gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:257/391)

Drobiowa szynka gyros z szynkowaru 204

końcu samemu zrobione mięsko na kanapkę, to zupełnie inna sprawa niż chemiczne jedzenie z marketu. Dzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka(...)siekamy drobno i doprawiamy. Dodajemy też żelatynę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w specjalistycznym woreczku w szynkowarze. Wstawiamy go do garnka wypełnionego wodą tak, by sięgała do wysokości poziomu mięsa. Gotujemy przez 1,5-2 godziny w temperaturze około 80 stopni - woda nie powinna wrzeć. Po tym czasie szynkowar wyjmujemy, otwieramy (ewentualnie odlewamy zebrany płyn, jeżeli nie lubimy galaretki) i pozostawiamy

Życie zamknięte w smaku
Chifferi all'amatriciana 173

właśnie. Dlatego tym razem postawiłam na tzw "kolanka". I wyszło bosko! Składniki: puszka pomidorów średniej wielkości cebula (najlepiej czerwona) papryczka chilli chudy boczek - kilka plastrów kilka plastrów szynki mały pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól szczypta cukru trzcinowego parmezan spaghetti (albo inny makaron) Przygotowanie: Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić, następnie dodać pokrojoną w kawałki wędlinę(...)dodałam pół średniej wielkości papryczki bez pestek. Podsmażyć przez minutkę. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone pomidory z puszki wraz z sosem, posiekaną natkę pietruszki i szczyptę cukru trzcinowego. Gotować wszystko bez przykrycia na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż sos zrobi się gęsty. Spróbować i doprawić solą do smaku. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z sosem, dolać 3 łyżki

Kulinarne Inspiracje
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 272

Także nie bójcie się i sypcie szczodrze ziołem!:D Polecam!SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób):3 średniej wielkości cukinie (np. kolorowe, żółte i zielone)0,5 kg mięsa mielonego z szynki (może być również z łopatki albo mieszane wieprzowo - wołowe)1 torebka (100 g) kaszy jaglanej1 cebula2 duże ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego(...)łyżeczka słodkiej mielonej papryki3/4 łyżeczki majeranku3/4 łyżeczki ziół prowansalskich4 plastry ostrego sera żółtego do utarciaDODATKOWO DO WYDRĄZONYCH CUKINI:1,5 łyżki oliwy z oliweksól pieprz1 łyżeczka soli do gotowania kaszy jaglanejWYKONANIE:W małym garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu (u mnie 15 minut).Odcedź kaszę i odłóż na bok.Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni 173

pyszną sezonową kremową zupę szparagową. Możecie też przygotować szparagi w inny sposób: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z serem Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Składniki: – 4 ziemniaki – pęczek zielonych szparagów – 1 litr bulionu lub rosołu(...)oliwie z chili pestki dyni Przygotowanie: Z umytych zielonych szparagów odłamujemy końcówki, kroimy drobniej. Obrane i umyte ziemniaki kroimy drobniej. Zagotowujemy bulion dodajemy, rozdrobnione ziele angielskie, ziemniaki i gotujemy 10 minut, dodajemy pokrojone szparagi, gotujemy 5 minut. Całość miksujemy blenderem na krem. Ziemniaki doskonale zagęszczają zupę, powodując, że uzyskuje kremową konsystencję. Doprawiamy zupę gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA Z CZERWONĄ FASOLĄ 132

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Sos ✔5 łyżek przecieru pomidorowego ✔5 łyżek fasoli czerwonej z puszki ✔Sól i pieprz do smaku ✔1 łyżeczka czosnkuniedźwiedziego ✔1 łyżeczka papryki

Gotowanie Patki
Bitki w sosie tymiankowym. 164

     Nie ma to jak poczciwy kawał mięsa, skąpany w pysznym, aromatycznym sosie. Mój mąż bardzo lubi to danie, toteż często gości na naszym

Rozpustne gotowanie
Błyskawiczna pasta jajeczna 188

Błyskawiczna pasta jajeczna to świetny dodatek na kanapkę. Pasta ta pozwoli Wam urozmaicić Wasze śniadanie. Przygotowanie pasty jajecznej jest bardzo szybkie i proste, potrzebujecie dosłownie kilku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane Dureny 54

sztuki Marchewka – 1-2 sztuki Cheddar – 80 gram Olej rośliny – 2-3 łyżki Sól – do smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Szynka – 200 gram Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Placki ziemniaczane Dureny Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć pokrojone w talarki pieczarki, podsmaż, następnie dodaj posiekaną cebulę(...)nałóż farszu z patelni, połóż drugi, znów farsz, znów placek, farsz i odrobina sera cheddar. W drugim zestawie zamiast farszu z pieczarek, bo moje domowe Jury nie lubi 😉 była szynka, ale technika składania podobna. Włóż blaszkę z wieżami Dureny do piekarnika na jakieś 10-15 minut, aż ser się pięknie roztopi. Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów

RafalCook
Ser smażony paprykowy – kuchnia podkarpacka 400

można nadal kroić, natomiast pozostawiony na jakiś czas w temperaturze pokojowej mięknie i można nim smarować chleb. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja i nowoczesność Markowskiej kuchni. Od polewki do szynki”, wydanej przez Urząd Gminy Markowa, a jego autorką jest Aniela Szajer. Ser smażony paprykowy - kuchnia podkarpacka Składniki na około 500- 600 g gotowego sera smażonego: 1 kg białego sera (najlepiej(...)małe) 1 płaska łyżeczka soli 1/2   łyżeczki ostrej papryki (lub wg uznania) Mleko zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Do mleka dodajemy pokruszony biały ser i gotujemy go na wolnym ogniu często mieszając. W tym czasie wytworzy się serwatka, a twaróg w postaci małych grudek opadnie na dno. Po około 20 minutach ser dokładnie odcedzamy na gęstym sicie. Jajko

