wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka(...)wody nie musi być wyższy niż poziom kapusty). Gdy kapusta się zagotuje odcedzić i wlać świeżą wodę. Gdyby kapusta była za kwaśna, jeszcze raz odcedzam i dolewam świeżej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu dorzucając przyprawy, pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki, cebulę i kiełbasę. Wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy ok godzinę. Grzyby moczymy
Smakołyki AsiBulion / woda 100 ml śmietany 18% Ok. 2 łyżeczek mąki Wykonanie: Plastry wołowiny rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Na każdy kawałek wołowiny układamy plaster szynki, po kawałku papryk. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy sznurkiem. Podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki i pozostałe kawałki papryk oraz cebulę kroimy i przesmażamy. Dodajemy do roladek(...)doprawić ). Warto użyć szybkowara, skróci nam to znacznie czas przygotowania. Na koniec odlewamy niewielką ilość wywaru dodajemy do niego śmietanę i mąkę. Dokładnie mieszamy i umieszczamy w pozostałym wywarze. Gotujemy chwilę aż do zagęszczenia sosu. Podajemy z kaszą lub ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewysosem z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera gorgonzoli jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację! Łatwo, szybko, pysznie! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron pappardelle – 250 g * szynka parmeńska – 90 g * ser gorgonzola – 50 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * śmietanka 30% – 200 ml * mielony pieprz czarny i biały * mielona papryka słodka * suszona bazylia * oliwa z oliwek(...)cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę szynke parmeńską iu przesmażamy ok. 2-3 minuty. Zalewamy śmietanką, doprawiamy pieprzem, papryką i suszoną bazylią, a następnie gotujemy ok. 3 minuty. Wrzucamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Wrzucamy ugotowany al dente makaron, podgrzewamy podajemy gporące! Smacznego
Ostra na Słodkogalaretę nie będę podawała, no bo wiadomo, że albo każdy ma swoją wypróbowaną, albo bez trudu można znaleść w książce kucharskiej lub internecie. Ja osobiście lubię z dodatkiem jajka gotowanego, groszku zielonego i czerwonej papryki. No ale do rzeczy. Aby przygotować prosiaczka potrzebujemy butelkę po mleku, którą przycinamy nażyczkami (zdjęcie poniżej), tak aby odciąć dno w pozycji leżącej. Lepiej obciąć(...)proszę użyć nieco więcej żelatyny niż tradycyjnie. Gdy galareta się stężeje lekko rozcinamy butelkę i wyjmujemy prosiaczka. Ryjek trzeba będzie przyciąć, gdyż wyjdzie zbyt długi ;-). Następnie z plasterka szynki wykrawamy kółko na ryjek, możemy sobie pomóc literatką, dziurki w nosie wycinamy słomką do napojów. Wycięty plasterek przykładamy do ryjka, powinien przykleić się bez problemu, w dziurki wkładamy ziarenka pieprzu
Jadło i czytadłoFajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata(...)biała cebula 2 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 200 g jarmużu pół papryczki peperoni 12 jajek pęczek koperku sól, pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy na grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Delikatnie rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę. Następnie wrzucamy jarmuż, paprykę, peperoni. Przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko razem smażymy
noteskulinarnyfigajesieni zawsze przekonuję Was do gotowania dyni, bo niesłuszne jest twierdzenie ze jest ona mdła i nijaka, taka jest tylko wtedy kiedy nie wiecie jak ją przygotować. Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw, uwielbiam ją za wszechstronność. Do dyni przekonałam już mnóstwo osób, nawet mój partner zawsze twierdzi że nie przepada za dynią, a jak zrobię jakieś danie(...)makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką Zajrzyjcie też do tych kilku przepisów na dania z dynią, zarówno na słono jak i słodko: 5 przepisów na ciasta z dynią Chilli con carne z dynią i kalafiorem Sałatka
nietylkopasta.plSerowe kotlety, to świetna alternatywa dla mięsnych kotletów panierowanych i smażonych. Bardzo smaczne, mogą być serwowane na ciepło jak i na zimno np z dodatkiem sosów
gotuj ze mnąSzybkie parówki w cieście z serem i pastą warzywną (na piknik lub przyjęcie). Szukacie szybkich przepisów na przekąski? Dzisiejszy jest jednym z moich ulubionych. Kilka prostych
Słodkie okruszkiWitajcie ponownie :) Dziś pokażę Wam mój sposób na szybką i smaczną pizzę z patelni. Jest to przepis dość prosty, i dla osób, który najdzie ochota własnie
Gotuj z Mąkątable.GeneratedTable { width: 100%; background-color: #ffffff; border-collapse: collapse; border-width: 2px; border-color: #ffffff; border-style: solid; color: #000000; font-size: small; font-weight: bold
Gotowanie i blogowanieWeekendowe śniadanie. Zaniesione na eleganckiej tacy do łóżka, razem z filiżanką dobrej kawy i chrupiącym tostem. Pachnące, ciepłe… I szybkie. Bo jajecznica to zdecydowanie jeden z
Karo in the KitchenWiele Świątecznych przepisów czeka jeszcze na publikację, ale jak ogólnie wiadomo, zdjęcia robi się szybciej niz pisze posty. Dzisiejszy przepis nie jest jakąś nowością, bo rolada
Gosia gotujeGotując bulion, albo rosół warto ugotować na odrobinie większej liczbie warzyw. Dajmy kilka marchewek, pietruszek ziemniaków więcej dzięki temu ugotujemy warzywa na sałatkę jarzynową. Jest wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bazie majonezu z gotowanych żółtek. 4 jajka, 1 łyżka musztardy, sok 1/2 z cytryny, sól, cukier, 200 – 250 ml oleju tłoczonego na zimno (u mnie rzepakowy), 1 łyżeczka chrzanu, 1 – 2 ząbki czosnku, 2 ogórki konserwowe, 60 g grzybków marynowanych, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut(...)smaku). Dalej ucierając wlewać powoli małym strumieniem olej. Sos wymieszać z chrzanem, posiekanymi grzybkami, drobno pokrojonymi ogórkami, szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Podałam z szynką konserwową, rarytasem w czasach PRL-u. talerz
królestwo garów