grzyby były zakryte, odstawić do namoczenia na 3 godziny. Z wody wyjąć grzyby pokroić je na mniejsze kawałki przełożyć do garnka, dodać połowę wody, w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Następnie do grzybów dołożyć opłukaną i odciśniętą kapustę oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości grzybów(...)posypać Vegetą, solą i pieprzem. Nałożyć farsz na mięso, zwinąć ścisło w roladę. Wierzch rolady obsypać papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem, dobrze rozetrzeć. Przełożyć roladę do siatki na szynkę. Ułożyć roladę na blasze z piekarnika. Piec w piekarniku przez ok. 1 i 1/2 godz. w temp. ok. 180 st. C. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami. (function
Kuchnia Danusinastępnie 1 godz. 45 min w temp 170°C. Mięso zostawiamy na kilka min, żeby odpoczęło. Ważne do pieczenia schabu nie używamy soli ponieważ ser i szynka nadają jej smaku. kluski śląskie: Ziemniaki dzielimy na 4 jak najbardziej równe części. Oddzielamy sobie jedną ćwiartkę ziemniaków i odkładamy, a w powstałe zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, i wbijamy roztrzepane jajko. Dodajemy(...)części, rolujemy, kroimy na mniejsze porcje z których formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich palcem robimy charakterystyczne dziurki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 2 minutki od wypłynięcia. Podajemy z polanym stopionym masłem
Moniki Smakołykiposypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Kapustę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski, ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do dużej miski przekładamy kapustę(...)attachment_8034" align="aligncenter" width="685"] Sałatka makaronowa z kurczakiem i kapustą pekińską[/caption] Zobacz inne przepisy na sałatki z makaronem: Sałatka Imprezowa Z Tortellini Sałatka Makaronowa Z Szynką Sałatka Makaronowa Z Szynką Błyskawiczna Sałatka Z Makaronem Sałatka Z Makaronem I Rukolą Sałatka Z Tortellini I Żółtym Serem Artykuł Sałatka makaronowa z kurczakiem i kapustą pekińską pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnebył spontan. Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem… Składniki 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe) 200 g fileta z kaczki 300 g gęsiny 1 garść suszonych podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe(...)łyżeczka kminku mielonego sól, pieprz Przygotowanie Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry ), dodajemy ½ łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Mięso wyławiamy, studzimy, kroimy na kawałki, przekładamy do drugiego garnka, wlewamy bulion z gotowania (500 ml), passatę, ketchup, rozgnieciony czosnek, liście laurowe
R'n'G Kitchenprzecież każda szanująca się kucharka ani grama jedzenia nie powinna marnować. Wszystko da się wykorzystać i w jadłospis apetycznie wkomponować. Zostało mi z wczorajszego obiadu pół szklanki pęczaku gotowanego. W lodówce walały się otwarte puszki kukurydzy i fasolki czerwonej . Resztki wędliny szynkowej schowały się za żółtym serem. Pomidorki koktajlowe już nie pierwszą świeżością grzeszyły. W doniczce smętniał szczypiorek . Jogurtu kapka(...)porcje: 1/2 szkl. ugotowanego pęczaku 1/3 puszki kukurydzy 1/3 puszki fasoli czerwonej 1/2 czerwonej papryki - dużej 10 sztuk pomidorków koktajlowych 4 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego 4 plastry szynki 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz czarny - do smaku Pęczak ugotować wg. przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia - lub tak jak ja, spożytkować resztki pęczaku już ugotowanego z obiadu
Grunt to przepis!jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane SAŁATKA JARZYNOWA Przygotowanie(...)musztardy sarepskiej – pieprz, sól – liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie : Do przygotowania sałatki możesz użyć warzyw ugotowanych wcześniej w rosole, zajrzyj do mojego przepisu na rosół domowy . Jeśli gotujesz warzywa specjalnie do sałatki, zrób następujące czynności: marchewki, pietruszki i seler obierz, włóż do garnka wraz z przyprawami: listkiem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Zalej wodą i ugotuj przez
