innym rodzajem mięsa niż ta klasyczna. Nie no, nie marudzę. Wiadomo kto był zadowolony… Składniki: 1,5 szklanki suchej fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta(...)odpowiednią ilość wody. Wieprzowinę kroimy w większą kostkę, dodajemy do niej sos sojowy, rozdrobnione ząbki czosnku, tymianek i pieprz, mieszamy i również odstawiamy na noc. Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości pod przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli wody jest za mało, spokojnie można dolać jej więcej. Cebulę, obraną marchewkę
Kardamonovyustach. Masa ma delikatną konsystencję i przypomina puszystą galaretkę. Ja użyłam jako dodatków łososia, papryki i groszku, ale nie wahajcie się eksperymentować – świetnie sprawdzi się w niej także szynka, kiszone ogórki czy kukurydza. Ja uwielbiam łososia i w takiej wersji będzie u mnie gościć na Wielkanoc. Można ją przygotować wcześniej i, co ważne – mimo efektownego wyglądu wcale(...)warzywnego lub drobiowego ok. 60 ml zimnej wody 100 g wędzonego łososia sałatkowego ½ niedużej czerwonej papryki ¾ szklanki mrożonego, zielonego groszku sól morska świeżo mielony pieprz do ozdoby: szczypiorek Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Przelewamy obficie zimną wodą i obieramy. Obcinamy po 0,5 cm białka z obu końców. Krótką keksówkę (np. chlebową) wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Na dnie układamy
Poezja smakubretońsku, ale z innym rodzajem mięsa niż ta klasyczna. Nie no, nie marudzę. Wiadomo kto był zadowolony... Składniki: 1,5 szklanki fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)ilość wody. Wieprzowinę kroimy w większą kostkę, dodajemy do niej sos sojowy, rozdrobnione ząbki czosnku, tymianek i pieprz, mieszamy i również odstawiamy na noc. Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości pod przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli wody jest za mało, spokojnie można dolać jej więcej. Cebulę, obraną marchewkę
KardamonovyWyrazista pasta curry, słodkawe bataty i mięciutkie mięso skąpane w kokosowej potrawce. Pyszne, orientalne danie obiadowe nie tylko dla osób dbających o dietę. Składniki: 1kg szynki wieprzowej 3 cebule 4 marchewki 500g batatów 2 papryki czerwone Kolendra lub natka pietruszki Czerwona pasta curry około 1 łyżeczki Sos sojowy 2 łyżki Puszka mleka kokosowego Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania(...)plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty. Po tym czasie zalewamy dwoma szklankami wody (lub bulionu) oraz dodajemy pastę curry. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z posiekana kolendra lub natka pietruszki
Pyry na Gazposiadaczką szynkowara , dzięki uprzejmości Tradismak . I wiecie co? Żałuję, że wcześniej nie miałam tego sprzętu w swojej kuchni :) Składniki: * około 1,2 kg mielonego (u mnie z szynki wieprzowej) * 2 łyżeczki żelatyny spożywczej * 3 łyżeczki peklosmaczku * 2 łyżeczki przyprawy Dobry Smak Szeherezada (można tu użyć dowolnych ulubionych przypraw) * 1/2 szklanki wody Wykonanie: Mięso zmielić(...)lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąć z lodówki i wstawić do wysokiego garnka. Zalać wodą ciut ponad wysokość mięsa. Mielonkę wstawić do gotowania. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik do minimum i tak parzyć mielonkę około 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody do wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki
Zrób to smacznieBardzo aromatyczna zupa fasolowa ,pełna smaku dobrej kiełbasy i wędzonego boczku. 20 dag.suszonej fasoli białej 1 kość od szynki 1 pęczek włoszczyzny 100 g.wędzonego boczku 100 g.kielbasy( ja dałam jałowcową) 2 cebule 1 łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Sól(...)oczyszczoną włoszczyznę.Wsypać ziele angielskie , liść laurowy , 1/2 łyżeczki soli.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.1 godziny.Wyjąć kość , bulion przecedzić przez gęste sito.Do gorącego bulionu włożyć fasolę i gotować - pod przykryciem ok.30 minut.Gdy fasola jest niemal miękka , wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Przygotować zasmażkę.Na patelni rozgrzać łyżkę masła, smażyć pokrojony w kostkę boczek i drobno posiekaną cebulę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie Składniki: 1/4 główki średniej kapusty 1 woreczek ryżu 500 g mięsa mielonego (może być z łopatki, lub z szynki) 2 łyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia kotlecików 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 cebula(...)liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka z gotująca się , lekko osoloną wodą, gotujemy przez 10 minut. Wlewamy na sito, czekamy aż wystygnie. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię wraz z 2 zgniecionymi ząbkami czosnku. Chwilę podsmażamy na oleju
