym czasie przemieszać, dodać pokrojone w paseczki pomidory, wymieszać, zdjąć z ognia. Cebulę, paprykę i czosnek przeznaczone na sos drobniutko pokroić. Wrzucić na tę samą
6nieboaromatyczny, szybki w wykonaniu, bez zakwasu, doprawiony sporą ilością chrzanu, majeranku, czosnku, zaprawiony śmietaną. Zupa wspaniała nie tylko od święta. Polecam :) Składniki - 30-40 dkg wędzonki ( u mnie mala szynka wędzona, może być wędzony boczek) - 25 dkg swojskiej cienkiej kiełbasy - 6 białych kiełbas parzonych - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek ( 3-4 ząbki ) - 3-4 łyżki tartego chrzanu - 180 gram(...)Wędzonkę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, dodać kiełbasę, listek laurowy, 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, pokrojone w słupki warzywa, całą cebulę i ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wędzonkę, kiełbasy, cebulę wyjąć z wywaru. Do zupy dodać śmietanę rozrobioną z mąką, chrzan i majeranek, chwilkę jeszcze pogotować, ewentualnie doprawić do smaku solą
Kuchnia z widokiem na ogródzmienic. Czy i wy tez tak macie ,ze zamiast wymyslec cos fajnego na kolacje po prostu wlasnie z lenistwa robicie po prostu zwykle kanapki ??? Takie typowe kanapki z jakas szynka albo serem i pomidorem .....Najwyzszy czas to zmienic . Dzisiaj myslalam i myslalam i wymyslilam ,ze zrobie sobie taka oto salatke :) i powiem Wam, ze jest to pycha :) i napewno(...)wiejski -2 jajka ugotowane na twardo -sol,pieprz S P O S O B P R Z Y G O T O W A N I A : Jaja gotujemy na twardo , warzywa myjemy i osuszamy . Jajka i warzywa kroimy w drobna kostke , koperek i szczypiorek drobno siekamy. Do posiekanych skladnikow dodajemy serek wiejski , doprawiamy sola i pieprzem
PychaDaniaSkładniki: 500-600 g szynki B/K 1/5 cebuli 3 średnie marchewki 4 ząbki czosnku 2 średnie pietruszki słodka i ostra papryka, sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel sosu sojowego korzeń imbiru ok 0,5-1 cm Przygotowanie: Z mięsa usunąć nadmiar przerostów (tłuszcz). Pokroić na kawałki i podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Marchewkę, pietruszkę i cebulę, obrać(...)całym czosnkiem na patelnię do mięsa. Przyprawić do smaku (imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem
Gaździnka warzymisce.Speck pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać speck, ładnie przyrumienić na niewielkim ogniu. Gdy jest już prawie gotowy, dodać kawałek masła dla smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie solą ( uważać bo speck jest słony)Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna(...)porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha włoskiego) i rękami posypanymi mąką, formować kulki. Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć grzanie tak aby woda tylko lekko wrzała. Gotować jeszcze 10 minut, kluski wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do mięsa lub przysmażone polane masłem i zrumienioną
Stare Garyjuż kiedyś wspominałam, moja siostra dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem i wczoraj wieczorem poprosiła mnie, abym pomogła jej przyrządzić coś prostego na kolację. Jedyne co przyszło mi wtedy do głowy, to wytrawny pudding chlebowy. Chyba zgodzicie się ze mną, że to jest coś, czego po prostu nie da się zepsuć ;) Gdy tylko pudding wylądował w piekarniku, cały(...)był to wypiek jedno porcjowy. Mój brzuszek raczej nie był z tego powodu zadowolony ;D A oto rezultat naszej wspólnej pracy :) ~ Pudding chlebowy z serem, szynką i ziołami ~ Składniki: kilka kromek czerstwego chleba jajko 1/2 szklanki mleka ser żółty szynka łyżeczka masła przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia Kromki chleba i szynkę kroimy na mniejsze części. Ser trzemy
Kuchenny Skrawek NiebaPlacuszki a'la pizza to idealna propozycja na szybki oraz dość syty posiłek. Możecie do nich dodać swoje ulubione dodatki i wykorzystać wszystko to co posiadacie
Di gotujeNie uwierzycie, ale wbrew pozorom to danie jest idealne dla leniuchów! Przede wszystkim dla mnie. Osobiście wolę przygotować takie danie, niż smażyć schabowego, dlaczego? Szybka akcja
Blondynka GotujeCIASTO NA PIZZĘ 500 g mąki pszennej typ 00 350 g ciepłej wody o temperaturze około 40 stopni 10 g drobnej soli 3 g świeżych drożdży babuni ULUBIONE DODATKI szynka kukurydza tarta mozzarella piórka czerwonej cebuli salami papryka różyczki brokuła SOS POMIDOROWY 200 g passaty pomidorowej 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano(...)ząbek czosnek. Podsmaż dosłownie przez kilka sekund na niewielkiej mocy palnika – czosnek ma wypuścić jak najwięcej aromatu, jednak nie może się przypalić. Dodaj passatę pomidorową oraz przyprawy i gotuj kolejne 10 – 15 minut, aż sos pomidorowy nieco zgęstnieje. Pozostaw do przestudzenia. Na koniec dodaj listki bazylii i całość zblenduj ręcznym blenderem do gładkości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ZOBACZ KOMENTARZE
ProstePesto.pljajka faszerowane mango – farbowanie jajek barwnikami – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie(...)kilka jaj ugotowanych na twardo – 2-3 łyżki śmietany 18% – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej gorący bulion i dodaj do niego surową białą kiełbasę i listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę (15 minut jak podają niektóre przepisy nie wystarczy). Kiełbasę wyjmij, pokrój w półplasterki i wrzuć ponownie do wywaru. Dodaj zakwas żurku, najpierw trochę mniej
nietylkopasta.plwłasnym czerwona cebula 5 średnich ogórków konserwowych 4 jajka puszka kukurydzy około 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i również kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy(...)inne przepisy na sałatkę z tuńczykiem: Lekka Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem Sałatka Z Tuńczykiem I Wędzonym Serem Lekka Sałatka Z Brokułem I Tuńczykiem Szybka Sałatka Z Tuńczykiem Sałatka Z Szynką I Tuńczykiem Sałatka Z Tuńczykiem I Serem Wędzonym Artykuł Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneDziś mam dla Państwa fajny pomysł na pyszną przekąskę z chleba tostowego. Koszyczki są bardzo dobre, a robi się je naprawdę szybko. Kiedy pokazałam je córce
Gotuję TestujęŚwięta tuż tuż , więc pomalutku trzeba pomyśleć o daniach na stół świąteczny. Zacznę od tradycyjnego schabu ze śliwką. Jest to kawałem chudego mięska które można
Eli Gotowaniesosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki(...)instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia
Moja DelicjaPlacki ziemniaczane - całkiem inne bo z ugotowanych ziemniaków. Robi się je naprawdę szybko. Fajny sposób na wykorzystanie ich resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku
Kto ugości moich gości?