Trzeci talerz
Obiad w kwadrans? Filet z kurczaka z kaszą pęczak i warzywami 164

kaszę na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso, podsmaż na duży m ogniu żeby mięso się lekko zrumieniło w międzyczasie powinna się zagotować wodą na kaszę, wrzuć woreczek i gotuj wg przepisu na opakowaniu na patelnię dodaj opakowanie warzyw włoskich wraz z dołączoną przyprawą przykryj patelnię i duś wszystko na małym ogniu ok 10 minut po ugotowaniu kaszy, odsącz(...)filet z kurczaka znajdziesz poniżej: Filet z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Filet z kurczaka w sosie jogurtowo- koperkowym zapiekany pod pierzynką z sera Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ciecierzyca po bretońsku 133

jako alternatywę dla białej fasoli. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne danie na gorąco w wykorzystaniem cieciorki. SKŁADNIKI -0,5 kg dowolnej kiełbasy -kawałek mięsa (może być szynka wieprzowa, łopatka) -1 duża cebula -2 ząbki czosnku -1 duża marchew poszatkowana w cieniutkie plasterki -1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości -1 kubek 330ml suchej ciecierzycy-można dać więcej(...)dajemy do miski lub garnka, zalewamy wodą i odkładamy na całą noc.  Woda ma być około 5 cm powyżej ciecierzycy Napęczniałą ciecierzycę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 1 godzinę do miękkości. W osobnym garnku podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojoną kiełbaskę oraz mięso. Dodajemy też przepuszczony przez praskę czosnek, marchew. Wszystko podlewamy wodą i dusimy. Gdy ciecierzyca jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pasta Jajeczna w wersji fit (bez majonezu) 202

jajeczna jest idealna kiedy dosyć mamy kanapek z serem lub wędliną albo macie ochotę na jajka ale już nie w majonezie. Można do niej dodać tuńczyka, natkę, szczypiorek, pokroić szynkę czy doprawić do smaku czarnuszką lub cieszyć się jej smakiem solo. Świetnie komponuje się z tradycyjnym, pszennym pieczywem, jak i tym pełnoziarnistym. Osoby przyzwyczajone do tradycyjnego smaku pasty z jajek(...)Pasta Jajeczna w wersji fit (bez majonezu) window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5 jajek 2 łyżki oliwy łyżka masła sól, pieprz do smaku szczypiorek łyżeczka musztardy (opcjonalnie) Wykonanie Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. Dodajemy do jajek szczypiorek, masło i oliwę. Mieszamy. Dodajemy do smaku przyprawy i jeśli chcemy podkręcić smak, musztardę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl

Mieszam w Garnku
Szynka duszona we włoszczyźnie 100

szynki 2-3 marchewki ½ dużego selera 2 pietruszki strąk czerwonej papryki 1-2 łyżki oleju rzepakowego bulion wieprzowy ząbek czosnku biała cebula sól, czarny pieprz, majeranek, lubczyk Sposób przygotowania: Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z wszystkich stron solą, czarnym pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Mięso obsmażamy na oleju rzepakowym. Mięso podlewamy bulionem lub opcjonalnie wodą tak aby było całe(...)całej cebuli. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: marchew i pietruszki w plasterki, seler i paprykę w kostkę. Wyciągamy cebule i czosnek z wywaru. Warzywa dodajemy do garnka i kontynuujemy gotowanie aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Wywar z warzywami można opcjonalnie zaciągnąć śmietanką lub mąką

Pyry na Gaz
FASOLKA PO BRETOŃSKU 161

firmy KUPIEC 6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania) 6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej) 1 szt.większej cebuli 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 8-10 ziarenek ziela angielskiego świeże gałązki tymianku łyżeczka mielonego kminku 1-2 łyżki majeranku łyżeczka słodkiej papryki(...)oliwa do smażenia mąka do zasmażki ( ja nie robiłam) Fasolę namoczyłam na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień odlałam wodę w której moczyła się fasola. Zalałam świeżą i gotowałam do miękkości, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na oliwie, lekko soląc. Pokroiłam wędzonkę w kostkę i dodałam ją do cebuli. Kiełbasę również pokroiłam

potrawyregionalne
Hot - dog XXL na miarę Bic Maca, czyli fast-food najbardziej pospolity w pysznej odsłonie imprezowej 134

wyjątkiem tych, którzy nie znoszą parówek, są wegetarianami lub aktualnie stosują jakąkolwiek dietę. Reszta podniebień będzie usatysfakcjonowana. Składniki (na 4 hot - dogi): opakowanie wysokiej jakości parówek (np z szynki) 4 dorodne bułki - paluchy 2-3 liście sałaty (np. Lollo lub Rzymskiej) 1-2 ogórki konserwowe 1/3 ogórka zielonego kilka plastrów pomidora 2 plasterki sera żółtego kilka plastrów cienko-krojonej cebuli(...)bardzo drobno posiekane korniszony 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej szczypta czosnku suszonego kilka kropli octu winnego 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Parówkę gotujemy przez chwilę. Bułki rozkrajemy wzdłuż (nie do końca). Układamy w niej ser i cebulę i zapiekamy chwilę w piekarniku. Do ciepłej, chrupiącej bułki wkładamy liść sałaty i układamy pokrojone wcześniej warzywa. Wkładamy

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania