Dzisiejsza moja propozycja na mięso to rolady z szynki wieprzowej. Bardzo aromatyczne, kruche i smaczne. Nadziane boczkiem wędzonym, ogórkiem konserwowym, cebulą i papryką. Podane ze świeżymi ziemniakami, które posypałam koperkiem. Obiadek był przepyszny :) Takie rolady doskonale sprawdzą się podczas obiadu rodzinnego, ze znajomymi, lub na przeróżnych imprezach okolicznościowych. Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć(...)wędzonego (tyle ile rolad) * plasterki wędzonej szynki (tyle ile rolad) * 2 łyżki musztardy sarepskiej * sól, pieprz do smaku * olej do smażenia * 3- 4 liście laurowe * 5- 6 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w pióra, paprykę i ogórki konserwowe w paski. Szynkę wędzoną i boczek pokroić w plasterki, tyle ile będzie rolad. Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem dość
Zrób to smacznieśmietanę, koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku składniki na pastę jajeczną: 3 jajka 60 g serka kanapkowego 1-2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki posiekanego szczypioru sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy, studzimy, obieramy, rozdrabniamy widelcem. Do jajek dodajemy pozostałe składniki i mieszamy widelcem składniki na pastę paprykową: 1/2 dużej papryki czerwonej 180 g serka kanapkowego 1 łyżka śmietany 2 ząbki czosnku(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. 16 kromek chleba pieczonego w keksówce ok. 200 g serka kanapkowego 1-2 łyżki śmietany 3 plasterki szynki 3 plasterki sera żółtego 2 pomidorki koktajlowe szczypiorek, natka pietruszki wykonanie: Z kromek chleba odkrawamy skórki. Na talerzu układamy 4 kromki chleba tworząc kwadrat. Smarujemy je pastą ogórkową. Przykrywamy
Domowy Smak Jedzeniasałatka jest idealnym pomysłem gdy spodziewamy się gości. Robi się błyskawicznie. Uwielbiam chrupiące dodatki w sałatce – rzodkiewkę i zielonego ogórka. Zamiast filet z kurczaka możemy użyć dowolnej wędliny lub szynki konserwowej. Przyprawa w formie suszonych pomidorów z czosnkiem wzbogaca cały smak sałatki. 1,5 szklanki kolorowego makaronu świderki 4 jajka 1 pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek 6 rzodkiewek(...)suszonych pomidorów z czosnkiem Sól, Pieprz 4-5 łyżek majonezu Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Smażymy na rozgrzanej patelni, studzimy. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, drobno kroimy. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Ser oraz rzodkiewkę również kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzenieszybką sałatkę jajeczną: 7 jajek 2 ogórki kiszone średni por puszka groszku puszka kukurydzy około 5 kawałków suszonych pomidorów w oleju 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek, kukurydzę i pomidory odsączamy z zalewy. Pomidory, pora i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez(...)aligncenter" width="1024"] Szybka sałatka jajeczna[/caption] Zobacz inne przepisy na sałatki z jajkami: Sałatka Jajeczna Z Tuńczykiem I Kukurydzą Sałatka Porowa Z Jajkami I Kukurydzą Wielkanocna Sałatka Z Szynką I Jajkiem Szybka Sałatka Z Jajek I Pora Sałatka Z Selerem I Jajkiem Sałatka Z Brokułem I Sosem Czosnkowym Artykuł Szybka sałatka jajeczna pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneKalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był miękki, ale nierozpadający się. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo. Pora, ogórki i jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ostudzone różyczki kalafiora kroimy na mniejsze kawałki, odcinając twardsze łodygi. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy(...)attachment_8281" align="aligncenter" width="685"] Sałatka z makaronem i kalafiorem[/caption] Zobacz inne przepisy na sałatkę z makaronem w kształcie ryżu: Sałatka Z Makaronem W Kształcie Ryżu I Szynką Sałatka Z Makaronem I Kurczakiem Sałatka Z Makaronem W Kształcie Ryżu, Ananasem I Kukurydzą (296 Kcal) Kolorowa Sałatka Z Makaronem, Szynką I Ogórkiem Artykuł Sałatka z makaronem i kalafiorem – szybka
