gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:266/391)

Sylwestrowa przekąska z halloumi i gruszki 138

świetnie pasuje z owocami. Ja wybrałam gruszkę i dżem z czerwonej borówki. Zamiast gruszki można użyć melon lub arbuz. Jeśli nie lubicie halloumi to podobne przekąski można przyrządzić z szynką parmeńską. Ja jednak stawiam na halloumi, bo bardzo go lubię! Sylwestrowa przekąska na 16 porcji Składniki: 2 gruszki 150 g sera halloumi 1 łyżka ghee lub masła 50 g dżemu(...)usmaż na maśle na złoty kolor. Ułóż po kawałku halloumi na plastrach gruszki obłożonych rukolą. Wciśnij wykałaczkę i kliknij dżem. Dżem ugotowałam zrobiłam z mrożonej borówki i cukru. Gotowałam bez dodatku wody, aż dżem naturalnie zgęstniał. The post Sylwestrowa przekąska z halloumi i gruszki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym 8991

margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 duża cebula (ok. 160g) 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej 1 duże jajko 3 czubate łyżeczki bułki tartej mąka(...)ząbki czosnku 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 330g śmietany gęstej 18% do sosów pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz do smaku olej do smażenia i do gotowania makaronu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać słodką

Kulinarne Przeboje
Wielkanocne śniadanie. Zapiekane jajka na kremowym chrzanowym sosie! 166

Śniadanie wielkanocne to czas spędzany wspólnie z rodziną bądź najbliższymi nam osobami. Podczas tego śniadania nie może zabraknąć jajek, ale nudnych jajek gotowanych na twardo, podczas Świąt mam dosyć. Stawiam na pyszne i nowe połączenia, takie które w formie i smaku zachwycą wszystkich! Takie są właśnie te jajka, które po pierwsze zrobicie bardzo szybko, co jest dla mnie, podczas Świąt(...)śniadanie zrobicie w 10 minut! Tylko tyle, a aż tyle smaku! PRZEPIS NA JAJKA WIELKANOCNE SKŁADNIKI: porcja dla 4 osób - 8 jaj ekologicznych - 8-10 plastrów dobrej jakości szynki dojrzewającej - 1-2 dymki - sól himalajska - 6 łyżek majonezu Kielecki - Społem - 4 łyżki chrzanu  - 4 łyżki śmietanki - odrobina pieprzu - młode rzodkiewki Foremki do pieczenia babeczek wysmaruj oliwą z oliwek, spód

SMYKWKUCHNI
Kluski szare z ziemniaków 121

Składniki: 1 kg ziemniaków surowych ok.5-6 łyżek mąki pszennej 1 średnia cebula 1 jajko Smalec do smażenia lub olej Boczek wędzony lub szynka Sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Ja zrobiłam to w malakserze z tarczą do ścierania. Tak samo postępujemy z cebulą. Do masy dodajemy mąkę,   jajko oraz sól do smaku. Podaję(...)odcedzić, najlepiej na sicie Dokładnie mieszamy. W większym garnku zagotowujemy wodę lekko solimy. Gdy zacznie wrzeć nabieramy masę ziemniaczaną łyżką lub większą łyżeczką i zanurzamy w wodzie. Kluski gotować około 6-7 minut od wypłynięcia. W między czasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju lub niewielkiej ilości smalcu po czym wykładamy na ugotowane wcześniej kluski. U mnie

W garach u Gosi
O Tym Jak Woll Lite Diamont Podbił Moje Serce i Kuchnię 121

modelu prostokątnej patelni. Ale nie martwcie się, zamawiając patelnię w sklepie do każdej w komplecie dołączona jest pokrywka, więc śmiało można zamawiać a potem cieszyć się z niezwykle przyjemnego gotowania na tak fajnym sprzęcie. Dodatkowo powiem Wam, że przez moje ręce przewinęło się dość sporo patelni, różnych markowych firm. Możecie się śmiać, ale w mojej szafce jest ich tam około(...)daje nam nieograniczone możliwości jej wykorzystania. Tymczasem zerknijcie jak łatwo można usmażyć rybę tylko spryskaną oliwą i jak wygląda patelnia po wszystkim. Wiecie tez również jak zapieka się w szynka parmeńska tworząc na powierzchni naczyń klejącą twardą skorupę, tak wygląda zapieczona patelnia po przygotowaniu filetów w szynce parmeńskiej. Na filmiku wyżej możecie zobaczyć jak te zapieczone ślady dosłownie ślizgają się