nietylkopasta.plsię u mnie obiad z piekarnika. Tym razem zapiekłam zgrillowane plastry bakłażana z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorem. Składniki: 1 średni bakłażan ok. 300 g chudego mięsa mielonego (użyłam szynki wieprzowej) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1,5 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku, słodka papryka, suszony czosnek olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej(...)oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy. Dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze około 10 minut. W tym czasie bakłażana pokroić w grubsze plastry, przyprawić solą, pieprzem, ziołami do pizzy, suszonym czosnkiem i słodką papryką i zrumienić z obu stron na niewielkiej
Czerwień i błękitpulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu mąka pszenna olej do smażenia(...)sól morska świeżo zmielony czarny pieprz garść posiekanych listków natki pietruszki WYKONANIE SOS : W płytkim, ale szerokim garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 10 minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia
cool and mintydanie jest w takim momencie idealne. Inspirację znalazłam na blogu kwestia smaku . Niestety nie miałam wszystkich składników, żeby zrobić je tak jak w oryginale, więc zrobiłam po swojemu. Szynkę parmeńską zastąpiłam boczkiem, kurczaka indykiem, a pesto z suszonych pomidorów po prostu suszonymi pomidorami. Danie wyszło super :)) Polecam :)))) Składniki na 3 porcje: filet z indyka (odcięłam na 3 porcje) boczek plastry(...)który ważył około 600 g odcięłam 3 porcje, które później lekko rozbiłam, doprawiłam solą i pieprzem. Owinęłam je plastrami boczku. Na patelni rozgrzałam oliwę i masło. Nastawiłam makaron do gotowania. Indyka przełożyłam na patelnie i smażyłam z obu stron na złoty kolor. Kilkakrotnie je przewracamy na obie strony, aby równomiernie się nam obsmażyły. Wlewamy śmietankę,dodajemy pokrojone na połówki pomidorki
kruche babeczkirosołowej 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka suszonego chrzanu w płatkach ( opcjonalnie) 1 łyżka mąki sol, pieprz sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie(...)obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty i osuszone mięso z łopatki. Kotlety z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy suszone płatki chrzanu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim dwie łyżki tartego chrzanu. Do przesmażonego delikatnie chrzany, dodajemy łyżkę mąki
Miód i pieprzsmaku, musicie zrobić i przekonać się sami :) Mi osobiście posmakowały, a kapusta jak i kasza nie była zbyt wyczuwalna. Składniki: Na 14 sztuk: 500g mięsa mielonego z szynki wp. 350g poszatkowanej kapusty białej 100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny np. Palma sól, pieprz(...)koncentratu pomidorowego (190g) 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej ew. pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia kotlecików natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu (ok 10 minut). Przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, zaparzamy wrzącą wodą ok 2 minuty, a następnie dokładnie odcedzamy z wody
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 70 dag szynki pokrojonej w dowolną kostkę 2-3 łyżki sosu sojowego 1 cebula kilka suszonych grzybków liść laurowy ziele angielskie gałązka rozmarynu sól pieprz kminek mielony woda + maka olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso pokrojone w kostkę wymieszać z sosem sojowym, odstawić minimum na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso mocno zrumienić na oleju(...)międzyczasie cebulę posiekać, zrumienić na oleju, po czym zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzybki. Zrumienione mięso przełożyć do rondelka z gotującą się wodą i przyprawami. Całość dusić do miękkości co jakiś czas uzupełniać wodę w miarę potrzeb. W połowie gotowania dodać gałązkę rozmarynu. 3. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać
Kuchnia domowa AniJakiś czas temu pisałem, że nawiedziła mnie ekipa Gotowania na kolanie i program u mnie i ze mną kręcili. No i jedna z dziewczyn z ekipy telewizyjnej, Malwina, tak się napaliła na mój chleb, że wpadła kilka dni później specjalnie po to żebym jej coś upiekł :) No to zrobiłem dwa chleby z kiszonym ogórkiem. Jeden poddaliśmy natychmiastowej degustacji, drugi dostała(...)umówiliśmy się, że będzie częstym gościem, bo my z Madzią nie nadążamy jeść tego co robimy. Bo właśnie oczywiście oprócz chleba zrobiliśmy z Madzią jeszcze calzone z szynką i ze szpinakiem. To znaczy osobne z szynką i osobne ze szpinakiem, oczywiście. No i wsunęliśmy po dwa takie naprawdę sporych rozmiarów calzone. Ale teraz dzisiaj to o chlebie tym chciałem, calzone
Marder&Marder Manufactureboczku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego 1/4 mielonych liści laurowych 1/4 mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Chude części szynki kroimy w drobną kostkę, pozostałe mięso mielimy maszynką do mielenia mięsa. Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy, najlepiej mikserem z hakiem. Miskę przykrywamy(...)frakcyjną 3 razy co 24 godziny. Słoiki umieszczamy w szerokim garnku wyłożonym ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 60 minut, zostawiamy do wystygnięcia w garnku i po upływie 24 godzin gotujemy przez 45 minut. Ponownie studzimy i po upływie kolejnych 24 godzin gotujemy przez
Kulinarne przygody Gatitypieprz, 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku 40 g tartego s era mozzarella 1/2 pęczka świeżej bazylii opakowanie rukoli 2 świeże pomidory kilka plastrów szynki parmeńskiej czarne oliwki tarty parmezan Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę(...)około 1 i 1/2 godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę). Rozdrobnione pomidory połączyć z oliwą, solą, pieprzem, cukrem oraz dwoma zgniecionymi ząbkami czosnku (Asia z Kwestii Smaku gotuje sos, ja tego nie robię) . Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe
KUCHARNIAdodać do surówki. Wierzch posypać suto orzechami i natką pietruszki lub kolendry. Na zdrowie. Sałatka z soczewicą i prosciutto. Składniki. 0,5 szkl. ugotowanej soczewicy czarnej 6 plastrów szynki prosciutto 50g sera gorgonzola 1 sałata rzymska mini 1/2 cebulki czerwonej Sos. 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon(...)wymieszać, doprawić pieprzem i polać sałatkę. Prosciutto zwinąć w ruloniki i ułożyć na sałacie. Sałatka z ziemniaków, doskonała kolacja. Smaczna odmiana popularnej sałatki ziemniaczanej. Składniki. 2 ziemniaki 100g pieczonego (gotowanego)mięsa 10cm pora 1 pomidor sól, pieprz Sos. 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu (śmietany) 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka szczypiorku Wykonanie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Mięsko pokroić
Kulinarny karnet ChristopheraDziś pyszny pomysł na koszycki z serem żółtym i tuńczykiem w rolach głównych. Były pyszne. Robi się je naprawdę szybko i są łatwe. Wystarczy dosłownie 30
Gotuję Testujęprzepis. Zacznę od przękaski z makaronem w roli głównej. Można podać ją na branch lub kolację. Będzie daniem wegetariańskim, jednak mięsożercy mogą pod jajem przemycić pokrojoną w paseczki szynkę, kurczaka z rożna czy plasterki łososia wędzonego lub innej rybki. Możecie wykorzystać do niej makaron pozostały z dnia poprzedniego lub ugotować go w czasie przygotowania sosu i dodatków. Do przekąski(...)Posyp ją mąką po czym przesmaż jeszcze chwilę aż leciutko się zezłoci. Dodaj posiekany czosnek, śmietankę wiejską wymieszaną z kilkoma łyzkami wody z gortowania jarmużu. Wymieszaj i gotuj sos kilka kolejnych minut. Podlej go (jeśli trzeba) brokułową wodą do uzyskania właściwej konsystencji sosu. Dopraw solą, pieprzem do smaku. Na końcu dodaj starty ser - mieszaj do momentu rozptopienia
Gotuj Sam!Poniżej znajdziecie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis na smaczną sałatkę z pora i groszku . Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu i całą pewnością będzie wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczakiem i serem to doskonały pomysł na imprezową przystawkę. Do ich przygotowania nie potrzebujemy wyszukanych składników, a efekt zachwyci każdego! Oczywiście do bagietek możecie włożyć także inne składniki, zarówno szynkę, jak i warzywa – na pewno co jakiś czas będę eksperymentowała z nowymi nadzieniami Jestem przekonana, że taka przystawka zniknie pierwsza z imprezowego stołu! Takie ślimaczki z bagietki wyglądają smakowicie(...)bułeczki na ciepło Mini burgery koreczki na dwa kęsy 3 szybkie przepisy na tosty Menu na imprezę – propozycje przepisów Przepis na bagietki nadziewane kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 20 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 bagietki pierś z kurczaka jajko bułka do panierki kilka plasterków sera - żółtego lub mozzarella łyżka masła 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki garść świeżej bazylii sól
Kuchnia BazyliiDelikatne,kremowe skrzydełka z dodatkiem pysznych oliwek sprawia,iż potrawa nabiera bardzo charakterystycznego , pikantnego smaku.Zapraszam. 1 kg.skrzydełek z kurczaka 2 puszki pomidorów w zalewie 8 dag.szynki gotowanej 10 dag.oliwek zielonych lub pół na pół z czarnymi 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka tymianku Sól i pieprz(...)kostkę.Oliwę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu , posmarować nią skrzydełka kurczaka.Mięso smażyć porcjami na mocno rozgrzanej patelni , a po zdjęciu z niej , zabezpieczyć przed wystygnięciem.Cebulę , czosnek , szynkę oraz paprykę włożyć na patelnię i dusić około 10 minut na słabym ogniu , dodać pomidory z puszki , całość zagotować.Skrzydełka kurczaka ponownie przełożyć do rondla , dusić w sosie pomidorowym około
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczerwoną papryką. Sama byłam zaskoczona jak smacznie wyszły, do tego warzywka, sos chrzanowy i mieliśmy obiad pierwsza klasa :) Składniki na 3 porcje: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki 0,5 czerwonej papryki 1 mała cebula pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko suszony majeranek zioła prowansalskie sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka Sos chrzanowy(...)brokuł marchewka ziemniaki Warzywa: marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Warzywa przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, gotować na parze ok. 20-25 minut. Pulpety: mięso wrzucić do miski, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę
Simply FoodSKŁADNIKI: 400 g kaszy jaglanej 800-1000 g mięsa wieprzowego z szynki (zmielić na średnich oczkach) 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka suszonego lubczyku 1 główka kapusty białej, można użyć włoskiej (nie za mała i nie za duża) PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Do kaszy dodać mięso, drobno posiekaną szalotkę i czosnek(...)zmiękła i aby łatwiej odrywać liście. Każdego liścia wypełnić farszem i zawijać (postaraj się ciasno). Dno garnka wyłóż "zepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej wrzątkiem i gotuj. Z innych pozostałych liści zrób przykrywkę. Gotowałam tak 40 minut na średnim ogniu. SOS DO GOŁĄBKÓW: 2 puszki pomidorów 1/3 szklanki kaparów natka pietruszki 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól
ClauditteMissCookingpokroiłam je na 4-5 cm kawałki. Łodyżki można ugotować na parze lub w wodzie przez około 3-5 minut. powinny być miękkie ale jędrne. Pod koniec ich gotowania dodałam na około 1 minutę główki szparagów. Przelałam je zimną wodą. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i dodałam posiekany czosnek. Wymieszałam go z ugotowanym makaronem i posiekanymi ziołami. Dodałam(...)talerzu można sobie jeszcze posypać makaron parmezanem. Naprawdę proste i szybkie danie. A jakie pyszne! Szkoda,że szparagi są tylko przez chwilę... Smacznego! Polecam również: ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM OMLET ZE SZPARAGAMI
potrawyregionalneboczku 50 g wątróbki drobiowej 50 g kaszy manny 300 ml wody 1 cebula 1-2 liście laurowe ziele angielskie 18 g mieszanki przypraw "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Szynkę i boczek pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i pokrojonej cebuli. Ugotowane mięso wyjmujemy, a z wody wyrzucamy resztę, już nie będzie potrzebna. Czyli najlepiej(...)mieszankę przypraw. Miksujemy blenderem żeby powstała jednolita masa. Przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut. Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio
Marder&Marder ManufactureJa od dłuższego czasu miałam ochotę na ostre danie. Ciągle się hamowałam, bo uważałam, że jako matka karmiąca mi nie wolno. Ostatnio będąc w gości u
dom-agi.pl