e-PrzepisyKulinarneobiad, miałam w lodówce prawie wszystko, ale zabrakło mi ryżu. Na szczęście w zapasie miałam komosę Wyszły takie cudeńka Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego z szynki 1 szklanka kompsy ryzowej (dodałam odrobinęryżu który mi został) 1,5 szklanki wrzątku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz papryka słodka w poszku, chilli, tymianek(...)krojonych Kapustę ugotować we wrzątku by lekko zmiękła, następnie rozdzielić na pojedyncze liście, przepłukać w zimnej wodzie by nie utracić koloru. Komosę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, posolić, gotować do wchłonięcia płynu. Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut. Mięso połączyć z komosą – farsz gotowy
Mój pomysł naKcal. Ziemniak jest również lekkostrawny. To on jest źródłem skrobi, a także zwiera 16 mg witaminy C w 100 g. Składniki: 4 ziemniaki 30 dag kiełbasy z szynki 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 op. sera żółtego Gouda bez laktozy Mlekovita 1 cebula 1 pomidor 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 2/3 słodkiej śmietanki 18% Mlekovita sól(...)obrane ząbki czosnku 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżeczka kuminu kilka gałązek kolendry 1/4 szklanki oleju 2 łyżki octu winnego sól pierz Przygotowujemy ziemniaki: Ziemniaki oczyszczamy ale nie obieramy. Gotujemy z solą i gotujemy aż ziemniaki zmiękną tak aby z oporem wbić w nie widelec. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posoloną i pokrojoną w kostkę cebulę
Kuchnia w oparachsklepie: wędzony schab, karczek, boczek oraz szynka. Jeszcze podczas prezentacji Szef kuchni Dominik Moskalenko specjalnie dla nas przygotował dwa rodzaje śniadania z wędlinami Naturrino: jajko sadzone oraz jajecznicę z szynką. Była z nami też dietetyk Agnieszka Piskała, która opowiadała o zrównoważonej diecie i dzienniczku bieżącego notowania, a po prezentacji mieliśmy okazję stanąć na specjalnej wadze, która odczytuje takie parametry(...)organizmu. Miło było dowiedzieć się, że wszystko mam na zielono (czyli w normie) i jestem o wiele młodsza, niż na to wskazuje mój dowód osobisty;) Warsztaty to przede wszystkim gotowanie i na tę chwile czekałam najbardziej. Wymyślone przez Dominika menu składało się z kilku dań: dwa rodzaje sałatek, pierogi z pasztetem i grzybami, pieczony boczek. Oczywiście całe menu bazowało
Obiad gotowymusi się zrobić gęsty, klarowny i nabrać aromatu. Po tym czasie całość blendujemy mikserem, następnie dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy(...)dotknięciem widelca a przy tym są niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam
Ostra na SłodkoSalami 2.mozzarella 3.kukurydza 4. chili 5.pieczarki 6. Papryka słodka czerwona 7. cebula 8. czosnek Wariant II - 1. Tuńczyk 2.pieczarki 3. kukurydza 4. mozzarella 5. szynka 6. cebula Sos pomidorowy: 1. 1 puszka pomidorów krojonych 2. 1 łyżeczka oregano i bazylii 3. 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4. sól i pieprz do smaku(...)siekamy. Podsmażamy na oliwie jedynie do zeszklenia. Natychmiast wrzucamy pomidory z puszki łącznie z sokiem. 2.Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania większej ilości płynu. Na koniec przyprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. 3.Na końcu w celu zagęszczenia całości dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość blendujemy na gładki i gęsty