MojaQchnia.plpatelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki na całą patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gulasz: 500g szynki wieprzowej (lub łopatki) 2 cebule 1 duża marchew 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 duży mięsisty pomidor (lub łyżka koncentratu pomidorowego) 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka(...)talarki, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej , mięso obsmażyć z obu stron, dodać cebulę, czosnek, marchew. Smażyć chwilę, dodać paprykę, pomidor, rozmaryn, zalać ok 500ml gorącej wody, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając (w razie konieczności podlać wodą). Gdy mięso będzie bardzo miękkie, doprawić do smaku solą i przyprawami. Mąkę uprażyć
Obiad gotowyciągu tygodnia jadamy w róznych porach i rzadko razem spotykamy się w kuchni. W niedzielę królują jajka, najczęściej jest to jajecznica z szynką, pomidorem, serem żółtym i szczypiorkiem, albo jajka sadzone lub na miękko. Szparagi i jajka sadzone to moje best of. Składniki na 2 porcje duże(...)środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i odrobiną cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut. Delikatnie odcedzić i zalać zimną wodą, najlepiej z lodem. • Na patelni rozgrzać masło, najlepiej klarowane, i „posadzić jajka”, posolić i usmażyć
To co kochamWakacyjny wpis "Co Lila jadła w środę"? W tej chwili jesteśmy nad morzem, dlatego mamy ograniczone możliwości jeśli chodzi o gotowanie, ale też nie chce nam się długo pichcić w pokoju. Staramy się żywić zgodnie z naszymi zasadami, stylem życia i mimo, że co chwile obijamy się o stoiska z frytkami i goframi to nie kuszą nas takie przekąski. Zobacz(...)młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie Śniadanie mamy wykupione w hotelu. Dzisiaj akurat nie było żadnych warzyw tylko parówy, kielbacha, pasztet, jakaś szynka mielonka, ser żółty i marmolada. Oprócz tego był jeszcze stolik z różnymi płatkami i mleko czyli większość dla mnie i Lili odpada. Akurat wczoraj kupiliśmy w Lidlu dżem 100 % owoców
lady-och-mistrzyni.blogspot.comobowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba... Mniam, po prostu... * młoda kapusta- 2 średniej wielkości główki (około 2 kg) * marchewka- 2 duże * cebula(...)garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać równie drobno posiekaną kapustę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaPonoć podano ją na uczcie weselnej króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy w 1815 roku. Ponieważ w kuchni staropolskiej wieprzowina nie była zbyt cenionym mięsem, galarety przygotowywano z gotowanych w esencjonalnych wywarach pulard, kapłonów lub ryb. Po wlaniu do wymyślnej formy potrawa tężała i nadawała się do krojenia. Wynalezienie i upowszechnienie żelatyny spożywczej sprawiło, że przygotowanie galarety stało się(...)nich powinny z kolei osoby cierpiące na kamicę czy dnę moczanową ze względu na wysoką zawartość związków purynowych, które są metabolizowane w organizmie do kwasu moczowego. Galaretki z szynką i oliwkami - przepis na 6 porcji Do przygotowania galaretek będą Ci potrzebne: 150g szynki (wędlina), 7 zielonych oliwek, 7 czarnych oliwek, 7 pomidorków koktajlowych, jajko, 600ml bulionu warzywnego, 3 łyżeczki żelatyny
Z notatnika dietetykakawałka łopatki wieprzowej, ale super sprawdzi się tutaj też wieprzowa szynka . Składniki: ok 600 g łopatki/szynki sól pieprz ziołowy 2 łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 pomarańczowa papryka(...)Solimy, pieprzymy, posypujemy paprykami. Obsmażamy na patelni, na oleju z obu stron. Przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy wodą (lub bulionem) tak, aby przykryła mięso. Gotujemy ok 30 minut. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki. Warzywa posypujemy paprykami, solą i pieprzem i smażymy całość około