Blondynka Gotuje
Risotto curry z kurczakiem zawijanym w szynce parmeńskiej 186

zielonej sól, pieprz parmezan łyżka masła KURCZAK Piersi kroimy w podłużne plastry na 4 części. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz oregano. Delikatnie skarmiamy oliwą. Każdy kawałek zawijamy w szynkę parmeńską i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok 20 minut w temp. 180 st.  RISOTTO Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pokrojoną(...)się przezroczysty.  Następnie zalewamy całość 1 łyżką bulionu i czekamy aż ryż wchłonie płyn. Następnie wlewamy kolejną łyżkę bulionu. Czynność powtarzamy do czasu aż ryż będzie miękki.  Gotowanie powinno zająć ok 20 - 30 minut. Po ok 10 minut smażenia, przygotowanego kurczaka powinniśmy wstawić do piekarnika.  Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 1 łyżkę curry

Mój Smak na Życie
Sos carbonara z makaronem penne 169

poprzez połączanie boczku ,śmietany , sera oraz odpowiednio dobranych przypraw. Takie proste , a takie smaczne. Zapraszam do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: 20 dag boczku wędzonego można pół na pół zmieszać z szynką 20 dag sera żółtego, np. parmezan 2 żółtka 250 ml. śmietany zioła typu tymianek, gałka, rozmaryn  1 mała cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy(...)żółtkami, ziołami i startym serem.  Ponownie dodajemy do cebuli boczek wlewamy rozbitą masę śmietanowo - jajeczną. Wszystko  mieszamy i chwilę smażymy doprawiając sos solą i pieprzem. Makaron gotujemy Al-dente. Łączymy z sosem. Na talerzu posypujemy startym serem.  Podajemy gorące danie. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Salatka z jajkiem i polędwicą 134

Wszelkiego rodzaju sałatki czy surówki to chyba podstawa naszego menu. W moim domu jak się nie wie na co ma się ochotę , a coś by się

Eli Gotowanie
Sezamowy chlebek nadziewany gotowanymi warzywami 164

SKŁADNIKI 600 g mąki 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 250-300 ml letniej wody 100 g smalcu 1 płaska łyżeczka soli sezam do posypania 1

zielonacukinka
Budapeszt – lokalne przysmaki 225

coś a’la fastfood jest Langosz . Jest to placek drożdżowy smażony na głębokim tłuszczu podawany z rozmaitymi dodatkami… Langosz jest bardzo sycący i jedna porcja z dodatkiem szynki, pomidorów, sera i sosów zaspokoi głód nawet dwóch osób. Cena langosza jest bardzo przystępna i za jego bogatą wersję zapłacimy ok. 30 PLN Langosz jest także podawany w restauracjach(...)przy Placu Świętej Trójcy na Wzgórzu Zamkowym. Cukiernia Ruszwurm Najlepszy tort 2015 – cukiernia Ruszwurm Post Budapeszt – lokalne przysmaki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kanapka Smos najlepszy przepis 77

życzę, jak i smacznego. 🥖 – ile zjesz ⏰ – 10-15 minut 🇧🇪 – Belgia Jakich składników potrzebujesz do Kanapki Smos Nie podaję ilość, ponieważ ma być dużo wszystkiego. Bagietki Szynka Ser żółty Miks sałat Ugotowane na twardo jajka Pomidor Ogórek zielony Marchewka Musztarda Dijon I dużo nawet bardzo dużo majonezu Kanapka Smos jak zrobić Po ugotowaniu jajek i rozkrojeniu bagietki, pokrojoniu(...)Belgii, gdzie spędzimy również kilka dni i skosztujemy niewątpliwie pysznych Belgijskich dań. Z pewnością, mnóstwo wspaniałych dań, znajdziesz również na grupie kulinarnej na Facebook  „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” , którą założyłem specjalnie dla Ciebie. Na moim Blogu znajdziesz również inne Kanapki i Sandwiche z całego świata. Artykuł Kanapka Smos najlepszy przepis pochodzi z serwisu Mozesz nie miec