vaniliowoczekoladowaLubella) - powinno wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około(...)kopiaste łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka pieprz i sól płaska łyżeczka czosnku w proszku Wykonanie: Makaron podgotować wkładając na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem oleju. Ja gotowałam po 6-8 sztuk jednocześnie, przez 4-5 minut, tak by osiągnąć na pół miękkie płaty. Łyżką cedzakową wyciągać makaron i układać na brzegu durszlaka do odsączenia (bez płukania
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiaj coś na ząb, tak na weekendową przekąskę jak i na świąteczny stół. Podobną sałatkę z szynką i ananasem, robiłam już jakiś czas temu (tu ) i bardzo nam posmakowała. Powstała tak naprawdę pod wpływem chwili, albo inaczej to nazywając chwilowej zachcianki, ze składników ,które zawsze mam w domu (no może poza porem). W tej wersji wykorzystałam tuńczyka,kukurydzę i soczewicę(...)SAŁATKA WARSTWOWA z TUŃCZYKIEM Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka 1 puszka kukurydzy 1/2 pora majonez 1 szklanka zielonej drobnej soczewicy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy, ugotowane studzimy. Białka jajek i żółtka kroimy oddzielnie w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Pora kroimy na plasterki. Soczewicę musimy ugotować. Tak przygotowane składniki układamy warstwami: białka
Bon appetit mon amieUpały niemiłosierne, że nie chce się gotować tradycyjnych obiadów. Doskonałym ratunkiem w tej sytuacji są wszelakie sałatki, które przygotowuje się bardzo szybko. Dzisiejsza propozycja to Sałatka warstwowa z ziemniakami i wędzonym łososiem, która zachwyca swoją prostotą, smakiem i wyglądem. Można ją podawać na różne sposoby, to tylko kwestia wykorzystanych do niej składników. Ja podałam ją w małych szklankach, każdy(...)dostał swoją porcję. Inne przepisy na sałatki warstwowe: sałatka jarzynowa z surimi Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska Sałatka z selerem, szynką i orzechami Sałatka z selerem, kurczakiem i serem Letnia sałatka warstwowa z ziemniakami i wędzonym łososiem: Przepis na 2 porcje: 3 ugotowane młode ziemniaki ok 100 g wędzonego łososia 2 jajka majonez Winiary sól pieprz szczypiorek Ziemniaki kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekanka makaronowa z cukinią to jedno z moich ulubionych dań. Tak naprawdę do zapiekanki możemy wykorzystać dowolne produkty, które aktualnie mamy w lodówce. Wystarczy mieć ser
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekanki z wafli ryżowych lub kukurydzianych to doskonała propozycja na pyszną przekąskę, szybkie śniadanie lub nawet lekką kolację. Ostatnio zabrakło mi pieczywa i miałam zabrać się
Di gotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Tym razem na naszym blogu będzie królować szpinak, tyle, że w nieco innej odsłonie bo
Związek na patelniDuszona kapusta z kiełbasą. Proste, pyszne danie, które przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi kawałek białej kapusty. Taką duszoną kapustę najczęściej podaję z ulubionym pieczywem lub jako
Słodkie okruszkiNa szlaku europejskiego ulicznego jedzenia robimy dziś przystanek we Francji. O ile na sos do berlińskiego currywursta można było podać jeszcze jakiś przepis, o tyle w
zadanie-gotowanieŁosoś z kawą?Długo patrzyłam i zastanawiałam się co z nim dalej zrobić. Łosoś z kawą i młotkowaną mieszanką kolorowego pieprzu, połączyłam z kremowym serkiem śmietankowym
Blondynka GotujeBardzo lubimy mięso drobiowe. Więc dzisiaj serwuję roladki drobiowe z schabem z linii Nove-Natura . Z dodatkiem papryki żółtego sera i doprawione suszonymi pomidorami z czosnkiem