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 kg szynki 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 2 łyżki oleju ziele angielskie sól, pieprz Naleśniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 szklanki wody (może być gazowana) 1 jajko 60 ml oleju sól 150 g żółtego startego sera 1/2 pęczka szczypioru ketchup masło do wysmarowania blachy Sposób wykonania: Mięso kroimy na mniejsze(...)wodą (około 2,5 litra) i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z powierzchni wywaru szarą pianę. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz pora. Wrzucamy przyprawy: sól, pieprz oraz ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Warzywa i mięso odławiamy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wszystko oprócz pora mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę
Qchnia po prostuSkładniki: 500 g szynki wieprzowej przyprawa do wieprzowiny 6 kiełbasek śląskich 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryki 2 młode cukinie żółte 2 młode cukinie zielone 6 średnich pomidorów malinowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki w proszku chili do smaku 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki lub lubczyk olej do smażenia sól(...)wieprzowiny, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. W tym czasie kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do wywaru. Kiedy mięso już będzie prawie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę
Czerwień i błękitJeszcze jako dziecko uwielbiałam domowy pasztet. Niekoniecznie szynkę czy kiełbasę, ale pasztet i to z tak dobrze dopieczonymi brzeżkami… mniam. W sklepie nie kupi się dobrej jakości pasztetu, smakującego jak ten domowy. Nie wiadomo co ktoś daje do takiego pasztetu, a piekąc pasztet domowy, sami decydujemy, co z nim się znajdzie i jak tłusty pasztet chcemy mieć. W sumie(...)pasztety w wielu wersjach smakowych z żurawiną, ze śliwką, w boczku itp. Z czego robimy pasztet ? Taki klasyczny pasztet robimy oczywiście z mięsa. Mięso może mieć postać surową lub gotowaną a nawet pieczoną. Do mięsa możemy dodać warzywa, grzyby, słoninę czy podroby a nawet owoce. W zależności od użytego rodzaju mięsa mówimy o pasztecie drobiowym, cielęcym itp. Możemy zrobić pasztet
Mieszam w Garnkusmaku 1 kopiasta łyżka cukru 6 ząbki czosnku roztartych z szczypta soli w moździerzu 1 szklanki bardzo zimnej wody Wykonanie Mięso od szynki i pierś pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i golonkę z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka). Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny(...)mięso jest dobrze przełożyć do garnka, wlać wodę zimą taką ilość żeby przykryła kiełbasę. Przykryć pokrywką i parzyć w temp 80 stopni 1,5 godziny.Mięsko nie może się gotować tylko ma się parzyć. Po zdjęciu z ognia,wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia..Wędlinka doskonała na zimno,na chleb w towarzystwie chrzanu i ćwikły. Smacznego
w mojej kuchniJeszcze 2 dni i Wielkanoc. Chciałam Wam z tej okazji życzyć zdrowych, wesołych, spokojnych i rodzinnych Świąt. Jak już pewnie zauważyliście u mnie z gotowaniem ostatnio ( to jest ok. roku) pełny luz. Raz , że sił nie starcza- dwa , że ochoty na jedzenie nie ma. A robienie czegoś tylko dla tego, że wypada nie ma sensu. Ponieważ Święta spędzę tylko(...)odpowiednio 2 jajek itd. ) - sos tatarski - ćwikła -pasztet ( kupny ,,Kapelana,, z Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana na gorąco ( 4 sztuki) - żurek z jajkami i białą kiełbasą - polędwica surowa wędzona -szynka wędzona ( z pieca - ,, Tarczyńskiego,,) - filet z indyka pieczony - ciasto ( chyba sernik i coś tam ) * wędliny w ilościach po kilka plasterków *obiadów nie robię- podgrzejemy żurek albo białą kiełbasę * ciast trochę
Buniabaje w kuchniPóki jeszcze chłodniej proponuję zupę meksykańską: ostrą, aromatyczną i pożywną. pół kg mięsa mielonego z szynki po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej dwie suszone papryczki chili 2 ziemniaki (chociaż z trzy też nie byłoby za dużo) puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy 2 cebule bulion wieprzowy około 2 l pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki papryki słodkiej pieprz, sól olej(...)oddzielnej patelni na dużym ogniu podsmażamy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i posypane kuminem. Do garnka z bulionem dodajemy: mięso, ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczki chili. Gotujemy 15 minut, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze papryką. Gotujemy do miękkości
Humanistka w kuchniDo tej pory zbyt często w domu pizzy nie piekłam ale myślę, że od teraz to się zmieni. Mam teraz super zestaw do pizzy. W zestawie
Ala piecze i gotuje