RafalCook
Sorbet pomidorowy 83

mogą być również warzywne, na przykład z pomidorów. Od jakiegoś czasu, gdy nastają upały robię sorbet z pomidorów, ale robię go z jasnego soku pomidorowego, prawie przezroczystego , który sama gotowałam i przecedzałam. Od pewnego czasu mam pracę ułatwioną, ponieważ korzystam z gotowego już soku. Soku pomidorowego z Kałęczewa premium. Pasteryzowanego soku pomidorowego produkowanego przez Wiatrowy Sad . Teraz przygotowanie sorbetu pomidorowego(...)smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Schłodzić. Schłodzony doprawiony do smaku sok wlać do maszynki do lodów. Zmrożony sorbet przełożyć do pucharków, udekorować bazylią. Podaję z mozzarellą i szynką dojrzewającą. Polecam na upalne wieczory

królestwo garów
Rolada z karkówki z grzybami i kapustą 96

grzyby były zakryte, odstawić do namoczenia na 3 godziny. Z wody wyjąć grzyby pokroić je na mniejsze kawałki przełożyć do garnka, dodać połowę wody, w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Następnie do grzybów dołożyć opłukaną i odciśniętą kapustę oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości grzybów(...)posypać Vegetą, solą i pieprzem. Nałożyć farsz na mięso, zwinąć ścisło w roladę. Wierzch rolady obsypać papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem, dobrze rozetrzeć. Przełożyć roladę do siatki na szynkę. Ułożyć roladę na blasze z piekarnika. Piec w piekarniku przez ok. 1 i 1/2 godz. w temp. ok. 180 st. C. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami. (function

Kuchnia Danusi
Nadziany schab z kluseczkami śląskimi 130

następnie 1 godz. 45 min w temp 170°C. Mięso zostawiamy na kilka min, żeby odpoczęło. Ważne do pieczenia schabu nie używamy soli ponieważ ser i szynka nadają jej smaku. kluski śląskie:   Ziemniaki dzielimy na 4 jak najbardziej równe części. Oddzielamy sobie jedną ćwiartkę ziemniaków i odkładamy, a w powstałe zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, i wbijamy roztrzepane jajko. Dodajemy(...)części, rolujemy, kroimy na mniejsze porcje z których formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich palcem robimy charakterystyczne dziurki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 2 minutki od wypłynięcia. Podajemy z polanym stopionym masłem

Moniki Smakołyki
Sałatka makaronowa z kurczakiem i kapustą pekińską 132

posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Kapustę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski, ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do dużej miski przekładamy kapustę(...)attachment_8034" align="aligncenter" width="685"] Sałatka makaronowa z kurczakiem i kapustą pekińską[/caption] Zobacz inne przepisy na sałatki z makaronem: Sałatka Imprezowa Z Tortellini Sałatka Makaronowa Z Szynką Sałatka Makaronowa Z Szynką Błyskawiczna Sałatka Z Makaronem Sałatka Z Makaronem I Rukolą Sałatka Z Tortellini I Żółtym Serem Artykuł Sałatka makaronowa z kurczakiem i kapustą pekińską pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Bigos z czerwonej kapusty 97

był spontan. Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem… Składniki 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe) 200 g fileta z kaczki 300 g gęsiny 1 garść suszonych podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe(...)łyżeczka kminku mielonego sól, pieprz Przygotowanie Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry ), dodajemy ½ łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Mięso wyławiamy, studzimy, kroimy na kawałki, przekładamy do drugiego garnka, wlewamy bulion z gotowania (500 ml), passatę, ketchup, rozgnieciony czosnek, liście laurowe