Ala piecze i gotujeZapiekanka makaronowa z serem to pomysł na danie jeśli nie macie zbytnio czasu na gotowanie i jeśli lubicie żółty ser. Tak, tak danie to w żadnym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!menu na tydzień znajdziecie pięć kasz na pięć dni tygodnia. Menu jest dobre dla zestresowanych – bo kasza koi nerwy i poprawia humor! Kasza na cały tydzień Tym razem gotowanie zaczynamy od… suchara. Stara Banachowa po raz pierwszy znalazła się na dworcu autobusowym. Rozgląda się i mówi: „Róznem kase w życiu jadła: jaglano, gryczano, manne, perłowo, alem kasy biletowy(...)jedną z najwspanialszych kasz, ciemna, niepozorna, ma piękny orzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż i świetnie łączy się orzechami włoskimi, boczniakami i suszoną szynką. Czwartek: Paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem Tradycyjne hiszpańskie dane zrobione w absolutnie nietradycyjny sposób. Zamiast ryżu mamy pęczak, który idealnie nadaje się do tej roli. Świetnie chłonie wilgoć
Niedzielny kucharzpomidorkami – makaron bolognese – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – domowy makaron MAKARON Z PESTO Z AWOKADO I RUKOLI PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 150-200 g makaronu tagliatelle lub innego – 5-10 pomidorków koktajlowych(...)łyżki orzechów włoskich lub migdałów – sól i świeżo mielony pieprz – do podania: dodatkowe listki rukoli lub bazylii, opcjonalnie wędzony łosoś PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu odlej kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i zachowaj. Do blendera dodaj miękkie awokado, listki rukoli, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, orzechy lub migdały, ząbki czosnku, sporą
nietylkopasta.plspotkania zespołów. To wszystko sprawia, że siedziałam w szkole do popołudnia i nie miałam czasu na kuchnię. Ale za to w weekend mogę porozpieszczać chłopaków. Dziś od wczesnego popołudnia gotuję i piekę. W kuchni same nowości, Dario chodzi objedzony, ponieważ testuje nowe dania. Na szczęście wszystko mu smakuje: i ciasto drożdżowe z cynamonem, i kurczak w miodowej glazurze, i wreszcie(...)zdążył zjeść. Pieczeń wieprzowa jest aromatyczna, soczysta i smakuje rewelacyjnie – na ciepło i na zimno. Jeśli lubicie domowe wędliny, gorąco ją polecam. Składniki: • 1 kg mięsa mielonego z szynki • 0,8 – 1 kg chudziutkiego boczku wędzonego parzonego • 3 ząbki czosnku • 1 cebula • garść natki pietruszki • 1 szklanka mleka 3,2% • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej • sól, pieprz Sposób przygotowania
W mojej kuchnipodać na przykład z kaszą, ryżem, ziemniakami lub jak w tym wypadku z makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz grzybowy składniki: 200 g chudego mięsa wieprzowego z szynki garść suszonych pomidorów 200 ml bulionu 2 papryki spiczaste 1 łyżeczka sosu worcester 1 łyżeczka suszonego tymianku Gulasz grzybowy wykonanie: Grzyby moczymy we wrzątku przez pół godziny. Mięso kroimy w kostkę(...)mięsa, razem z wodą. Kolejno dodajemy sos worcester, tymianek i bulion. Doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do mięsa. Gotujemy do momentu aż mięso będzie mięciutkie i sos się zredukuje i zgęstnieje. Gotowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trineinne przepisy: – zielone pesto – pesto z rukoli – makaron z pesto i polędwicą – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami makaron z małżami Przygotowanie: ok 20 minut(...)ząbki czosnku – 2 łyżki natki pietruszki – 20-30 muli (mniejsze ja te na zdjęciu lub większe ciemniejsze) – sól oraz pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuść połowę masła, dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż 2-3 minuty, dodaj muszle i białe wino. Duś około 5-7 minut
nietylkopasta.plwieprzowym ale można też wykorzystać kurczaka - szybciej się ugotuje tyle, że smak będzie bardziej mdły (tak jak mięso kurczaka) Składniki - na 2 osoby ok. 400 g mięsa wieprzowego z szynki - można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki tłuszczu - u mnie smalec ale można też użyć oleju 1 łyżka mąki - u mnie mąka(...)mała szczypta, szczypta suszonego tymianku Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu i wrzucić cebulkę pokrojoną w grube półplasterki. Zeszklić i przełożyć go garnka, zalać 200 ml gorącej wody i gotować na małym ogniu. Na patelnię dodać 1 łyżkę tłuszczu, wrzucić mięso pokrojone w równą kostkę, dodać przyprawy (papryki, tymianek, odrobinę soli i odrobinę pieprzu), zrumienić na sporym ogniu
Ze smakiem bez glutenuwrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka(...)wody nie musi być wyższy niż poziom kapusty). Gdy kapusta się zagotuje odcedzić i wlać świeżą wodę. Gdyby kapusta była za kwaśna, jeszcze raz odcedzam i dolewam świeżej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu dorzucając przyprawy, pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki, cebulę i kiełbasę. Wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy ok godzinę. Grzyby moczymy
Smakołyki AsiBulion / woda 100 ml śmietany 18% Ok. 2 łyżeczek mąki Wykonanie: Plastry wołowiny rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Na każdy kawałek wołowiny układamy plaster szynki, po kawałku papryk. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy sznurkiem. Podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki i pozostałe kawałki papryk oraz cebulę kroimy i przesmażamy. Dodajemy do roladek(...)doprawić ). Warto użyć szybkowara, skróci nam to znacznie czas przygotowania. Na koniec odlewamy niewielką ilość wywaru dodajemy do niego śmietanę i mąkę. Dokładnie mieszamy i umieszczamy w pozostałym wywarze. Gotujemy chwilę aż do zagęszczenia sosu. Podajemy z kaszą lub ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewysosem z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera gorgonzoli jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację! Łatwo, szybko, pysznie! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron pappardelle – 250 g * szynka parmeńska – 90 g * ser gorgonzola – 50 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * śmietanka 30% – 200 ml * mielony pieprz czarny i biały * mielona papryka słodka * suszona bazylia * oliwa z oliwek(...)cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę szynke parmeńską iu przesmażamy ok. 2-3 minuty. Zalewamy śmietanką, doprawiamy pieprzem, papryką i suszoną bazylią, a następnie gotujemy ok. 3 minuty. Wrzucamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Wrzucamy ugotowany al dente makaron, podgrzewamy podajemy gporące! Smacznego
Ostra na Słodkogalaretę nie będę podawała, no bo wiadomo, że albo każdy ma swoją wypróbowaną, albo bez trudu można znaleść w książce kucharskiej lub internecie. Ja osobiście lubię z dodatkiem jajka gotowanego, groszku zielonego i czerwonej papryki. No ale do rzeczy. Aby przygotować prosiaczka potrzebujemy butelkę po mleku, którą przycinamy nażyczkami (zdjęcie poniżej), tak aby odciąć dno w pozycji leżącej. Lepiej obciąć(...)proszę użyć nieco więcej żelatyny niż tradycyjnie. Gdy galareta się stężeje lekko rozcinamy butelkę i wyjmujemy prosiaczka. Ryjek trzeba będzie przyciąć, gdyż wyjdzie zbyt długi ;-). Następnie z plasterka szynki wykrawamy kółko na ryjek, możemy sobie pomóc literatką, dziurki w nosie wycinamy słomką do napojów. Wycięty plasterek przykładamy do ryjka, powinien przykleić się bez problemu, w dziurki wkładamy ziarenka pieprzu
Jadło i czytadłoFajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata(...)biała cebula 2 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 200 g jarmużu pół papryczki peperoni 12 jajek pęczek koperku sól, pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy na grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Delikatnie rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę. Następnie wrzucamy jarmuż, paprykę, peperoni. Przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko razem smażymy
noteskulinarnyfiga