R'n'G Kitchen
Kolorowa sałatka z pęczakiem i jogurtem 207

przecież każda szanująca się kucharka ani grama jedzenia nie powinna marnować. Wszystko da się wykorzystać i w jadłospis apetycznie wkomponować. Zostało mi z wczorajszego obiadu pół szklanki pęczaku gotowanego. W lodówce walały się otwarte puszki kukurydzy i fasolki czerwonej . Resztki wędliny szynkowej schowały się za żółtym serem. Pomidorki koktajlowe już nie pierwszą świeżością grzeszyły. W doniczce smętniał szczypiorek . Jogurtu kapka(...)porcje: 1/2 szkl. ugotowanego pęczaku 1/3 puszki kukurydzy 1/3 puszki fasoli czerwonej 1/2 czerwonej papryki - dużej 10 sztuk pomidorków koktajlowych 4 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego 4 plastry szynki 3-4 łyżki jogurtu naturalnego  sól, pieprz czarny - do smaku Pęczak ugotować wg. przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia - lub tak jak ja, spożytkować resztki pęczaku już ugotowanego z obiadu

Grunt to przepis!
Sałatka jarzynowa 151

jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane SAŁATKA JARZYNOWA Przygotowanie(...)musztardy sarepskiej – pieprz, sól – liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie : Do przygotowania sałatki możesz użyć warzyw ugotowanych wcześniej w rosole, zajrzyj do mojego przepisu na rosół domowy . Jeśli gotujesz warzywa specjalnie do sałatki, zrób następujące czynności: marchewki, pietruszki i seler obierz, włóż do garnka wraz z przyprawami: listkiem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Zalej wodą i ugotuj przez

nietylkopasta.pl
Bakłażany zapiekane z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorami 117

się u mnie obiad z piekarnika. Tym razem zapiekłam zgrillowane plastry bakłażana z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorem. Składniki: 1 średni bakłażan ok. 300 g chudego mięsa mielonego (użyłam szynki wieprzowej) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1,5 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku, słodka papryka, suszony czosnek olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej(...)oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy. Dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze około 10 minut. W tym czasie bakłażana pokroić w grubsze plastry, przyprawić solą, pieprzem, ziołami do pizzy, suszonym czosnkiem i słodką papryką i zrumienić z obu stron na niewielkiej

Czerwień i błękit
PULPETY W SOSIE DYNIOWYM 148

pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu mąka pszenna  olej do smażenia(...)sól morska świeżo zmielony czarny pieprz garść posiekanych listków natki pietruszki WYKONANIE SOS : W płytkim, ale szerokim garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 10 minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia

cool and minty
Filet z indyka w sosie śmietanowym z pomidorkami koktajlowymi i makaronem 129

danie jest w takim momencie idealne. Inspirację znalazłam na blogu kwestia smaku . Niestety nie miałam wszystkich składników, żeby zrobić je tak jak w oryginale, więc zrobiłam po swojemu. Szynkę parmeńską zastąpiłam boczkiem, kurczaka indykiem, a pesto z suszonych pomidorów po prostu suszonymi pomidorami. Danie wyszło super :)) Polecam :)))) Składniki na 3 porcje: filet z indyka (odcięłam na 3 porcje) boczek plastry(...)który ważył około 600 g odcięłam 3 porcje, które później lekko rozbiłam, doprawiłam solą i pieprzem. Owinęłam je plastrami boczku. Na patelni rozgrzałam oliwę i masło. Nastawiłam makaron do gotowania. Indyka przełożyłam na patelnie i smażyłam z obu stron na złoty kolor. Kilkakrotnie je przewracamy na obie strony, aby równomiernie się nam obsmażyły. Wlewamy śmietankę,dodajemy pokrojone na połówki pomidorki

kruche babeczki
kotlety z łopatki wieprzowej w maślano chrzanowym sosie 130

rosołowej 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka suszonego chrzanu w płatkach ( opcjonalnie) 1 łyżka mąki sol,  pieprz sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie(...)obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty i osuszone  mięso z łopatki. Kotlety z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy suszone płatki chrzanu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim dwie łyżki tartego chrzanu. Do przesmażonego delikatnie chrzany, dodajemy  łyżkę mąki

Miód i pieprz
Mielone z kapustą i kaszą jaglaną prażoną 266

smaku, musicie zrobić i przekonać się sami :)  Mi osobiście posmakowały, a kapusta jak i kasza nie była zbyt wyczuwalna.  Składniki: Na 14 sztuk: 500g mięsa mielonego z szynki wp. 350g poszatkowanej kapusty białej 100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny np. Palma sól, pieprz(...)koncentratu pomidorowego (190g) 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej ew. pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia kotlecików natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu (ok 10 minut). Przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, zaparzamy wrzącą wodą ok 2 minuty, a następnie dokładnie odcedzamy z wody

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz z szynki z sosem sojowym 185

Składniki: 70 dag szynki pokrojonej w dowolną kostkę 2-3 łyżki sosu sojowego 1 cebula kilka suszonych grzybków liść laurowy ziele angielskie gałązka rozmarynu sól pieprz kminek mielony woda + maka olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso pokrojone w kostkę wymieszać z sosem sojowym, odstawić minimum na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso mocno zrumienić na oleju(...)międzyczasie cebulę posiekać, zrumienić na oleju, po czym zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzybki. Zrumienione mięso przełożyć do rondelka z gotującą się wodą i przyprawami. Całość dusić do miękkości co jakiś czas uzupełniać wodę w miarę potrzeb. W połowie gotowania dodać gałązkę rozmarynu. 3. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Chleb z kiszonym ogórkiem 87

Jakiś czas temu pisałem, że nawiedziła mnie ekipa Gotowania na kolanie i program u mnie i ze mną kręcili. No i jedna z dziewczyn z ekipy telewizyjnej, Malwina, tak się napaliła na mój chleb, że wpadła kilka dni później specjalnie po to żebym jej coś upiekł :) No to zrobiłem dwa chleby z kiszonym ogórkiem. Jeden poddaliśmy natychmiastowej degustacji, drugi dostała(...)umówiliśmy się, że będzie częstym gościem, bo my z Madzią nie nadążamy jeść tego co robimy. Bo właśnie oczywiście oprócz chleba zrobiliśmy z Madzią jeszcze calzone z szynką i ze szpinakiem. To znaczy osobne z szynką i osobne ze szpinakiem, oczywiście. No i wsunęliśmy po dwa takie naprawdę sporych rozmiarów calzone. Ale teraz dzisiaj to o chlebie tym chciałem, calzone

Marder&Marder Manufacture
Kiełbasa ze słoika 332

boczku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego 1/4 mielonych liści laurowych 1/4 mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Chude części szynki kroimy w drobną kostkę, pozostałe mięso mielimy maszynką do mielenia mięsa. Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy, najlepiej mikserem  z hakiem. Miskę przykrywamy(...)frakcyjną 3 razy co 24 godziny.  Słoiki umieszczamy w szerokim garnku wyłożonym ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 60 minut, zostawiamy do wystygnięcia w garnku i po upływie 24 godzin gotujemy przez 45 minut. Ponownie studzimy i po upływie kolejnych 24 godzin gotujemy przez

Kulinarne przygody Gatity
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 164

pieprz,  1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku   40 g tartego s era mozzarella   1/2 pęczka świeżej bazylii opakowanie rukoli 2 świeże pomidory kilka plastrów szynki parmeńskiej   czarne oliwki  tarty parmezan Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę(...)około 1 i 1/2 godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę).   Rozdrobnione pomidory połączyć z oliwą, solą, pieprzem, cukrem oraz dwoma zgniecionymi ząbkami czosnku (Asia z Kwestii Smaku gotuje sos, ja tego nie robię) . Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania